Gracias!

Jan 16, 2012

Snippet About Peru - Jangan salah lagi ye ;)

Assalammualaikum...

Hola, mi amor!


¿Cómo estás?
How are you?


Alhamdullillah, estoy muy bien ;)))
I am fine, Alhamdullillah...


Memang pening juga belajar bahasa baru ni, tu belum lagi masuk bab grammar dan sebagainya... tak tahulah macamana nanti... Insya'Allah dalam bulan depan kami akan mula attend kelas Spanish ;) Barulah boleh belajar dengan proper... Kalau belajar sendiri takut sesat...hehehe...

Tinggalkan dulu bahasa Spanish ni, sebelum tu nak ucap terima kasih pada yang mendoakan kami di sini... Muchas, muchas gracias mi amigos! :))) Semoga ukhuwah kita berkekalan... Amigos para siempre = Friends forever!
Sebenarnya ramai juga yang salah sangka tentang Peru ni... I'm not geography expert, masa SPM dulu memang tak ambik paper geog. pun...dulu lagilah teruk... I thought Peru is in India...lagilah parah...hahaha~
Peru bukan terletak di Spain... Peru adalah sebuah negara yang terletak di Amerika Selatan atau Amerika Latin... Spain terletak di Europe...
Cuba lihat peta dunia di bawah ni ~
Peru di dalam bulatan merah ;)
Mengikut sejarah Peru pernah dijajah oleh Spain Empire jadi tak hairanlah kalau bahasa kebangsaannya adalah Bahasa Sepanyol... Peru bersempadan dengan Equador, Colombia, Brazil, Bolivia, Argentina & Chile... Dalam semua negara di Amerika Selatan ni, hanya negara Brazil sahaja bahasa rasminya bahasa Portugis ;)))...
Serba sedikit tentang LIMA, Peru :

Nama Negara: Republik Peru

Ibu Negara: Lima, bandaraya ke-4 terbesar di Amerika Selatan

Total Populasi:  Peru 29.9 juta; Lima 8.74 juta


Kumpulan Etnik : Amerindian (Quechuas, Aymaras) 45%, Mestizo (Mixed Amerindian and White) 37%; White 15%; Afri-Peruvian, Asian-Peruvians dan lain-lain 3% (terutamanya Jepun & Cina, ke-2 terbesar dalam populasi Amerika Latin selepas Panama)


*Malaysian less than 30 people (termasuk exparte, businessman & prisioners-kebanyakan kes keldai dadah)

*AWANG HITAM bukan berasal dari sini, kebanyakan mereka adalah foreigner ;)


Agama : Roman Catholic 81.3%; Other Christians 12.5%; Others 6.2%


*Orang Islam di Lima, sangat sedikit... Jika sembahyang Jumaat, Hari Raya & sebagainya diketuai oleh Imam Besar dari Mesir (Egypt).


Muslim Pakistan banyak terdapat di Selatan Peru...

Palestinian juga ramai... mereka diiktiraf di sini ;)))

Bahasa: Spanish (Rasmi), Quechua (Rasmi), Aymara and Amazonian languages. Bahasa Inggeris digunakan secara minima.

Matawang: Peruvian Nuevo Sol (PEN), sebutan biasa Soles (baku bahasa melayu)

Monday, January 16, 2012
1 Peruvian Nuevo Sol = 1.18435 Malaysian Ringgit
1 Malaysian Ringgit (MYR) = 0.84435 Peruvian Nuevo Sol (PEN) sumber*

*Matawang Peru besar sedikit berbanding Malaysia

Musim : Lima and the Peruvian coast offer the four customary seasons. The summer from January to March; the fall from April to June; the winter from July to September; and Spring from October to December. But they are not well defined.

They sustain average temperatures ranging between 18° and 22° Celsius, though there are winters in which the thermometer falls down to 12° or 15° C, and summers in which they reach highs of 28° and 30° C.

Di Lima, HUJAN boleh dikatakan TIADA atau TIDAK WUJUD... Tetapi, terdapat titisan air yang sangat halus, dipanggil garúa in Spanish... Cuaca kadangkala berawan & berkabus terutama sekali pada musim sejuk...

In the rest of the coast the weather is of a rather desert type. It never rains and it is hot all year round.

Di sini juga tiada Salji... Boleh lihat kedudukan Peru di peta dunia ;))

Sumber: Republic of Peru Post Report, Embassy of Malaysia, LIMA & EnjoyPeru

Harap perkongsian ini bermanfaat buat semua ;)
Jom kita borak-borak:
~Ariff Budiman, Gerau gebang, Che Mid, Ibu Hani, Queenie, Zefa NorAsmara, Caer Sasuke, Azi, Nizam, Qaseh Suhaida,  suri solehah, misredcheesecake, Mat Som, Cikgu Ma, Tiramitsu Fatiema, Rumah Kuning, Fifa, azieazah, yana feehily, Papa Mifz, ieda, adylia qarissa, munnafendy, fazrul noor, mamawana: Semoga kata-kata kamu semua menjadi doa yang dimakbulkan Allah...Amin :))) Lynn: Bersyukur suami kita masih ada ;) Jgn sedih2 ye :)) amiey lee: Terima kasih sudi singgah dear...  Huachachina tu really exist tapi belum pernah pergi lagi... memang menarik tempat tu ;)) Ezad Amir: BloggerTerima kasih atas kunjungan kamu :):) Kami baru lagi di sini, baru 4 bln mengikut suami bertugas di sini... Terima kasih kerana sudi singgah... Harap entry ni menjawab soalan kamu ;) Gen2 Merah: Muchas gracias cikgu... nanti selalulah jenguk di sini ;)Delete Seronok orang yang famous membaca coretan kita ;) Kakcik: Wsalam, k.cik ;) Terima kasih kerana sudi datang menjenguk saya di sini ;)) Mana tahu rezeki satu hari nanti boleh sampai ke sini, insya'Allah ;) Susumanis: Salam susumanis ;) Muchas gracias kerana sudi membaca coretan saya yang serba kekurangan ni...hehee... tak pandai menulis... tulis ape yg terlintas difikiran je... Nanti cuba tau resepi cheesy prawn tu, mmg sedap.. ;)) Nanti saya story ttg wanita di sini ye... mmg dah ade dlm kepala cuma belom keluar je lagi...insya'Allah3x Mariambebakar: Terima kasih, terima kasih, terima kasih :)) Semoga perkongsian ini bermanfaat pada kita semua... Mixed-family in da house: Hehehe...boleh saje...nnt publish your version pulak ye ;)) missSenget: Betul tu dear, kita pun tak tahu bagaimana ending life kite nnt kan ;) Tq sudi singgah ;))) CaDLyNN: Cheesy Prawn tu mmg sedap, must try ;)) Azni: Tq Azni ;) Semoga ukhuwah kita berkekalan :) Bulan Syurga Firdausi: Insya'Allah dik semoga berjaya...Terima kasih atas doa yg dipanjatkan ;)))BloggerDeletemaszmadi: Hehehe... Saya memang suke fresh flower... rasa tenang je hati... bunga lily sangat wangi, suka bau die kalau warna putih mmg nampat sweet & suci kan...Terima kasih maszmadi :)) Sue-Rya AQ:  Tq atas doa ;)) Nanti cuba tau chessy prawn tu ;) Mama Ema: Terima kasih Mama Ema, sebenarnya ada petua tau bagaimana nak simpan freshflower... letak duit syiling 1 sen dlm air ;)) Insya'Allah bunga tahan lebih lama :))) Terima kasih ttg domain sendiri jugak..memang berangan nak ade web sendiri...Tq Tq Tq ;) Nurulhanif: Ada orang suka & ade jugak yg tak makanan bercheesy ni...bergantung pada orang ;)) Boleh try nanti :)Delete IntanBerlian: Betul tu IntanBerlian, kata orang hujan emas di negara orang hujan batu di negara sendiri ;)) Hubby akak suka makanan berkeju, pssst, boleh gemuk makan banyak..hehee...Terima kasih atas doa ;) izan: Yelah di Malaysia memang kena cari tempat yang betul baru boleh dapat fresh flower yang murah ;))) Muchas Gracias Izan! Papa PUSS: Yelah... skrg dah ok, dah boleh masuk rumah PapaPUSS selalu ;) Muchas gracias! Beza rate wang Malaysia-Peru dah diterangkan di atas :)) Tea: Betul tu tea, walau di mana kita berada, kita harus menjadi diri kita sendiri ;) CikTom: Perempuan mmg kalah dengan bunga kan? Lagi2 la fresh flower ;))) Nanti jangan lupa buat chessy prawn tu ye ;) NzA: Betul tu kak, tp nak buat bagaimana untuk mencari sesuap nasi kenalah berkorban ;)) Terima kasih kak :)Delete norhidana: Terima kasih Dana ;)) ct rahani: Nanti jangan lupa cuba chessy prawn tu ye ;))Delete Terima kasih ;) Eye nee: Terima kasih eye nee... Rumahku Jannahku ;))) sudipVSsenduk: Bunga lily memang harum sangat ;))) Baunya sweet... Nens Collection: Insya'Allah nens nanti kalau panjang umur saya buat entry ttg bentuk rumah di sini ye... memang dalam kepala nak buat entry tu... Insya'Allah :)) Nafiraa: Mmg lain betul muka adik beradik ni :) tapi seronok dpt berkenalan dgn adik beradik bloggers... Saya ikut hb saya bekerja di sini... Insya'Allah, manatau rezeki nanti boleh sampai sini.. ;) J.Syazwana: Akak pun suka jugak ros... nak tukar selera beli lily pulak... Juliet Ira: Hadiahkan bunga pada diri sendiri... memang sweet tau ;)) Terima kasih dear :) mamaaini: Betul tu mamaaini, 29 tahun membesar di negara sendiri, tentulah segala kenangan sukar dipadamkan ;)) terima kasih atas doa:))) NOOR FATIN: Ramainya yang suka cheese... tapi tak boleh makan banyakla hehee... LipisLady: yelah kak... kalau kuil yang jual saya pun malas nak beli walaupun bunga takut nanti bau tok sami die pulak...heheee ;)) AmirFX: Insya'Allah, cita2 kamu pasti tercapai kalau sudah ada niat di hati ;) Ummi Iman: Iman setakat mengira 1-10 mmg da pandai, lepas tu suka sangat mengajuk ape yang orang cakap...hehee ;))) Nigina, CikLilyPutih,  PCL, Syuzi sofia, isun sa'idun, chepah ila hussein, cho zila, Nida, Kamalia, Queen teratal, L & semua ;))) Muchas Gracias, Insya'Allah nanti kita belajar lagi bahasa Spanish~
Hasta Luego!
Chao ~

51 comments:

azieazah said...

Terimakasih berkongsi info.

Jarang kita dapat baca kisah pengalaman orang2 kita di Amerika Selatan. Selalu dok baca kisah di US, Australia and UK.

Peru ni memang menarik. Terus teringat dulu2 banyak kisah2 siri drama dari Amerika Selatan seperti Izora, Betty, Kunta Kinte.. hehehe

Kakcik Seroja said...

Assalamu'alaikum Marya...

bila sebut tentang Peru, kakcik hanya arif tentang nama ibu negaranya sahaja, sebab senang nak ingat. :)

susumanis said...

salam marya..pagi pagi singgah peru..chewah..bole bekfes dgn marya best nih..pe bekfes org peru yg mcm kita punye ya..marya sure rindu roti canai, nasi lomak ( eh ni bole masak sendiri kan)..hehe...mmg best dapat peluang duk oberc cam marya ni, tp x mo lama lama gak sbb rindu malaysia bagat nanti kan, bagus gak marya bagi geografi lesson tuh, hihihi, tp i more or less mmg tahu gak peru ni dekat gan brazil sbb tu duk pk mesti women dia org cantik cantik, kan ke ratu cantik dari argentina dan brazil selalunya mmg cunn bebeno..ok darling.. esok esok datang lagi, da jd blog wajib visit nih, gracias marya, take care k :)

missSenget said...

waaahhh~~

kira akak bertuah laa..

termasuk dalam golongan malaysian yg x sampai 30 org tu..

kite dulu ingat peru ni kt japan.. hihi..

Ibuhani said...

x ramai org m'sia kt sana ye.....marya adalah antara yg bertuah dpt duk sana.....org kata org perempuan sana cntk???... :)))

norhidana said...

hmmmmm baru tau... bnyak tak tau sblum nih... setahu nya mmg peru dkt ngn brazil tp itulah pelik naper gune bahasa sepanyol... rupenyer sbb pnh di jjh yek..

msti bst cuaca kt sana yek... msti subur2...

blog-tips-kurus said...

bagus saye dtg sini. kalau tak memang zero knowledge pasal Peru-ingat Black je. huhu!

Aishah Jahirah said...

baru jelas...ingatkan kat sepanyol sbb guna spanish..hehee bukan rupanya.menambah pengetahuan lg ni pasal tmpt baru.

IntaNBerliaN said...

bagus info ni... sblm ni sy xpnh ambik tahu pun.. hihii... sy pun ingat peru tu dkt spain...hahahaaa

CaDLyNN said...

ahaha..saya pon tak tau peru tu kat mane..wow..boleh blaja bhs spanish kt sini..nnti boleh tgk telenovela tanpa subtitle..ekeke

AmirFX said...

Hola! Como estas? Cehhh2.. Nak jugak cakap Spain.. haha.. Nway, nice entry... Baru tahu kenapa si Ronaldo tu tak bercakap dalam bahasa Spain... Rupanya dia guna bahasa Portugis..

miloais milo said...

tak de hujan???
kalo iols - mau pengsan dah tu....

Eye_nee said...

bila masuk disini tetiba terasa dua tiga bulan lagi boleh tgk Spanish Drama tanpa merujuk subtitle...hahahaha....Hola...

yana-feehily said...

klu tak baca info kak marya ni mmg tak tahu la..nak cari kompom la tak. hihi..tq 4 sharing..

Nida said...

Susah juga bahasana Spain ni ye... tapi untunglah Marya dapat juga belajar bahasa mereka

de engineur said...

Ramai juga penduduk bandaraya Lima tu ya, mau hampir 9 juta.

Kat Peru apa makanan utama dorang, gandum/roti? Rata2 apa aktiviti ekonomi - pertanian kah? perindustrian?

Thanks

wahida said...

ooo...baru aku tau...

dear, kat Peru ada tempat best utk dilawati tak?
mana tau nak terjah sana kang, boleh visit ko sekali...hehe..

Ms Fai said...

wahhh,best pulak bla dgr citer pasal Peru ni...tak dapat ke sana, dgr citer dri akak pn dh ckup best. at least blh tau jgk serba sikit pasal budaya Peru... thanks kak...

Kamalia said...

egyptian dan pakistanian memang kat mana2 boleh jumpa diorang..

Acik Erna said...

Terima kasih myra sebab sudi berkongsi info..dan terima kasih jugak sudi follow acik..
mula2 acik pun tak tau dimana letaknya peru..tanya2 kawan..semua keliru..semua ingatkan dispain..

Tea said...

Macam tengok cerita Bella TV3 tu.. Muchas gracias...

Gen2Merah said...

salam kak.. negara Peru memang saya dah mula tahu masa zaman sekolah dulu sejak krisis dengan negara Bolivia.. skrg macam dah tak tahu apa perkembangan ngara tu..

Bila tengok akak d sana, macam terasa di sana dah macam aman damai kan.. ehehe

p/s: menjawab persoalan akak di blog sy---> ya, saya masi single orgnya... ekekeke

Papa Mifz said...

Melalui blog nih boleh kenal kenalan baru dr mcm2 negara..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh sukernya sy baca psl peru nih..


sbb sy paling suka bahasanya mcm yg sy penah ckp dulu..


apa maksud yo soy betty la fea?


adakah bermaksud:

sayalah betty yg hodoh?

geraugebang said...

Tak kiralah kat mana...yang penting...bilalah kak gerau nak sampai Peru ek? Perak pun baru beberapa kali.

mama tim said...

salam knal marya..dah folo sni..

wah duk peru ek..senang tak dpt makanan halal kat situ..selama ni dok dgr peru ni byk wanita kita kena jd keldai dadah kan..
anyway take ur self..kat sana weather cemana skang?..

zino said...

salam kenal....terima kasih sudi singgah blog zino... saya tau Peru masa form 5 dulu je subjek geography.. tau la di south amareka nun jauh tu... ada kawasan tanah tinggi tu apa tah nama nya.. hehe macam mana boleh tercampak kesana tu ?

Rumah Kuning said...

wah...dah macam cikgu geog. t kasih berkongsi info.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SALAM KUNJUNGAN BALAS & SALAM KENAL MARYA.
JAUHNYA MERANTAU....JAGA DIRI YA ;D

ieda said...

seronoknya .. dpt belajar bahasa baru
memang peru nie jauh sikit negara dia dlm pengetahuan akak ..

akak punn x familiar .. tapi seronok kalau dpt sama2 mendalami bahasa asing nie ..
org mesia pun x ramai ye dik ..

ps : kalau adik sudi bagi .. akak senyummm beribu2 kali .. ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

yui sggh ea..amboi,cam jauh merantau ea..tc ea..

Cikpuan rara said...

act dulu rara pon tak tau peru kat mana,rupa kat spanish eh.hhehehe.hmm thanks for info kak.

intan_blur said...

slm singgah..
intan follow sini

tq for sharing ;)

Cik tikah said...

taw ciao je. haha

Qaseh Gifts said...

Thx for the info... menariknya Peru!

Cerita mengenai hadiah tidak ternilai - Siapa Temple Grandin?

Mama Ema said...

seronoknya baca cerita di negara orang ni...banyak pengalaman dan dapat berkongsi di sini

Cikgu Ma said...

terima kasih dengan perkongsian ni...

Yatie Awang said...

tak pe pelan2 nanti bolehlah tu...dah pandai kena ajar kita semua ek hehehe...

akak pun masa sekolah selalu fell dalam geog ni hahaha

noor said...

tq dtg jengah my blog...wah bertuahnya sy dpt bkenalan ngan awk..bleh blajar bhasa...sangat suka!!!

ainnoraini said...

alhamdulillah dapt berkongsi cerita..walaupun kakain tak pernah sampai lagi kesana..

terima kasih yee..nnt cerita lagi...

Zaitun said...

Salam ziarah

Terima kasih kongsi info,bila baca n3 ini dapatlah tahu serba sedikit tentang peru.

Terima kasih juga sudi singgah kat blog kak Zai.

lyza said...

Jauh saya singgah harini..ke Peru rupanya..hehe..
dapat byk info..thks..saya ni lg la fail geo..sejak berjinak2 dlm hobi fridge magnet..baru le terbuka skit mata nie..hehe..
salam perkenalan dari saya..

Puan Kutu said...

terima kasih atas infonya..sy mmg jenis tak minat geografi n kurang amik tau pasal tempat n negara..byk sy dapat dari sini..:)

Teenager Housemaid said...

wah, nice info..
baru saya tau pasal peru ni..hehehee..

sis, nak tanya, rasanya macam terlepas entry pasal peru ni, sis dekat peru buat apa eh?

.:fyzz:. said...

Gracias atas info trafic terkini nih heheh..yer la Peru nih msti ramai wanita2 cantik kan...kalau Miss2 World/Universe..mst top 10 orang Peru..:)

khaifaiz said...

wah... siap letak maklumat peru tu... cap jempol la

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
Terima kasih sudi snggah blog akak...
Terima kasih jugak krna sudi brkongsi info ni...selama ni akak tahu sikit jer pasal Peru...

Pok Amai-Amai said...

Salam kenal. Baru dpt masuk blog nie. Sebelum nie ke main payah. Hiks~ Eh, awak kat Peru ye? Hah, pasni mcm2 lah sy nak tny awak. Boleh tak?

=D

~izan~ said...

salam singgah =)

izan pun jarang didedahkan dgn negara ni.. tahu ibu negara je.hukhukhuk

nanti lama2 mesti fasih berbahasa baru..

Izan Ishak said...

info yg lengkap tentang peru... boleh tambah pengetahuan sendiri bila baca entry ni...

seronoknya rasa...nnti pandai pula berbahasa spanish ye marya...

~najwa~ said...

okay, dah bukak mata sikit ;P


thanks for sharing ;)