Gracias!

Dec 15, 2011

Living In Peru Part VII: Homesick

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Pejam celik, pejam celik dah nak masuk tiga bulan dah kami di bumi Peru ini...

Kerinduan pada bumi Malaysia memang sangat kami rasai... Terutamanya pada mak & kaum keluarga yang terdekat...

Hanya telefon & video call menjadi pengubat rindu... Eh, sekarang facebook pun dah boleh buat video call selain yahoo messenger & skype... Syukurlah ade teknologi begini...

Merantau di negara orang bukan semudah yang disangka... memang seronok berada di negara orang, banyak yang boleh kite pelajari... Benarlah kata orang jauh perjalanan luas pemandangan... 

Alhamdullillah, kehidupan kami di sini dipermudahkan oleh Allah...

Sepanjang berada di sini, kami banyak belajar erti kesabaran... bak kata Mr Hubby, sabar itu buahnya manis... tak tahulah mana die dapat  ayat power tu...hehehehe

Rutin seharian bagi aku totally berubah 360 degree... Yelah kalau dulu pergi kerja balik kerja, hujung minggu barulah nampak batang hidung dekat rumah... itupun kalau Mr Hubby tak bekerja hujung minggu... Kalau tak, kami akan ke rumah mak, tak rumah mak aku, rumah mak mertua... dua-dua ayah dah lama meninggal dunia...

Sekarang, hari-hari duduk rumah...bangun pagi kena pikir nak masak ape... Di sini makanan halal susah nak dapat... harga barang kalau di bandingkan dengan Tesco & Giant (selalu pergi sana je beli-belah dulu) di sini lebih mahal... Macam ayam & daging kami beli di Masjid... Sekali beli 3-4 ekor ayam... dulu takde stok daging...dengarnya kalau nak rasa makan daging kambing kena order dari masjid seekor terus... sekarang ni Alhamdullillah, stok daging memang ade tapi kena order dulu...lagipun kami bukan makan banyak sangat daging...

Bila lalu di KFC, McDonald & PizaHut kadang-kala terliur jugak... yelah dulu kat Malaysia boleh beli je kalau teragak... Kat sini, gile ko nak makan...bukannya halal...kalau nak makan nampaknya makan french fries jelah...tapi setakat hari ini kami masih gagah lagi...tak pernah masuk pun... Nasib baik Iman tak pandai mintak...kalau tak akulah orang yang paling sedih sekali...sebab aku pun teringin gak...hahaha ~

Nak makan di restauran pun kena hati-hati... Restauran halal memang tak ade di Lima ni... Sebab tu kami kena belajar Spanish secepat yang mungkin... Insya'Allah kalau tak ade ape-ape halangan, tahun depan kelas Spanish akan bermula... Sekarang ni belajar sendiri je... Jarang nak jumpe orang yang pandai berbahasa Inggeris di sini... Sepanjang kami di sini rasanya, less than 20 percent yang pandai berbahasa Inggeris...
Di sini, kami tinggal di kawasan yang boleh dikatakan agak elite... kawasan yang banyak exparte tinggal... kiranya keselamatan kami sekeluarga terjamin... Polis berada di mana-mana...  Di Amerika Latin ni banyak tempat-tempat yang bahaya, bak kata seorang teman dari Indonesia-banyak maling... Jadi, kami sememangnya dinasihatkan untuk tidak pergi ke tempat-tempat tertentu berseorangan dan pada masa-masa tertentu... di sini banyak gangster atau ahli kongsi gelap... Even, kalau kami ke downtown pun kena sentiasa berhati-hati.... Ini diakui sendiri oleh local resident...

Alangkah, amannya negara kita Malaysia...

Rasanya sampai sini dulu...

Mr Hubby pun dah balik, nak keluar jalan-jalan... Pergi Wong kot... hehehe~

Kalau nak tahu cerita kami dari mula ke sini bolehlah lawat link dibawah :




10 comments:

Gen2Merah said...

wowww... akak ni kat Peru rupanya ya.. BTW Kerja kat sana ke atau sekadar melancong2? jarang2 dgr kawan jalan2 kat Amerika Latin ni.. sebab kalau tgok kat TV, negara2 sana kes sosial nya makin menjadi2..

nanti upload gambar2 di Lima banyak2 ye.. nak merasai suasana kehidupan di sana.. ehe

MaryaYusof said...

Gen2 Merah: Akak ikut suami bekerja di sini... Insya'Allah, klau senang nnt akak upload gambar byk2 ye...Tq for ur visit ;)

IntaNBerliaN said...

bestnya duk kat sana tp tu la kan.. walaupun kita duk tmpat org tp hati kita tetap dkt tmpat sendiri kan.. :-)

moga awak tabah lalui semua dugaan di sana.. :-)

riq_77 said...

hala hala hala.....sianyer lak ai....ko kt sane bape lame? kalo bantai sekor kambin terus maunyer bebulan2 baru abeh...tapi fresh ar kan...hehe. kem salam mr hubby ko tu....rindu lak lame tak jumpoe korang...hehe.

wan nurul hezrina said...

huh kak mmg kalau ako pun terliur say kat macd atau kfc..mmg tak halal lah ek?isyk?mesti payah nak carik makan.patutlah ko masakjer..ko msk lagi shedapkan?kak,kat saner adeker restaurant febret?

wahida said...

mmg besar dugaan duduk negara org ni kan...dgn masalah bahasa, makanan, sosial dorang...
tabah la yer dear...

tapi pengalaman sis yg tak boleh dijual beli tu yg mahal tu...

MaryaYusof said...

IntanBerlian: Tq for your visit dear ;)

MaryaYusof said...

Tariq: 3-5 tahun la beb... Insya'Allah 2 thn lg balik kot...nnt kite jumpe ek...

MaryaYusof said...

Wan: Tak halal lah wan...dgrnye dorang masuk letrik letupkan tengkuk ayam tu...xsanggup nak mkn...sb tu masyak tiap hari...huhuhuuu...nnt akak wat entry restoran yg sll kitorang pegi ye...hehehe

MaryaYusof said...

Wahida: Couldn't agree more...skrg ni brsabar je ni ;)