Gracias!

Jan 21, 2012

Carca Merba

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Lamakan tak cerita pasal makanan... asyik cerita pasal Peru je, lama-lama orang pun naik muak...hehehee

Dulu blog ni macam my 'black book'... tempat melepaskan rasa hati semua...hehehe...Yelah nak cerita kat orang macam tak baiklah pulakkan... Ceritalah kat blog, konon-konon takde orang baca...hahaha... Takpe yang penting tak sebut nama sesiapa pun...ngeh ngeh ngeh...


Prawn = Langostino

Back to makanan punya story, haritu sangat teringin nak makan nasi minyak... ala nasi minyak orang kahwin tu... Beras basmathi & minyak sapi Ghee are all from Malaysia :))

MY Nasi Minyak ;)
Lauknya ayam masak merah dengan sayur goreng kacang buncis dengan udang... Ayam masak merah tu memang favorite Mr Hubby, die & Gloria makan bertambah-tambah :)

Bila di tempat orang makanan macam ni menjadi sangat sedap :D

Oh, forgot to tell that I've finally found turmeric here :)

Turmeric = Palillo (cara sebutan paliyo, remember double 'L' become 'Y' ;))

Turmeric = Kunyit


Dah buat eksperimen pun... warna kuning yang cantik & baunya pun sedap :))

Hasil menggunakan palillo :)
Telur dadar berempah juga menggunakan palillo
Telur goreng berempah ni sangat sedap tau... Nanti rajin-rajin boleh try ye :)

Cara buatnya pun senang sangat... Sediakan telur mengikut kuantiti yang dikehendaki, masukkan sedikit serbuk ketumbar, bawang yang dikisar, serbuk jintan manis, sedikit kicap, serbuk palillo, daun bawang yang dihiris halus & garam secukup rasa... pukul telur sehingga rata & goreng seperti biasa :)

Suka tak makan asparagus??

Di sini banyak asparagus... Kami memang suka makan asparagus ni, lagi-lagi kalau buat goreng belacan, memang terangkat :)

Goreng dengan terung pun sedap ;)

Dengan carrot pun boleh :)
Resepi di sini ye :)

Haritu ada suruh Gloria belikan bunga...  Biasalah I kan hantu bunga...kekekek....

Vase baru :)
Gloria siap belikan vase baru lagi... Only cost S./10 ... sangat murahkan... ;)


Haritu ade survey di beberapa supermarket, semuanya S./15 ke atas... Sebab tu suruh Gloria yang beli dapatlah murah sikit... Dia janji nanti nak bawak I pergi florist yang jual bunga-bunga ni... Suka gile aku...Rasa nak lompat-lompat...hehehe

Flowers= Flores


Ada rosa, margarita, lirio... Ok, actually I suruh Gloria beli bunga daisy, but I don't know what it's been called in Spanish, so I google  (Gloria tak tahu bahasa Inggeris)... Masa tu tak teringat nak google & tunjuk gambar...

Yang keluar Daisy  = Margarita

So, dia pun beli bunga ni ~

Margarita
Bunga yang berwarna putih tu = Margarita

White = Blanco


Baunya super wangi!

Pernah bau bunga cina?? Lebih kurang macam tulah baunya...

Sekali pandang bunga ni macam bunga harum sundal malam :)

But in bigger size :))


Harga bunga ni semua tak sampai pun S./10... Ok anggap je matawang Peru sama seperti Malaysia :)

Oklah, rasanya sampai sini dulu entry carcamerba untuk hari ini...hehehe...

Pada yang tak suka bunga tu buat-buat suka je lah ye...

Xin Nian Kuai Le!

Happy Chinese New Year!

Dulu belajar mandarin, itu je yang ingat pun...hehehe

Hasta Luego Mi Amor!

Adios ~



P/S: Tunggu next entry tentang China Town, kami nyaris di rompak lagi! See ya!



26 comments:

susumanis said...

yum yum semuanyer..lovee t asparagusta tapi kt malaya mahal sket loh..mmm best marya bg resepi telur berempah tuh, nanti kita cubee..kita dulu pun blog ni black smelly book tapi bila da insaf nk bg anak cucu baca bila x x de kat dunia ni jadi lain lak postingnyer..hehe..take care love..muahsss

azieazah said...

Kak Azie teringin nak try Telur Dadar guna resepi tu. Lain dari yang lain!

Kakcik Nur said...

Makanan itu nampak sedap. Bunga itu cantik. :)

Ibuhani said...

K. ani suka bunga matgarita n blanco tu...........Cntk!!! Benih dia cam mana ye.....tiba2 cm teringin nak punya bunga cm tu.... :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

yummeh,
carca marba pun still yummy seh!
i love rose 'flores' much!.. heheheh

eva said...

wahh!! akak dudok kat peru ker? makanan sedap2 jer.. pandai memasak.. nak minta ajar ckit.. heheh.. lapar pulak bila tgk.. :D

sy suka tgk bunga lagi2 kalau wangi.. suka entri ni.. hehe ;)

Daddylicious said...

hmm macam2 ada ...suka dgn blog2 yg datang dari luar malaysia...

littledolphin said...

saya suka la yang kamu translate-translate tu.saya pun boleh tumpang belajar sekali.hehe.

saya ada blog lain yang jadi black book saya.hihi.tapi tak mention nama la.

nasi minyak tu nampak sedap... kalau kat negara orang mesti makanan tempatan jadi berkali-kali ganda sedap.macam saya kat philippine hari tu,ohh rindunya makanan tempatan.

ayah saya suka blend asparagus tu dna minum jusnya. saya tak sanggup. erk~

AmirFX said...

Hola Marya! Ingin gak nak cuba buat telur dadar berempah.. Macam sedap jer...

Huda said...

salam kenal..seronok baca kisah u di peru..:)

yana-feehily said...

wah..asparagus goreng belacan, menariknya.. yang lagi menarik tu telur goreng berempahh, kompom la nk nak buat..

bahaya jgk kan kat sana..akak hati2 ye...

So Shy Lady said...

mcm2 xperimen nmpaknya... akk dh lama tsngt lama t. mkn asparagus...maya msk nmpak best siap bblacan lg ;D


comel bnga margarita tu ;D. hampir d rompak? suspennya

eeiyss said...

wah....1st time asa berkobar2 baca entri orang...da bes is xperience tu... xsemua orang dapat merasai perkara2 macam tu... pengalaman mang xleh dibeli... walau kite kuat membaca kan? kene rasai sendiri (xtually dis my 1st n3 yang eeiyss baca dari belog ni) t is akan xplore lebih lagi...

DrSinga said...

Bunga lili tu waaangi kann..?

saya cuma tau..
Adios Amigos!!

Totie@Tomy said...

wah tak pernah try lagi asparagus goreng belacan..ingat nak try buat nanti..

ainnoraini said...

Asparagus goreng belacan tu mesti sedapkan dan telur berempah tu harus kak ain kene cuba...

~ yus ~ said...

asparagus goreng terung tu buat saya terliur...huhu.

Saya mmg suka makan terung....:)

Gen2Merah said...

Muchas, muchas gracias mi amigos.. ehehehe... ayat ni sebenarnya saya copy dari blog akak...

kak, buat lah lagi ayat2 Peru kat sini... best plak nak belajar bahasa2 asing ni,.. ehee

Apple Pearl said...

wahh,kalau bab mkan nii apple xbolehh lepas niii,hahaha...nak tryla bt mcm tuuu..anwy thanx 4 the sharing kak Marya..:)

eeiyss said...

salam ukhwah juge dari teratak siFAQIR 'ilmu~

Norsalmi said...

Salam ukhwah..
Rajin Marya masak. Carca marba pun masih sedapkan?? Tengok gambar terliur pulak..

Aishah Jahirah said...

makanan lagi..memang terliur la...hehee

.:fyzz:. said...

fyzz suka sngt bunga..cantik la marya bunga2 segar tuh...segar mata memandang..:) and dihiasi ngan frame2 yg memberikan suasana yg bertmbh menarik..

Mariambebakar said...

Ala-ala bunga melor pun yer jugak si margarita tu..hahahaha

ciK LyndaWawa said...

wah..klu gini..bolehla ajar saya bahasa spanish..hehehe

Puan Kutu said...

tak pernah buat telur berempah tu..makanan semua sedap2..