Gracias!

Jan 31, 2012

Iman, Mutiara Hati Kami... Mi Cariño!

Assalammualaikum...

Hola cariño!

Cariño = Sweety = Jantung Hati @ Kesayangan

Kepada semua rakan blogger yang mendoakan kami di sini, muchas gracias... terima kasih banyak-banyak saya ucapkan... Walaupun kita tak pernah bersua muka tapi terasa sangat kemesraan itu... Some people say, kalau 40 orang yang mendoakan, insya'Allah termakbul doa itu... Kalau tidak pun, manalah tahu dalam ramai-ramai ada seorang doanya sangat makbul pun kita tidak tahu :)))

Alhamdullillah, kami semua di sini selamat dan sihat... Masa kejadian, Iman tidur dengan nyenyaknya... memang dia tak sedar... Biasalah budak-budak, dia apapun tak paham lagi :)

Hari ini nak cerita tentang perkembangan Iman di sini... Supaya bila dia besar nanti dia boleh baca :) Insya'Allah... Seperti yang susumanis selalu sebut, apa yang kita tulis dalam blog kita ni biarlah sesuatu yang bermanfaat dan menjadi kenangan manis yang boleh dibaca oleh anak cucu cicit kita nanti :)

Iman anak yang manja, walaupun lelaki sebab dia seorang je anak Umi buat masa ini... Love you, my little baby :) ... Harini genap usia dia 2 tahun 5 bulan... Iman lahir 1.8.2009 cerita tentang kelahiran Iman di sini :)

Di sini, banyak perkara baru yang Iman belajar... Mulut pun dah semakin bising bercakap... Leter betul! Ikut siapalah ni?! :) hehehe... Iman dah boleh counting 1-10 in English, as well in Spanish :)

Pandai jugak mengajuk cakap orang... Hola, gracias, chao, buenos dias, buones tardes, buenos noche dah macam gula-gula kat mulut dia :)

Sekarang sedang 'Potty Train' dia... Alhamdullillah, seribu syukur padaMu ya Allah, Iman dah paham bila disuruh PU (kencing) dalam potty... Cuma, BO (air besar, yak) je belum lagi...

Mula-mula nak ajar dia memang memerlukan kesabaran, banyak kali juga dia terlepas... Dah selesai baru panggil Umi...alahai, anak! Every 15 minutes memang kena tanya dia nak PU ke tidak...

Potty Barney ni Iman yang pilih
Iman suka sangat tengok cerita cartoon Barney & Friends, Upin Ipin, Boboi Boy... Baru-baru ni suka tengok Ben10 pulak... In Spanish, Ben10 dipanggil Ben Diaz... Diaz = 10

Jam nak Ben10, towel nak Ben10... Sampai spenda pun nak Ben10 :)


Dah dia memang minat Ben10 so, bila beli 'ware-ware' Ben10 senang nak suruh dia pakai... Tak payah nak paksa-paksa... Sama jugak dengan Potty Barney tu, dia yang pilih so, dia pun suka nak PU kat situ...hikhikhik... Tips* Cara nak pujuk & ajar dia benda yang bukan kebiasaan :)

Sebelum potong rambut
Last week, kami bawak dia pergi potong rambut... Cepat sangat panjang rambutnya... Iman memang peng'geli' dan penakut sikit dengan mesin... Lagi-lagi yang berbunyi... :)

Jadi, kami bawak dia ke kedai gunting rambut khas untuk kanak-kanak... Di sini memang banyak kedai macam ni... Tak pernah lagi jumpa di Malaysia... Sebab kat Malaysia, bawak die pergi gunting dekat kedai mamak je... hikhikhik

Muka Iman yang geli~


Yang menariknya kedai ni ada TV dan seat berupa kereta untuk kanak-kanak duduk dengan selesa & sekaligus melekakan mereka :)


Saat bila Iman start cranky, it's babah job to keep him calm...hehee...dengan umi kang mengada-ngada :)


Final touch!

Sempat lagi main sementara tunggu babah bayar :)

Boleta = Bill


Semuanya S./38... Oklah kan, bukan selalu pun :))





After hair cut... encem tak??
Esta bien...

Nak mandi & solat maghrib...

Nanti kita borak-borak lagi ye :)

Chao!

36 comments:

Apple Pearl said...

alololo..omeynya iman..semoga keluarga akak selalu dilindungi oleh ALLAH S.W.T dan bahagia selalu...Amin...:)

Mariambebakar said...

Comelnyer Iman :) Teruja betul dengan decorasi kedai tu.. Tak jumpa lagi kat KL :(

Teringin dapat bb boy juga,. Semoga anak mummy pun cute macam Iman...

ka . ka . mim said...

wah, encemnya iman, dh bujang ye... best jugak kedai barber tu ek... kalo mcm tu confirm budak x nangis... iman kite masih xmo lagi kencing dlm potty, die buat bangku utk ngk tv lak potty nye... tgu ibu cuti nnt baru serius nk potty trainingkan die

azieazah said...

Selamat ulangtahun Kelahiran to IMAN. MARYA tolong cium bagi pihak yerrrr...

Comel lagi cute. Anak sapa ler tuuuu...:)

kakcik said...

Encemnya Iman, dah pandai bergaya ala2 lelaki dewasa. :)

Huda said...

Memang patut ada kedai gunting rambut kanak-kanak cam gitu kan, barulah rasa seronok..budak pun rasa enjoy..

Ariff Budiman said...

Salam
Selepas gunting rambut baru terserlah kehandsoman

CaDLyNN said...

encemnye iman! :p

Bulan Syurga Firdausi said...

mmm alhamdulillah permata tu :)

Pok Amai-Amai said...

Ololololo...comelnya dia....hensem dgn gaya rmbt baru tu. Hiks!

Klu sy kat sane, rsnye mst nak kena bukak google translate selaluy sbb tak pandai berbhs spanish..

=p

Mixed-family in da house.... said...

happy potty train ya iman....aunty DINI doakan....abg Ajwad dah sukses dah....

tapi kan Iman, time aunty nak train abg Ajwad dulu pun, abg Ajwd asyik terlepas jer PU kt ruang tamu...hikhikhik....nakal kan abg Ajwad?

By the way, Iman sangat comel dengan rambut baru...bak kata abg Ajwad, "ENSEM".....

hehehheeh...

Munnafendy said...

hihhi ni kira ok gak ni kak, mau jgk dia potong rmbut..anak buah sy lebih kurang besar iman gak penakut gila dgn gunting...rambut dia terpaksa gunting sndri masa dia tengah tido...haru betul.. haha =D

gracias gracias..hihi (testing)

yana-feehily said...

wah..hensemnya anak umi tu.. :) mahal jgk gunting rambut ye..anak sedara yana mmg menangis sungguh2 klu gunting rambut ni..melalak sakan...

eeiyss said...

sangat hensem... besnyer kanak2 cepat belajar... masa terbaik otak mereka berkembang... dis time la kan kak? besnyer dia dapat blajaq banyak bahasa... eeiysspun nak ajaq banyak2 la kat anak soon... ( myra baru 52 hari... hari ni 01.02.12... dah berangan2 2tahun ke hadapan... hik3 )

|| NaFiRaa || said...

Hai Marya..

malam tadi tengok kat news boleh tahan jugak kesan gempa kat Peru semalam.. Alhamdulillah Marya sekeluarga selamat..

My Anis free diaper dengan bbsitter dia jek.. mama dia ajar x jalan.. maklumlah..weken jek baru dapat train..:)

My anis sekarang suka sangat ngan Angry Bird.. semua bende dia nak beli yang Angry Bird.. jap lagi mama dia plak yang bertukor jadik Angry Mama..muehehehe..

suka lah tengok kedai gunting rambut untuk kanak2 tuh.. mesti budak2 leka ngan macam2 permainan kt dalam tuh.. kreatif sgt!! harap2 lepas nih kat Mesia pon ade kedai gunting rambut cam nih!

.:fyzz:. said...

handsome boy dh iman..
first time tgk kedai gntg rmbt cm nih..bagus la kan..budak2 pun msti happy ja.
ok la nmpak kemas...:)

.:fyzz:. said...

handsome boy dh iman..
first time tgk kedai gntg rmbt cm nih..bagus la kan..budak2 pun msti happy ja.
ok la nmpak kemas...:)

Kamalia said...

sgt comel seat kat kedai tu..mmg kot anak saya konpem taknak turun lps tu kot..
happy potty train iman..good luck to umi as well..

aReLaN said...

wow....dok kat peru tu.hehehe...best kan ada pengalaman merantau di negeri orang.banyak benda leh belajar.

ps : thanks sudi follow blog saya.dah follow balik sini.salam perkenalan

QueeN TerataI said...

mmg pandai la tempat gunting rambut tu buat tarikan... kalau kat Malaysia ada mcm ni kan bagus.. hehehe

wah umur iman dan my son lebih kurg je.. my son pun 2 years plus... sama jela peel diorg ni.. my son pun agak manja juga.. kdg2 jenuh nak layan.. mmg seronokkan bila tgk anakn dah pandai bawa diri, belaja, singing & counting...

Azi said...

wah bestnya kedai gunting rambut kat peru ni...klu kat malaysia ada mesti tiap hari sofea nak potong rambut...hihihi... encem iman pas potong rambut...

IntaNBerliaN said...

oh tidakkkk.. nape kedai gunting rambut tu sgt cantik!!... kat sini xda pun.. alhaiii... kalau sy pun sk g kedai gitu..hihi

chepah ila hussein said...

ensem la Iman.auntie cop Iman leh?

Ummi Iman said...

encem.. dah beberapa hari tak singgah sini.. tak sempat. Sama je dengan Iman saya yang tak suka bunyi mesin rambut. Nasib baik jumpa kedai yang cekap buat kerja. Mmg jd pelanggan setia di situ ;)

Papa Mifz said...

smart la rambut baru Iman...belah tepi samo ngan Mifz...hehe

eva said...

hehehehe.. lps gunting makin hensem pulak dah iman ni.. hehe.. tertarik dgn kedai gunting tu.. best jugak.. kat msia tak tau lagi ada buat tak..

Sham said...

ei anak pun nama iman tau...tapi girl girl la.. i folow u...

a kl citizen said...

memang hensem.. :)

ikatankasihku said...

iman hensem boy, sebaya ngan nana , anak ikin.... :) banyak cakap budak umur macam ni ek..layankan je ler..hehehehe

hOtMaMa said...

encem nyer Iman! :)

Sue-Rya AQ said...

wah2..sgt encem la ank akak ni..hehe..mcmane la wajah anak bujang saya bila dh besar nanti kan..hehehe..x sabar rasenye nk tgk.. :)

NIZAM said...

siyes kedai die sgt cantik. kenape la kat malaysia takde ye? oh, jelez. hehe :))

susumanis said...

ahh marya carino..eh btol ke, ke carino marya..ceee mcm da pandai la pulakk..hehe..aloo so sweet ltk link kita tuh darling..ya loh mmg tulis blog ni kdg mcm dairy tuk nak cucu kita kan..imagine nanti iman nyer wedding de gambo dia punya potty training nih..cute kan..haha..benda cam ni omputih da buat lama dah..coll anak mrk nyer video n gambo dari kecik sampai nak nikah..so sweet klu bole buat tapi kena rajin loh..hehe

mama aini said...

ehem comil & ensemnya iman..semuga jadi ank yg solih..untung iman dapat belajar byk bahasa..

NzA said...

ensom boy....

wan nurul hezrina said...

ensemmm=)