Gracias!

Dec 6, 2011

Home Sweet Home


Assalammualaikum....

Hola 1Malasia!

Bila dah duduk jauh ni teringat pulak kat rumah lama...

First & the last rumah (setakat ni) yang kitorang tinggal selepas kahwin... Banyak kenangan rumah tu... Walaupun kecil tapi banyak simpan kenangan yang menjadi saksi  susah & senang life kitorang...

Last pic rumah sebelum berangkat haritu...

Wet, dry kitchen & living hall - 3 in 1

Sepah time ni tgh angkut barang keluar
Rumah ni dibeli oleh Mr Hubby sebelum we all kahwin untuk elak menyewa rumah...kan rugi kalau sewa rumah bertahun-tahun lepas tu bukan jadi milik kite pun....hehehe...

Rumah dua tingkat kos rendah ni Mr Hubby beli sebab pada masa tu, ini saja kami mampu...  Saya pun baru je start keje time tu...  Lagi-lagi lepas kahwin banyak nak pakai duit...


Pic rumah time baru siap

Lepas kahwin saya macam cuci kaki & tangan masuk rumah sebab barang-barang semua dah disediakan oleh Mr Hubby... I bantu sikit-sikit je.... Pada kengkawan yang nak kahwin tu...sila cari calon suami macam ni ye! Hehehe ~

Asalkan ade rumah sendiri & privacy terjamin itu yang penting! Tak kisah rumah cantik ke tak! Betul tak?

Rumah tepi yang ade tanah sekangkang kera
Saya suka dengan rumah ni sebab ade kawasan untuk bercucuk tanam... Sayakan suke gardening (kononnya)... tapi masa tu takde modal so, mak mertua tanam serai, serai wangi, pandan, daun kari & bunga (penting ni)...  saya tolong jaga je...kih kih kih....

Dulu rumah kitorang ade bunga matahari, ros, melur...bunga kertas...macam-macamlah...sekarang semua dah diagih-agihkan pada semua yang berkenan... untung betul dorang ni... 
Sebelum pasang tile
Saya memang suka kalau rumah ni dipasang kitchen cabinet...dulu ingat nak sponsorlah install tapi Mr Hubby tak bagi buang duit katanya sebab die berangan nak duduk rumah yang lagi spacious & class gitu - berangan tak salahkan, mana tau impian terlaksana...huhuhuuu! Aminnnn...

Bahagian belakang
Pintu dapur ni memang jarang kitorang buka kalau tak ade sebab... pernah baru-baru pindah masuk dulu ade orang tinjau kitorang dari luar tingkap... tak pasti samada nak pecah masuk atau sebab lain...tatuuut...!

Tapi lepas tu dah ok!

Pemandangan dari tepi


Rindu sangat dengan rumah ni...

Rumah ni kitorang tak jual...kitorang sewakan dan semuanya serah pada agent...

Sekarang di Peru inilah rumah kami ~

Rumah apartment... tingkat 2 (kalau di Malaysia tingkat 1)...


Tada~
Rumah ala-ala Inggeris yang tak berapa nak Inggeris sangat!

Living hall
Agent rumah ni sangat baik... Columbus namanya... Service memang tip top!
Dry Kitchen

Wet Kitchen
Dry and wet kitchen dipisahkan oleh counter...


Tempat kasut yang dah rupa stor...
Master Bedroom

Closets
Yang paling saya suka pasal rumah ni sebab almarinya sangatlah banyak dan tersusun... senang saya nak sumbatkan barang dalam tu...ngeeee...

Rumah ni ade 3 bilik tidur & 4 bilik air (termasuk maid punya)... Ade bilik untuk laundry jugak....

Master Bedroom's Washroom

Siap ade jakuzi lagi... boleh jadi badak berendamlah lepas ni...kui kui kui...
Dari bilik tidur utama ni boleh straight nampak Olive Park... Saujana mata memandang, terpandang pulak orang berasmaradana...kui kui kui... dekat park okek!


Ni bilik tidur untuk my lil'baby - Iman

Guest Room aka Bilik Sepah


Bilik yang lagi satu ni memang kosong... kononnya untuk tetamu... sapalah nak datang umah kami ni agaknye... dahlah jauh...huhuhuu...

Mr Hubby dah jadikan bilik ni tempat die beriadah... boleh ke macam tu? Beriadah bukan bersukan ke? kui kui kui...

Bilik sepah ni dah jadi tempat  Mr Hubby main game dia la... sambil tu Iman & umi jadi tukang sibuk...kih kih kih...

Mr Hubby tak bagi bilik tu kosong...takut nanti ade momok...eeeiii tatuuuut...



Yang ni pulak, tempat kitorang lepak-lepak tengok tv... yang ni konpom sepah!

I love flowers...weeee....dasar perempuan....

Syukur dengan ape yang ade....

Insya'Allah lepas ni saya taknak pikir benda lain... kumpul duit beli rumah...kih kih kih....

Rumah idaman....
Tudor House Plans

Berangan....


P/S: Abang, semoga objektif kite tercapai! Aminnn...


13 comments:

Dyg Zurina.. said...

Marya, akak suka tengok mar upload gmbr2 rmh kat peru tu, lepas gak rindu tengok rumah tu, walau pun akak duduk situ setahun je, tp kat situ tetap ada kenangan.. sobsobsob.. emosi jap bila tengok ..

MaryaYusof said...

K.dyg, yelah setahun lama jgk tu kak... mesti ade sentimental memorikan... nnt kitorng upload bbyk...tp akak jgn sedih pulak....dah balik kuching ni mesti lg seronok kan...? ala rindunye nak mkn ayam penyek kat water front tu...

wan nurul hezrina said...

lawalah umah ko kak..mmg stail english syle tang tingkaptuh..mmg suruh sedut udara segarkan?banyakjer tingkap..huh best2..bila ko nak bwk aku g sana kak=)huhu

ila nabilah... said...

aunty...cnteknye mcm hotel heheh...i loike heheh aunty cnteknye bathroom....kalo mandi berejam tu syok tu....

MaryaYusof said...

Wan: Mmg pattern rumah kat sini mcm ni... byk tingkap... dtgla.. penginapan & mknan disediakan tapi penerbangan tanggung sendrik la...hehehe

MaryaYusof said...

Ila: Psssttt...nnt tunjuk dekat ibu ye...kitorang baik-baik je disini...insya'Allah!
Aunty rindu nak borak2 dgn Ibu nabila...

wan nurul hezrina said...

haha nak datang tuh..tapi bagusgak penginapan n makanan free.haha

Fyzz said...

Hi..salam kenal dari fyzz..i follow u back...btw nice la umah kt Peru...sngt cantik...emm tp umah kat msia pun cantik gak..:) tui2..saya pun beli umah..senang skit takyah nak sewa2...

sonoknya dok kt tmpt orang..bila la my turn..

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

salam..
tq kak..
sy ziarah blk..
waa..
akak dh duk kt peru yer..
jauh tu..
umah kt sana nice yg akak duduk..
besar betul rumah + bilik tido...

MaryaYusof said...

Wan: Dtg la ye...sgt2 dialu-alukan ;)

MaryaYusof said...

Fyzz: Alhamdullillah....we'e just enjoyed our life here ;) so far so good....rumah ni bkn milik kekal pun... insya'Allah ur turn will come ;)

MaryaYusof said...

Mama Qaisarah aka nunu: Tq dear ;)

maszull said...

assalamualaikum marya...semoga cita2 untuk memiliki rumah idaman tercapai akhirnya...:)