Gracias!

Nov 30, 2011

Living In Peru Part V: Rindu Pada Sang Hujan

"Berdoalah pada waktu mustajab doa iaitu; sewaktu pasukan tentera bertempur; waktu mendirikan solat dan ketika hujan turun." (HR Abu Daud)

Assalammualaikum & Buones Noches Malasia!

Sekarang di Lima dah petang so, di Malaysia sudah semestinya malam (pagi)... Cittt... Korang tengah syok tido time ni... 

Beza waktu antara Lima & Kuala Lumpur adalah 13 jam... maksudnya kami di Peru ni MUDA 13 jam dari korang semua di Malaysia... boleh cengitu?? Heheheee..jangan jeles!

Musim tengkujuh dah tiba di Pantai Timur, seronok betul yang main hujan time-time ni...tapi hati-hati takut nanti hanyut pulak... isks...

Aku suke dengan hujan, bila tinggal di Peru ni jangan kata salji, hujan pun boleh dikatakan tak ade...

Ye! Nan ado ye kengkawan!

Rains in Lima are non existent! Kalau ade pun, it's just drizzle... rintik-rintik halus... Extremely fine  and thin, called garúa in Spanish.

Waktu di Malaysia, aku suke duduk tepi tingkap (ala-ala berangan) memerhatikan air hujan yang turun mencurah-curah di muka bumi sambil minum teh @ kopi Arshad (kopi ni je yang aku suka & boleh minum)... Fuhh, berasap beb!

Memang aku tak boleh lupakan bau hujan yang turun membasahi rumput atau jalan...cukup menenangkan jiwa... waktu inilah paling sesuai kite berdoa... bak kata ustaz (tak ingat nama) time nilah pintu langit terbuka... nak berdoa time nilah antara waktu yang paling mustajab doa kite...

Tapi sekarang bile dah tinggal di Peru ni... rasa rindu sesangat dengan sang hujan...

Orang-orang di Peru ni sangat gayat dengan hujan...hehehee... macam kite jugaklah, gayat dengan salji...kui kui kui...

Kalau hujan walaupun setitis dua sikit punya kalut dorang ni... Macamanalah kalau dorang ni datang Malaysia... harus pengsan tengok hujan lebat...hahaha! 

Sekarang di Lima, dah masuk musim summer, dah tak sesejuk awal-awal datang haritu... time macam nilah orang-orang di sini nak melaram pakai baju sexy mexy...aauuw!

Yelah...gile ko nak pakai sexy musim sejuk... memang tinggal 2-3 Jumaat lagi le jawabnye tu...kih kih kih...

Di supermarket & kedai-kedai semua pun dah mula jual baju untuk musim summer... Dekat sini kasut baju memang heaven!  Kitorang pun dah rembat sepasang dua...hahaha!

Oklah...korang pun belum bangun lagi...kat sini sekarang pukul 3.20 petang means kat Malaysia sekarang lebih kurang pukul 4.20 pagi...

Nak solat Asar dulu...

Ciao!

P/S: Kurang sudah satu waktu doa yang mustajab : (


4 comments:

chepah ila hussein said...

kat sini ujan...sangatla sronok melihat hujan di tepi tingkap...Subhanallah

wan nurul hezrina said...

kak mas=)rindunya kat kak mas..eh astra dah nak kawin tau.arituh ada jemput tapi wan tak dan nak g.adojer hal=)akak chat?wah mesti syok dpt g peru..suka nengok kak mazmasak2 tuh.leleh ayak liuq=)

MaryaYusof said...

Ila: Byk2 berdoa tau time ujan ni! Kat sini xde ujan..sedihla..

MaryaYusof said...

Wan: Yelah...lama kite xjumpakan..? Still contact dgn astra lg ke? dkat FB pun die jarang on9...hehehee...
Akak Alhamdullillah sihat sgt...lg2lah bercuti pjg ni..dok umah masak jelah kejenye...hehehe

Suke tgk blog wan simple but nice!