Gracias!

Apr 25, 2012

Banana Leaf & Chicha Morada

Assalammualaikum...

Hola Chica & Chico!

Actually, I've got a lot of stories to tell tapi tak tahu nak cerita yang mana satu, rasa macam tersumbat lak otak ni... Jammed macam tol Sg Besi every weekdays morning... hiks... Rasa rindu lak waktu kerja dulu... Kalau sampai tol Sg Besi after 7 am alamatnye memang terkejar-kejarlah nak punch card...huhuu...

Lepas ni ntah merasa lagi tak semua tu... Semuanya akan jadi kenangan kan...  ;)

Hari Isnin lepas saya & hubby puasa lagi... Yes! Alhamdullillah, tinggal satu hari je lagi! Mintak-mintak selesailah hutang yang satu tu, tapi lepas ni ingat nak teruskan puasa sunat Isnin & Khamis... Insya'Allah, walaupun jauh dari negara sendiri bukan alasan not to be a better Muslim kan? ;);)))

Rasa seronok berpuasa ni, betullah antara nikmat berpuasa adalah kita jadi gembira bila time nak berbuka, walaupun masak simple-simple pun jadi sodap! hehehe :))

Menunya ~

Ayam goreng berempah, letak pulak atas daun pisang macam tukan... Lagilah bertambah selera...hahaha! :))


Jangan tak tahu, daun pisang tu Gloria (maid)  yang belikan... Nak suruh dia beli daun kelapa pada asalnya tapi dia cakap tak jumpa, puas dia cari... Tak kisahlah, daun pisang pun banyak kegunaannya kan... :))


Banyak betul daun pisang yang dibeli, semuanya S./5,00... Tak tahu nak buat apa dah, simpan je dalam peti ais, nanti rajin-rajin (konon) boleh bungkus nasi lemak, buat lepat pisang ke, kukus ikan ke kan...hehee ;))


Terung masak sambal, walah! Nampak merah tu, dried chilies from Malaysia mestilah pedas! Saya tak berapa tahan sangat makan sambal macam ni, tapi kalau cili api makan mentah pun boleh...ngeeeee ;))

Tapi hubby suka sangat sambal! Hantu sambal! :D


Ok, cuba teka ni air apa??? 

Bukan Ribena atau grapes juice tau! Bagi yang baru mengenali blog saya, meh nak story... Ni adalah air jagung hitam atau dikenali sebagai Chicha Morada! 

Rasanya macam Ribena sikit... Sedap diminum sejuk-sejuk... Ok, yang ni saya buat sendiri tau! Homemade Chicha Morada :))


Bahan-bahan untuk buat Chicha Morada drinks... Macam tulah rupanya jagung hitam atau maiz morada! Resepi nak buat Chicha Morada ni saya mintak dari Karol (staff embassy)... Pernah share di entry : Homemade Chicha Morada. Manatau nanti boleh tanam kat Malaysia & kita komersial kan...hahaha! :D Berangan, macamlah boleh hidup dengan climate di Malaysia! ;p


Sebenarnya, tak cukup bahan sebab kulit nenas tak ada! Rebus dengan kulit nenas ko! Tak pernah dibuat... selalu kulit nenas dibuang...hehehe ;)) Apa-apa pun rasanya tetap sedap! Masya'Allah, rezeki dari Allah tukan :))

Memang pelik-pelik makanan di sini, yang tak pernah terlintas difikiran kita pun ada... 

Sebagai penutup, tengoklah gambar lempeng berkuahkan kari ikan ni... Aduh, makan pulak panas-panas!

Daun pisang ni memang very good untuk deco-deco kan, macam klasik gitu... Memberi effect menyelerakan... Subhanallah... :))


Esta bien, gracias por leer...

Hasta luego~

Chao mamito!

P.S. Sorry buat korang terliur...hikhik... Yang tak terliur tu, sorry jugak nanti cerita yang lain ye! Loves ya! :)))

41 comments:

mama aini said...

assalam marya..maaf baru arini mama dtg lawat maria..mama tak sihat aritu..ehem terliur tgk pic.ayam goreng berempah tu..

Izan Ishak said...

serius mmg k.izan jakun tgk jagung hitam tu. siap boleh buat air yg sangat sedap plak tu....

alhamdulillah... k.izan pun tgh nak ganti puasa sementara en hubby takde ni. masak simple utk berbuka dah rasa sgt2 enak!

Ummi Iman said...

Mmg terliur tgk. Nasib baik jauh.. Kalau dekat dah datang makan ;) Baru pertama kali tgk jagung warna hitam. Makan sedap2 lepas tu puasa. Baguslah sihat badan.

Ezad Skytech said...

first time tgk jagung hitam tu kak..:D

> nak buka puasa tu mmg nikmat paling best kan..walaupun makanan simple2 je untuk berbuka..

Ezad Skytech said...

P.S - klik vote > nak vote tu kena log in guna FB atau Twitter...da log in > klik vote lagi sekali...kalau akak da vote..terima kasih ye kak...:D

anisalya said...

rajin masak. yang simple pun dah kira sedap bukan main lagi. menarik je tengok jagung hitam tu.

ainnoraini said...

Jagung hitam...jakun la pulak...
Ayam tu mmg sedap jer nnpknya tuu...mmg sedap pun kannn

Mixed-family in da house.... said...

Salam marya,
aarggh sedap2 semuanya, esp chica morada tu....
Eh climate peru n malaysia bukan lebih kurang ker? so sy rasa idea tanam jagung hitam tu amatlah sy suka....hehehe....
Mungkin kita boleh JV tanam jagung tu bila awak balik sini nanti (angan2 tinggi kemain......).....hihihihi
Take care ya. C u

ijayuji said...

Salam marya! nmpk sedap ayam goreng berempah tuu, dah terbiasa gelarkan diri akak lah maria ehehe... tak kesah kan? akak mmg takde adik suke sgt bila sendiri menggelarkan akak kikiki..... tak pernah jumpa jagung kaler itam tu kat sini tp ada jenis jagung itam belang2 dgn putih atau kuning kalau tak silap :D tak pernah beli n makan jd rasanyer tak tahu sedap ke tak

kakcik said...

Salam Marya...

lempeng dan kuah kari juga yang membuatkan kakcik rasa nak makan sangat ni. :)

Anak2 kakcik suka terung goreng berlada.

CaDLyNN said...

wah..tinggal sehari...lin ade 3hari lagi..adoi..

family lin pon antu sambal..makan sambal hari2 pon takpe..hehehehehe....

Adylia Qarissa said...

akak..dkna berkenan tang air tu ha...jangung dia memang color hitam ey? rasa sama macam jagung malaysia??

norhidana said...

salam kak Marya,

dana tgk akak letak ayam grg kt daun pisang tu pun dh terliur tau, kalu hidang makanan atas daun pisang mmg rasa lain... aroma nyer sedap tul kan...

penah baca kt blog akak psl chicha morada tuh tp tak penah nmpak lg jagung hitam tu... itam betul2 yek kak...rasa dia camne sedap tak? teringin nyer nk rasa

maszmadi said...

sedapnyer makanan tu sume.....

jagung hitam, mcm best jerk..

Pok Amai-Amai said...

Sy sgt teruja dgn ayam grg berempah tu. Aisehhh! Nak kena bt la pas nie. Hahahah...


Chica morada tu....berkenaan kulit nenas. Sedang org Vietnam, soup based die pun diorang gune tongkol nenas tau. Then makan dgn suhun or kuetiau fav diorang tu. Hahahahah....klu dah name makanan kan? Rebuslah ape2 pun. Pasti jdk sedap. Tp klu chica morada tu tak letak star anis ngan cengkih, ok tak? Sure dah ilang die punye originality kan? Heheheh....

Tak sangka, awak pndi msk! Tgkkan lempeng awak yg kemas tu....cemburu tau!

=D

Pen Biru said...

jagung hitam..erk...peliknya..jagung ni sama tak rasanya dgn jagung biasa? yg pasti jagung ini tidak sesuai dibuat jagung bakar sebab kita tak tahu sama dia sudah masak..atau belum..atau sudah hangus! hahahah

Nida said...

memang sangat2 terliur...

Kompom lepas ni suruh cik hubby cari terung untuk masak sambal..:)

Anum said...

wow jagung hitam
first time tgk

Fieza79 said...

terliur sungguh tengok...
first time tgk jagung hitam...

Momma AA said...

rajinnyer marya masak2 yer.. momma mmg jarang masak kat umah.. ni 1st time tgk jagung hitam.. nmpk cedap la lauk2 dan air jagung hitam ituh... hehe..

Nini D.. said...

sila anta sikit!! haha

Nens Collection said...

rupanye jagung ni byk jenisnye..jagung mesia warna oren2..jagung vietnam warna kuning pucat..yg dipanggil jagung pulut..rs pon mcm pulut..& ni yg ke 3 jagung warna itam..walaweh syokkknyeee..walo itam tp nk sgt cuba...

akak masak masakan mesia lagi best dr sy yg duk mesia ni..haha..kite duk mesia asik cr western food ajek..hehe

Zie said...

emm memang terliu pun.. heheh..

tq atas nasihat...

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
teruja sangat tengok jagung warna hitam tuh~ pertama kali tengok neh!
rasa dia sama x cam jagung kuning biasa tuh???
pergggghh.. terliur plak tengok lempeng ngan kuah kari tuh~

.:fyzz:. said...

salam marya..holla my dear friend..jauh di mata dekat di hati..cewah
Baguslah marya..dpt tunaikan puasa..tmbh2 dgn suami terchenta..
rajinnya marya masak ..bagus2 ..air tangan isteri pengikat kasih sayang rumahtangga..cam fyzz nih tunggu wekend la nk masak.
eh marya...insyallah balik msia nnti smbg balik kan keja...keja la...

IntaNBerliaN said...

dugaanlah masuk blog akak ni.. sy dh la tgh lapar.. skrg jugak nak g msk nasi.. nk mkn..hahhaha

..::SangRatoo::.. said...

sumpah terliur ngk entry Marya kali ni..hehehe lapar dengan tiba²..heheh..mehla resepi terung sambal versi Marya tu.. :)

MamaEma said...

Salam Marya,

memang kecur airliur ema tgk kat sini...ema pun tak suka makan pedas..dah namanya orang kelantankan.hehehe.

pelik pula tgk jagung kaler hitam tu..

♥MAMASYAZA♥ said...

lempeng cicah ngan kari, mmg sedappp.
first time akak tgk jagung hitam. mesti sedap air tu

Lynn said...

Marya..saya pun puasa..tapi berbuka sorang2..huhu..terliur tau..mesti cik abg lagi sayang isteri dia pandai masak...siap dpt kiss lagi..hik hik..muah muah..

DrSinga said...

Tol Sungai Besi dah tak jem lah awakk!!


hahahaaaaaa..
saya tipu jer...

Aku Seorang Pengembara said...

Salam

Wow...berdosing telingo den kalau kunyah cili api montah...

Fai Shaklee said...

memang x jumpa la jagung hitam kat sini... berselera jer fai tgk gambar2 masakan akak ni... adeh, rasa nk terbang ke sana jer. hihi ;p

miloais milo said...

iols tak penah tengok jagung hitam.... ni lah pertama kali kekdahnya!

c'axoera ヅ said...

eyhhhh awat jagung tu hitam legammmmm??

Puan Kutu said...

teruja tgok jagung hitam tu.kt malaysia ada gak jagung hitam.jagung bakar yg hangus.kehkeh..

AmirFX said...

Hola Marya! Nasib baik dah makan kejap tadi.. Tak ler terasa sangat.. *gurp*

saniah said...

Adoiii akak baru nk diet dh dihidangkan dgn juadah sedap gini.....ishh tak tahan lah
Pandai marya masak :)
Balik msia nnt akak nk terjah rmh marya ( tak maluu ) ;)

NOOR FATIN said...

salam kak.

peh terliurrrnyaaa!

ayam berempah tuuu. aaaaaaaaaaa.. sedapnya.. sedapnya T__T terus rasa lapar!

mana tau nti balik malaysia akak boleh buat chicha morada tu kan. sapa tau :P

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya, is xpenah tengok jangung hitam camtu.. tp mang la kat meleysia xde.. hohohoho

tengok macam pelik je nak makan, tapi tengok homemade jus tu jadi sedap pulak.. kih3 (^__^)

Anonymous said...

You need to participate in a contest for among the finest blogs on the web. I'll advocate this web site!