Gracias!

Nov 10, 2011

Living In Peru Part III ~ Peruvian Foods


Assalammualaikum semua....

Beli masa pesta buku di Parque de Kennedy...the only kedai yang jual buku-buku B.Inggeris
Beranganlah kononnya nak masak makanan orang-orang peru ni...tapi bila balik tengok-tengok...macam tak kena dengan selera je...hehehehee...

Tapi takpelahkan mana tahu satu hari terbuka pulak hati nak masak Peruvian food ni...

Sambung balik story kitorang yang dah nak masuk 2 bulan di bumi Peru ni...ada yang sudi baca ke? Kueng kueng kueng...

Masa baru-baru sampai dulu kitorang makan roti je...masa tu stok maggi masih ade so, balun maggi jelah almost tiap hari...waktu tu belum pandai lagi nak cari makanan kat luar apa lagi nak makan kat restoran...
Kawan Mr Hubby yang dia gantikan tu namanya Rosfan...so, abang Rosfanlah yang banyak ajar kat mana nak cari restoran yang biasa dia dimakan...Kat restoran tu pun makanan kena pilih-pilih....biasalah kitakan orang Islam takkan nak makan B*%^ kot...heheehee...Kita makan pescado, mariscos & sayur-sayuran je...

Pescado = Ikan
Mariscos = Seafoods

Pollo (ayam) & carne (daging) memang kitorang tak makanlah sebab takut tak sembelih dengan betul... kalau nak makan kenalah cari restoran milik kosher...kosher ni senang cakap yahudi...dorang nikan ahli kitab...cara sembelih pun macam kita...& dorang ni pun tak makan B*%$...kui kui kui...tapi kitorang tak pernah try lagi...masih was-was...so, tak payahlah makan....

Kalau korang nak tahu, jus buah-buahan dekat sini sangat pekat & sedap...tak sama macam kat M'sia yang manis gula je lebih...heheheee....that's the fact kan...

Mr Hubby sangat suka mix fruit juice...jus yang dicampur bermacam-macam buah...I pulak suka lemonade @ lemonadas yang masam-masam manis...

Di sini terkenal dengan jagung hitam, yang dibuat jus...namanya chica morada...lupa nak snap gambar...nantilah kalau ade I tunjuk...rasanya macam ribenna sikit...I tak suka, sebab pelik...hehehee...Air jagung yang berlambak jual kat Msia pun I tak suka...kih kih kih

Tapi makanan disini sangat mahal harganya...kalau sekali makan macam kitorang sekeluarga sampai 70 ke 80 soles...Soles tu matawang kat sini...anggap jelah ratenye sama macam RM...lebih kurang je pun...

$./1 = RM1.10

Lepas tu budaya beri tips pada pelayan memang diamalkan di sini...so, kita akan dilayan oleh orang yang sama...

FYI, orang-orang kat sini makan tak pakai sudu...tak kiralah makan apa...dorang menggunakan garfu...makan nasi pun guna garfu...

From observation, peruvians ni kuat makan..kalau satu pinggan nasi tu, kalau kita di M'sia boleh makan 2-3 orang... Mr Hubby cakap mungkin sebab sejuk so, dorang perlukan tenaga yang banyak...kalau beli makanan dekat luar memang kena kongsi...


Banana Milk & Mix Fruit Juice
Makanan yang famous & sangat dikomersialkan di sini adalah ceviche...kat Msia pun ade, especially di Sarawak...kat sana dipanggil umai-umai...ikan mentah yang diperah dengan asam limau...rasanya sedap, Mr Hubby sangat suka dan boleh habiskan semuanya...I boleh makan tapi berapa suka sebab ntah...tak masak kot...heheheee

Ceviche
Gambar diambil selepas halfway makan...terlupa nak snap...sebab excited + lapor tak hengat!

Iman habiskan Banana Milk umi...huhuhuuu

Rasanya sampai sini dulu, waktu maghrib pun dah masuk...nanti sambung lagi...malam ni  nak keluar beli barang dapur, mungkin pergi Saga Falabella-Totus murah sikit barangnya...

Adios...

2 comments:

Ariff Budiman said...

Salam
Bestnya dapat merantau di bumi orang. Seronok baca kisah makanan orang Peru.

MaryaYusof said...

Salam,
En Arif...Mmg best dpt tengok ngr org tp sedih sb jauh sgt dr keluarga...ade sambungan lg cerita ni klau sudi bacalah ye...