Gracias!

Jan 9, 2012

Berpijak Pada Bumi Yang Nyata

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Tertarik dengan kata-kata Prof Dr Muhaya yang sahabat baik saya sharekan di Wall FBnya:

Setiap kali kita merasa lebih dari orang lain maka bermulalah episod kejatuhan kita. Janganlah pernah merasa kita hebat, pandai, berpengalaman, bijak, sebab semua yang kita dapat ni kurnia Allah. Ada ramai lagi orang lebih hebat dari kita, lebih pandai dari kita, lebih berpengalaman dari kita, tapi apa-apa rezeki yang kita terima bukan sebab kehebatan-kehebatan yang kita sangkakan tu, sebaliknya sebab ALLAH.

Kata-kata ini sangat memberi kesan ke atas diri saya :)

Sebelum tu nak jawab dulu komen amigos yang lepas ;)

~Queenie: K.Queenie... bak kata orang dulu-dulu, perempuan walau belajar tinggi mana pun akhirnya ke dapur juga...hahahaa... kena rajin masak kak kalau tak, tak makanlah kami semua... ;) Baru saya faham masalah blog akak tu...hehehee... tak menyusahkan pun lah kak... Insya'Allah nanti saya akan selalu lawat akak... Tak tahulah nak kata orang-orang di sini pelat ke tak tapi ntah-ntah dorang pulak kata kite yang pelat...keh3x... J.Syazwana: Yelah macam nama orang pulak Cabrilla tu... siapa berkenan bolehlah letak nama anak macam tu nanti...hihihii... Nza: Fillet ni memang mudah nak masak tak payah pening-pening nak siang ikan semua... Saya ni masak simple-simple bolehlah...lebih-lebih nanti kalah pulak Master Chef...hehehe... gurau* Dalila Hamid: Muchas gracias, dear ;) Scaniaz: Insya'Allah saya akan singgah blog awak selalu... Muchas gracias! ;) Zie: Hari-hari dok masak, hari-hari jugak dok snap gambar..hahaha... saya masa di Malaysia dulu pun selalu juga makan di luar.... mudah, senang kalau lapar main order je ;) IntanBerlian: Pandai tu taklah sangat, kalau teragak nak masak akak google je...ihikihik...Bahan-bahan mana yang tiada di sini akak bawak dari Malaysia, kalau ade pun tak sama rasanya seperti di Malaysia ;) Aishah Jahirah: Sekarang saya berada di Peru, sebuah negara yang pernah dijajah oleh Sepanyol, jadi bahasa pengantarnya adalah Spanish ;) Negara kita sememangnya kaya dengan makanan yang sedap-sedap... Saya pun sedang belajar nak buat watermark yang cun-cun gak... Tapi tak tahulah bile boleh siap...hehee.. Tq sudi singgah ;) Fifiey Lychee Maration: Memang best ;) Nida: Nama sahaja nampak pelik tapi sebenarnya ikan dari jenis yang sama di Malaysia... cuma nak kena tahu...mula-mula memang confius ;) Muchas Gracias dear~ Kamalia: Orang ghomeh rupo eh...hehee... Dorang ni memang suka & kuat makan tau Kamalia..hehee Puan Kutu: Saya & suami memilih sikit dengan ikan ni...huhuu... Terima kasih singgah Pn Kutu ;) AmirFx: Muy bien, Alhamdullillah ;) Belajar bahasa Spanish memang seronok ;) Satu hari nanti mesti dapat pergi klau benar-benar ada keinginan...insya'Allah ;) Tq sudi singgah ;) Noor Fatin: Tinggal di negara orang banyak bezanya dengan negara sendiri ;) tapi, tengok negara mana jugaklah... tq singgah dear~  Mama Aini:  Masa kecil dulu saya pun tak suka makan ikan tapi dah besar ni suka tapi cerewet sikit..heheee... Tq Mama Aini sebab sudi singgah ;) Ieda: Namanya sahaja yang lain tapi sebenarnya dari ikan jenis yang sama di negara kita... Memang glamerkan namanye tu... hehee... Saya memang gemar ikan masak taucu... Terima kasih singgah K.Ieda ;) Teenager Housemaid: Cabrilla tu ikan kerapu... banyak terdapat di Malaysia tu dik ;) Sudi singgah lagi & terima kasih dear ~ Rayyan Haries: Tq dear~ Nafiraa: Betul tu Nafira, kite kena masak sendri untuk memenuhi selera kita... Tak boleh tahan nak makan masakan diorang ni selalu, bukan semua pulak yang boleh kita makan ;) Fyzz: Hola Fyzz!! Como estas?? Lama tak nampak ;) Memang kena selalu rajin... perut kenyang bertambah sayang kan..hehee... maCy: Dah balik hostel... erm mesti rindu masakan rumah kan... sabar ye ;) Khairul Abdullah: Di German masih ade ikan kembung, keli... walaupun harganya mahal...tapi di Peru ni tak pernah jumpa... terima kasih, nanti saya lawat kamu di 'German' ye ;) Mixed Family in Da House: Memang senang dah jadi fillet... mudah sangat ;) Nak resepi Tilapia tu ke? Insya'Allah, saya masak simple-simple je... senang-senang nanti saya share key :) msredcheesecake: Taucu masak telur?? First time dengar ;) Maybe, satu hari nanti saya pun kena try :) LyAfrina: Cabrilla tu ikan kerapu... rasanya banyak dijual di supermarket... Masak sweet sour tu memang sedap ;) Khaifaiz: Memang terbaek...terima kasih sudi singgah ;)  maszmadi: Memang menggiurkan ..hehee Ila: Sharelah resepi...hik hik hik...akak ni main campak-campak je masak... nama pun main belasah je...hehee... Dah reply dah... fuhh~

Kalau ade yang tak reply, saya mintak maaf sesangat key... saya akan cuba reply next entry, insya'Allah~

Semalam, masak nasi lemak lagi... Sejak jadi perantau ni makin galak pulak rasa nak makan berlemak-lemak... heheheeee....

Tapi nasi lemak kali ni special sikit sebab ade lauk ayam goreng berempah...

Resepi nasi lemak di sini & di sini...

Nasi Lemak dan Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahan dah ready... Jom masak!
Semua bahan-bahan ni ada di sini kecuali santan kotak dan cili kering tu... Yang tu dibawa dari Malaysia Tanah Tumpah Darahku ;)

Sambal sotong
Sambal adalah elemen penting dalam menu nasi lemak... Sambalnya haruslah manis sedikit ;) Betul tak? Yang paling penting jangan dilupa letak secret item ni....

Malay Cheese = Belacan
Malay Cheese... hahaha~

Ada orang tak suka... tapi kami sangat suka, jangan letak banyak-banyak sangat, nanti berbau & cepat habis... Bawak stok sikit je :(

Belacan harus ada kalau tak hilang kemelayuan...hehehee...tipu je*


Ayam Goreng Berempah
Nampak tak 'sampah-sarap' yang hitam tu... my feberet! Suka sangat~

Meh, nak share resepi Ayam Goreng Berempah...

Bahan-bahannya:

6 ketul bahagian ayam yang disukai
2 batang serai (dikisar)
2 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar serbuk kunyit
2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan hitam & putih (dikisar)
1 sudu kecil ketumbar (dikisar)
Garam secukup rasa

Cara memasak:

Marinate ayam bersama-sama semua bahan-bahan yang telah dikisar tadi... Masukan kunyit, serbuk kari, garam secukup rasa dan perap, kalau perap semalaman lagi bagus...

Perapan ayam
Kemudian, panaskan minyak di dalam kuali... Goreng deep fried seperti biasa...

Petua MIL , kalau tak mau ayam tadi berbau, buang air lebihan perapan ayam tadi...perap kering-kering atau tapis keluar airnya... boleh disimpan atau diperap semalaman tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk ;) Petua ni sesuai dilakukan kalau ada majlis kenduri atau masak dalam kuantiti yang banyak tapi tak ade tempat nak simpan... terutamanya peti ais :)

Petang tu lepas Mr Hubby balik kerja, kami pergi jalan-jalan ke El Olivar Park lagi ;) 

Takde tempat lain dah nak pergi.... hehee....

Buah-buah olive dah semakin lebat di pohonnya...

Olive Tree

Olive
Di sini kebanyakan olive yang ditanam berwarna hijau... jarang jumpa yang berwarna ungu/hitam.... I suka yang ungu/hitam... rasanye lebih sedap ;)


Burung-burung di sini sangat jinak... tak takut dengan orang langsung... mungkin dah biasa dengan manusia yang memberi mereka makan...hehee...



Pohon olive ni sangat unik... kadang-kala seperti pohon bongsai pun ade jugak rupanya...

Bila lihat pada rupanya tak hairanlah ada antaranya yang berusia lebih 300 tahun :)

Bertongkat


 Suka tengok bunga ni... bunga tahi ayam kan? Bersepah-sepah hidup subur di sini :)


Sempat curi-curi snap gambar pengantin...

Di sini, mereka suka ambil gambar waktu malam untuk  just married couple....

Pengantin kat sini simple-simple je... Gaya pun asyik-asyik macam tu... Teringat time kahwin dulu, sampai sakit pinggang nak buat macam-macam gaya...hehehee~



Cuba teka ikan ape?
Dulu masa musim sejuk, air kolam ni crystal clear je... sekarang, dah berlumut... 


Bunga lalang ni cantik pulak... Purplish brown... so sweet :)

Hari pun dah nak malam, on our way balik ke rumah tu sempat lagi ambik gambar bunga ros ni...

Rosa = Rose

Rosa
Rasanya sampai di sini dulu...

Esta bien, hasta luego!

Ciao~


P/S:  Nogori Sombilan monang pialo Sumbangsih... Sapo oghang nogori silo angkek tangan?! Tahniahlah yo!


37 comments:

Mummy Chubby said...

salam perkenalan... balik keje rini Mummy kena buat sotong goreng tepung tapi nak olah skit ganti nestum kepada biskut ping pong. request by cik Khaleesa.dari mlm tadi nak mkn.

Mixed-family in da house.... said...

Subhanallah, cantik kan pokok olive ni.....olive oil sana murah ek Marya?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

muka pengantin tu nmpk cam org melayu..


oh sy masak sambal x penah letak malay cheese nih tp taruh kicap..agknya sedap ya taruh belacan boleh cubalah nnt

.:fyzz:. said...

holla amigos...
sukanya ngan ayam berempah tuh..tq share resepi..yer la ..muka panten tu look like malay ..

emm garden tuh sngt cantik..kalau la leh pi..tah bila thn ..:P

IntaNBerliaN said...

pokok olive tu plik tp cntik!..

akak br 3 buln lbh duk sana kn... byk ek bwk brg2 dr mlys

|| NaFiRaa || said...

waaahhhh.. cam tangkap leleh jek tengok ayam goreng berempah tuh~

bunga lalang tuh cantek sgt.. kat mesia warna dia biasa2 jek..pastu x de pon orang nak amik gambar dia kan~ muehehehe

chepah ila hussein said...

Malaysian Cheese yea...Cheese la sangat.

Nanti Ila share lagi resipi.

to all Kak Mar's readers,

jenguk2la kat belog saye....

www.chepahilahussein.blogspot.com

thank you!

Sue-Rya AQ said...

salam perkenalan..bestnye tggl di negara org..at least, dpt new experience kan..hehehe..saya dh pena makan buah zaitun tu..beli di Indonesia..bole tahan jugak..

de engineur said...

Terbeliak mata saya tengok sambal sotong tu! Mesti sedap. Anak2 saya pun favourite sotong2 ni.

@Rina AVAIL. Tak lah, pengantin tu nmpk macam muka hindustan pun ada, mcm espaniol pun ada.

wahida said...

ko punya ayam goreng berempah tu memangil2 aku lah...huhu...

Papa Mifz said...

mcm mano raso mkn nasi lomak kat Peru ek?

hobin jang hobin!!

klcitizen cikgunormah said...

feberet saya juga, ayam goreng berempah tu .. :)

Gen2Merah said...

salam mama.. wahh, panjangnya entri ini ya... semput saya baca sampai abis.. ehehehe..

ya, saya tertarik dgn kata2 d atas tu... jgn pernah ada rasa riak dalam diri kita kan...

selamat malam mama.. salam buat org Peru ya.. heee

AmirFX said...

Como Esta... Baru tahu buah olive boleh makan... :D

hanaahmad said...

telan air liuq saya tengok sambal sotong tu. sedapnya. ;)

mama aini said...

ehem sedapnya terliur mama..he2x..

So Shy Lady said...

dunia ni pinjmn aje jd t.pyh lah nk mndabik dada sgt, kan ;)

tngok gmbar smbl sotong dh mnitik dh air liur neh. akk pon suka ltk malay cheese ;D

santai je gy pngantin...molek juga tngok ;)

Dalila Hamid said...

biarpun sudah 9 thun berlalu namun tarikh kejadian masih segar dalam ingatan... betul hnya org2 yg pernah merasa kehilangan saja tau rasa sunyi tu camna.... nasib la kita sudah berkahwin , ada jgak tmpt mengadu kan....salam takziah utk arwah abah maryna... al-fatihah untuknya

Cikpuan rara said...

rara pun singgah ni.salam kenal sis.

maszmadi said...

erm, sweet jerk burung2 tu dok tepi kolam, tengah tengok ikan ker tu?.. hehe

munna said...

belacan...mmg wajib ada kan.... pokok olive first time munna tgk...

ct rahani said...

salam kenal jugak.. semoga ukhwah kiter terus berpanjangan.. :)

sedap ayam berempah.. kalau makan ngan nasi lemak memang power..

Nida said...

wah.. macam-macam ada dalam entri ini.. dari pesanan ke masakan dan ke jalan-jalan...

Geram asngat tengok gambar nasi lemak tu.. sungguh menyelerakan..:)

NzA said...

kata2 diatas tu penuh dgn peringatan utk diri sndiri...lebih baik kita melihat kehebatan org lain utk dijadikan idola n pembakar semangat...

Hari ni kebetulan akak masak nasi lemak + ayam goreng berempah juga....nyum..nyum...

Cantiknya gambar2 pemandangan tu....seronokkan cari pengalaman di tempat org....

kakcik said...

SubhanAllah... cantik2nya gambar yang dirakam. Teruja kakcik. :)

It's All About Me said...

Hai..nice to meet u..

J.Syazwana said...

sedapnya kak nasi lemak tuh.
terliur jap.
hehehe
naseb baik pagi tadi dah bekpes nasi lemak.
hihihi

Teenager Housemaid said...

ouh..ikan kerapu..
*nampak sgt saya tak pernah beli ikan n tak kenal jenis ikan.. T.T haha*

akak blog akak bestla..
banyak makanan sedap2...hehe..
akak suka ikan ey?

Nadiah said...

Love your blog very much...especially bila ada gambar masak2 tu.Please keep up dear

Liza Razak said...

sya suka baca blog sis...nnt update gambar2 kat Peru lagi yek..suka!!

محمد رازيق said...

nice kak.. seronok bc blog akak.. sebab bila bc sy jd lapar. hehe. nice entry kak.. free2, jmput singgah blog sy, jmput bc entri HUKUM MANDATORI?? :)

محمد رازيق said...

nice kak.. seronok bc blog akak.. sebab bila bc sy jd lapar. hehe. nice entry kak.. free2, jmput singgah blog sy, jmput bc entri HUKUM MANDATORI?? :)

محمد رازيق said...

nice kak.. seronok bc blog akak.. sebab bila bc sy jd lapar. hehe. nice entry kak.. free2, jmput singgah blog sy, jmput bc entri HUKUM MANDATORI?? :)

CIK TOM said...

wah nasi lemak tue nampak sedap!!
ciktom bkn orang nogori tp keje kt nogori =)

LYAfrina said...

wah..smpat ambik pic pgantin wk PS tu... saya suka sgt kata2 tu.. btl tu... semua rezeki dr allah.. dan y bjk ..pndai jgn cpt mbangga diri.. dlm skelip mata tuhan blh tarik..

jd...sentiasalah bpijak d bumi y nyata

wan nurul hezrina said...

kak akupun suka sangat makan ayam goreng berempah..nnt aku tiru resipi ko plak..

aku suka ngan gambar2 pemandangan kat perunie kak..bestkan kak dapat duk tempat org..kalau ko alik msia ko helo2 aku taw kak

susumanis said...

wah macam x percaya nasi lemak di peru lengkap segala mcm kat malaya..cantiknyer gamba gamba tuh..x pernah tgk olive nyer pokok, mcm jakun la pulak ..hehe