Assalammualaikum...
Hola Cariño!
Buenos días ~
Pescado en Perú = Ikan di Perú
Lepas tu cuba masak asam pedas pulak...
Lepas tu test ikan lain pulak...
Ikan Cabrilla... Pernah dengar??
Hola Cariño!
Buenos días ~
Pescado en Perú = Ikan di Perú
Teringat masa mula-mula sampai dulu... Pergi supermarket tak tahu nak beli ikan ape... Blurr sekejap... Tetiba jadi tak reti pulak bila tengok ikan yang ada... Adoyai... terpikir macamana nak masak ni...huhuuu....
Mr Hubby cakap beli jelah... belasah je masak ape...hahaha~
Slow-slow pilih, first sekali beli ikan Tilapia... Beli fillet untuk cuba...
Image: Google |
Ikan yang dijual di sini kebanyakannya fillet, agaknya matsalleh ni takut tercekik tulang....kih kih kih
Ikan Tilapia ni pun banyak kat Malaysia... Kalau panggang cicah dengan kuah asam memang sedap...
Tapi masa beli first time tu nak try dulu... manalah tahu lain pulak rasanyekan...
Kami husband & wife memang cerewet sikit bab ikan ni...kalau hanyir sikit... Tak lalu nak makan...
First sekali, try masak taucu....
Rupa-rupanya sedap ikan ni bila masak taucu ;)
Rupa ikan Tilapia tu macam ni ~
Tilapia Goreng Taucu Bersantan |
Tilapia Masak Taucu |
Lepas tu cuba masak asam pedas pulak...
Asam Pedas Tilapia |
I suka masak asam pedas pekat-pekat dan pedas-pedas.... Pergh, menjilat jari ;)
O, ya... kami ni orang Negeri Sembilan, I lahir di Port Dickson, Mr Hubby pulak maknya orang Kuala Pilah... Dua-dua dibesarkan di Seremban... Kahwin sokampung yo! Dokek bonar... Kiro anak jati Nogori Sombilan... Nogori kito! heheheee....
Lepas tu test ikan lain pulak...
Ikan Cabrilla... Pernah dengar??
Image: Google |
Rupanya bintik-bintik macam ikan kerapu... Tapi memang ikan kerapu pun...kekekekek....
Cabrilla cara sebutan 'kabriya'... double L jadi bunyi Y...
Suke sangatlah... akhirnya jumpa jugak ikan idaman... beli masa tu main agak-agak je...
Cabrilla Sweet & Sour |
Cabrilla |
Cabrilla Tiga Rasa |
Pernah hidangkan pada ejen rumah... Kebetulan die datang, I masak Cabrilla Tiga Rasa ni... Kononnya die nak diet, lepas test terus bertambah-tambah makan... Siap puji-puji lagi... walaupun tak paham sangat sebab die cakap Spanish, yang paham tu sebab die tunjuk thumb up... kih kih kih... I said this is Thailand recipe... Tetiba die macam konfius lak macamana orang Malaysia boleh tahu masak Thai... Time tu memang kembang semangkuklah hidung... Agaknya kalau dorang ni datang Malaysia rasa masakan kita terus tak mau balik...hehee
Nak jawab komen-komen amigos yang lepas ;)
Blog Tips Kurus: Biskut mayat...?? kalau orang tak tahu mesti takut nak makan...huhuuu eB Ezrin: Tq dear ;) Nens Collections: Pergi jenjalan memang lagi best instead of tinggal di sini ;) Betul tu citarasa Malaysia di Peru! Tq singgah ~ Orlando Ahmad: Dah jawab dah tadi..hehee... Lu N9 kek mano lak? Telur masak kicap favourite Mr Hubby den tu...hehee Kamalia: Ramai bonar jumpo warih... hehee... N9 kek mano? Biskut HupSeng tu bawak sekotak...feberet tu...heehee... masak simple-simple lagi banyak makan sebenarnye tau..hehee Fifiey Lychee Maration: Biskut Hup Seng cicah dengan teh O panas... memang terbaik! Queenie: Apasal tak boleh masuk ke kak? Saya suke Cokelet kak tapi biskut yang manis-manis sangat kureng sikit...hehee...Telur masak kicap mudah & cepat kak... lain kali jangan lupa masuk entry tau.. ramainya feveret terung ;) AmirFx: Thumbs up to u too! de enginuer: Thank you very much En enginuer for your compliment about my cooking style... tersenyum-senyum I baca tau...hehehe... Biskut tu memang tapau dari Malaysia lah En enginuer...hihihii Safinaz Hanum Ahmad Anuar: Biskut tu naik kapal laut tau...hehehee Kakcik: Cili api buat ulam..memang mantop! Tapi kat sini takdelah k.cik :( kinakOyu@mama'aDam : Masak simple macam tu memang sedap makan... betul tu Kina... adat bekerja begitulah... enjoy k ;) Memang jauh Peru ni... Dekat dihati tapi jauh dimata ;p hehee... Belacan import dari Malaysia... Luahan Fikiran: Tak nampak malas ke Dato' ? Alahai... terima kasih Dato', Ilmu yang Dato' sampaikan tu sangat besar manfaatnya pada saya... Insya'Allah Dato' nanti saya sampaikan :) CikLilyPutih: Saya faham CikLily mesti sangat busy tak sempat nak masak..tapi telur masak kicap ni memang menyelerakan... terbaik! Mixed Family In Da House: Memang terkenang-kenang.. heheee...Tq singgah ;) Munna: Memang Terbaeek kan...Tq singgah dear~ InaAchik: Suka jugak ye terung goreng... tak sangka, tapi terung tu mmg my feberet tau! AmirFX: Peminat terung lagi ! Liza Razak: Masakan western dah lama kalah dah..hehee Zie: Macam tu bukan dikira malas ye...hehee...macamana masakan orang malas sebenarnye ye...??? ermm...~
Muchas Gracias you all...
Ciao!
P/S: Balik Malaysia nanti bolehlah bukak restoran, letak nama menu Cabrilla Tiga Rasa & Cabrilla Sweet Sour instead of Kerapu Tiga Rasa & Kerapu Sweet Sour... Komersial & sedap sikit namanya... ye dak..? kekekek...berangan*
34 comments:
Marya ni rajin masak kan? suka tengok org pompuan rajin2 hehe...tp den tak makan ikan air tawar...dah torai banyak kali tak lalu lah jugak huhu...
org sana pelat ek? macam bebudak kecik kat sini tak boleh sebut L, eg: jalan-jalan jadi jayan-jayan...cabrilla jadi cabriya...keh3.
cabrilla ?
dah macam nama orang dah.
hehehehe
senangkan kalau ikan yang dijual dh siap mcm tu..xlah risau kalau anak2 nk makan..
Wah, mesti marya ni seorg yg pandai masak..semua nmpk menyelerakan....tiba2 rasa lapar...
menariknya masakkan...
Salam...Mmm..nampak sedapla..pandai awk masak...duk kat Peru kew..musti best dpt kenal tmpat orang..tq 4 singgah kt blog..senang2 dtgla jenguk lg yer..TQVM!
ai... rajin benor orang sana masak... kami kat malaysia ni pun nak ke dapur pun susah... hehee mungkin kat sini kedai berlambak kot... hehehe
akak ni pndai tol msk yer... senang ke nk cr bhn2 dkt sana... yela, mskn akak ni mcm mskan kita dkt mlysia je...
kat sepanyol ye sekarang...hehee negara kitakan macam2 masakan ada yg sodap2 belaka....;p
p/s:time kasih singgah di blog saya.hehee watermark tu mula2 buat xjd gak...berkali2 try tu la hasilnye...;)
asam pedas, sweet and sour semua best!
bila tinggal negara orang ni, mesti mula2 tu susah nak makan ikan yang pelik2 namanya.. tapi bila dah lama2 terpaksalah juga telan kan....
p/s: sedap nampak makanan tu semua :)
kahkah..kelakar la pulak bila baca kisah ejen rumah tu makan cabrilla 3 rasa tuh.
den asal gomeh..sempadan johor dah,tp cakap nogori jo kek ghumah..
sedapnya..sy apa ikan pun makan..nama mmg komersial betul,bolehlah bukak restoren nti..:)
Como esta? Haha.. Ingin sangat nak belajar bahasa spain sebab cita2 nak pergi melancong kat spain sana....
xpenah dok negara orang. xtau mcm mana suasana kat sana. sementara nak serasi kan.. hehehe..
nyum3. sedappp la nampak! :)
assalam marya..mama tak makan ikan dari kecil..hu2x..pandainya marya masak ya..ehem bestnya dpt tinggal dinegara org..
unik juga nama tuu ;)
bila tgk hasilnya sedapppp tuu
macam x percaya masak 3 rasa je
yg masak tauchu tuu nampak menarik bila dah siap .. hurmmmm ;)
wahh..cabrilla..tak pernah tgk apatah lg makan..hehehe..
best nye dok peru..
:)
wahhhhhhhhhhhhh....bestnyer...
inilah kelebihan duk obesi kan~ mesti kena pandai masak untuk penuhi selera sendirik.. sekali skala makan makan dorang ok lah kan.. tapi makanan mesia tetap di hati kan~
salam kenal dari saya jugak.. folow awak jugak~ :)
hi marya..holla..
emm sama la ngan fyzz pun..sngt la fussy bab2 ikan nih..kalau yg berbau2 hanyir skit ..tak leh la nk makn..
pepun sedapnya tgk menu2 ikan yg marya masak..terliuq tau..bagus la rajin2 masak..suami bertmbh cayang..hehe
kak, baru je sampai hostel ni. duk telan air liur tengok gambar. wuaaa nak balikkk. huuhu
Sama seperti di Germany, ikan2 kebanyakkanya fillet (diorang tak suka tulang2 ni). So selalu ke kedai asia utk cari ikan kembung, tilapia, keli dan sebagainya..tapi mahal gila.
Best la ada fillet ikan yg fresh. I suka...hehehe. Senang keje, jimat masa dh bab siang ikan. Talapia tu fav tp x pernah masak sendiri lg. nanti share resepi boleh? eheeee
Ikan masak tauchu nampak macam sedap... Tak pernah buat ikan, selalu buat telur je... Nanti kena try...
Salam kenal yea...
sedap lak nmpak cabrilla sweet sour... huhu.. kat sini xdekan ikn ni.
tang nama restoren tu memang terbaik...
salam kenal,
wah, menggiurkan pescado2 tu yerk... hehe
wah!ikan kerapu....matikla kat sini nak beli ikan kerapu besar gitew.
nama nak hebat je cabrilla padahal kerapu je...hohohoho
tapi senangla masak ikan takyah susah2 nak siang. sumer da jadi fillet.takde tercekik tulang.
kak Mar leh masak ikan masak lemon ke, ikan masak mango ke. sedap woh!
p/s: SELAMAT ME'REPLY' SUMER COMMENT!
salam kenalan..terima kasih dtg ke blog ema..
wah, seronok baca pengalaman orang di negeri luar sana...
ini kerja kat kedutaan sana ke?
askm org nisimlan.
Sedap nampaknya lauk pauk tu. Best jugak dapat merantau ke negara orang kan?
Salam ziarah,
Emmm...sedapnya...
waaa.. sgt meriah masakan ikan akak..
terbaek..
tgk pun dh tau sedap..
smpi terbau2 dh dr jauh..
yup..
org nogori mmg suko mkn podeh..
pulak2 xdo masak lomak cili api..
x sah..
ekekekke..
nunu pun org nogori yo..
duk kek pilah..
area jemapoh.. ekekkek..
mak sy org sanun...
wah kuah dia berwarna warnilah kak..kak agak2lah kan kalu ko buat buku masakan pastuh ko post kat aku blehtak??hehe
kak mana lebel masakan dalam blog konie?ko buat lebel tuk masakan jer..nnt kalau aku nak amek resipi ko kan senang
terliur myer tgk masak ikan ikan tuh..nampak sodap bonar..sy bkn org nogoro tp ipar de 2 org org seromban gan kuala pilah..so selalu g kg dia org makan makan..sedapnyerr masak lomak cili api org nogori kan :)
Post a Comment