Gracias!

Jan 12, 2012

Sweet Fragrance of Lilies

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Como Estas?

Yo... Alhamdullillah, muy bien ;)

Dalam satu hadis Rasullullah ada bersabda, maksudnya:

"Sesiapa yang menutup keaiban saudaranya sesama Muslim, kelak Alah akan tutup aibnya di akhirat."

Bukan itu sahaja, kita juga dilarang mendedahkan keaiban sendiri... Sejak akhir-akhir ini terlalu banyak kisah yang  mencungkil peribadi dan sebagainya sebagai pelaris buku serta medium pengantara yang lain....

Saya menjadi sangat takut kerana saya juga ada anak, keturunan yang perlu dipelihara... Semoga Allah melindungi kaum keluarga & keturunan kita semua... Semoga jati diri mereka terpelihara walau dimana pun mereka berada... Amin ~

Hidup diperantauan bukan semudah yang disangka... memang seronok melihat negeri orang, pelbagai keunikan & kelainan yang boleh kita pelajari... Keseronokan pun boleh bertukar menjadi kerinduan yang tidak bertepi kerana berjauhan dengan kaum keluarga dan sahabat handai...

Bila berada di kejauhan, kita berasa sangat teringin  untuk mendengar alunan lagu 'Negaraku'... Menghidu bau aroma satay, ayam percik dan char keaw tiau di Pasar Malam... Merasai keenakan buah durian, rambutan & manggis... Terasa sangat rindu T_T

Namun semua tu harus dibuang jauh-jauh, kerana hidup perlu diteruskan...


I love lilies a lot... The sweet scent make me smile all day long... I asked Gloria to buy these flowers... because it will be much cheaper...

I put on the counter top di dapur, bila memasak tu rasa seronok je sebab harumannya tu...

Membangkitkan lagi semangat nak memasak...hehehe


Harga semua bunga ni S./14 sahaja...

S./1 >< RM 1.10

Rasanya bunga di Lima ni lebih murah berbanding di Malaysia... Tapi kena beli di tempat-tempat tertentu baru boleh dapat murah, sama jugak di Malaysia rasanya :)

Matawang Peru lebih besar sedikit berbanding dengan Malaysia, walaupun secara peribadinya saya melihat negara kita tampak 5 tahun lebih maju dari mereka, ada juga yang mengatakan kita 10 tahun lebih maju.... ermmm....


One type of lilies, ermm... I guess~


Siap berlebih-lebih lagi, takde vase lain, terpaksalah guna apa yang ada... Nampaknye kena beli vase lain lepas ni ;);)

Dua hari lepas, I try satu resepi masakan ni... Namanya Cheesy Prawn... Sedap jugak rasanya bagi yang suka makanan bercheese... Mr Hubby & Gloria pun suka nampaknye...

I jumpa resepi ni masa blogwalking, tapi seriously tak ingat jumpa kat mana... Tapi sebab resepi tu sangat mudah so, teringin nak cuba... akhirnya berjaya jugak nak buat ;)

Cheesy Prawn

Bahan-bahannya:

1/2 kg udang (Kalau udang besar lagi bagus)
1 sudu teh lada hitam
Mozarella Cheese secukupnya
Parmesan Cheese secukupnya
Garam secukup rasa
Garlic salt secukup rasa


Cara Memasak:

Gaul udang dengan garam, lada hitam & garlic salt sehingga rata... Kemudian susun semua bahan yang digaul tadi seperti gambar di atas...  Taburkan Parmesan & Mozarella Cheese secukupnya... Boleh letak sayur kegemaran, I letak baby tomato sahaja ;) Masukkan ke dalam ketuhar pembakar selama 30 minit, adjust kepanasan mengikut kesesuaian...

Dan inilah hasilnya ~


Cheesy Prawn
Prawn = Langostino

Terima kasih kepada semua yang sudi membalas kunjungan dan membaca entry saya yang lepas serta meninggalkan komen... Saya sangat menghargai kamu semua, ada jugak komen yang membuatkan saya ketawa & senyum sorang-sorang... Sekurang-kurangnya terubat juga hati si perantau ni... Saya tak minta apa-apa, hanya berdoa semoga ukhuwah kita berpanjangan... insya'Allah...

Sebelum tu, saya nak meminta maaf tentang entry sebelum ni berkenaan WW: Gano Excel tu... It's not the only Malaysian company in Peru, but One of the Malaysian Company in Peru... ade 3 ke 4 buah lagi Malaysian Company di sini... Really sorry for the misinfo :( 

Sila cari nama anda sendiri ye... Kalau baca semua, boleh pening kepala & sesak nafas... hehee

~ Wan Nurul Hezrina: Wan, nanti ko try je semua resepi tu, kalau tak sedap jangan marah akak lak :) Insya'Allah, nanti kalau akak balik akak roger ko, ko kat putrajaya je kan? Takpe, hq LHDN dah tukar ke Cyber nnt bolehlah kita jumpa, gossip2 & makan sama-sama ye ;) Kat sini cili-cili yg ade mmg unik wan... rasa macam tak sanggup nak makan memula tu... Sesetengah country memang tak bagi bawa balik seeds dah undang-undang dorang macam tu... maybe dari segi hygenic kot, takut penyakit agaknye...tak tahulah ape rasionalnya..susumanis: Terima kasih sudi singgah, dear... Terima kasih juga sudi menjenguk entry yang lepas :):) Pokok olive mmg berlambak-lambak di Peru ni... especially di Lima ;) Nasi lemak tu sebahagian bahannya dibawa dari Malaysia... di sini ada yang tiada ;( Insya'Allah, kalau sudi boleh lah bercuti ke sini nnt ;)CikPuanRara: Terima kasih sebab sudi jugak baca walaupun dah tak sampai nafas...hehee... LuahFikiran: Betul tu Dato' cili di sini unik & gemuk2 ;) Kopi Gano tu banyak dijual di Malaysia, Gano Excel ni multilevel marketing company... Ibu pejabatnya di Jitra, Kedah... saya pun tak pernah cuba coffee ni lagi... sebab saya tak boleh minum kopi sebarangan, boleh pening kepala :) CikLilyPutih: Cili oren tu mmg cantik rupanya, rasanya pun sangat sedap ;) Betul, rupa shj merah menyala tp tak pedas langsung..serious ;) Maszmadi:Terima kasih sudi singgah, cili di sini mmg gemuk2 belaka ;) MamaEma: Terima kasih mama ema sudi singgah, mmg segar bugar ;) Nens Collection: Terima kasih Nens sudi singgah, mcm plastik? Tapi mmg cili real tau ;) ~@moi~~: Tq sudi singgah dear, mmg seronok tp lebih seronok tinggal di negara sendiri walau gah mana pun negara org ;)... semoga apa yang akak kongsikan bermanfaat buat semua ;) Nafira: Memang comel-comel, rasa sayang nak masak guna cili di sini, tapi rasanya tak sesuai kot buat hiasan...hehee...Tq singgah dear~ Faten Rosli: Yelah, banyak yang buncit2... Terima kasih singgah dear~ J.Syazwana: Betul tu dear, rasa macam sayang nak masak cili-cili ni ;) IbuHani: Betul tu IbuHani, nampak seperti buah-buahan ;) Terima kasih, sudi singgah ;) Fyzz: Insya'Allah fyzz, mana tau rezeki kan... boleh mai sini ;) Kalau tak makan pedas mmg tak puas rasanya kan...hehee... Coffee Gano tu mmg HQnye di Jitra, Kedah rasanye founder die pun orang sana jugak... mmg proud sgt kan ;) Mama aini: Betul tu mama aini, rasa sayang nak makan :) Terima kasih sudi singgah ;) IntanBerlian: Mehla dtg sini IntanBerlian, macam-macam akak boleh tunjukkan ;) Queenie: Salam kak, harap akak puas hati dengan entry ni... ;) nnt akak ceritalah pulak ttg cili yg akak maksudkan tu termasuk tetamu dari Sepanyol tu... Boleh tahan org Sepanyol tu mkn pedas ye... smp cili api pun mcm mkn nasi... tp org di sini tak tahan pedas kak... ade yg takut dgn pedas pun ade... cili-cili die pun tak pedas sangat... terima kasih kak...nanti senang-senang akak share pengalaman itu ye... panggil kakak jelah nampak muda sikit... xpekan ;) kamalia: Betullah Kamalia mmg xsodap! Kami bawak seguni cili kering dari Malaysia tau, di Chinatown pun ade jugak jual cume cilinya kecil2 sikit... pedas sangat... Jepun & Malaysia boleh dikatakan dekat juga so, nak post tu tak jadi masalah sangat rasanya.. cost mahal tak kalau post? LipisLady: Wsalam kak, terima kasih kak sudi singgah ;) Cili di sini tak pedas kak, dijamin tak kembang mulut...hehehe ;) NzA: Mmg comel pun ;) Di sini cili bangala (capsicum) pun banyak... Di Malaysia pun banyak juga cili yang comel2  kan...hehee terima kasih sudi singgah ;) Noor Fatin: Hai Fatin, mmg lain bentuk cilinya... saya cakap Spanish main belasah je...Insya'Allah tahun ni akan mula attend class tp tak tahu lagi bile...belajar sendri2 je dlu... terpaksa, sebab org di sini sgt kurang yg pandai cakap B.Inggeris... Bahasa penghantar mereka Spanish, we've got no choice dear! ;) misredcheesecake: Mestilah cili api melayu lagi best... meletops! Miss Senget: Sexy?? Yes, sexy but not really hot! hehehee Izan: Terima kasih dear... Klau nak rasa duduk Peru boleh lah jenguk blog ni hehehe ;)  Rina Avail aka CikBetty: Salam Cik Rina, Insya'Allah tak tinggal di negara orang pun tak ape asalkan dapat pergi bercuti lagi seronok ;) Saya dulu pun banyak yang tak tahu... dah duk merantau ni kenalah jugak ambil tahu... tak tahu banyak, sikit pun jadilah... ;) Mehlah, buka Avail di sini...mesti meletops! Amir FX: Dear, cili gronong tu akak pernah dengar, tapi tak pernah lihat rupanya... di Sarawak ada banyakkan? Nanti bolehlah story ;) Mama Qaisara aka nunu: Terima kasih dear... semoga ilmu yang disampaikan bermanfaat untuk semua ;) Lynn: Betul tu Lynn.. too lovely to be eaten... hehee Seronok, tapi Malaysia tetap dihati ;) Juliet Ira: Yes dear, hb akak kerja di emb. Msia sini ;) Terima kasih sudi singgah dear ;) ;) Ardini Humaira: Tq dear sudi singgah, saya minta maaf kalau terguris hati... sekadar memberi peringatan pada diri sendiri juga... Takut bercerita & menyentuh cerita ttg org lain walaupun secebis... Kerana kita punyai keturunan yang tak tahu bagaimana ceritanya nnt... harap usah disebut dan dipanjangkan lagi.. kita kawan ok! blog-tips-kurus: Syabas to all Malaysian ;) Bulan Syurga Firdausi: Alhamdullillah ;) Terima kasih sudi singgah... nak mintak kerja di sini? Habiskan belajar dulu dik ;) khaifaiz: Minta maaf for the misinfo... terima kasih sudi singgah ;) Nizam: Hai, Nizam.. hb saya yang bekerja di sini... saya ikut je ;) Tq sudi singgah ;) Sue-Rya AQ: Insya'Allah, semoga product Malaysia terus di mata dunia ;) Tea: Pandai2 je kamu ni... tapi bagus jugak ye idea tu... hahaha~ sudipVSsenduk: Terima kasih, saya masak simple2 boleh lah... sudi-sudi datang lagi ye ;) ainnoraini: Terima kasih kak... sudi2 singgah lagi ;) Cadlynn: yes dear.. Malaysia Boleh! Orlando Ahmad: Yes, we should be proud! Ajak: Insya'Allah ajak...tq singgah ;)  Eye Nee: Terima kasih sudi baca, kak ;) little dolphin: At least kamu pernah juga try... nnt nak test jugaklah yg rs milo tu ;) Liza Razak: Akak tak pernah rasa maybe kena test juga nnt... kopi ni akak kureng sikit...takut sakit kepala :) Teenager Housemaid: Insya'Allah... semoga Malaysian terus maju... amin~ Ummi Iman: Betul tu, semoga Malaysian terus maju...kite tumpang bangga ;) ~


35 comments:

EZAD AMIR said...

wahhh..beznya dpt dok kt oversea..akak buat apa kt sna?dh lme ke tgl kt sna?oke x?org kt sna bez2 x?rmai x org kita kt sna?

Gen2Merah said...

selamat pagi akak.... ya, ada baiknya kita jangan mendedahkan keaiban orang lain kan... all the best.. saya suka dgn bungaa2an.. ehee

kakcik said...

Assalamu'alaikum...

kakcik datang lagi. Tumpang baca pengalaman kawan-kawan di tempat orang. Hendak merasa sendiri mungkin tak kesampaian, dapat baca pun dah terasa keseronokannya. :)

susumanis said...

salam dari ampang kl..hehe..wah cantik la bunga lily nih..kita tahu roses je..lily de bau ya..nak g cari kt florist gak, nk letak kt dapur mcm marya jugee...tqvm for sharing the chessy prawn recipe dear..senang bagat nak cari bahan dia tuh, my son pun suka nih, prawn n cheese mmg fav dia...lagi sayang mama la kalau masak ni utk dia.. la ni hari hari datang peru ni, nk khatamkan posting marya yg lama lama..ok take care n enjoy yrself in peru alwiz ya :)

Mariambebakar said...

Berkenalan di alam maya dengan tuan punyer blog..Suka sangat, terus letak kat sidebar my blog..love to follow this site :)
Suka jugak prawn tu..huhu.

Mixed-family in da house.... said...

Aaaarghhhhh tidakkkkkkkk......sangat ler senang ini resepi ...... harus dicuba ini !...... yummmmmyyyyyy......Marya, wait for my edition of shrimp cheese ni ya....hehehheheheh

missSenget said...

teruk-teruk orang tu, agak nya ending hidup die lagi baik dari kita yg macam baik ni kan.. eheh..

kak...lapar tau pagi-pagi ni tengok cheezy prawn tu.. Y__Y

CaDLyNN said...

alamak..cheesy prawn itu nampak sungguh menyelerakan~!

*azni* said...

cantik nye bunga2 tu semua..subhanallah...salam kenal dr saya..udang tu pun sedap je nampak..terliur..

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah insyaAllah March ni sambung ambik PJJ :) doakan ye kak...smga dpermudahkan smua urusan akak kt sana :)

maszmadi said...

ooo patut arr marya nyer masakan sume nampak sedap2... ada fresh fragrance kat dapur rupanya...
masz pon suka lily flower, sweet n suci jerk nampak..

Sue-Rya AQ said...

wah..suka tgk bunga2 tu..simple, but nice kan..udang cheese tu must try la..thanks dear..semoga sihat2 saje di perantauan.. :)

Mama Ema said...

segarnya bunga -bunga dalam vase tu..kalau kat sini tak sampai sehari konpem dah layu..

NURULHANIF said...

sedapnya cheese prawn.. :)

IntaNBerliaN said...

mula2 baca entry akak ni.. tetiba pulak saya rasa.. alhamdulillahnya saya duduk dkt negara kelahiran sendiri.. msh dpt dgr lagu negaraku.. bau satay n plg penting dekat dgn family.. :-)

a'aa la akak, resepi tu nampak senang tp tu la, hubby sy xsuka sgt yg ada keju ni... nanti masak sendiri makan..hihii

~izan~ said...

fresh flowers! bestnya. sini nak kena cari jugak merata2 sbb susah jugak nk jumpa kedai jual bunga hidup,kalau ada pun mahal =( sobs!

tp mmg cntik hiasan bunga tu.berkenan tgk colorful itu.

dan tq resipi menarik tu.simple tp dah tentu sedap kan =)

Papa PUSS said...

Salam

Panjangnya entry kali ini kan. Tp Papa PUSS baca yang pasal bunga lily and keaiban je hehe.. pasal masak tu pon tgk picture dan sedap sgt.. mcmane laaa nak buat sdr, nak suruh org buatkan lah hehe.. harga bunga lily murah ke? camne nak kira dalam RM hehe.. Papa ni budak sekolah je #Tetiba..

#Owh aritu xleh masuk ea. Entah juga. Papa ase xde masalah. maybe line atau something xtahu kan..;) alaa join je jika xkeberatan kan..;)

Mama Ema said...

pasal domain sendiri saya beli dari netKL..tapi bermula 15hb ni harga naik sikit RM 35 utk setahun...boleh pergi ke netKL punya web.

Tea said...

Di mana jua kita berada, kita adalah kita...
Kita tetap kita...

Hidup Tea! Eh...

CIK TOM said...

ciktom pn suka bunga lily..prnah dpt ms hadiah konvo..seminggu tahan lama..semerbak je bau..harum sgt =)

NzA said...

akak yg dok negeri lain dr ibu bapa n family pn dh xtahan menanggung rindu apatah lagi marya yg nun jauh diluar sana...

sedapnya udang tu...feveret akak tu...

norhidana said...

salam kunjugan semula kak...

wah2 sedapnyer chezzy prawn itu... terliur dana...

ct rahani said...

cantiknya bunga lily.. suka sy tgk.. cheesy prawn pun menarik utk dicuba.. :)

Eye_nee said...

Biar Indah negeri org..negeri sendiri ada tempat istimewa dihati kan sis...rajin kamu menghiasi Jannah kamu dgn bunga segar hidup yer...

sudipVSsenduk said...

tak pernah tahu yg bunga lili ni pun ada bau yg harum...

Nens Collection said...

seronoknye..mest sana berlambak2 bunga kan..makanan tu dh gaya oberC dah..biasa camtu la kan,sedikit sebanyak ade yg mempengaruhi cara pemakanan kite..

saya teringin nk tgk rumah2 disana,macamne susunan die,mcm perumahan kite jugak ke..?

|| NaFiRaa || said...

sonok sangat baca n3 kat sini.. sebab saya boleh jugak tau serba sedikit pasal negara orang.. nak saya pergi sendirik ke sana tak tau boleh sampai ke x.. hehehe.. cam ner Marya boleh tinggal kat sana?? ikut hubby kerja kat sana ke??

hehehe.. haah.. saya ngan nens memang adik beradik.. lainkan muka kami..kekeekke

J.Syazwana said...

saya suka ros. mungkin sebab dia wangi. hehehe.

btw semua masakan akak nampak menyelerakan. aduhh berkeroncong dah perut ni. hehehe

Juliet_iRa~" said...

da jmpa da nama sendiri..;p..thankss kak..:)

fresh flower bestnya!ira pon teringin nt nak beli bunga, pastu letak dlm vase..sbb haruman bunga tu bila dlm umah..bestnya..heee :)

ira pon dah follow akk..cheesy prawn nmpk sedapp..hee..;p

mama aini said...

asalam marya..betul tu hidup mesti diteruskan..:) bila jauh dirantau org semua kenangan akan berlegar2 difikiran..cantik bunga2 tu..

NOOR FATIN said...

segarnya bunga tu kak :)

sedapnya cheesy prawn, saya suka makan cheese jugak! hee

LIPISLADY said...

Sallam MaryaYusuf,

Akak pun minat sangat bunga idup terutama mawar, tapi kat sini susahlah nak dapat bunga idup, kalau ada pun kuil yang jual, malaslah nak beli dari kuil.

CIK TOM said...

nanti nak try jugaklah resepi udang tue..nmpk sedap!

محمد رازيق said...

salam kak. menariknya negara org. setiap kali masuk blog akak, mesti jelees, sbb sy tak pegi pun sana.. hehe.. perkongsian yang menarik. free2, jmput singgah blog, jmput bc entri BURUNG BIRU SI PEMALU :)

Puan Kutu said...

murahnya bunga kt sana..cantik plak tu..sy yg tak berpa minat bunga nie pun suka tgok..:)