Gracias!

Dec 7, 2011

Nasi Ayam Penyet MY

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Nasi Ayam Penyet MY

Hari ni sepatutnya wordless wednesday... tapi I langgar je sebab so excited nak share resepi nasi ayam penyet ni but in my versionlah.... Tau jelah hidup di perantauan ni banyak yang takde...

Ni memang favorite Mr Hubby... as a wife mestilah masak ape yang suami kite sukakan..kalau tak sape nak makan...huhuhuu...

Dulu kalau boleh tiap minggu Mr Hubby ajak pegi makan nasi ayam penyet yang terletak kat Giant, Nilai... jenuh melayannya... Kalau tak pergi dengan I, die akan pergi dengan kengkawan die... ada lagi satu tempat dekat Bangi... yang ni I tak pernah pergi...

Oleh sebab itu, I gigih mencari resepi ni sana sini... Finally, this is my version... I just follow my instinct... 

Nasi Ayam Penyet MY

Bahan-bahan untuk ayam:

8 ketul ayam (Bahagian yang korang suka)
2 sudu teh jintan putih & jintan hitam*
2 sudu teh ketumbar*
2 sudu besar bawang & bawang putih
3 batang serai*
2 inci halia*   
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
(Yang bertanda * hendaklah dikisar)
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara memasaknya:

Perap ayam dengan semua bahan-bahan yang dikisar selama 1 jam... kalau bermalam lagi bagus... Panaskan minyak.... salutkan ayam yang dikisar tadi ke dalam tepung beras... kemudian goreng deep fried...


Bahan-bahan untuk sambal:

2 sudu cili kering yang dikisar
2 biji tomato*
4 biji bawang putih*
1 biji bawang besar*
10 biji cili api ( tambah kalau nak pedas lagi)*
1 inci belacan*
Segengam ikan bilis
1 sudu kecil asam jawa Adabi
Gram & gula secukup rasa

Cara memasaknya:

Goreng ikan bilis sehingga garing kemudian angkat... Kisar semua bahan yang bertanda termasuk ikan bilis tadi... Kisar jangan terlalu hancur... Kemudian panaskan minyak.... tumis semua bahan-bahan yang dikisar sehingga kering.... Letak asam jawa serta garam & gula secukup rasa...

Cara menghidang:

Ayam yang digoreng tadi diketuk dan dipotong ikut citarasa masing-masing... hidangkan bersama nasi kosong, sup serta sambal tadi... makan bersama-sama ulam-ulaman seperti kacang panjang, kobis, salad & timun... Jangan lupa tauhu goreng...kalau ade tempe goreng lagi sedap....

Nasi ayam penyet ni lain sikit sebab ayamnya diketuk atau dismashed menjadi penyet tu yang nama die macam tu... rasanya ranggup & berempah... yang menetukan sedap atau tak nasi ayam penyet ni adalah sambal & ayamnya...

Korang cubelah!

P/S: Mr Hubby bagi 4 daripada 5 bintang tau....suke! suke! ****




6 comments:

wan nurul hezrina said...

akak buat pastu anto kat sini..buleh...banyak cantik..aku tolong jawabkan

kayyana said...

wah lepas ni tak payahlah pegi makan kat nasi ayam penyet.. wat sendirik lg best ... hehe.. thanks for sharing kak

MaryaYusof said...

Wan: Kalaulah dekat selamba je akak jemput ko mkn tp kena dtg umahlah...hehehe

MaryaYusof said...

Kayyana: Buat sendrik lagi puas sb bole mkn ulang2.. hahaha~

susumanis said...

wah pandainyerrr :))

Lesung Batu said...

marya...i dapat resepi ayam tu kena ketuk ngan mertun baru la leh ada thrill kesan 'penyek' tu..ahaha...tapi i tak penah buat la...cari mertun tak jumpa2 lagi...hehe...