Gracias!

Dec 25, 2011

Kena Rampok!

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Mood spoiled hari ni... Geram + Sedih + Happy + Bengang + Penat bercampur-baur... Mula-mula keluar rumah hari ni dengan happy... but, end of the day T_T

Lens & Flash Light untuk kamera DLSR Mr Hubby hilang... I pun tumpang sedih... Mr Hubby toksah cakaplah, frust menongeng-nongeng T_T

Bukan nak menuduh tapi sometimes we must believe our strong instinct.... Ceritanye begini, hari nikan cuti krismas... semalam memang satu hari dok kat rumah je... So, harini plan nak pergi jalan-jalanlah...bukan pergi mana pun... Sekitar Lima je... So, we've decided to go to Miraflores... Mr Hubby ketagih nak test camera kesayangan die tu, well, you know... newbies kan... excited lebih sikit...

Dah puas jalan-jalan sampai ke Larco Mar... kami pun patah balik pergi Kennedy Park, ntah macamana teragak pulak nak naik bas persiaran (tourism bus) yang ade dekat situ... Macam-macam pakej yang ade... Kami dah penat sebenarnye, tapi oleh sebab nak test dulu and kata orang, benda nak jadi...kami pun ambik pakej yang paling murah S./10 per pax...

Kami memang dilayan dengan baik sekali... Tapi adalah sorang mamat A ni (suspect) sangatlah baik nak tolong kami...siap angkat stroller (tram) Iman.... I tengok die tak presentable langsung... pakaian memang agak selekeh, tapi kami bersangka baik jelah sebab ingat die attendant bus ke apa... Die duduk memang dekat dengan kami di bahagian hadapan bas... Oh ye, bas ni double decker tapi tak berbumbung... Sepatutnya belakang tempat duduk kami ade couple tu tapi tak tahulah kenapa tetiba dorang tukar seat pulak... rasanye mamat A ni suruh sebab die macam sibuk nak duduk dekat dengan kami... Lepas tu ada sorang lagi mamat B ni duduk seat belakang tempat kami, gantikan couple tadi...

I dengan sibuk nak pegang Iman dan handbag lagi... Biasanye keluar tak bawak handbag...sigh*

Mr Hubby pulak sibuk dengan kamera die nak ambil gambar... Mula-mula tu, I nak adjust tempat duduk, letak handbag & backpack Iman dekat bawah kaki... Mr Hubby pun sama letak beg kamera kat bawah kaki jugak...tapi lepas tu I rasa tak sedap hati sebab I terasa macam ade orang sentak-sentak beg dari bawah.. Walaupun, tak berapa obvious.. Luckily I trust my instinct,  terus sangkutkan handbag kat bahu... I believe, time tulah dorang ni buat kerja... memang sangat cekap okek... Sorang mencuri & sorang lagi attract kite dengan benda lain...dem! 

Masa end of tour tu langsung tak nampak batang hidung dorang ni lagi....

Nikon 50-220mm
Sampai kat rumah, baru kami notice benda ni... Adoyai, nak buat macamanakan...dah takde rezeki... Tapi memang sangat sakit hati sebab diorang ni pandai distract our attention...

Mr Hubby yakin 100% yang lens & flash light tu ade dalam beg... Nasib baik galaxy tab tak kena kitai jugak...

Dekat sini galaxy tab ni kurang digunakan, senang cakap kureng fofular...

Maybe dorang tak expect benda tu handphone... mesti dorang ingat notebook or some other thing.... Kebetulan lens & flash light tu ade dalam bekas macam uncang... agaknya dorang ingat benda dalam tu duit...

Memang tactical betul modus operandi dorang ni...

Sebenarnye, dah banyak kali orang beritahu kami to be careful... Kadang-kala kite rasa kite dah sangat berhati-hati tapi kalau dasar orang JAHAT memang tak boleh nak buat apalah... memang kebocoran rezeki kamilahkan... nak doakan die yang tak elok pun tak guna jugak sebab dorang ni memang KAFIR LAKNATULLAH memang ke NERAKAlah jawabnye...

Next time, memang kena double triple hati-hati... trust nobody...

Cakap kat Mr Hubby, nanti beli lens barulah yang lagi canggih sikit... Kesian kat die, benda tu bukannya murah.... Feel sorry for him...

Apa-apa pun, semua ni pengajaran untuk kami... Ramai orang yang pandai berlakon di luar sana... so, korang pun kena hati-hati gak... 

Esta Bien!

Ciao ~


P/S: Nak buat solat hajatlah, bior panas buntut sape yang curi tu... Esok Mr Hubby nak pergi balik tempat bas tu, nak warning/alarm dorang pasal sindiket ni... mencacatkan holiday orang jerk... eeeiiii...geram!



24 comments:

Nur Syu'aidah said...

aida belum sempat gi seremban utk check lens utk pak tan. sorry :(

Lady Rina said...

iskk..jahat plak org tu...simpati atas apa yg terjadi...huhuhu...lain kali kena lebih hati2...

klcitizen cikgunormah said...

takziah... moga Allah gantikan yang lebih baik dalam masa terdekat ini.

MaryaYusof said...

Aidah: Paktan ckp xpela dulu...hati masihterluka dgn brg yg hilang...anyway thanks ;)

MaryaYusof said...

Lady Rina: Terima kasih ;)

MaryaYusof said...

CikguNormah: Terima kasih cikgu...insya'Allah...

geraugebang said...

laaa...kisahnya...kesian awak...tak per...Allah nak kasi rezeki lain tu...Insyaallah..

MaryaYusof said...

geraugebang: Terima kasih gerau gebang ;)

Golden Rose said...

zaman sekarang mmg susah nak percaye kat sape pun....kene ade at least 99% rasa was2 bila jumpa org baru...takpela dah bukan rezeki...next time be careful ya...thanks for following me..

wan nurul hezrina said...

fell sorry too kak mar.akupun turut geram.kita beli penant lelah kumpul wit..senang2 jer dia rembat

Papa PUSS said...

Salam

Omgadd.. feel sorry to u and hubby too..
Mmg kita dah berhati2 habis2an kan..
Tp benda nak jadi, akan jd jg..
Semoga berhati daouble triple fourper fiveper ke ea..amin..

MaryaYusof said...

Golden Rose: Betul2.. teralpa sekejap je org amik kesempatan..tq for u too ;)

MaryaYusof said...

Wan: Mmg geram sgt... Tq wan..

MaryaYusof said...

Papa PUSS: Tq very much double triple fourper fiveper jgk ;)

riq_77 said...

bukan rezki...sabo yerk...pasni beli yang kaw2 punyer....hehe

.:fyzz:. said...

jahat tui la bangsa penyamun nih kan...so sad...tp sabar je la..tak dak rezeki..psnih marya and hubby kena lebih beware la kan...

Kamalia said...

feel sorry to ur hubby..mesti ralat sgtkn..dah la mahal.:( xde rezeki ye tak..iA,mesti ade rezeki yg lebih baik dr ni.

NOOR FATIN said...

wuwuw kalau buah hati saya ni, mesti sedih jugak. dia pn ada dslr dan lens2 mcm ni..huu..

xde rezeki, xpe, Allah nampak apa diorang buat. nanti diorang dapat balasan..

sabar byk2 k..

MaryaYusof said...

Tariq: Laki aku da geram je tu nak beli lain... mcm xserik2 lak..huhuuu...

MaryaYusof said...

Fyzz: Mmg wajib beware lpas ni fyzz...lepas ni mcm ssh dah nak caya org... :(

MaryaYusof said...

Kamalia: Tq very much Kamalia... insya'Allah...

MaryaYusof said...

Noor Fatin: Tq dear T_T

eeiyss said...

terus ke link ni.... dari ceta pasai kunci umah ilang~

Mama Ema said...

kalau kat Malaysia..tangkap si jahat konpem kena pukul hingga separuh mati.