Gracias!

Jan 3, 2012

B.e.a.u.t.i.f.u.l 2.1.12

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Second day on 2012 was the tiring but very beautiful and warm day for me...

Hari ini tragedi gantung periuk lagi... Tak sempat nak masak Mr Hubby call ajak keluar makan dengan officemate die... Padahal dah prepare dah bahan-bahan nak masak....


Ingat nak masak simple-simple je..goreng sayur & masak kari sotong dengan nenas...


Maka,  terpaksalah cancel dan masukkan semua bahan dalam peti ais semula... Kami pergi makan di Senor Limon lagi...heheee

Dahlah perut tengah lapar... memang sesuai sangat makan buffet... S/.50 seorang...

Pernah story di sini ~


My entry~
Masa kami sampai orang belum ramai lagi... so, boleh memilih makanan dengan tenang.... tapi tak sampai 5 minit semua meja dah penuh... memang laku betul tempat ni ;)

Kancha
Kancha ni memang sedap, jagung kering... snack yang boleh buatkan kite non-stop chewing...hehehee~

Chica Morada
Tukar selera try rasa Chicha Morada pulak, asyik Lemonadas je boring pulak kan... boleh tahan sedapnye... tapi kalau taruk ais lagi sedap ;)

Pada yang tak tahu Chicha Morada ni adalah jus jagung hitam/purple... boleh baca di entry sini....

Tempting but too lovely to be eaten ~
Kali ni dah masuk kali ke-4 kami makan di sini... Tambah satu lagi menu al carte...


Dekat sini food presentation memang tip top... Lupa lak nama menu ni... Tapi dalam tepung tu ada udang, filet ikan & asparagus... Gravy-osyter sauce...yummy!

Dessert

Yang ni dessert Mr Hubby & Iman... kuat makan aiskrim anak-beranak ni...teehee
My dessert
Yang ni pulak my dessertlah... mango pudding... sedap sangat ~

Iman
Mr Hubby, Ankisa & K.mizah...ada lagi sorang K.Siti... Lupa nak snap gambar die...
Lepas je makan, kami terus pergi ofis Mr Hubby sebab rasa boring lak asyik terperuk kat rumah... Padahal semalam baru pergi Calle Capon & Miraflores... hehehee

Iman memang suka datang ofis babah die...

I pun suke jugak sebab ade garden yang cantik ;)

Cuaca 2-3 hari ni agak panas... Sekitar 28 ke 30 darjah celsius... Sejak dah 3 bulan tinggal di sini badan pun dah boleh adjust dengan suhu sekeliling... so, bile panas sikit jadi manja...ahaks... cube balik Malaysia tengok... hehee ~


I tak tahu nama bunga ni tapi macam purple daisy je... suka-suka bagi nama sendiri ;)

Hibiscus

Siapa tak kenal bunga ni sila tukar warganegara ye...hehee

Bunga raya di sini besar-besar... sebesar muka Iman, yang lagi besar pun ade...


Cantik kan ~


Bunga raya yang pelbagai warna...


Bunga-bunga ni memang cantik... I memang berangan nak rumah yang ada garden macam ni... bestnyee...

Macam bunga daisy jugak

Bunga tahi ayam kan?
Kalau tak silap yang ni namanya - kemuning

Tak tahu pokok ape ni tapi aku suka sangat sebab rupanya macam rumpai laut sekali pandang... Macam snowy pun ye jugak... Eh, yeke??


Tak tahu bunga apa... tapi sangat cantik
Yang ni pun tak tahu jugak namanya



Bunga seperti Lavender pun ade
Bunga raya lagi...hehee

Nampak tak tu apa??
Salah satu sebab Iman suka pergi ofis babah die sebab ada totuga ni lah... Tortoise ni namanya Pancho, tapi Iman panggil Cik Sham...hahaha...

Sebab abang I dulu ada bela seekor macam ni.... Iman panggil my brother Cik Sham tapi ntah nape die panggil tortoise ni Cik Sham pulak...hehehee...


Pancho
Si Pancho ni makan macam-macam... nasi, mee semua die balun...hehehe... bunga raya tu pun die makan tau!

Rosak diet ko Pancho!

Bunga ape ntah tapi di Lima ni memang banyak bunga ni

Rosa = Rose





Di sini ada jugak ditanam pokok-pokok herba untuk digunakan dalam masakan orang Malaysia, orang Melayu khususnya... Antara pokok yang ditanam seperti daun kesum, serai, lengkuas dan daun pandan... Mudahlah sikit untuk kami ni ;)

Kesum
Pokok tomato
 Pokok tomato ni ditanam untuk diberi makan pada Pancho ~

Buah tomato

Still greeny

Serai atau lemon grass



Lengkuas atau Galangal

Pandan

Seronok tengok tumbuh-tumbuhan ni... rasa tenang sangat jiwa...

Walaupun dibesarkan di bandar tapi jiwa I ni ada sikit kekampungan... suka sangat gardening... dulu during my working days masa tak mengizinkan... di Malaysia memang ada jugak berkebun sikit-sikit... curi-curi masa sebab minat sangat kan... Di sini tak ada tanah nak gardening...

Tetiba teringat pokok kari di rumah lama..rendang & rimbun... kat sini tak ada... rindunya ~

Sebelum balik rumah, kami pergi Totuss sekejap nak beli barang... dalam perjalanan tu sempat snap gambar rumah ni...

Cantik kan... Clasico!

Balik rumah dah penat, perut pun masih kenyang lagi...

Untuk dinner aku makan buah je... Mr Hubby makan nasi... Iman makan biskut... Lepas tu semua join makan buah... Iman sangat suka strawberry, lagi-lagi kalau taruk chocolate...



Strawberry = Fresa
Apple = Manzana
Plum = hehehe...tak tahu lah pulak...belum belajar lagi ;p


Mudah dan mengenyangkan...

Oklah.. panjang lebar entry untuk 2.1.12 ni...

Time to sleep... Sekarang pukul dah 2.05 pagi...

Esta bien...

Ciao ~


19 comments:

Nannie said...

Asmlkm MArya ,
selamat tahun baru 2012 , best la akak baca n3 Marya ni , sedapnya Marya masak tu dan semua gambar bunga cantik-cantiknya , best ke hidup di sana , cuaca mesti sejuk kan

Golden Rose said...

suke rose....sejuk mata tgk bunga2 ni

azieazah said...

Seronok baca pengalaman orang di negara luar...

AmirFX said...

Rumah tu mmg nampak El Grand Clasico... English style..

Queenie said...

cantik2nya gambar bunga2 dan tumbuhan tu....gambar jelas dan very sharp,pandai you...

thanks kongsi2 cerita...dpt tumpang tengok gambar pun jadi ler...

er..nak tumpang tanya..
kat sebelah sana ada sejenis cili kering besar warna hitam, ada ker? pedas tak cili tu? kalau dibandingkan cili kat Malaysia agak2nya tahap cili yg mana?

CIK TOM said...

wah seronoknya pglmn duk kt sn..
makanan nmpk best2..
cntknye bunga esp. bunga daisy pupel tue..suka tgk!
erk besarnya pancho..gigit org x?heee

BukanSekadarNama said...

sedap tgok buah2 ngan coklat last tu.....nk2 cket

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

gantung periuk mmg best..kari ikan adabi dgn santan ayam brand tu ada jual kt sana eh?


makanan tu semua sgt tempting kecuali kancha haha psl sy x suka jagung


bunga-bunga mmg menawan


bestnya marya dpt rs duk negara org..


plg suka bahasanya (latin kan?)..

kakchik@ella said...

Best la entry ni. Makanan sedap2 .. bunga lawa2. Best tak duduk kat sana? BTW, saya first time here.

Chekgu Azrine said...

salam singgah ye..

bestnya duduk Peru erk.. jeles sekejap tgk kwn2 ramai dok obersee..hehehe

J.Syazwana said...

tengok semua gambar makanan samgat menyelerakan.
dah la tengah lapar ni.
hehehe

seronok dapat duduk negara orang.
maybe one day.
hehe

Ariff Budiman said...

Salam
Cantiknya bunga-bungaan. Teringat cerita Ibu Mertuaku. " Mak tak makan bunga "

ORLANDO AHMAD said...

hepy new year dan salam kenal,

first time dengar name kamcha hehe

luahfikiran ... mari kita said...

Salam Perkenalan,
Singgah kali pertama. Belum pernah sampai kat sini.. tengok gambar2, menarik nampaknya . InsyaAllah akan singgah lagi

wan nurul hezrina said...

lawoo bunga2 itu..kak mar,hepi new year2012 4u n family=)

محمد رازيق said...

kak, saya tak mampu ckap bnyak, saya hanya mampu terliur. hehe.. sedapnyer. lapar ni.. hehe.. pos sini kak..hehe.. free2, jmput singgah blog kak, jmput bc entroi DAHULU itu..

Maya Mayana said...

yg merah serumpun tu bunga jenjarum kalau tk silap..setiap bunga tu mcm ada jarum kalau kita tarik penutup dia..kat Malaysia pun ada,ada oren,putih,kuning

gambar sgt ohsem,
tumpang pergi oversea bila dtg sini yea..

follow kamu juga...:)

Puan Kutu said...

serius sy jakun dengan kancha tu..pokok n bunga tu semua very nice view..:)

Ummi Iman said...

mmg best kalau ada gardenkan? sana udara segar, kat sini.. susahlah sikit. rumah pun semua bersimen ;) sebab malas nak mesin rumput :D jgn tak tau 1 pokok pun xde kat rmh saya ni..sigh

kelakar pulak iman bg nama cik sham pd pancho tu :)