Gracias!

Dec 23, 2011

Feliz Navidad!

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Navidad, Navidad, Feliz Navidad... (lagu yang irama sama seperti Jingle Bell, Jingle Bell, Jingle all the way...)

Iman pun boleh nyanyi... eh, sama dengan babah jugak... bak kata Mr Hubby,"Couldn't help,  because the song lingering in my ears all day long" ...hahaha~

Feliz Navidad = Merry Christmas/Happy Christmas

Cara sebutan - Felis Navida ( hidden the 'd' sound)

Seronok tengok cara mereka di sini menyambut Christmas... Tentulah tak sama seperti di Malaysia... Di sini majoriti adalah Kristian Ortodoks (Katholic)...

Kita hanya menghormati cara mereka  ;)


The biggest Christmas Tree I've ever seen~

Ko hado?

Besarkan Christmas Tree ni...??   Ni  masa pegi jenjalan dekat Larco Mar...

Selain daripada tu, I suke tenguk hiasan lampu yang terang benderang dekat halaman rumah depa ni.... Rumah kami pun ade...hehehe~


Ni angel mane ntah Mr Hubby snap... hohoho! (Gelak  Santa  Claus)

Rumah sapelah jadi mangsa ni...

Depan Lif

Dalam kawasan rumah

Ada pertunjukan bunga api... Snap dari dalam rumah je ~


"Tantek tak?" bak kata Iman

"Tantek kan," Iman lagi


Owh, yang unique tentang Christmas di sini mereka menghidangkan sejenis roti (bread) atau giant cake yang dipanggil Panetón... Banyak dijual di pasaraya... kami  haruslah mengetest... Kalau tak macamana nak cerita kan...hehehe~

Memang sedap rasanye...

Panetón

Tak pandai aku nak potong kek @ roti ni...lembut sangat~

Actually, kek ni berasal dari Itali... Di Amerika Selatan, bread @ giant cupcake ni sangat terkenal dan dimakan pada musim-musim perayaan seperti krismas... Rasanya sangat lembut dan mengandungi dried fruit,  kalau di Malaysia dah macam kek buah... cuma bezanya, rasanya seperti roti...

Ok... Sampai di sini...

Oh, wait...
Sekadar berkongsi cerita, tidak bermaksud meraikan akidah atau merelakan agama mereka ;)

لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ
Untuk kamu agama kamu, dan untukku agamaku.
To you be your religion, and to me my religion.


Esta bien...

Ciao ~


Source: En Peru...

3 comments:

Dayah said...

Salam,

hohoho.. santa clause la kata.. hehehe..
meriah gak kan..

Kat sini, Dayah p pavillion beberapa hari sudah jumpa jgk dgn giant Christmas tree. besaq giler kot.

kita hormat depa sahajalah, nak sambut tidaklah sekali^^

~Nana BamBam~ said...

salam

vamos dias :P hehehhe

waH....peru ker? bangga dengar org malaysia dapat kerja kat negara luar..syabas :)

btw, cantik nye suasana kat snaa...pokok krismas die pon lawa..pandai hias...

Gadis Pantai Timur said...

kat malaysia pun meriah..pokok krimas kat ime square pun besar...tapi oversea mesti lg best.pujian sebagai menghormati agama mereka..
thanks follow my blog!