Gracias!

Jan 19, 2012

Jom Melancong!

Assalammualaikum...

Hola 1Malasia!

Nowadays, melancong ke luar negara sudah seperti menjadi satu status & kebanggaan setiap orang... Ditambah lagi dengan kemudahan tambang murah Air Asia... With the tagline 'Everyone Can Fly!' memang buat kita excited! Tidak menjadi kesalahan pun melancong ke luar negara bagi mereka yang mampu :))

Cuma, jangan sampai keghairahan tu memakan diri sendiri, sampai berhutang sana-sini semata-mata untuk melancong ke tempat idaman ;)

Especially, hutang credit card... Adoi, pengsan nak membayarnya! Ada jugak yang buat personal loan semata-mata nak pergi melancong ke luar negara... Alahai... Ini kes benar... Pssst... tak boleh cerita lebih-lebih... ngeee....

If you want to know, I never thought to live & migrate to other countries before...Tapi keinginan tu memang ada... Allah Maha Mendengar bisikan hati hambaNya... Dia membuka jalan itu :))

Mana tahu lepas ni rezeki kengkawan pulak, kalau tidak ke Peru mungkin ke tempat lain... Dunia ini kan luas :))

Kami baru sahaja sampai di Peru ni lebih kurang 4 bulan :) Tak semua tempat sempat kami pergi lagi... Setakat ni saya hanya sempat pergi ke Larco Mar, Parque del Amor & Parque el Olivar sahaja... Parque el Olivar tu terletak di depan rumah kami sahaja....hehehe...tiap-tiap hari pun boleh pergi...

Parque el Olivar

Parque el Olivar
Larco Mar

Parque del Amor
Parque del Amor

La Rosa Nautica terletak berhampiran dengan Larco Mar, pernah lihat dari jauh tapi belum pernah lagi sampai... Mungkin satu hari nanti, insya'Allah memang ada plan nak pergi ke sana... Ia sebenarnya adalah seafood restaurant yang terapung di atas laut  :)))

Mar = Sea/Ocean

Playa = Beach

Tempat-tempat lain seperti Machu Piccu, Titicaca & Huachachina, terletak sangat jauh dari bandar Lima... Kalau hendak ke sana, perlu menaiki kapal terbang :)) Tak tahu lagi bila akan pergi...

Ada yang bertanya berapa harga tiket flight dari Malaysia ke Peru... Sebenarnya saya pun tak berapa pasti, tapi kami ada survey tiket dari Lima, Peru ke Kuala Lumpur, Malaysia (cari yang tambang murah)-pergi & balik (kes berangan nak balik ;p) harganya lebih kurang USD2,700 ++ untuk economy class... lebih kurang RM8,100++ seorang... mengigil lutut sekejap...hahaha ~


Masa dalam flight ke Lima

Alhamdullillah, Iman tak meragam :)
Nasib baik Iman tak banyak ragam, perjalanan yang sangat jauh...


Penat, boring & bila terlalu lama dalam flight kulit pun jadi sangat kering...
Insya'Allah, kalau takde apa-apa halangan kami akan balik ke Malaysia tahun depan... Tak sabar rasanya :)))

Andes

Pemandangan banjaran Andes dari dalam kapal terbang...

Kami transit sebanyak 2 kali, mula-mula di Cape Town, South Africa & Buenos Aires, Argentina... Pergh... memang letih sangat, jetlag tak boleh nak cakap... waktu tidur pun jadi lintang-pukang :) Orang semua tidur, kami kelentung-kelentang belasah makan meggi tengah-tengah malam buta di bilik hotel... rasa kelakar bile diingat-ingatkan balik...hehee... pernah story dulu di sini...

Iman sempat berkenalan dengan awek ni di Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini, Buenos Aires

Beza waktu antara Lima, Peru & Kuala Lumpur lewat 13 jam... Kalau Malaysia pukul 1.00 pagi 19/1/2012 kami di sini pukul 12 tghr 18/1/2012...

Oklah, masa tulis entry ni pukul 9.00 mlm maknanya di Malaysia sekarang pukul 10.00 pagi...

Buenos dias Malasia :)

Hasta luego!

Chao ~


P.S: Saya mintak maaf kalau ada kata-kata saya menguris hati sesiapa, I'm only human after all :) xoxo









37 comments:

Papa PUSS said...

Salam

Kalau dah kol 9PM masa utk tido la ni haha.. Tapi seyes cantik taman yg kata dkt area depan rumah je tu.. yg picture bercium tu aiyook.. seramm Papa tgk.. but Insyallah kalau dapat pergi melancong tu rezeki masing2.. yg penting usaha dan doa..;)

Pok Amai-Amai said...

Awak, hubby atau awak yg bertugas di sana?

Sy tak pnh terbayangkan Peru. Slalu dlm kepala otak sy adalah - Netherlands, New Zealand dan Jepun. Dan sy tak sangka yg Peru juga adalah salah satu negara yg cantik...

Ceritakan lagi apa yg ada di sana.

=D

aNIe said...

Marya...mahalnya tambang tu....hehehe..tak sanggup nak melabur camtu banyak semata2 nak ke Peru... ke Mekah pun akak tak sampai lagi... tapi best dpt tgk negara orang kan...akak harap ... kesihatan akak akan mengizinkan satu hari nanti untuk akak melihat negara orang....

Rumah Kuning said...

naik kapal utk perjlnn dekat2, best lagi tapi kalau perjlnn jauh, nak nangis pun ada.

susumanis said...

cantiknyer....beautiful maria in beautiful peru..hehehe... masyaAllah..MasyaAllah kena sebut ni byk byk kalau tgk view cantik cantik ni baru malaikat tulis dapat pahala..hehehe

Mama Ema said...

mak aii..jauh bezanya..susah juga nak biasakan masa...wah, tempatnya memang cantik sangat..

So Shy Lady said...

best kan dpt knal ngara orang. ada tmn scantik itu dpn rumah mmng syok ;D

takjub tgok gambar bnjrn andes tu, Subhanallah

CikLilyPutih said...

myra,

rm8,100 tiket flight? jawabnya tak dpt lah nak pi melawat awak ek...

mahai bebenorr

anyway slmt bercuti

AmirFX said...

Salam.. Hola! Serius best kalau dapat melancong kat tempat orang... InsyaAllah kalau ada rezki nk gak pergi Buenos Aires.. :D

Nigina said...

bila agaknya saya boleh sampai sana.... hehehehehhe... iman sempat lagi tue... hehehehe

Kamalia said...

uwaaa.sangat lama time difference dia ek..kami dengan malaysia cuma 1jam je pun..so,kalau balik takdela jetlag bagai.
memang,kami so far dah 3kali balik,sungguh banyak guna duit..dah la 5org punya tiketkan..huhu

Cikpuan rara said...

rara nk jugak melancong luar negara.tp tak lah smpai nk buat loan.akn try kumpul duet =) insyaAllah akan smpai ke sana =)

amiey lee said...

mak aihhhh 8 ribu .. heee nangesssss..

alahaiii best sgt la tgk marya kt sana seronok aja kan...

wahida said...

byk tempat menarik dan best rupanya kat Peru yer...
suka tgk banjaran Andes tu...salah satu kebesaran Allah...


gila mahal tiket nak ke sana..pitam sekejap...terus tak jadi nak kesana...huhu...

maszmadi said...

bestnyer ada taman depan rumah, kalu masz mau tiap2 hari nak bertenggek kat situ layan blues... hehe

littledolphin said...

cantik tempat-tempat di sana ya.wow,rm8,100 seorang?banyak tu!

antara impian saya ialah nak travel and explore the world. =) tapi saya agak risau kalau area amerika selatan ni.crime rates Peru tak macam Brazil kan? hihi. sebab kalau Brazil and mexico crime rates dia tinggi,safety pun agak kurang.

Kakcik Seroja said...

Kakcik tumpang baca rakaman/ catatan kawan2. Hendak pergi sendiri mungkin tak akan tersampai kecuali dengan izin Ilahi. :)

CaDLyNN said...

cantiknye...xdpt pi sane, dpt tgk thru this blog pon jadi lah..hihi

Sue-Rya AQ said...

menariknya di sana..saujana mata memandang..tp hujan emas di negeri org, baik lg di negeri sendiri..betul tak..hehehe..

giler ah mahal tiket nk g sane..klau saya, ntah bape bulan nye gaji la tu..hahaha

Eye_nee said...

8100 sis..gulp...tak per lah..dengar kan sahaja cerita kamu disini sajalah jawabnya dan feeling2 berada di Peru....

sudipVSsenduk said...

dalam mimpi pun belum tentu saya dapat ke sana...

noor said...

tringin gek dlm ati nk ke luar negara....sonok dpt jln2 tpt org kan

Adylia Qarissa said...

akak!! mahalnya tambang..hukhukhuk...

Tea said...

Bertuah tua dapat menjejak negara orang... Memang sgt bertuah syukur..

Awek iman tu perrrgghh kiuttt deh..

ainnoraini said...

tak pernah lagi nak k/terbang lame mcm tuu..selalunya dekat2 sini jer..

seronok baca n tengok gambar menarik kat sane tu yee..

mama aini said...

assalam marya..setakat ni mama baru sampai indonesia & Thailand je..teringin juga nak ke peru..bilalah baru dapat ek?..he2x..tahun ni hb book flight keindon lagi..hu2x..ikut jelah !!..

Totie@Tomy said...

wah saya tak pernah lagi merasa ke oversea yang paling dekat jerk saya pi singapore,,.hehe

IntaNBerliaN said...

oo akak blik mlys thn dpn ek.. so, smntara ada sana, mmg bagus amik ms g jln2 buat knangan..hihii

jauhnya beza waktu peru n mlysia ek..

IntaNBerliaN said...

ohya, akak vco tu Virgin Coconut Oil.. untuk pengetahuan akak, sy ada mslh kelenjar tiroid bgkak.. so, sy try minum vco ni, kot2 blh kurgkn bgkak,..

stakat ni org yg liht sy kata mkin kecik bgkak tu tp sy sndiri xperasan plak perubahan trsebut...

khairul abdullah said...

Hahah RM8,100. Kalau gitu pakat-pakat datang ke Jerman lah...baru RM2,500 pegi balik kalau naik Qatar or Etihad. Kalau naik Airasia murah sikit tapi kena turun Paris dulu.

khairul abdullah said...
This comment has been removed by the author.
Ibuhani said...

Mahalnya tambang ke Peru!!! Mcm impian saya nk tgk Machu Piccu tu x kesampaian jer.....nanti kalau Marya gi sana jgn lupa update tau. K.ani tumpang tgk pun jdlah....hehehe...

ieda said...

bestnyaaaaaaaaaaaa
x sabar nak gi jugak ekkeke .. verangan lah dulu kann ;)

Aishah Jahirah said...

dah besar nanti mesti senyum tgk pic ngan awek tu....hehee.best jalan tmpt orgkan...dpt xperience...

.:fyzz:. said...

tudia 8k lebih tmbang..huhuhu...gerit jari la..mahai tui kan..
emm mmg pengalaman berharga bila dpt dok kt negara orng...mmg jd kenangan la nnti..
eh ya ka marya..ada orng yg snggup amik loan semata2 nk melencong..eh melancong..ish2..tak patut la..baik la saving kan..

Puan Kutu said...

ntah bila dpt g melancong luar negara.hehe..

-Incek Fik- said...

Singgah sini akak.. wahh serius cantik pemandangan kat sana..

Fik pon camtu nak pi Peru jugak hehee..

*Fik ada baki 3 tahun lagi kat beijing ni.. mai la singgah sini ^^