Gracias!

Jan 1, 2012

Living in Peru Part IX: Birding in El Olivar Park

Assalammualaikum....

Hola 1Malasia!

First entry for 2012 ;)

Sejak akhir-akhir ni gempa bumi kerap berlaku di Lima... Bagi mereka di sini ianya sesuatu yang common... Tapi bila dah agak kerap berlaku risaulah jugak kan...

Dua hari yang lepas iaitu 30.12.2011 telah berlaku satu lagi gempa bumi pada pukul 4.22 pagi, tapi kali ni we all tak sedar langsung...sebab sedang syok tidur...hehehe...

Alhamdullillah, tiada apa-apa yang berlaku...

Magnitud : 5.1
Distances: 312 km (193 miles) SSE of Lima, Peru
Depth: 51.3 km

Source: USGS

Bila berlakunya gempa bumi, biasanya keadaan akan menjadi sunyi sepi... bunyi unggas pun takkan kedengaran...

Rumah kami berhadapan dengan El Olivar Park... Di sini terdapat banyak burung merpati (pigeon), merbuk, mockingbird & macam-macam lagi... Pagi-pagi bila bangun tidur mesti dengar bunyi suara burung-burung yang membuat sarang di atas pokok olive di hadapan rumah... rasa tenang & damai sekali ~


Pemandangan El Olivar Park dari  rumah...

Melalui maklumat yang kami perolehi, terdapat lebih kurang 1,519 pohon zaitun purba yang ditanam, sebahagiannya dipercayai berusia lebih 300 tahun dan menjadi rumah atau sarang pelbagai jenis spesies burung di Lima...

Beriadah di Parque El Olivar ~
Bird nest on the olive tree

Merpati
Yang istimewanya, setakat ni tak pernah lagi melihat tahi burung di tingkap rumah atau sekitar apartment kami, mungkin sebab dia takut untuk melintasi pagar berletrik sekeliling rumah ;)

Dah pergi sekolah dah burung-burung ni..hehehe



Bila terjadinya gempa bumi, kita akan tahu sekiranya bila bangun pagi-pagi tiada bunyi kicapan burung seperti kebiasaan... Mungkin mereka merasa takut...

Kuasa Allah memberi mereka kelebihan mendengar serta merasai apa yang tidak mampu kite dengari atau rasai....

Kalaulah mereka boleh berkata-kata ~


P/S: Tahun baru di Lima semua kedai tutup... tadi pergi Calle Capon (Barrio Chino) ingat nak beli sayur, tauhu & buah sikit, tapi satu pun tak buka..sigh*

11 comments:

! Sam Posmen ! said...

kalau magnitud dah 5 lebih boleh tahan jugak kuatnya kan?

gempa gempa pon mesti best kan stay kat sana :)

.:fyzz:. said...

holla..
even common..tp marya and family hope selamat semuanya yer.

and sngt cantik la pepohon zaiton tuh...view yg sgt klasik..i love it..

ieda said...

salam kenal dari akak
thanx sudi singgah rumah akak

seronoknya duduk di perantauan .. adik duk di sepanyol ye .. ke akak salah .. cantik temnpat nie ..
bila tgk sebutan2 adik dlm bahasa sepanyol nie , akak lak teruja ;)

selamat tahun baru

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

macam-macam pengalaman dilalui di tmpt orang ya :)

MaryaYusof said...

!Sam Posmen!: Tak terasa mungkin sb jauh... mmg best sb dpt melihat keunikan negara org ;)

MaryaYusof said...

Fyzz: Hola! Tq fyzz, insya'Allah...Aminn..

Mmg cantik...sejuk mata memandang ;)

MaryaYusof said...

ieda: Terima kasih kembali kak... saya tinggal di Peru bahasa perantaraannya spanish ;)

MaryaYusof said...

Cik Betty: Betul tu Cik Betty ;)

Ariff Budiman said...

Salam
Kadang-kadang itulah kelebihan yang Allah beri kepada binatang-binatang dan siapa pula manusia yang mengaku dia amat hebat. seronok WN baca kisah kehidupan di Lima. Tak dapat pergi, dapat membacanya pun jadi ler

MaryaYusof said...

Ariff Budiman: Setuju sgt en arif... Segala puji bagi Allah yg menjadikan makhlukNya cukup sempurna sekali :)

wan nurul hezrina said...

sukerlah ngan bentuk pokok olive2..unik=)