Gracias!

Dec 12, 2011

Roti Jala

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Ni menu breakfast hari Ahad hari tu... Bile weekend mesti bangun lewat sikit kan, macam tak biasa pulak korang ni...hehehe


Roti Jala

Bahan-bahannya:

3 cawan tepung gandum
Air secukupnya (Jangan terlalu pekat atau cair)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
1 biji telur ( Tak letak sebab tak suka)

Cara membuatnya:

Bancuhkan tepung dan semua bahan-bahan tadi ke dalam blender... blend sampai betul-betul cair... pastikan tiada yang berketul-ketul... Panaskan non-stick kuali, sapukan sedikit minyak kemudian mulalah menjala dengan menggunakan acuan... aku rasa korang pun tahu ni... hehehe...

Tepung Gandum = Harina

Bolehlah dihidangkan... Ade orang suka makan roti jala ni dengan pengat durian atau dipanggil lempok... yang suka makan dengan gula pun ada... tapi biasanya orang makan dengan kuah kari... Oleh kerana bangun pun dah lewat, aku guna kari segera je... ala, kari yang dalam tin tu...hehehe

Senang betul hidup ;)

Breakfast merangkap lunch...hahaha!

Ade yang besar, ade yang kecik...pilih je...

Hidang dengan periuk-periuk sekali...

Nasib baik Mr Hubby jenis tak cerewet, so far ape yang aku masak die bedal je... Senang betul menjaganya... Korang yang belum kahwin tu pastikan mencari calon yang sebegini ye ;) heheeee....



 

15 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy hari cuti pon suka makan roti jala..tp beli punyalah hihi..


tepung gandum jenama harina tu sy x penah nmpk pon..xda jual kt sini..


thanx ya sudi singgah blog :)

MaryaYusof said...

Rina: Tepung gandum tu hanya ade di Peru shj... Harina in spanish means wheat flour, dear ;)

fyzz said...

holla miyamor..comostas...?
fyzz pun suka roti jala..tp mmg tak reti nk wat...huhu..keja...hari cuti ja masak...tp minggu nih tak leh sbb kena pegi kelas kt U lak..so..tak leh la masak..:P

InaAchik said...

Pernah wak roti jala skali tapi hubby kata: "ni bukan roti jala.. ni roti pukat!" heheheee

chepah ila hussein said...

takmo komen & takmo baca entry...hahahaha
last week baru je makan roti jala ngan kuah deroyan.hihihi

wahida said...

dear, ko dulu keje kat area jln duta? kat mana yer...kalau ko duk malaysia, mesti kita boleh selalu date sesama kan...lunch sesama ke...hehe...

dear, sori sbb aku takde fesbuk...setakat ni belum berminat lagi nak buat acc fesbuk...kita keep in touch dlm blog je la...huhu...

fyzzeva81 said...

salam buat munna..tumpang blog Marya jap..

p/s: munna..sori la aku tatau saipa aku tak leh bukak blog ko noks..huhuhu..pepun .take a good care...rindu nk ushar2 blog ko..tp bila bukak keluar link je..huhhu

maaf yer tumpang lalu..:)

MaryaYusof said...

Fizz: Hola Fizz! Muy bien...Gracias ;)Baguskan dpt sambung study... ingat nak sambung jgk...tgk la nnt...mana tau ade rezeki & masa senggang :)

MaryaYusof said...

InaAchik: Hehehe...roti pukat...lawak betul hb u...first time dgr ;)

MaryaYusof said...

Ila: Sedapnyee...oh, doghoyan...!

wan nurul hezrina said...

wahhh akak memang kakai masak..sekarang nie pukul bape kat peru?

MaryaYusof said...

Wahida: Dulu keje kat LHDN Jln Duta... hehehee...klau x mesti kite boleh jumpekan... Tp klau ikutkan skrg ni HQ da pindah cyber pulak...

fyzzeva81 said...

Miyamor...
fyzz baru ja smbung study..eh dh part 6...emm mujur kelas sebulan sekali.wekeend nih my midsem exam..wish me luck miyamor...
astamayana...

ILA HonEyBuNNy said...

lama bebebenar xmakan roti jala neh..hehhe

susumanis said...

pandai buat roti jala nih da kira hebat loh..lucky yr hub :))