Gracias!

Jan 4, 2012

Farewell, So Long & Goodbye :)

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

¿Cómo estás?

Alhamdullillah, muy bien...

Yesterday I was very busy... Sampai Iman mandi pun lewat, pukul 12 tengahari baru nak mandi... kecian anak Umie... terabai sekejap...

Office Mr Hubby ada buat farewell party untuk pegawai yang akan pulang ke Tanahair... Kak Mizah & Mr Bong... Kedua-duanya dah lama berkhidmat di Lima, Peru ni, kalau tak silap 3-4 tahun...

Kami bermurah hati untuk memberi sedikit potluck pada majlis tu ;)

I pun takde ape nak dibuat dekat rumah... Buat simple cook je... Mee Rebus...

I pilih Mee Rebus ni sebab ia tak pedas... rasanya manis lagipun staff embassy kebanyakannya local recruited staff so, mereka ni tak makan pedas... Ada yang sangat takut dengan pedas... Kalau masak pedas-pedas siapa pulak nak makan, lagipun niat kita untuk menjamu mereka ;)


Ni mee rebus aku punya... sebelum boleh bagi orang rasa kenalah chef test dulu...heheheee
Resepi Mee Rebus ni boleh click di sini... Tapi, yang ni I tak letak udang dan taugeh sebab dua-dua tu tak ada di Totuss... New year banyak kedai tutup di China Town so, pakai apa yang ada sajalah...


Kentang dan serai adalah wajib...hehee... Serai ambil di office Mr Hubby...


Kami ada bawa udang kering dari Malaysia, di sini udang kering sangat mahal... Kalau tak silap sehingga S/.45-S/.60 sekilo... Halia memang banyak di sini... Kacang tanah I beli di Calle Capon, China Town... besar-besar tau ;)

Bawang kecil pun dah jumpa, tapi agak mahal sedikit berbanding bawang besar...


Cili yang berwarna hijau tu boleh tahan pedasnya... bolehlah digunakan untuk masak lemak cili padi/api... sebagai pengganti ;)
Bahan-bahan di atas ni adalah sebagai hiasan.

Chili = Aji (Cara sebutan 'ahi', 'j' jadi 'h')
Cerry Tomato = Tomate Cereza
Carrot = Zanahoria
Leek = Cebollita

China Leek


Tofu = Tauhu
Tauhu di sini sangat mahal... Yang ni I beli dekat Tottus harganya S/. 12.90... mungkin sebab ianya rare... Di Malaysia rasanya kalau besar ni harganya baru RM 3 ke RM 4 kot... 
Biasanya kami beli di CalleCapon, murah sedikit harganya...
Mungkin sebab bekas tu yang jadi mahal...hehee

Tofu
Beginilah rupa tofu bila dikeluarkan dari bekasnya...



Bahan-bahan lain yang diperlukan... Serbuk kari dan taucu tu memang kami bawak dari Malaysia... Di sini rasanya taucu ada di Calle Capon tapi tak pernah tanya lagi... Serbuk kari di sini tak pedas dan lain sikit rasanya... Sos tomato tu di beli di sini ;)



 Kentang tu biasanya I kelar dulu sebelum rebus untuk memudahkan kulitnya dikupas...


Tofu yang digoreng... sedap ;)


Bahan-bahan dah ready untuk dibungkus... bekas polistrene ni beli di sini... mudah ;)



Sedikit sangat ke? I rasa dah cukup dah sebab di sana nanti ada menu yang lain... I buat 24 bungkus semuanya... 2 bungkus bagi Gloria bawak balik...


Sedia untuk di hantar ke office Mr Hubby...


Menu lain... Oh, Datin buat nasi lemak... Datin tak datang... I ingat tak mau datang sebab penat tapi Iman cranky nak ikut babah dia... terpaksa jugaklah pergi :)



Oh, di sini ada banyak jus buah-buahan yang sangat sedap tau! Pekat & juicy... Air mineral ada yang bergas & ada yang tak...

Bergas = Con gas
Tak bergas = Sin gas



Nilah rupanya mee rebus yang dalam polistrene... Mr Hubby susun macam piramid...hehehe


Dato' memberi ucapan kepada mereka yang diraikan ;)

Disebelah kanan Dato' tu Mr Bong...



Yang berbaju kuning tulah K.Mizah...



Pengganti K.Mizah adalah K.Siti yang berdiri di hujung tu... Oh, ye... rupa-rupanya K.Siti ni adik dia adalah lecturer I masa Diploma dulu... Cik Roslina, my English lecturer masa part 2 kalau tak silap... Die garang tau tapi I suka sangat die and I score on her paper tau... Dapat A... hehee


Penyampaian cenderahati... K.Mizah dapat rantai, Mr Bong dapat astray... cantik sangat ;)
Jom kita tengok menu apa yang ada ~






Oklah itu sahaja untuk hari ini...

Sebelum tu I nak balas komen-komen yang lepas... maaflah kadang-kala tak sempat nak balas... Bukan tak ingat...

~ K. Nannie: Wsalam kak, terima kasih bebyk kak... Haritu bukan saya yang masak, tapi kami makan diluar ;) Bunga-bunga di sini memang cantik-cantik...dan saya sememangnya peminat bunga...Fancy of flowers so much...hehee... hidup di negara orang memang best tapi masih lagi sedang mengadjustkan diri lagi... Walaubagaimana pun homesick pasti ade :) Sekarang ni dah masuk summer, cuaca dah tak sesejuk mula-mula datang dulu... terima kasih kak, sudi jenguk blog saya... Saya dah lawat blog akak, sedapnya tiramitsu tu! Golden Rose: Bunga ros memang sangat cantik...saya pun sangat suka dengan ros...memang berangan nak ada rumah yang dipenuhi ros...maybe one day :) AzieAzah: Terima kasih kak, jemput datang lagi :) AmirFX: Yes, rumah tu memang rumah english style...sangat berangan nak rumah macam tu :) Quieenie: Terima kasih kak... gambar tu sebahagiannya hb saya yang ambil... Die sedang berjinak-jinak dengan dunia kamera ni...masih belajar lagi :) Saya tak pasti cili yang bagaimana akak maksudkan, tapi cili di sini memang pelik sikit dan biasanya tak seberapa pedas... Insya'Allah, 1 hari nanti saya akan baut entry tentang cili ye... terima kasih kak, sudi-sudilah datang lagi ;) Cik Tom: Terima kasih Cik Tom, makanan di sini boeh tahan sedapnya... cuma halal dengan tak sahaja... so, kena hati-hati... Saya tak tahu bunga tu nama apa, saya pakai letak je nama daisy...hehee...Pancho tu sangat baik, setakat ni tak pernahlah pulak gigit orang tapi kalau kena gigit terpaksalah tunggu bunyi guruh bagi die lepas....erk...BukanSekadarNama: Memang sedap tau...kalau dekat boleh bagi..hehee...nanti trylah ye ;) CikBetty: Lega dapat gantung periuk... hehee...kari and santa tu saya bawak dari Malaysia, di sini sangat sedikit barangan buatan Malaysia :( Bahasa yang digunakan di sini bahasa Sepanyol , sangat kurang yang pandai berbahasa Inggeris..Terima kasih, jemput datang lagi CikBetty :) Kakchik@Ella: Terima kasih... sudi-sudi jemput datang lagi... Kami masih berusaha mengadjustkan diri lagi... seronok tapi tetap homesick ;) CikguAzrine: Terima kasih kerana sudi singgah, tak ade yang istimewanya tinggal di negara orang... rasanya kalau bercuti lagi seronok ;) J.Syawana: Tengah lapar nampak semua makanan memang sedap..hehee... Insya'Allah ur turn will come if u really want :) Ariff Budiman: Sempat lagi buat lawak encik Ariff ni, jemput datang lagi ye ;) Orlando Ahmad: Bukan Kamcha tapi kancha... memang sedap ;) Terima kasih, jemput datang lagi :) Luahan Fikiran: Terima kasih Dato', sangat teruja Dato' sudi meluangkan masa ke blog saya yang serba kekurangan ni.. Sudi-sudi datang lagi ye :) Wan Nurul Hezrina: Terima kasih Wan... :) Happy New Year to u too :) Mohd Razak: Terima kasih Razak... maaflah buat kamu terliur..hehee... akak dah baca dah entry DAHULU itu... kamu ni memang lawak tapi sinis...really enjoy your writing! Sudi-sudi datang lagi ye ;) Maya Mayana: Cute betul nama  awak ni ;) Tak tahulah bunga apa tapi mungkin juga bunga Jenjarum... bolehlah tumpang datang sini kalau nak rasa dok oversea..hehee ;) ~

Esta bien...

Ciao!



19 comments:

chepah ila hussein said...

syoknya makan2....nyum nyum

de engineur said...

mee rebus tu nmpk sodap! I pun takleh makan pedas, mesti meleleh air mata!

Lagi satu kenapa packed mee tu dalam bekas polistrin? Nak kena take away ke

Kella said...

salam kenal.. salam singgah...
jatuh cinta dengan ini belog la... =)

kakcik said...

Kakcik suka sangat makan mee rebus, tapi belum pernah cuba buat sendiri. :)

Kamalia said...

Serai tu tanam kat embassy ke?gemuk2 serai tu, kat sini mng mahal kn berjimat bila nk guna..huhu

J.Syazwana said...

my favourite tuh kak.
sedapnya !!
tapi saya orang johor so memang suke pedas. hehehe

IntaNBerliaN said...

makin best pulak jenguk blog akak.. ;-)

hsbd akak duta dkt sana ek?.. bestnya akak duk tmpat org... ;-)

Nadiah said...

Marya,

They way you replied exactly mcm si Zu @ mamatiamia.blogspot
Pernah nampak you comment dekat sana juga.

Zie said...

Salam marya, bestnya dok kat tempat orang... banyak nya makanan...

DrSinga said...

Peru ??!!

mak aih... jauhnyaaa....
tak sempat nak baca banyak2 entri..saya akan datang semulaaaa ....

So Shy Lady said...

wow syoknya mkn2 smua nmpak yummy ;)

NzA said...

salam..thanks follow blog ibu 5F..

wah sedapnya mee rebus tu..nmpk sedap..trliur lak....

Dee said...

salam kenal sis..wow..i baru dpt cyber friend from peru..that's great..i dah follow tau..u pya mee rebus nmpk sedap sgt..

azieazah said...

Seronoknya baca kisah kawan2 di perantauan...

Mee Rebus! Wahhh lama tak makan. Buat memang tak reti.

ieda said...

bila ada majlis farewell macam nie , bab makan x menahan kan dikk
aduhhh sedapnyee tgk desert2 tuu huhuh

acheeqa farhana said...

semua makan nampk sgt sedap..

kak, nak belajar masak kak..hehe

AmirFX said...

Desert tu nampak menyelerakan.. perghh...

.:fyzz:. said...

sedapnya...mmg membukak selera lama tak makn mee rebus..

Apple Pearl said...

ngeee..sedapnyeee..smpai kesini dpat hidu bau mkanan tuu..(nampak benor nipunyee..hikhik)gurauu jee...pndaii akak masakk..