Gracias!

Dec 28, 2011

Homemade Chicha Morada

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Como Estas??

Alhamdullillah, muy bien ;)


Pic. by Mr Google
Chicha Morada cara sebutan; Cica Morada (sebutan baku) adalah jus yang terhasil dari jagung hitam/ungu atau black/purple corn (Maiz Morada)...


Maiz Morada/Jagung Hitam/Ungu

Chicha Morada is a traditional beverage of the peruvian coast... rasanya seperti ribena sedikit...


Pic by Mr Google
Yang ready-made pun ade... dijual di dalam botol... Mr Hubby suke beli...

Semalam, aku dah try buat, gigih pergi beli maiz morada semata-mata nak buat jus ni... Oh ya, resepi ni I mintak dari Karol (Local Recruited Staff Malaysia Embassy) atas cadangan Kak Dyg Zurina... Kak Dyg ni dulu pernah tinggal sini lebih kurang 1 tahun lebih, ikut husband die, Abang Rosfan kerja di sini... Mr Hubby ganti abang Rosfan ni le... Terima kasih K.Dyg ;)


Tantek tak?? hahaha~

Maaflah ye... tak pandai sangat food presentation...

Just nak share resepinya, manalah tahu tetiba ade pulak maiz morada ni di Malaysia... boleh trykan...hahaha~
Hidang sejuk... sedap ;)


Chicha Morada

Bahan-bahan yang diperlukan:

2 biji jagung ungu/hitam
2 1/2 ltr air
2 cawan kulit nenas
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga cengkih
Jus limau nipis
Gula secukupnya

Cara membuatnya:

Cuci jagung dan kulit nenas tadi sehingga bersih.... keluarkan isi jagung dari batangnya... sangat mudah nak keluarkan guna tangan pun boleh... Kemudian rebus kedua-dua bahan tadi ke dalam periuk... Masukkan juga kayu manis dan cengkih tadi... Rebus sehingga air bertukar  warna keungu-unguan.... Lebih kurang 20 ke 30 minit... Kemudian angkat dan letakkan di dalam jug yang bersesuaian... Letak gula dan jus limau secukup rasa.... Sedap dihidang dengan ais batu...

Ingredients:

2 corns of maiz morada
2 1/2 t of water
2 cups of pineapple skin
1 sticks of cinnamon
3 cloves
Lemon juice
Sugar to taste

Preparation:

Wash the corn and the pineapple. Take kernels off the cob, put all together in a pot with water... Add the pineapple skin, cloves and the cinnamon too... Boil all together until the water becomes chicha colour, that would be around 20-30 minutes... Pour the water into a jar, put some sugar and the lemon juice to your taste... Serve cold...

Semalam masak bihun goreng & mee hailam (spaghetti hailam sebenarnye) sebab Mr Hubby tak balik lunch...layannn ~


Bihun Goreng

Spaghetti Hailam

P/S: Bihun ade banyak dijual di China Town, tapi kasar sedikit berbanding bihun di Malaysia... Pilih yang rice stick... Yang dimasak ni stok bihun yang bawak dari Malaysia ;)



34 comments:

Cik tikah said...

eh, baru taw ada jagung hitam. nmpk mcm sedap je. hehe.. nak cuba carilah yg dh dijual dlm botol :)

MaryaYusof said...

Cik Tikah: Kalau jumpe nnt jgn lupe bgtau ye ;)

~ yus ~ said...

salam kenal...

ada jagung hitam ke? Baru tahu ni..:)

tq singgah dan follow blog saya..:)

Nigina said...

air tu ada rasa apa erk.. rasa rasberry ke

Gen2Merah said...

woww.. sebuah perkongsian yang menarik ni.. resepi dr Peru.. ehehe.. lagipun kat sana sukar nak cari makanan halal kan... baik buat dan masak sendiri

Queenie said...

wow..uniknya! jagung hitam tu sesuai tak kalau ditanam kat Malaysia?
bak lah sini benih dia sikit...

Marya, terimakasihsudi follow akak... I follow you pulak..

Rizal Slaughterheart said...

Salam Cik Marya :D

bukak entry ni pagi2, kecoq air lioq tgk Bihun dgn Spegeti tu... dah la blum sarapan lagi... hehe

btw, Thanks for following, i follow u back :)

IntaNBerliaN said...

jagung hitam?? baru tau wujudnya jagung hitam hihii...

btw thans sbb sukakan nama saya.. hihii.. actually nick intanberlian ni hubby saya yang rekemen.. hihii

Azi said...

xtau pun ada jagung ungu/hitam...
makanan dan minuman nampak sedapppp...terliur...

MaryaYusof said...

~Yus~: Salam kenal & tq to you too ;)

MaryaYusof said...

Nigina: Rasa mcm ribena ckit2 tp yg ni mcm ade rs ribena + cinnamon sikit la ;)

MaryaYusof said...

Gen2Merah: Betul tu cikgu :)

MaryaYusof said...

Queenie: Tak tahula kak...nnt bwk balik Msia sy try tanam untung2 tumbuh...ngeee...hehehe...tq ;)

MaryaYusof said...

Rizal Slaugtherheart: Thanks a lot ;)

MaryaYusof said...

IntanBerlian: Mula2 dulu sy pun pelik jgk... nama u unique ;)

MaryaYusof said...

Azi: Kalau dekat boleh jemput mkn ;)

Lady Rina said...

jagung hitam??..baru tau ada jagung hitam...mesti sedap kann..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh seronoknya dpt pengalaman hidup kt negara org..cica morada..nama pon dh sedap apatah lg rasanya..kalau dpt cari bahan nk buat jugaklah (macamlah rajin HEHE)

aNIe said...

As'salam Marya...thanks sebab singgah blog akak...nice blog here... mesti nak kena baca entry2 yang lepas...

Jagung hitam...? Hmmm...baru dengar hari ni...tak tau pulak ada jagung warna hitam...hehehe... agaknya oleh tak direbus atau dibakar mcm jagong biasa kat Malaysia ni...?

AmirFX said...

Rasanya kat sini belum ada kot yang jual jagung hitam secara komersial tapi saya pernah jumpa..

geraugebang said...

sedap heh? macam ngeri jer tengok jagung tu warna hitam...

MaryaYusof said...

Lady Rina: Boleh tahan la ;)

MaryaYusof said...

Cik Betty: Klau jumpe bgtau ye...boleh la try nnt ;)

MaryaYusof said...

aNie: Salam... rsnye xbolehla k.anie sb die utk buat minuman saje ;)

MaryaYusof said...

AmirFX: Pernah jumpe...dekat mane ye?

MaryaYusof said...

geraugebang: Boleh la...hehehe... dulu sy pun ngeri gak ;)

Puan Kutu said...

sy pun baru tau tentang kewujudan buah nie.hehe..

~Nana BamBam~ said...

errr..jagung hitam? pelik je kan..rasa die mcm mana?

MaryaYusof said...

Puan Kutu: Tu yang share ni ;)

MaryaYusof said...

~NanaBamBam~: Rasenya mcm ribena ckit ;)

Zie said...

Yum yum sedapnya tengok air tu...

CIK TOM said...

wah info menarik..jgg hitam..syg xpenah nmpk kt malaysia..kl x blh rs n cuba resepi air tue..

slm kenal marya :)

Onitsuka_hana said...

peliknya

.:fyzz:. said...

ist time dengar jagung hitam..tp sedap bila tgk..emm rasa je lom..
waaa sedap la spageti hailam..tgh lapar nih.hehe