Gracias!

Jan 30, 2012

Gegaran Lagi!

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Pagi tadi lebih kurang pukul 12.11am, terjadi lagi gempa bumi... Sepanjang empat bulan kami di sini, ini adalah kali yang ke-3... Foxnews

I was on the bed with Iman, both Mr Hubby & Iman sedang lena dibuai mimpi indah, I was surfing the internet...

Katil dan segala benda dalam rumah bergegar & berlaga-laga... Tingkap berbunyi-bunyi... Suspen betul!

Gegaran yang kuat mengejutkan Mr Hubby, aku automatically melompat dan terus grab Iman... Sambil tu menjerit panggil Mr Hubby... Mr Hubby di bilik sebelah juga menjerit jugak memanggil aku...

Terus capai apa yang patut dan berlari menuju ke pintu kecemasan... Tapi, Alhamdullillah tak lama selepas itu keadaan kembali seperti biasa... Tak jadi keluar rumah, terus masuk ke bilik semula... Macam takde apa-apa pulak yang berlaku... Tapi, gegaran memang agak kuat juga berbanding sebelum ini...

Gempa kali ini, aku rasa berdebar-debar pulak... Rasa nervous ya amat! Mungkin sebab dah ada beberapa experience sebelum ini...

Ya, Allah... Lindungilah kami semua di sini!

Terima kasih pada yang mendoakan... Bukan niat untuk meminta simpati atau mencetuskan kontroversi, sekadar berkongsi pengalaman... Doa semua amat bermakna & berharga bagi kami :))




Muchas gracias!

Chao ~

Update:

Magnitude: 6.3

Depth: 39.2km

Distance: 280km SSE of Lima, Peru

Sources: USGS

P.S: Since ada yang bertanya :)

36 comments:

yana-feehily said...

takutnya kak..mmg kt peru tu selalu jadi gempa bumi ke?

Ya Allah lindungilah kak marya sekeluarga. amin.

Apple Pearl said...

kami disini akan selalu mndoakan akak baik2 sahaja..Semoga baik2 sahaja akak dan keluarga akak..Amin..:)

kakcik said...

Semoga Allah SWT melindungi kalian dari segala bala bencana. Amin.

Mixed-family in da house.... said...

Masya Allah......macam mana sekarang? Kat mana sebenarnya berlaku? Take care Marya....Iman camne, ada terkejut ke dia?

Kamalia said...

Salam marya..saya doakn semoga semuanya dilindungi oleh Allah..
Kami kat sini pun since last week byk earthquake..selalunya awal pagi,mmg tak tido la lepas tu jdnya..berapa skala ritcher?kot sini normal klau kena 4 dan 5 skala ritcher..

wahida said...

Ya Allah takutnya...semoga semuanya selamat dan kembali normal...

aku pernah rasa gempa bumi masa holiday kat Bali bulan 10 hari tu...cepat2 lari keluar kedai..masa tu tgh mkn...mmg cuak dan neves sgt!!

pengalaman yg tak boleh dilupakan sampai bila2...

Huda said...

takutnya, semoga dipermudahkan dan selamat semuanya yea..

syuzi syofia said...

adoiii... sure takot giler2 kan? mesti tidur pun x lelap sgt... huhu...

J.Syazwana said...

kalau saya yang kene pon mesti neves gila. huhuhu. semoga akak sekeluarga sentiasa selamat. aminnn :)

CaDLyNN said...

wah..gempa bumi..mesti cuak..
semoga marya n family selamat ye :)

Asmara said...

please take care! kami kat jepun ni macam dah agak lali. sentiasa berdoa tak jadi yg lebih kuat mcm 110311 dulu.
*kalau gegar kuat diajar duduk bawah meja, takut tak sempat nak keluar rumah kan. mudah2an takde yg lebih teruk. Amin..

|| NaFiRaa || said...

Ya Allah.. takutnye.. Moga Allah lindungi Marya Sekeluarga.. Amin~

Take Care yer~

Tea said...

masuk bawah meja yer... (pengaruh v sebab Malaysia jarang dapat pengalaman begitu) Moga dalam lindungan Allah..

msredcheesecake said...

semuga marya sekeluarga dilindung, risaukan anak2 kan.... byk kan berdoa...

AmirFX said...

Baru sekejap tadi ada berita pasal gempa bumi di Peru.. Semoga cik Marya dan keluarga berada dalam keadaan selamat...

norhidana said...

alahai ngerinyer kak... sedangkan kt kl nih kalu rasa gegar skit2 sipi2 dr indon pun dh rasa debar skit2, ni kan pulak sampai berlaga2 segala bagai...msti lg cuak...

semoga takde apa2 yg buruk tjadi... semoga akak n kluarga di lindungi...

QueeN TerataI said...

errr Queen yg pernah rasa gegaran gempa kat bumi Malaysia ni pun takut apatah lg gempa yg betul2 terjadi kat tempat u tu.. mmg takutlah kalau Queen kat tempat u...

Papa Mifz said...

Ado terbaco paper td pasal gempa nih,hrp semuo nye selamat k,amin

.:fyzz:. said...

mmg menakutkan..tmbh2 habis brng2 bergegar kan..moga Allah lindungi Marya sekeluarga.amin

Sue-Rya AQ said...

semoga akak sekeluarga dilindungi Allah SWT dari bahaya dan bencana..insyaAllah..take care!

wan nurul hezrina said...

tulah kalau negara luar mmg banyak bencana alam..malaysia kedudukannya strategik..takott kan kak..mujur ko tak pape

Eye_nee said...

Takutnya sis..kamu sekeluarga hati-hati yer..kene tido2 ayam jer ni..sila letakkan document yg penting disisi...senang nak bawa lari nnt...

de engineur said...

Hope everything is okay now over there.

Kerap juga kah kejadian gempa di Peru? Dalam sebulan, ada 2 - 3 kali?

rumah kuning said...

semoga selamat semuanya.

umiyumi said...

Isk takutnya.. kerap ke gempa bumi kat sana.. apa2pun Alhamdulillah semua selamat, tak ada apa2

Dinas Aldi said...

Ya Allah, takutnya..Semoga Marya & family sentiasa dilindungi olehNya..

Mama2Q said...

moga kalian selamat di sana dan dijauhkan dr bencana, amin...

LYAfrina said...

smoga terus dilindungi drp segala malapetaka..amin..

Mariambebakar said...

Maha Suci Allah, semoga Marya sekeluarga di lindungi Allah di sana..

eeiyss said...

Allah...Allah... baru baca hari ni 01.02.12 ( dari n3 yang eeiyss xbaca ke yang terbaru... nak naik atas baca n3 terbaru pulak... )

Ummi Iman said...

kuat juga gegarannya.. semoga Allah melindungi Marya sekeluarga

ikatankasihku said...

pengalaman yg ngeri..takecare k :)

LubLy said...

m0ga akak dilindungi oleh Nya..amin..

susumanis said...

darling i baru bacaa nih..saspen nyerr kan, baca ayat ayat suci kl jadi benda benda cam ni semoga Allah sentiasa melindungi..insyaAllah

mama aini said...

salam marya..semuga marya dan family dilindungi olih Allah..amin..

wan nurul hezrina said...

takottnyer kak.tulah negara luarnie mmg cantik tapi dr gempa bumi tak leh lari