Gracias!

Nov 30, 2011

Nasi Lomak Beautiful Marya!

Assalammualaikum & Salam 1Malaysia!

Nasi Lemak Beautiful Marya~

Nasi Lemak Buah Bidara
Sayang Selasih Hamba Lurutkan
Tinggallah Emak Tinggal Saudara
Kerana Suami Saya Turutkan...ahaks...boleh gitu??

Firstly, sila jangan muntah ye tengok tajuk tu...hehehe...

Ade aku kisah?! Hahaha!

Sebenarnya Mr Hubby sangat teringin nak makan nasi lemak... banyak kali dah die impliedly request... So, untuk tidak mengeciwakan die I buatkanlah jugak takut nanti kempunan pulak kan...hehehee..


Nasi Lemak + Papadom

Teringat dulu time sekolah, rasanya masa tu Tingkatan 2 @ 3 tak ingat dah... I and the gang masuk pertandingan memasak nasi lemak... Pertandingan yang dianjurkan oleh badan beruniform pengakap... Markah diambil kire dari menghidupkan api sampailah memasak dan menghidangkan nasi lemak... Dan sudah semestinya group aku yang menang... hehehe...sapa lagi tukang masaknya kalau bukan den ni ha! - Saja nak puji diri sendiri...jangan jeles!

Memang kelakar bile ingat balik...kalau tak silap yang satu group dengan aku time tu Cik Puan Muda Marlia, Daud (Ketua Group) & Zaiful Along...Wei, korang ingat lagi tak?!

Masak sampai nak terbakar kuali...konon-konon ala-ala chinese cookla...kui  kui kui...

Anyway, ni resepi Nasi Lemak Beautiful Marya ye! 

Bahan-bahan:

Untuk nasi
3 pot beras Basmathi
1 kotak santan kelapa
2cm halia
Garam secukup rasa

Untuk Sambal
1 senduk cili yang dikisar
1 biji bawang besar
2 sudu bawang kecil & putih yang telah dikisar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Memasak:

Basuh beras seperti biasa, kemudian masukkan santan & juga halia yang telah dihiris serta garam...Masak nasi seperti biasa... Tumis bawang sehingga naik bau, kemudian masukkan cili yang telah dikisar tadi...Bawang besar hendaklah dipotong bulat dan setelah itu barulah dimasukkan ke dalam bahan yang sedang ditumis...tumis sehingga naik minyak kemudian barulah diletakkan gula & garam secukup rasa... Hidang nasi yang telah siap dimasak bersama-sama sambal, ikan bilis goreng, papadom serta telur goreng mato kobau & timun... Siap! 

P/S: Ngantuknyeeeee...Buones Noche Peru! Sleep Tight Sweet Dream... Buones Dias Malasia! Apakata mulakan pagi anda dengan nasi lemak! Eh, silap dah tengahari lah korang...! Buones Tardes! hehehe


4 comments:

chepah ila hussein said...

wah!sedap sedap sedap.

nasi lemak satu!

CikLilyPutih said...

barang2 masak senang ke dapat kat sana? rasa cam susah gak kan

MaryaYusof said...

Ila: Makan nasi lemak tengahari buat mate ngantuk le...hehehe

MaryaYusof said...

Cik Lily: Nak cari mkanan halal mmg susah dekat sini...macam ayam & daging beli di masjid...lain2 brg mcm cili kering, rempah ratus ade jual di China Town...tp kbanyakan rempah xsma mcm di Msia...xpelah janji ade...