Gracias!

Jan 10, 2012

Cili = Lada = Chilies = Ají = Pimiento

Assalammualaikum...

Hola Cariño!

Sejak akhir-akhir ni suka sangat buat entry panjang mencecah lantai...hehee... bukannya apa, rasa malas nak buat entry asing-asing... Kalau boleh nak dumpkan semua dalam satu entry... kih kih kih...

To all, please take a deep breath before reading my story, okay... ;)

Hari tu kak Queenie ade tanya tentang cili hitam besar... tapi saya tak tahu cili bagaimana yang akak Q (saya panggil akak Q takpe ke?) maksudkan... Tapi, seronok jugak ye nak cerita tentang cili di Peru ni... walaupun mereka ni tak makan pedas.... ada jugak yang suka tau!

Cili = Ají = Pimiento

Cara sebutan Ají tu adalah Ahi, huruf 'J' in Spanish jadi 'H'

Peru ni pernah dijajah oleh bangsa Sepanyol jadi bahasa pengantarnya adalah Spanish...  Boleh dikatakan semua negara di Amerika Latin atau Amerika Selatan ni bahasa penghantarnya adalah Spanish kecuali Brasilia/Brazil, bahasa pengantar mereka adalah Portuguese...

Back to the story, setakat hari ni... I dah try beberapa jenis cili yang ada di Lima ni... mula-mula dulu macam rasa tak best sangat tengok cilinya... rasa nak nangis pun ade, sebab rupanya yang pelik.. Tak tergamak rasanya nak makan...

Tapi bak kata orang, alah bisa tegal biasa... Rupa-rupanya, sedap jugak rasanya ;)

So, moral of the story... don't close your mind, be ready to accept the change and you will taste the sweetness eventhough the taste of the chilies does not hot & spicy at all...hahaha...merepek* 

Jom layan gambar cili yang buatkan telinga berasap ~

Aji
Cili yang berbagai-bagai rupa, warna dan rasa... Subhanallah...

 Aji Amarillo = Yellow Chilies
Peruvian Yellow Chile Pepper.... Aji = Chile Pepper... Amarillo = Yellow... But, although they are named yellow chile peppers, their color changes to orange as they mature.

 
Rocoto

Rocoto is just looks like capsicum but it's very hot. It has been cultivated in Bolivia and Peru for thousands of years...

Beberapa gambar rocoto yang I ciluk dari Mr Google...

Image: Google
Cili rocoto ni sangat unik... I tak pernah lagi jumpa di Malaysia... Sebab nak tanam pun kena dengan cuaca yang sesuai... mungkin boleh ditanam di Malaysia... Nak kena buat eksperimen nanti ni... But, in certain country, taking some seeds out of the country is an illegal... So, kena check dulu... ;)

Image: Google

Berbagai jenis bentuk dan rupa rocotos... Although Rocotos come in many colours, red ones do look great!  

Image: Google

Biji rocoto ni berwarna hitam...

Pimiento Pikillo / Piquillo
Nampak cantik cili merah ni... teringat kisah sang monyet yang degil nak jugak makan cili selepas dinasihatkan berkali-kali oleh Sang Kancil... Ingat warna yang merah tu manis rasanya... Hambik ko berasap telinga...hahaha~

Jalapeño Peppers
Cili hijau ni memang boleh tahan pedasnya... Boleh jadi pengganti cili api tau ;)
Pernah guna untuk masak di sini

Fresh chilies stock

Dried Ají Panca
 Aji Panca is a type of chile pepper that is commonly grown in Peru, and frequently used in Peruvian cuisine... Rasanya tak pedas langsung... Yang ni I beli untuk taste... Confirm tak PEDAS! Rasanya pun tak sesedap cili kering yang I bawak dari Malaysia... Yelah, dari kecik dok makan cili dari Malaysia mana nak sama kan...heheee

Besar & lebar

Sambal Telur

Bukti I dah try dried aji panca ni... buat sambal telur... tengoklah rupanye yang merah pekat tu... serious tak pedas langsung... Rupa tak menggambarkan rasa, uolls...

Esta bien... Nak jawab komen mi amigos yang lepas ;)

~Mama Ema: Salam Mama Ema, mmg seronok tapi ada masa tetap homesick ;)  Saya ikut my hubby kerja di sini... Tq sudi singgah ;) ruggedmom: Wsalam, biasa-biasa sahaja tinggal di negara orang ni... memang seronok tapi berjauhan dengan keluarga tu yang tak seronok... Terima ksih sudi singgah ;) Ros: Terima kasih Ros, sudi singgah ;) MaMa QaiSaRa a.k.a nunu:  Wah, jumpo laiee warih orang pilah ghupo eh... hehee.. memang terbaek... setuju bonar oghang nogori tak sah takdo gulai masak lomak cili api... Silap-silap buleh domam...hahaha~ Mummy Chubby: Salam perkenalan, sotong goreng tepung memang sedap, Insya'Allah, nanti saya jenguk resepinya ;) Mixed Family In Da House: Betul tu, olive tree memang sangat cantik & unik, sejuk mata memandang... Olive oil di sini pun memang lagi murah compare dengan Malaysia, setengah harga begitulah ;) Rina AVAIL aka Cik Betty: Orang latin ni kulit lebih kurang kulit kite kak ;) Sambal taruk kicap pun sedap jugak... Fyzz: Muka dorang ni memang macam Melayu Fyzz... orang latin kan.. Mehlah, datang sini bawak husband & anak ;) IntanBerlian: Dah nak masuk 4 bulan dah... Banyak juga kami bawak barang dari Malaysia... keperluan tu...hehee Nafiraa: Bunga lalang tu memang cantik, sebab tu sempat snap...hehee... saje nak share supaya semua orang pun boleh menikmati kebesaran Allah menjadikan alam ini pelbagai ;) Ila: Tq Ila, insya'Allah nanti ramai yang pergi blog Ila..akak pun akan jenguk selalu ;) Sue-Rya AQ : Kalau ada jual di Indonesia mesti boleh ditanam di negara kita kan...erm... rasanya sedap kalau dibuat pizza...di Supermarket Malaysia pun ada jual tau! de engineur: Orang Latin kan... kite orang melayu ni, dah mix2...heheee wahida: Mehlah datang bercuti di sini Wahida ;) Papa Mifz: Makan nasi lemak di Peru terasa seperti di Malaysia pulak....hehee CikguNormah: Ayam goreng berempah tu faveret saya jugak tu cikgu! hehee Gen2 Merah: Terima kasih cikgu sudi jenguk-jenguk orang Peru...hehee ;) AmirFX: Muy bien, Alhamdullillah... Olive tu buah zaitun dear... memang boleh makan ;) hanaahmad & mama aini: Terliur ke..? alamak! :) So Shy Lady: Pengantinnya simple and memang molek ;) Malay Cheese mmg sedapkan :) Dalila Hamid: Betul tu Dalila, let's gone by gone... kesedihan itu pasti akan berlalu...so, cheers up k... Terima kasih bebanyak... al Fatihah buat ibumu jua ;) Cik Puan Rara: Salam kenal ;) terima kasih... Maszmadi: Yelah, burung tu usyar ikan agaknye ;) munna: Betul! Belacan wajib ade, secret recipe tu... ct rahani: Insya'Allah semoga ukhuwah kite berpanjangan ;) Nida: Itu namanya entry carca merba...hehee Nza: Kebetulan sama pulak resepi ye... erm.. pemandangan di sini memang cantik tapi Malaysia lagi cantik ;) kakcik: Terima kasih kak cik... memang mengujakan ;) J. Syazwana: Dah breakfast pun boleh terliur...bahaya ni..hehee ;) Teenager Housemaid: It's normal sayang... akak dulu pun macam tu...tak kenal rupa ikan...hehee Muchas Gracias dear~ Nadiah: Thank you Nadiah... I really appreciate your compliment ;) Drop by again ;) Liza razak: Muchas gracias Liza, blog kamu lg best... gambar semua nampak pro.. ;) Mohd Razak: Muchas gracias, Insya'Allah akak akan jenguk blog kamu... HUKUM MANDATORI tu menakutkanlah...hehehee ;p CikTom: Kojo kek nogori kek mano tu Cik Tom?? LYAfrina: Betul tu Afrina berpijak pada bumi yang nyata ;) ~

Muchas Gracias amigos ;)

Ciao!



P/S: Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua ;)



29 comments:

wan nurul hezrina said...

banyak jugak ek kak jenis2 chili?mmg panjang btullah ko nyer entry..huhu tapi aku baca jugaklah..ooo mmg kalau buat kuar seeds illigal ek?baru taw..

Cikpuan rara said...

saye dh baca smpai habes.huh tak bernafas dibuat nya.terasa pedasnya.hehehe best bila duk negara org bila boleh tgk apa yg takde kat malaysia kan kak.

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Lain macam cili kat sana ... colorful dan fatty (gemuk2)

CikLilyPutih said...

suker cili oren, cantik btul colour dia lah.

takkan sambal telur tu tak pedas, warna dah merah menyala tu kan

maszmadi said...

eeesume bulat2..... cam mainan pun ye gak... haha

Mama Ema said...

segar bugar cili-cili tu....

Nens Collection said...

macam plastik je comel2 cili deorg..;)

~@mOi ~~ said...

ai kak.. bes tak duk sana? swonot bace entry2x akak.. atleast dpt blaja mende2x baru.. nak pegi mmg tak mampu la.. heeee..

|| NaFiRaa || said...

alahaiii..comel nye cili kat sana.. tapi x pedas ek.. macam2 bentuk ade ek?? suka lah.. cam nak beli untuk wat hiasan jek..hehehehe

Faten Rosli said...

cili2 dia semuanya banyak yg buncit2 kan.. ;)

J.Syazwana said...

ya allah. comel2 betul lada kat sana eh kak. rasa macam taknak gune je. nak frame jadi perhiasan. boleh gitu? hahaha

Ibuhani said...

cili segar dia nmpk mcm buah2an jer kan.... :)))

.:fyzz:. said...

insyallah nak jawb lik..ada rezeki lebih leh la jejak kaki kt Peru...takat nih dok nek peru@perahu kt mesia ja..hehe

waaa tgk kaler cili2 tuh sngt menarik la...montok2..
kalau fyzz mmg gemar pedas..tambah2 sambal belacan..

oghang kedah kata cabai melaka@cili api..em mmg peberet..

mama aini said...

assalam..ehem cantiknya colour cili tu..he2x..sayang nak makan !!..

IntaNBerliaN said...

alahaiii seronoklak saya ngadap entry ni.. rasa mcm nk g jugak duk sana.. hihihii

Queenie said...

Salam Marya...

SubhanaAllah....untungnya Marya bekrkesempatan hidup di negeri org, dpt jumpa mcm2 benda kan? terimakasih atras usaha murni anda menunjukkan pada kami jenis2 cili...

ya, akak pernah nampak dlm TV (ch 703) cili kaler hitam kat Spain, tertarik sgt, teringin jugak nak tau camner rasa dia kalu Marya pernah rasa...cili tu hitam sungguh mcm hangus gitu...

cantik2nya cili kat sana kan Marya.
Kalau Marya kata telinga berasap, akak percaya sbb kami pernah ada tetamu dari Spanyol, duduk lama kat umah hampir 3 minggu, dia makan cili padi macam makan nasi! langsung tak pedas kata dia! ahemm, sebenarnya ada kisah disebaliknya, akak pernah tulis dulu..tp blog lama dah burn, lainkali senang, akak tulis lagi...

Aritu masa kat S'pore, akak ada beli cili kering bulat2, mungkin rocoto kering kot, tp lom sempat try masak lagi...taktau [edas ke tak...

Marya, once again, thank you very much for the info, am really really appreciate it dear mmuah!

ya, sepatutnya Marya panggil saja aunty, bukan kakak...sebab Marya ni sebaya anak buah aunty jer hahah...

psst sorry lambat masuk sini, janji lepas Zuhur terus masuk Asar... td lepas Zuhur ada urusan mengejut yg perlu dibereskan dulu, tahun ni agak sibuk...

Kamalia said...

Mmg colorful sungguh cili tu..sedap nak cili mulut org gak tu..ekeke
Kat sini pulak cili kering dia xbest lgsg.kami cili kering sanggup suh mak post dr malaysia tu sebabnya bila masakkan rasa dia macam cili tu tak masak..padahal dah masak lama sungguh..*tau kan rasa cili yg tak masak tu*..tak sodap.:)

LIPISLADY said...

Assalamualaikum MaryaYusof,

Wee, jauhnya duduk, ujung dunia, anyway dunia dah tanpa sempadan yee...Akak suka sangat tengik gambo cili kat Peru, gemok2 belaka yee..kalau kena hak tak pedas tak apalah, kalau kena hak pedas tu boleh kembang mulut...

NzA said...

wah meriah cili2 yg comel2 tu..amat2 menarik..kt Msia ni yg unik cuma ada lada banggala je..

NOOR FATIN said...

lain sikit rupa cili dia.. hehhe biasa la lain tempat lain cilinya.. aji.. awak pandai cakap spanish?

msredcheesecake said...

Mana best ngan cili api melayu? Hheee

missSenget said...

kak marya..

berkilat2 cili2 tu eh..

nampak seksi betul...

~izan~ said...

Salam kenal,

bila masuk blog ni terasa terbang sama ke negara orang...seronoknya...

izan dtg sini dan follow sini...

tq sudi dtg blog izan =)

susumanis said...

cili de yang nampak cam tomatoes la pulok..pape pun bercili cili dahulu, berasap asap telinga kemudian..hehe..interesting la dapat duk negar org ni kan..teringin juge tapi entah bile la yee :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oklah rupa cilinya x pelik..lebih kurang kt sini gak..ada yg rupa capsicum ada yg rupa cili besar..ada yg rupa cili kering


sy br tau org brazil guna bhs portugese..gud entri ni..sy suka baca psl negara org..teringin sbnrnya nk duduk negara org nk carik pengalaman tp xda peluang

AmirFX said...

Rocotos tu macam cili gronong jer.. Dulu pernah gak tanam cili.. Cili panjang.. :D

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

syiok baca blog akak..
byk mende baru belajar..
dh rasa mcm duk kt PERU plak..
mcm2 dpt belajar..
ngeh.. ngeh...

ye lah..
mana yg xdo kt sini..
sharing is caring......
dpt belajar bahasa sana sikit2...

TERBAEK....!

Lynn said...

Salam..
wah..terkejut tengok cili kat sana...macam sayang je nak telan..hehe..segar bugar..fresh betul warna dia..

p/s : mesti best dpt nengok tempat org kan..hehe

Juliet_iRa~" said...

wahh cili y unik!heee

siap warna hitam lagi bijinya...:)

pss : suami akk slh seorang peg kedutaan ek?;p