Gracias!

Apr 26, 2012

Ngomel ngomel ajer...

Assalammualaikum...

Hola!

Harini nak ngomel sikit... Saja nak share kat sini walaupun takde kena-mengena dengan sesiapa pun... hehee... Sebagai ngomelan peribadi yang rasanya tak keterlaluan untuk dikongsikan...

Haritu saya pergi post surat guna registered-post, first time hantar barang ke Malaysia... Sebab dah janji dengan seseorang, lagipun nak rasa jugak experience post barang dari sini... Experienced terima barang dah pernah ada kan...hikhikhik...;):))

Sebelum ni, hubby pernah cakap kosnya sangat mahal sebab dia pernah post beberapa keping dokumen ke Malaysia rasanya sekeping sahaja dah kena S./50,00... Lebih kurang RM 58.00...

Sekadar mendengar cerita tapi tak praktik macam tak best lah pulak kan... Nak jugak cuba, so saya bawak Iman pergi Ser Post, Ser Post ni macam Pos Malaysia lah kirenya...

Barang yang saya nak postkan tu taklah besar & berat mana pun kira muatlah dalam envelope coklat yang biasa kita gunakan tu... 


Saya gunakan envelope ni lah nak isi barang tu, rasanya beratnya tak sampai pun 30 g... 


Memang membuatkan saya terkujat sebab kosnya mencecah hampir RM 28...huhuuu...

Sebelum ni saya pernah suruh abang saya postkan simcard telefon dari Malaysia, kosnya pun baru RM 6.00, buku yang saya terima haritu pun baru RM 38.00... Rasanya lebih berat dari barang yang saya hantar tu... 

Apa yang saya ingin katakan, segala-galanya mahal di sini! Adeh! 

Tak pasti sebab apa, pernahlah saya dengar orang cakap caj-caj seperti utiliti contohnya bergantung pada kawasan yang kita diami, kerana takrif atau caj yang dikenakan adalah berbeza dengan satu kawasan dengan kawasan yang lain...  Jadi saya terfikir adakah kos pengeposan juga begitu? Ini kerana kami tinggal di kawasan yang kebanyakannya didiami oleh exparte...

Begitu juga barang-barang lain, terutama sekali domestic items... Ni stok diapers Iman dah pun habis, kenalah beli diapers di sini... Kalau nak dibandingkan diapers di sini pun mahal harganya dari Malaysia... Mungkin kerana kebanyakkan barang diimport dari luar sebab itu semuanya mahal... :(

Apa-apa pun saya tetap bersyukur... Banyak pengajaran & pengalaman yang dikutip :))

2-3 harini pulak rumah kami asyik dikunjungi orang... Mereka buat kerja-kerja pembaikian...  Kira tetamu lah jugakkan :)... 

Satu amalan mereka ni yang buat saya tak berapa nak gemar adalah amalan memakai kasut di dalam rumah... Mak saya dulu pernah bekerja dengan omputih so, saya adalah jugak dengar cerita tentang tabiat mereka yang berkasut di dalam rumah, lagi pun kalau kita tengok cerita dalam TV tu memang dorang ni kalau masuk dalam rumah memang memakai kasut... Jadi bila tinggal di sini, situasi yang sebenar telah pun saya alami... Rasa serba salah nak suruh dorang ni buka kasut... Takkan nak cakap, "Sin zapatos!, Sin zapatos!" kat dorangkan... Dah memang adat dorang macam tu...huhuu.. Serba salah dibuatnya... Jadi lepas dorang datang tu terpaksalah saya mop, takpun mintak tolong Gloria mopkan...

Dulu Gloria pun pakai kasut jugak dalam rumah bila buat kerja, hubby bising suruh cakap kat dia jangan pakai kasut dalam rumah... Nak cakap jadi serba salah, jadi kami pun belikan selipar untuk dia supaya dia selesa nak buat kerja semua kan.... ;) 

Saya cakap jugaklah dengan dia lepas tu, "Sin zapatos en la casa, por favor..."hehehee... Asal ko paham sudah..kekekek :D

Zapatos = Shoes

Layan gambar 'baño' Iman yang kena baiki...

Baño = Tandas



 Nampaknya memang kena moplah lepas ni, sebab berkasut dalam rumah... huhuuu...


Pakcik ni sporting ambik gambar tengah repair pintu kabinet dapur... hehehe... Abaikan yang bersepah tu ye ;p...

Apa-apa pun satu sikap mereka ni yang saya suka, they like greeting people... Sangat ramah kalau dilayan, walaupun sepatah haram tak faham...keh3... Rajin menegur dan mengucapkan selamat lagi-lagi kalau nampak kita ni bangsa asing (foreigner)... Tapi kena gak hati-hati sebab terlebih peramah mau kena rompak! ngeeee~

Ok, terima kasih sudi membaca, macam boring je entry ni.. Saya yang menulis pun terasa ke'boring'an nye...hehehe...

Adios! :))

P.S. Saya rasa macam ada yang berkecil hati dengan saya maybe sebab tak terbalas kunjungan... Takpelah, nanti saya qada' ek... ;)
P.S.S Insya'Allah, hari terakhir puasa ganti... Doakan :)))





33 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

uishhh.. penat gak nak mop.
ooo... buku tu, RM38 memang mahal pun rasanya masa tu. tapi kalau pos express mau beratus.

Ummi Iman said...

Boleh tahan harganya. Kena tampal kat pintu gambar no entry kasut. Fahamlah diorang agaknya ;) kalau tak setiap kali diorang datang kenalah lap lantai.

Nieza said...

Assalam Marya, dah lama ke merantau ke Peru? sama-sama merantau lah kita yer? besar dapur umah tu..senang nak main mskx2 kan..kat sini kecik jer:D

Huda said...

i suka baca pasal pengalaman u, well dear, kita pun kadang tak sempat nak bw kan, masing-masing ada komitmen so mana yang sempat jelah..

Adylia Qarissa said...

yealah akak, dah memang style dorang pakai kasut dalam rumah..tapi kita orang islam nie memang tak boleh lah kan...nak solat lagi..apa yang penting, orang islam memang jaga kebersihan :)

Hanis Azla said...

seronoknya ada pengalaman di tempat orang ya marya.. akak yang membaca entry2 di sini juga banyak dapat pengetahuan baru menganai negara orang.. mana yg kurang kita perbaiki bila di tempat sendiri.. sementara di tempat orang, mana yang baik kita pelajari.. thanks marya..

BrightEye said...

Assalamualaikum,

nmpk besar jugak umah k.marya ye.. tgk dapur pun dh tau..hehe..

mahal jugak ye cost kat Peru.. xpe sabar jelah..kadang2 duk oversea ni matawang dorang ada yg murah ada yg mahal kan.. (^_^)

CaDLyNN said...

mahalnye cost nk pos kat sane..
adeh..untuk budaya diorg yg pakai kasut dlm rumah tu mmg kene pangkahla kan...huhu..

dah tinggal sehari? lin ade balance 3 hari lagi.huhuhuh...

Nens Collection said...

pehhh...mahal giler..tp alhamdulillah masih mencukupi tuk bayar sume tu kan..

seronoknye macam umah akak..ce akak amek gambar umah dr luar..mcm nk tgk aje..hehe

kak marya mcm dh fasih berbahasa sana..senang la nnt nk berinteraksi kan..

noor said...

uishhh bleh thn gek mhlkan..

norhidana said...

aduhla mahainyer kak... agak2nyer berapa bulan la baru sampai ye kak...

pyh gk ek, tiap kali diaorg dtg keje kene mopla segala lantai2 tu kan...naperlah diaorang tak reti bukak kst yek, tak ke kotor kst di bwk msk umah... pelik2 omputihni

Pok Amai-Amai said...

Awak, sy rs mcm nak je g umah awak kat sane. Hahahahaha! Mcm best je. TEringin sgt. Klulah ade pintu Doremon kan?

So Shy Lady (SSL) said...

agak mahal tp no choice, kan.

kna ltak notis kt pintu t.leh pkai kasut dlm rmh, pasti depa tpinga2 lah plak, nk kna explain plak huhu

dugaan d ngr org

sudipVSsenduk said...

Qada blog walking? hahahaha :)

Queenie said...

tak boring puuunn.....
sker jer baca sambil tengok2 gambar...
thanks for sharing, share2 lagi la ya dear!

Ezad Skytech said...

boleh tahan jugak la mahal kosnya ye kak kalau nak pos kan barang ni ye..huhu...

Sidratul Muntaha said...

aku pun tak kunjug bls sape2 yg bw blog aku minggu ni
dak setot kena chicken pox
bawalah keja ari2
seme2 entry schedule entry..
adjust mana yg ptut.
tima kasih sbb bw blog aku selalu
itulah hikamh typo aku
aku dpt eratkan talian persahabatan yg ade dulu tpi tak bape nka rapat..
btw,aku segan klu ko dtg rumah aku nnti kat sini...
umah aku keck da.
rumah sewa je pun..

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Bagi dierang guna selipar jer lenkali.. Dierang nak ker kalau kita suruh pakai selipar?

Adzrien Shoppe said...

tudung tu murah je, RM79 untuk 2 layer & RM89 utk 3 layer. kalau campur caj pos, masih murah lagi rasanya dari tudung sepertinya yg cecah harga hingga RM160 sepertinya. tudung ringan je berbanding novel tu. boleh le intai2 kat Asterisk Boutique tu. ke German pun dia pernah pos, singapura, brunei pula setiap bulan. tapi Peru memang jauh, pos novel kemarin dlm RM38 juga rasanya.

TQ.. kak liza @ Adzriel AB

Cikgu Tie said...

Sempat juga awak tangkap gambar curi dari belakang org yang pakai kasut tu yer. Agak-agak kalau dia tahu, dia marah tak???? hehehe....

NOOR FATIN said...

mahalnya kak =,= saya xpenah pos apa2 barang kat luar negara. huk huk..

tu la slalu tgk dalam drama diorg pakai kasut dalam rumah. kat sini mana ada. heehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mahalnye.... mmm nak buat camana kan? tpaksa jugak...

MulutPayau said...

Mahalnya kos pos di sana..

Mak-Imma said...

salam Marya, now mak bz.... drop by je dlu. nnt2 baca tenang2.. hehehe..
# jauh nyer dok kat peru ... heheheh:)

Puan Kutu said...

bapak mahal pos sana ekk..

mmg dh adat derang,klu sy pun tak mampu nak cakap soh buka kasut..:)

Kancil 8349 said...

salam perkenalan daripada kancil

saniah said...

marya...suka tengok suasan rmh org2 luar..biasa rmh kat msia ni dah bosan tgk..mana yg bersepah tu? haii rmh akak lagiii bersepah dik oii..hehe..
ada masa nanti upload lah gambar rmh2 kat sana mcm garden ke..kalau ada masa lah kan..
tak boring lah baca kisah marya..teruskan menulis..akak baca tapi kdg2 nak cepat sgt tak sempat nak tggl komen..:)

dapurCikWan said...

salam kenal kak =) seronoknye duk negara orang..lain negara..lain budaya kan.. diorang dah jadi budaya pakai kasut dalam rumah..kalau kita kat m'sia ni, adA yang buat macam tu dalam rumah kita.. mau tak mengamuk?? heheh

Ibuhani said...

Mmg penatlah nk mengemas rumah yg under renovation ni. Habuk yg x tahan tu......pakai kasut lg. Mesti bercapuk2lh lantai. Smoga berjaya menghabiskn puasanya ye...ibuhani dh selesai menggantikn....hehehe...

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Adat merantau la kan,.
Kalau nak murah lebih dari Malaysia, merantau ler ke Indon..
Hehehe,

Tapi cian pulak,
Kita akan rasa terkilan bila harga macam tidak sepatutnya kan?

Marya ada teringin apa2 ke dari Malaysia,
Saya pos kon? ngeeee

ellynadyra said...

mahalnya harga courier kan!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

setiap tempat ada budayakan.. tapi kitala yang stress.. hehhe

NIZAM said...

uish! RM38 pos satu novel? pergh! mmg btol mahal, sbb benua lain kot.