Gracias!

Apr 19, 2012

Homemade Nugget (Resepi Nuget Cara Saya)

Assalammualaikum...

Hola hermanos & hermanas!

Dua hari lepas saya buat lagi chicken nugget yang nyum...nyum...nyum... (Bagi sayalah) ;):))

So, harini saya nak share resepinya yang tak seberapa ni... Memenuhi permintaan Puan Kutu & juga Rina Aka Cik Betty untuk anak-anak mereka... Saya memang lemah sikit bila sebut tentang anak-anak ni, mestilah kita nak yang terbaik untuk dorang kheen... hikhikhik ;) 

Yang bestnya homemade ni insya'Allah, lebih sihat berbanding jika beli diluar tu kan sebab kita boleh control bahan-bahannya... *w*

So, sebab terlebih rajin saya share step by step cara nak membuatnya... Semoga boleh dimanfaatkan...:):))

Homemade Chicken Nugget


Sediakan isi ayam atau chicken breast secukupnya...


Buang segala lemak yang tak sihat tu, lepas tu potong dadu atau chunk :)

Kemudian, kisar tapi jangan terlalu hancur... Memang tak perlu hancur sangat tau! Lepas tu masukkan garam secukup rasa, serbuk lada hitam, garlic salt juga secukup rasa dan sedikit tepung jagung... Gaul sebati... Boleh juga letak basil & pasley kalau suka ye ;))

Selepas tu buat bentuk bulat-bulat dan leperkan, kemudian uli atas all purpose flour seperti dalam gambar...


Boleh buat apa sahaja bentuk yang disukai, tapi saya buat bentuk bulat je senang & cepat! :))


Kemudian, sediakan sebiji telur (jangan lupa basuh, takut-takut ada najis) dan pukul... Celupkan bebola leper tadi ke dalam telur tadi sepenuhnya... 


Selepas itu, salutkan dengan breadcrumb...


Beginilah rupanya ;):))


Selepas itu, goreng seperti biasa... Boleh juga disimpan ke dalam peti ais dulu :):)

Jeng...jeng...jeng...


Chicken Nugget versi Marya... hahaha...;p Nak jugak credit pada diri sendiri :)

Boleh cuba ye, rasanya serupa dengan yang dibeli dikedai... Insya'Allah~

Hubby suka! Iman pun suka!

Cadang nak jual di masjid... hehehe...gurau je...pssst rahsia! ;p


Auom...nom...nom...nom... :)


Abaikan ruang yang bersepah tu ye, maklumlah 2 chicos Vs chica... Penat nak ngemas...huhuhuu

Sos cili Life tu bawak dari Malaysia!

Selamat ber'nugget'!!! hikhikhik...;)))

P.S. Dua tiga hari ni hati tak berapa tenang serta resah-gelisah, doakan kami ye kengkawan... Cabaran di bumi orang banyak onak ranjaunya yang berduri... Moga kami tabah hingga ke titisan keringat yang terakhir... Mohon dilembutkan hati orang disekeliling... Sesungguhnya DIA Pemegang hati manusia... Amin Ya RAB~


50 comments:

Ummi Iman said...

tgk pun sedap :) beruntung iman dpt mama yg rajin.

insyaallah tiada apa2. semoga Allah sentiasa melindungi marya dan keluarga di sana. Amin

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Terima kasih kerana berkonsi resepi. Memasak ni antara hendak dan tidak je, kan?

Semoga Marya sekeluarga sentiasa dalam perlindungan dan rahmat Ilahi. InsyaAllah.

Puan Kutu said...

ohh sgt senang,boleh sgt cuba.semalam ptg singgah kedai pun aiman dok tunjuk naget kt tepi jalan.sy malas nak belikan sbb tak tahu bila punya pastu takut kan dieorg guna minyak yg digoreng byk2 kali.klu buat sendiri dh tentu lebih sihat.

tp nk tnya marya breadcrumb tu beli yg segera ke? rasanya boleh buat sendiri jugak kan?sory ye tak berapa tahu sbb klu g pasaraya mmg jarang menjengah ketempat barang masakan.huhu

Puan Kutu said...

btw tq ye resepi n backlink.hehe..

BrightEye said...

Good day..

Nugget tu definately BE akan cuba buat..nmpk simple tp xtau akn jd ke tak..hehe.

Anak k.marya comel lah.. (^_^)

Mariambebakar said...

Salam Marya
Sharing is caring..
Hahaha, thanks untuk resipi nugget tu..salah satu daripada breakfast yg mummy sediakan untuk cheche dan meimei ialah nugget,. Lepas ni kalo rajin bolehla mummy buat nugget sendiri. Tu pun ari ahad jer la (bawa ke sekolah senin).. Kalo x, x cukup masa.. Teruja nak cuba resipi 'nugget versi Marya' :)

CikNana said...

sedapnya..lapar tengok nugget tu..
anak pun comel sgt2.

Huda said...

Wahh, boleh cuba la ni, cam menarik je kan..yang penting dari air tangan kita sendiri..

Pok Amai-Amai said...

Yumm.....sedapnye nugget tuh. Pndi awak msk. Sy sendiri asik fail je bt nugget nie. Heheheh...

Eh, awak...nape nie? Note kat bwh entri awak tu bt sy isau. Sy doakan semoga kamu sekeluarga dipermudahkan urusan oleh Allah ya? Jauhkanlah dari keburukan...

=(

Anum said...

wow terornya
pandai kan

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

breadcrumb tu ada yg kaler oren ya..dulu sy penah beli tp kaler putih


senang betul membuatnya..sy minta ijin copy resipinya ya bu' marya hehe


risya selalu mintak nugget utk bawak bekal tp u knowla kan processed food ni bkn elok mkn selalu hikhik..lps ni bolehla risya mkn nugget selalu..misti risya akan ckp waa mama hebakk pandai buat nugget

Golden Rose said...

hmm nyummy...nak cubela t...amzar mmg suke makan nugget

Mixed-family in da house.... said...

wah wah wah.....tq for the recipe....nanti nk buat lar.....

Marya,

Tawakkal dan redha pada Allah, insyaAllah tenang....Ujian Allah tidak mengira tempat, tanda Allah rindu pada kita....

Be strong and take care!

atuk said...

Assalamualaikum Marya

gambar Iman puas hati tu...


ps:moga orang disekeliling anda dilembutkan hati mereka

Hanis Azla said...

kalau masak ayam sellau part dada tergolek2 aje dalam periuk sbb semua tak berpa berkenan part tu.. lepas tu bolehlah akak asingkan untuk buat nugget macam marya ni.. thanks for sharing yer.. akak doakan marya dan keluarga dapat menangani apa juga cabaran di sana dengan baik.. semoga dipermudahkan dan diselamatkan hendaknya.. take care marya..

Eima Ari said...

wah..comelnyeee nugget buatan mama...bole cube gak ni...=)

Sue-Rya Qistina said...

As Salam Kak Marya,

bestnye!! kami anak beranak mmg suka makan nugget..saya nak try jugaklah one day..thanks for sharing..

noor said...

rajinnya kamooo hihiii...kebersihan buat sendiri lebih terjaminkan.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

yey.. nak terai.. nak terai... yey!

mala said...

salam marya, mesti sedap homemade nugget dari yg belikan ... boleh jadi menu lunch box anak2

Fai Shaklee said...

kak marya, thanks a lot untk resepi ni. kebetulan kat rmh tu mmg ada serbuk roti dgn ayam. boleh try weekend ni. hubby mesti suka! hehe... thanks again sis...

fai doakan semoga akak dan family sentiasa berada dlm perlindungan dan rahmat Allah swt... amiiinnn ;)

CaDLyNN said...

wa..buat nuget sendiri...

take care ye Marya sekeluarga

norhidana said...

bestlah kak... nk salin la menu nih pastu try.... syok gk kan...

-semoga akak n family banyakkan bersbr n bertawakal pd Allah, semoga dilindungi di negara orang

Eye_nee said...

Tgk dan baca resepi macam senang....dlm rasa senang2 mcm ni pun tah bila thn akk akan cuba...dasar sgt kan....

Semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati kamu sekeluarga sis....

|| NaFiRaa || said...

waaahhhh...nampak pon dah sedap.. kalo dapat makan seketul konfem nak seketul lagi.. makan panas2 bertemankan teh o suam.. mebeles!!!

Mama2Q said...

salam marya..tq for the recepi, insyaAllah nak buat lah nanti...

BTW, moga marya sekeluarga dijauhkan dari hasad dengki manusia sekeliling atau apa jua keburukan...

Nazayiena said...

TQ Marya share resepi nugget nie,klu x memang x tahu camne nugget tu dibuat,ye le beli yg dah siap je....
Nape Marya,hati jiran2 ke?

Nazayiena said...

TQ Marya share resepi buat nugget,klu x memang kak Nurul x tahu cara nugget dibuat,ye le asyik membeli yg dah siap je,
Nape Marya,hati jiran2 ke?

IntaNBerliaN said...

sgt senang ni... nk try jugak lah buat :-)

-Incek Fik- said...

woww! comelnyer nugget home-made akak ni heheee.. geram pulak rasanya.


mesti sedapkan bila kita buat dengan hasil air tangan sendirik, makanan pon jadi lebih berkat untuk keluarga tersayang ^^


*nak belajar jugak la, terima kasih sebab sudi kongsi tips :)

Norsalmi said...

Salam Marya,
Lama tak singgah sini.
Nampak sedap nugget tu tapi yg lebih penting, kita tahu & dpt kawal kandungannya.
Thanks atas perkongsian resipi.
Tak sabar nak suruh anak dara tolong buatkan (ibu tolong rasa je. ngee..)

mamawana said...

lovely sharing. Thanks beautiful Marya

Azi said...

wah nanti boleh la azi buat untuk anak-anak..

Marya, what happen? hope everything will be ok ye..tabahkan hati mu..

Ibuhani said...

Rajinnya buat nugget sendiri......but it's gd. Buat sendiri utk anak n suami hidup kita lebih berkat! Smoga Allah SWT permudahkan semuanya ye, Marya. Hati, mental n fizikal kena kuat duduk negara org ni........bersabar paling perlu!Do take care!

Teenager Housemaid said...

wah...nampak snagat delicious..:D
homemade nugget..:D

CIK TOM said...

wah nuget tue nmpk best..rupa pun cantik..:)

.:fyzz:. said...

salam marya..
emm senang ja rupanya kan...of course la sedap..tgk pun tau..makan lak masa panas2..tgk iman ..berselera tui..:)

Azian Elias said...

lagi sihat kan anak2 makan.

Bulan Syurga Firdausi said...

kak....pe kate anta kt sy cni :D lapaq ni bujang2 kt rmh sy heheee

mama ju, said...

Salam Mar

Terimakasih bebayak. Memang cadang nak buat ni...

Momma AA said...

Salam marya..

Seronoknyer dpt buat homemade nugget.. bila tgk marya buat homemade nugget ni, semangat momma pun berazam nak buat jugak.. tp tu laaa.. momma malas laaaaa.... hehe.. insyaAllah.. nak cuba resepi ni...

Dylan Sanders said...

Buenos Dias!

Hola Bonita, Marya :)

i baru jumpa blog u hari ni tau n dah katam baca masa u baru sampai peru. love the way u write, simple n fun. seronok baca :)keep it up!

p/s: harus try buat nugget sendiri lepas ni :)

Mucho gusto!

XOXO

Alin Marlini said...

pernah buat gak tp guna daging hancur...menarik jugak kaedah camni

NOOR FATIN said...

sedapnya kak! lagi puas hati buat sendiri kan. kalau beli yg kat kedai kita xtau sgt mcm mana bahannya., hehehe thanks share resepi! ^__^

semoga akak tabah menghadapi dugaan.. mana2 pn ada cabaran. kuatkan smgt k! :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya.. rentetan dari entri pasai homemade naget ni...
....................................
http://sanisahsabu.blogspot.com/2012/04/masak-memasak-serah-padaku-chewah.html
....................................
di sini..hohoho

anna said...

marya dear!!!sumpah i teringin bebenor nak makan nugget homemade ni.. gebu bukan main.. hehe

Liyana said...

bestnye! blh tiru ni... teringin jgk nk buat sndiri, tp malas :D

Ezad Skytech said...

wahhh...boleh la try nak buat sendiri lepas ni..mudah je kan kak..:D

anisalya said...

senang je buatnya. boleh cuba utk anak2 ni nanti. asyik beli yang ready made je. sesekali blh je buat sendiri kan...

Faten Rosli said...

senang je la nugget versi kak marya ni.. nak try la klu ada masa nanti.. ;)