Gracias!

Jan 15, 2012

Living in Peru Part X: Hablar Español ~

Assalammualaikum....

Hola 1Malasia!

Hablar = Speak / Cakap

Español = Spanish / Sepanyol

Bahasa adalah salah satu cabaran bagi kami di sini... Official language di Peru adalah Bahasa Sepanyol (Spanish)... One of the biggest barrier... mereka ni tak reti berbahasa Inggeris...

English is minimum spoken... Rasanya less than 20% yang pandai...

Jadi, kalau nak kemana-mana kami akan main belasah je bercakap Spanish...hehehe

Tips* they don't expect us to be good in their language, so belasah je apa yang ko tahu walaupun broken... They'll appreciate you ;);)

Most of them boleh faham bahasa Inggeris, but they just can't speak... I guess... Kalau nak kutuk mereka ni kenalah berbahasa Melayu...hahaha... tipu, tak baik kutuk orang..."wink" "wink"

First word yang kami belajar adalah thank you very much = muchas gracias... Rasanya ni semua orang pun tahu...hehehe

Kemudian, perkataan buenas means good atau selamat... ;)

Good morning = Buenos dias
Good evening= Buenos tardes
Good night = Buenos noche
Hi = Hola
Adios = Goodbye
Chao = Bye
Dan beberapa perkataan yang lain :):)

Setakat ni kalau nak pergi mana-mana, nak makan apa, nak membeli belah, tawar-menawar dah boleh dah sikit-sikit...

Numbering, I memang slow sikit... tapi kalau setakat 1 hingga 10 dah boleh sangat... lebih daripada tu kena suruh die tunjuk calculator.... hahaha... kelakar betul!

1 = uno
2 = dos
3 = tres
4 = cuatro
5 =cinco
6 = seis
7 = siete
8 = ocho
9 = nueve
10 = diaz

Kadang-kadang sebab tak familiar lagi sampai kena kira guna jari...ni Mr Hubby selalu buat...hahaha~

Kalau nak makan biasanya kita akan mintak atau cari makanan vegeteriana = vegetarian...

Pizza Vegetariana

Pasta Vegetariana
Nak order makanan mesti cakap:

Sin carne
Sin pollo
Sin jamón

Sin = Without
Carne = Meat
Pollo = Chicken
Jamón = Ham

Kalau dalam menu kami pilih pescado y mariscos solo ;);)

Pescado = Fish
Mariscos = Seafood
Solo = Only

Sebenarnya belajar basic Spanish taklah susah sangat... so far memang enjoy ;)

The words that they are using quite similar with english language... some other words & pronounciation juga ada yang lebih kurang bahasa melayu... cuma ejaan sahaja yang lain sikit... Sebutan mereka juga lebih baku dari sebutan bahasa Melayu tau... hehehe...

Oklah, sampai di sini dulu kita belajar Spanish... Cikgu nak cocinar = cook... hehehee!

Hasta luego

Adios!

P/S: Komen semua saya jawab next entry ya ;);) xoxo






40 comments:

susumanis said...

best kan leh blaja bahasa dia org, mcm kita kt cni lah, kalau mat saleh ckp melayu impressed gler..hihihi..so oeg sana pun sam ala gamaknya yee..org kat sana cantik cantik tak yang, maksud kita pompuan dia org la, muslim x de ke ? eh banyak tanya la pulak..wishing u a very nice day n gracias :))

AmirFX said...

Hola... Lama dah tak singgah sini.. Seronok gak belajar bahasa Spain nie.. Cita2 nak tgk bola live Real Madrid vs Barcelona... :D

mama aini said...

assalam marya..untungnya pandai berbahasa asing.. :)

Ummi Iman said...

iman macamana pula.. apa yang dia tau... :) mesti comel dia cakap spanish

Nigina said...

beshnya dpt pandai ckp ... kalau saya mahu terbelit belit lidah.... pizza tu nampak yummy....

CikLilyPutih said...

kalau kinder bueno plak apa meaningnya... kahkahkahak

[PCL] said...

salam kenal kembali..wah bestnya dapat belajar pasal negara orang ni, bahasa, kebudayaan , makanan etc...

haha dah dapat sikit ilmu, tq .

syuzi syofia said...

buenos días... salam perkenalan... (^_^) thanks for ur wish! :D

'idun sa'idun said...

Salam kenal dan hola.. dulu2 saya rajin layan citer latino..tau la skit2 setakat hola.. si.. no.. te quero mucho.. ekekekeke.. :p!

Eye_nee said...

kalau dua tiga thn lg disana..tentu kamu akan Fasih berbahasa spanish ni sis....

chepah ila hussein said...

Buenos dias,

lama-lama Ila pun pandai cakap Spanish.

Adios.

NIZAM said...

Hola. i know this word. and buena noches. hehe.

i'm a big fans of Betty la fea. Telenovela from Colombia. :))


salam dari Malaysia.
:))

IntaNBerliaN said...

wah... sy mmg patut dtg blog akak utk belajar bhsa baru ni..hihii

Cho Zila said...

kalau dah duduk kat negara orang memang kenaleer sangat2 belajar yerk.. tapi baguihkan... akak kalau tengok cerita dari sanatu kadang2 macam paham gakler, kononkan...

Lynn said...

Haha..terbelit lidah..tapi bagus..cuma nak menghafal tu yang telan air liur sikit..hehe

sudipVSsenduk said...

wah! spanish class percuma.. i like! tak payah susah2 pi kursus bahasa hehehe. Hasta La Vista...

maszmadi said...

hurm, susah gak kalu dorang x tahu berbahasa english yerk.. tapi kalu dah dok sana, memang kena belajar bahasa dorang kan..

Munnafendy said...

aduyai mmg dapat rasa mcm mana cabarannya akak kat sana nak bcakap..kg lain yg kita nk bgtau lain yg diorg phm kan..

tp bab kutuk tu suka...hahahaha

NzA said...

berbelit2 lidah akak nk menyebutnya...he.he.he....

yana-feehily said...

muchas gracias cikgu..hehe..bestnya belajar bahasa asing. tapi kena belajar pakai dvd, baru tau nak sebut macam mana..sebab kadang2 eja mcm lain, sebutannya lain..

betul tak cikgu..? ^__^

mamawana said...

Assalamualaikum,

Hola, Thanks for visiting me. Visiting u back and follow u too.

Gracias. Adios.

Mama Ema said...

kena banyak tgk cerita dari mexico lah ni...diaorang memang respek orang..

|| NaFiRaa || said...

wahhh.. bestnye.. berbelit2 dah lidah nih.. tapi sonok~ lepas nih boleh perbanyakkan lagi ayat2 bahasa spanish..

sebenarnye main belasah sebut jek.. bukan tau betol ke dak.. janji sonok.. muehehehehe

missSenget said...

kinder buenos tu mksud die ape kak..??

eehhe..

msredcheesecake said...

Hola.... Best kan belajar bahasa org..... Anak mesti pandai cakap spanish nanti....

Nida said...

Spain pasti cantik.... teringin nak kesana suatu hari nanti....

Terima kasih juga berkongsi ilmu tentang bahasa Spain ni.... boleh juga faham cerita Dora..hehe

Tiramisu Fatiema said...

dulu dok rajin tengok telenovela..adela tau bape patah bahasa latin..nak banyak..xpandai..kena belajar..huhu..

Rumah Kuning said...

hehehe jgn lepaskan peluang. belajar sampai pandai.

Kamalia said...

Haha..gelak bila tengok bab numbers tu..budak2 kat rumah ni selalu duk counting numbers in spanish,terpengaruh dengan dora the explorer..:)

Queenie said...

Gracias Maestro ...
Te amo...

suri solehah said...

Buenos tardes tuan rumah hehe..
penat baca entri hari ni duk hafal perkataan tu semua hehe

L said...

belajar benda baru lagi malam ni.. huuu

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

L said...

belajar benda baru lagi malam ni.. huuu

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

L said...

belajar benda baru lagi malam ni.. huuu

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

CheNamNam@CNN said...

salam.

wahhh bestkan boleh belaja bahasa derangg..kang balik nogori leh speaking spanish pulak..:P
tapikan inilah peluangnyer kan kalau tak belajar skang sampai bila pon taktau kann..kalau sesajer nak belajor memang tak laa kann..beruntungg sangat..:P
*selalunya org akan buat bila ader kepentingan..*

blog-tips-kurus said...

macam French sikit la dear.. :-)

Cik Ina Do Do Cheng said...

thanks drop komen kat blog cik ina ye. seronok dapat belajar bahasa spanish ye : )

Puan Kutu said...

wah best palk sy belajar bahasa spanish,teruja lebih dari org yg dok kt sana..hehe

Teenager Housemaid said...

saya dulu suka tengok cite sepanyol..hehehee..
bestnye kat peru...:D

.:fyzz:. said...

marya..sya suka sngt ckp latin..walaupn tak reti..tp tau skit2 bila tgk citer cam rosalinda, mistreshermanas..juana la virgin...la usurpadora..dll..suka sngt cara depa ckp..sngt semangat..nnti marya dh terer ajar sya tau..:P