Gracias!

Apr 16, 2012

Nasi oh Nasi...

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Cómo estás?

Hope semua pun sihat dan baik-baik sahaja :):) ... Kami semua Alhamdullillah sihat! ;)

Dulu blogger mr de enginuer ada bertanya, apa makanan ruji penduduk di Peru ni... Dah lama dah tanya, harini baru berpeluang nak story mory...hik3 ya ampun! :)

Oleh sebab kami tinggal di Lima, ibu kota bagi Peru maka jawapan saya adalah terhad di situ sahajalah ye... Tak mewakili seluruh Peru tau! Nanti ada pulak yang kata saya memandai-mandai...hik3.. ;)

Apa yang saya perhatikan mereka ni sama macam kita jugak 'mamam nasik'!

Nasi = Arroz

So, bagi kita yang memang makan nasi dari kecik ni taklah terkempunan sangat nak makan nasi...hehehe... Cuma beras mereka ni sukatannya berlainan sikit dari beras yang dok ada kat Malaysia nun... Namun, rasanya sama je... :):))

Selain nasi, menu-menu yang lain adalah seperti masakan 'mat salleh' biasa tu, macam pasta, pizza, roti, spaghetti and etc. Yang lain-lain tu adalah Peruana Comida (Peruvian traditional cooking) yang pelik-pelik ;)

Peringatan: Entry ini mengandungi gambar yang akan membuatkan air liur anda meleleh unless anda sudah makan...hahaha :D Saya berpuasa harini, tengok pun tergoda...ahaks ;p

Oh, ya di sini tiada beras Basmathi, so adalah sikit kami bawa dari Malaysia haritu... Macam-macam dah buat Nasi Minyak, Nasi Ayam, Nasi Lemak semua ada...hehee... Sebab beras di sini macam tak berapa sedap & nak jadi bila buat resepi nasi-nasi kita ni! :)

Haritu saya buat nasi tomato ;)

Nasi Tomato
 Nasi tomato tu saya letak pewarna sikit sebab masa saya buat tu macam pucat jek...hehehe ;) Dimakan bersama dengan ayam masak merah, ensalada de tomate (kerabu tomato) dan kentang goreng pucuk berkicap...nyum..nyum..nyum... blurp! Alhamdullillah...hehee ;)

 Resepi ensalada de tomate tu saya sharekan di MyResepi... Boleh check tengok! Sangat sedap dan yang penting menyihatkan... Resepi asal dari rakan masa belajar di Uni dulu, Chepah Ila Hussien :) Thank you Ila :) 

Ensalada de Tomate
So, harini nak share resepi dari pelbagai jenis nasi... Kalau sudi boleh teruskan pembacaan anda...hehehe :p

Paella Arroz
Ok, ini pulak Nasi Paella... A traditional Spanish Dish! Memang sedap tau! Nanti korang leh try key... Nasi ni sebenarnya berasal dari Valencia yang terletak di pantai timur Mediterranean Sepanyol. Cara membuatnya pun sangat-sangat mudah sebab bahan-bahannya senang nak dapat!:)

Daun ketumbar, Butter dan Kion (Halia) 
Udang, isi ayam, sotong, tomato, cili, capsicum, bawang putih & bawang besar
Nasi ni berasaskan seafood, boleh juga letak mussels dan seafoods yang bercengkerang yang lain... Masak di dalam kuali atau pan yang leper... Boleh check di sini cara-cara nak masak nasi Paella ;):))


Boleh guna beras biasa je nak masak tu :)


Saya masak dalam kuali macam ni je ;):):)


Ni hubby punya, dia mesti nak ada extra! Telur 'goyang'... Telur mata kerbau yang cair ditengahnya...:))) Boleh perah limau ataupun lemon! :):)))

Nak cerita sikit, haritu kami terjumpa beras wangi, jadi sangat excited nak beli... Sebab beras wangi ni berasal dari Thailand! Boleh buat nasi lemak & nasi ayam... Sodap sikit...

Tapi malangnya saya tersilap ambik, terambil Brown Rice atau Integral Arroz... Adeh...

Beras Perang


 Macam nilah rupanya... Harganya Soles 6.90... Lebih kurang RM 8.00...


Memang pelik, tapi sebab dah tersalah beli, saya cuba gak lah memasak ikut resepi kat belakang tu... Baunya pun pelik sikitlah...

Brown Rice Mushroom
 Masak dalam kuali jugak, tak guna rice cooker! :)


Rasanya toksah cakap...hehehe... Nasib baik hubby jenis tak memilih bila makan, dia makan je... hehehe... Saya terpaksa masak nasi lain sebab tekak saya tak boleh nak terima... Padahal nasi ni sangat berkhasiat sebab full of fiber, kalsium, kalium & etc... Sesuai untuk pesakit diabetes dan sesiapa yang sedang berdiet...

Last-last saya bagi guard kat bawah and suruh hubby bawak pergi office bagi Pancho makan... Pancho adalah haiwan kesayangan embassy boleh baca di sini... :)

Balik tu guard kat bawah tu siap bagi thumb's up kat hubby cakap nasi tu sodap tanpa ditanya! Kekekek ;D Kembang jap, makanan dorang memanglah sedap... Kita yang susah nak telan...huhuuuu... 

Akhirnya, minggu lepas berjaya jugak beli beras wangi tu... Alhamdullillah...

Made in Thailand! Thailand memang agresif penetrate market sini... Malaysia je sombong...hikhikhik sedih :(


Kan lebih kurang bentuk dan warnanya tu, sebab tu saya boleh tersalah ambik gara-gara nak kotak yang cantik sikit...


Harganya Soles 11.90/500g bersamaan RM 13.80! Mahal tak mahal! Dapatlah dalam 4 pot... Dulu masa di Malaysia kami biasa beli beras wangi (Jasmine) sebab saya suka sangat walaupun mahal sikit...

Pernah masak, jiran sebelah tegur masak nasi lemak ke? Baunya yang harum tu, saya suka sangat :) Rindu nak makan...


Ni menu semalam, buat nasi ayam guna beras tu... Sekali masak untuk makan malam sekali...


Gambar yang atas ni pulak, nak tunjuk pengganti sos cili... Sos cili ni pun Made in Thailand... Sedap tapi manis, so saya alter sikit taruk cili kering blended & masak balik atas dapur...hikhikhik... Barulah umph! sikit ;)))

Terima kasih kerana sudi membaca, catatan ni hanyalah untuk simpanan peribadi sebagai kenangan hari esok...keh3...

Muchas Gracias! :)

Hasta Luego!

P.S. Nak masak untuk buka puasa... Ada lagi 3 days to go... insya'Allah... :)

47 comments:

Queenie said...

Dear Marya...

benda yg elok selalunya memang tak sedap, yg sedap selalunya jadi menghidap...heheh

re karipap tu, biasanya memang goreng terendam, masukkan karipap ke dalam minyak semasa minyak masih sejuk/suam dgn api kecik, pastu besarkan api sikit dan gorenglah spt biasa.

kalau rajin bukak blog lama akak, ada ditunjukkan caranya...kalau terus masukkan dlm minyak panas mmg akan keluar jerawatnya...

Ezad Skytech said...

oh..org kat sana pun makan nasi jugak mcm kita ye...hee~

wahh...mcm2 menu ada dalam entri ni...terliur pulak jadinya..:D

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya...

pagi ini kakcik sarapan milo panas dan biskut IKO je. :)

BrightEye said...

Assalamualaikum,

kak marya..BE dh terliur bila tgk nasi tomato dan Nasi Paella.. nmpk simple je.. nnt nak try lah. Klau dpt sarapan Nasi Paella pg ni tentu best..hehe

Anum said...

oooo nasib baik ada nasi kan

~::Chenta::~ said...

Really love read this ...

terasa keseronokan dan keinginan mencuba sesuatu yang baru ... yang tiada di negara sendiri ..

Sure dapat berdiet dengan berkesan nih!!
hik hik hik .. salam kenalan !!

Liyana said...

sedap nye kak... rajin btl masak...untg suami :)

Mariambebakar said...

Amboi Marya,.
Terasa sampai hati ek post gambau yang menyelerakan camtu? :)
kalo saya ngidam camaner..Yumyum
Bestnyer!!!!!!!

ikatankasihku said...

Marrrrrrrrrr, nape buat ikin telan air liur ni.....
nampak sedap semuanya....
nasi yang ada udang tu, fuhhhhhhhhhhhh..
dah semangkuk air liur ikin tadah ni..terliur ni..hahahaha..mcm org mengidamlah pulak...kuikuikui

Sidratul Muntaha said...

paella tu aku bese dgr jugak
kdg2 depa msk dgn jagung jugakkan beras tu?!
tapi normally aku tgk,esp chef mario batali, mesti masak nasi ni buat risotto.
eh.dia italian kan?!
ahahah...
*psl tip menggoreng tu,nnti aku publish step by step.
*ngences weih tgk karipap.lama dah tak buat sbnrnya!!

AmirFX said...

Hola Marya! Waaaa... Sangat mengiurkan.. Kejap g nak bekfes.. NWay, dulu pernah belajar buat nasi lemak.. Malangnya hajat tak kesampaian.. Sifu tak nak ajar.. haha..

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya brown rice mushroom tu

Cikgu Ma said...

sedapnya kak....teringin la buat nasi goreng warna warni cmtu...

yana-feehily said...

hehe..kelakar la k.marya, salah beli sbb nk kotak cantik :) rajin btl memasak..terliur..

selamat berpuasa n berbuka :) jgn lupa doakan kami..

Juliet_iRa~" said...

wuuuu sedapnyaaa...:)

semua nasi tp sedap2 belaka..heee

org malaysia mmg xleh lari dr mkn nasi kan kak..heee

AriF FaZDiLaH said...

warna warni di adilfitri...

sudipVSsenduk said...

salam sejahtera Marya..

Nasi paella you tu nampak sungguh ceria & gembira... colourful! udang besar2 pulak tu :P

Akak hari2 masak beras perang, mmg tak sedap! tapi utk kesihatan, telankan juga la...

sudipVSsenduk said...

salam sejahtera Marya..

Nasi paella you tu nampak sungguh ceria & gembira... colourful! udang besar2 pulak tu :P

Akak hari2 masak beras perang, mmg tak sedap! tapi utk kesihatan, telankan juga la...

.:fyzz:. said...

salam marya..
done..fyzz baca smpai abis..:) btw..sedapnya2 menu kt atas nih..tmbh2 nasi tomato n ayam mask merah tuh..delicious..dh la pagi2 nih..perut masih kosong..dn sngt lapar..
oo depa kt sana pun makn nasi..emm ok baru tau..tq marya for the info...:)

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

salam, kak marya..
wow.... meriah sungguh dh..
agagagag..
sedap nyer...
mmg dh terliur dh pun..
huhuhu..
perut pun mula berbunyik dh ni suh cr nasik... nyummy..!!!!

Nazayiena said...

Ingatkan nasi Paella tu nasi goreng,rupanya masak guna butter.

Beras brown memang byk khasiat tp klu beli pun utk masak bubur bb je.

Sedapnya nasi ayam tu,terliur kak Nurul sbb pg tadi mkn bekfes sikit je.

Pok Amai-Amai said...

Awak, makanan kesihatan selalunye mmg susah nak terima tekak. Cth plg dkt, oat. Hahahahah...

Paella awak tu nmpk sgt2 menyelerakan. Yummeh. Sy dah lama teringin nak mkn paella. Tgk kat TV, adeh..terliur.

Thailand mmg agresif eksport produk die bukan takat Lima je awak, tapi worldwide. Hahahahah...ape2 brg mcm santan ke, serai ke...klu tnye mat salleh, mst diorang akan jwb, cume Thailand, Thailand and Thailand aje yg ade brg2 tuh. Hiks!

Acik Erna said...

salam mrya..acik memang suka nasi..yang nasi paella tu nampak cantik..mesti sedap kan.

norhidana said...

heheheheh... gelak je masa akak cite terslh amik beras tu...punyala xcited sampai tak pasan...

paeela tuh kire cam ns goreng ke kak? msk kt kuali pun boleh tu... mcm senang je ek kak... kire pakai beras biasa pun blh la yek

QueeN TerataI said...

pandai marya masak yer... saya yg sememangnya tgh lapar ni tgk gambar2 makanan mmgnya terus bertambah lapar.. hehehe

maszull said...

assalamualaikum marya...wah mmg menarik n3 ni susah juga yer nak cari beras yg mcm kat negara kita...walaupun susah dapat juga beli beras yg berasal dr Thailand tu...:)

rosnani said...

sedapnya nsi tomato kaler pink

Nens Collection said...

sedapnye kak marya..sy dh makan ni pon terliur lagi..akak bukak gerai ler sana..org peru pon makan nasik,jd die mesti leh time kite punyer menu..buat nasik lemak skit..kasik teringat2 kt malaysia..haha

best btol dtg blog akak ni..byk info dapat..hehe

Sue-Rya Qistina said...

As Salam kak..

Terliur saya tgk hidangan2 ni..(mmg tgh lapar pun ni..haha)
Saya mmg guna beras perang kt rumah..mmg sedang berdiet, so lbh elok guna beras perang..mula2 makan, mmg tekak x brp nk bole terima..tp skang dh ok..wpun mahal, tp berbaloi! :D

cinnamon.com said...

cantik dan menarik..

rasanya cmfrm sedapkan..

rajin kamu.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya!!! gambaq atassssss sekali cun la... cantik.. nak makanpun sayang nasik kaler pinky3 tu.. wawawa (T___T) nak ckit leh?

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

wah lepas ni boleh try test power nasi paella !

TQ for sharing...

Kamalia said...

pkay..nanti nak cuba nasik paella tu.kat sini ade jugak nasik yg lebih kurang mcm ni,guna seafood jugak.sangat sedap.
so true..thai products memang rasanya ada kat mana2 kot..kat sini magie tomyum halal pun ado tau..made in thai lagi..

miloais milo said...

memang meliurkan beb...
nak plak tengok paella arroz
terus lapar jadiknya!

beras perang tu iols penah gak beli dulu
dah masak - semua tak lalu nak makan
lats2 bagi kat my sister aje - sebab sheols memang suka

Fai Shaklee said...

wahhh, tgk gambar pn dah tau akak ni pandai masak. hehe... kak, memang meleleh air liur fai tgk gmbar2 ni semua. adeh... ni yg rasa nk masal guna beras wangi ni... hehe ;)

Aishah Jahirah said...

walaupun dah mkn tp masih terliur tgk pic makanan kat sini....adeh tetiba rasa nak cari makanan..hehee
beras perang mmg tak kena dengan tekak saya jugak, tak selera...;)

Ibuhani said...

Nasi tomato dia cantik.....warna pink! Tp ibuhani suka tgk Nasi Paella tu. Nmpk menyelerakan dr nasi beras perang.

Azi said...

salam marya...

memang terliur tengok gambar2 tu, wlpn dh kenyang..kui kui kui.. expecially nasi paella tu..

btw lama xsempat singgah sini sbb berukband masalah, cantik header baru tu..menyerlah gitu..

anisalya said...

puasa ganti ek? alhamdulillah, saya thn lepas dpt penuh. tu pun sbb gejala suntik. hahaha... tapi nasi2 yg awak tayang ni mmg nampak sedap la. teringin nak masak tp ada penyakit M sikit buat masa ni. ngeee...

Puan Kutu said...

wah baru tahu org kt sana makan nasi,malaysia bukan smbong,tp bers kt sini [un tak cukup.haha..

entri nie memang menggoda iman.sedapnya..dh la on diet,tak makan nasik.hahaha..

Hanis Azla said...

mmg terliur pagi2 baca entry ada gambar makanan ni.. lebih2 lagi nasi paella yng tak pernah rasa tu.. tp akak pernah tgk cara memasaknya di tv.. mmg geram tgk seafood atas nasi tu.. akak pun pernah beli beras perang yang herba ponni taj mahal.. kononnya utk jaga kesihatan.. tp mmg tak boleh masuk.. he..he.. sudahnya back tu beras putih biasa balik.. barulah bertambah2 makannya.. itu yg tak sihat tu..

IntaNBerliaN said...

akak ni rajin sungguh la masak.. ns yg berasaskan seafood tu nmpk mcm sgt sedap.. nanti nak try gak lah.. :-)

MamaEma said...

rajin betul masak..yealah, baik masak sendiri kan..sebab duduk di perantauan nak makan mesti was-was kan..

NOOR FATIN said...

dok tempat org bleh rasa makanan yg org malaysia xda, hehehe best la kak. suka tgkk..

NIZAM said...

bukan Malaysia kak. tp beras kat malaysia pun takcukup, import dr thailand. hahah.

err.. ni rancangan seribu nasi ke? macam2 nasi ada, hehe.

:))

Ummi Iman said...

suka sgt tgk menu marya.. nampak sedap semuanya.. hai bilalah ummi iman ni nak masak ;) ayah iman senang je.. x payah masak beli senang tak payah penat ;) walaupun dalam hati teringin nak buat mcm2. tggu iman besar sikitlah.. skrg nk buat apa pun tak boleh :(

Asmara said...

kat sini nasib baik ada beras basmathi tu tp kene beli online dan agak mahal jugak. saya guna beras jepun, tp mmg sedap. anak2 tak nk makan beras thai dah. balik msia beras jepun mahal. hihi..