Gracias!

Apr 9, 2012

Our Good Good Friday!

Assalammualaikum...

Hola Hermanas y Hermanos!!!


Alhamdullillah, harini kami berpuasa... Kecuali si dak tecik Iman... Mr Hubby dengan baik hati menemani isterinya berpuasa... Baru nak qada' puasa...hiks... My other half puasa sunat Isnin... Insya'Allah :):))

One things yang best bila tinggal di negara orang ni, kita dapat mendidik nafsu... Mendidik nafsu terutama sekali nafsu makan... Kalau dulu cakap je nak makan apa... Segala-galanya mudah diperolehi, kadang-kala sampai terbazir-bazir (saya ler tu *w*)... 

Dulu, boleh dikatakan sekurang-kurangnya seminggu sekali mesti nak makan fastfood... Tapi sekarang, pandang jelah... hehehe :))... Alhamdullillah, kami masih lagi bertahan... Moga kekal... Amin...

Lama tak update, blogwalking pun tunggang-langgang... huhuu... Kisah hari Jumaat lepas, mereka ni sibuk sambut 'Good Friday', tapi bagi kita yang Islam ni every Friday is a Good Friday... Penghulu segala hari :):) Not even Good but The Best Day of All Days! Betul tak??

Mr Hubby ajak pergi mezquita (masjid) untuk solat Jumaat... Saya memang tak pernah pergi solat Jumaat seumur hidup... Dan ini adalah kali pertama... Rasa seronok sebab boleh jumpa saudara seagama yang lain...:):)

Masjid ini terletak di Magdelana Del Mar




Suasana selepas selesai solat Jumaat... Masjid ni kecil sahaja, rupanya pun seperti rumah :)




Saudara seagama :)


Saya hanya tersenyum dan peluk-peluk sahaja dengan muslimah yang hadir, sebab seperti biasa masalah bahasa... Boleh cakap sikit-sikit je... Sangat kurang yang pandai berbahasa Inggeris ;)



Ada jual burger halal... Mr Hubby sempat beli 3 biji untuk dibawak balik...




Cuba teka buah apa ni??


Berebut-rebut dorang ni memetik dan mengambil buahnya... Terus ngap kat situ jugak... Dengan kulit-kulit sekali... Jakunnya saya tengok...hehee :):)


Pohonnya rendang sahaja ;)


Antara buah yang disebut di dalam Al-Quran... Allah bersumpah ke atasnya :)

Pernah saya ceritakan di sini dulu... :):)


Ada 2-3 pohon ditanam di sekitar masjid...


Yang ni pulak??? Rupanya seperti petai...
Adakah petai Peru??? hehee ;p

  
Saya ada bertanya dengan Senora ni, tapi tak ingat pulak apa namanya... Pelupa sungguh... sigh*



Alhamdullillah... Dapat juga makan burger yang halal... Oh, ya! Haritu saya ada try buat daging burger... 

Homemade Daging Burger
 Oleh sebab pengisar yang ada di rumah ni kurang tajam, dagingnya kurang hancur... Tapi, syukur menjadi jugak walaupun tak seberapa cantik ;)

Simpan sekurang-kurangnya 1 jam dalam freezer
 Tada~

Homemade Burger
Daging je homemade, roti beli je kat supermarket...hiks ;)

Time untuk mengoda my other half untuk beli pengisar daging...hehehe... Untuk dia jugak kan... ;p *Harap dia baca* w * :)))


Balik tu rezeki kami, salah seorang yang jaga masjid bagi kami buah tin ni... Buah ni namanya Tin atau dalam bahasa Inggeris dipanggil Fig or Ficus.. In Spanish 'Higo'... :)))

Sejuk rasanya sebab disimpan dalam peti ais masjid...


Subhanallah, rasanya lagi sedap! Sangat sedap bila dimakan sejuk... Sukar nak gambarkan... My other half said, he's gonna miss this fruit when we back to Malaysia... Saya ingat yang hijau ni yang muda... hehehe... Sebab selalu tengok yang warna gelap, ungu kehitam-hitaman... Lebih sedap dari yang pernah saya rasa dulu di sini...

Petang tu kami sambung berjalan ke Circuito Magico Del Agua (Magical Water Circuit)... Untuk siapa yang sudi nak lihat gambar boleh tengok di FB saya by clicking on the right side of this page ya! Nanti saya update storynya!  Ok, chao!

P.S. Nanti saya blogwalking slow-slow key.. Jangan majuk lak ;)




40 comments:

LYAfrina said...

owh..tu buah tin/zaitun.... tgk isinya y merah menyala tu..mmg nmpk sedap...


ramai jgk umat islam kat situ yer... kt sana kaum prempuan pon hdir ye msa solat jumaat..

Liyana said...

bestnye.. teringin nk rase buah tin tu... ngidam ni, hehe

bile blk msia? :)

Queenie said...

rasa nak menyangkung kat corner masjid tu meniaga karipap ker...nasi lemak ker..laku tak gaknya ek?

Anum said...

bestnya
dapt tgk gambar pun ok la
thanks for share

CaDLyNN said...

buah tin yg lin penah rase yg kering punye la..huhu..mesti sedap kan...

.:fyzz:. said...

salam marya..holla mi amor

Pagi2 nih bila tgk burger homemade marya..rasa bergetaq perut aih..hehe..sedap2..tgk pun tau..
tui kata marya...kita every Friday adalah GOOD3 friday kan..

p/s: of course..fyzz ikhlas n suka kawan ngan marya...dpt feel sincere from marya..hope our relationship will never end...

Momma AA said...

momma pun tgh qada' puasa.. phewww.. manyakkk.. sbb hari tu breastfeed baby..
yup.. fastfood best.. momma pun leh kata every weekend mesti ngap fastfood.. addicted... tgh control ni.. fastfood kan x baik utk kesihatan.. hehe..
nmpk mengancam la burger marya.. patty tu tebal.. mesti puas mamam.. nyum2.. terliur beb..

Puan Kutu said...

aduh sedapnya burger home made tu.sy tak pernah buat sendiri kt rumah sbb kt malaysia dh terbiasa byk sgt stall bege kt tepi jalan.hehe..

Nens Collection said...

sy igt pon x masak lagi buah tin tu..rupanye dh masak..konfom sedap!
kecur air liur saya..nyum2..

ct rahani said...

buah tin tu nampak sgt sedap.. teringin gak nk rasa.. :)

Lynn said...

Mesti best puasa kat sana kan..?tapi..kena puasa mata jugak lah ek..hehehehe

wan nurul hezrina said...

ooo wan mmg mkn keringjer.kalu ko balik cni ko belikn buah tin yer kak.huhu..

nmpk sedap ko buat daging2.ko buat entri resipi nnt kay aku nk simpan n try buat

Pok Amai-Amai said...

Berselera sy tgk burger awak tu. Dgn daging yg tebal n nmpk moist. Yummeh!

Buah tin tu buah mhl kan? Sedap tak makan fresh?

Lady Rina said...

nampak sedap je burger tu..teringin la pulak..hihihi..

ShimaSalleh said...

shima pon lama gak tinggal fastfood ni. My other half (cehh) mmg tak suka. Lebih baik mkn nasi ngan lauk pauk yg byk tuh. Murah dn byk hihi..

Buah tin tu mkn ngan kulit2 dia sekali ke? almaklumlah tak penah mkn :D

Sue-Rya Qistina said...

teringin juga buat homemade burger..nmpk menyelerakan..must try! hehehe

oooo..isi buah zaitun warna merah ye..x pena tau pun kak.. :)

sudipVSsenduk said...

biasa makan buah tin kering ole-ole dari org balik umrah/haji je.

Huda said...

sangat tertarik bila awak pandai buat homemade daging beger..one day nak buat jugak la..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah...homemade burger... nice! is pun nak jadi terel... is pun nak jadi terel... is pun nak kadi terel.. hohohoh (sebut banyak2 kali, jadi doa.. hohoho)

p/s: is xpernah merasa solat jumaat lagiks... tingin je~

Mamasya said...

Salam Marya.pertama kali tengok buah tin yg fresh.kat sini byk jual yg jeruk.petai peru...camna rasanya tu..hi..burger homemade Marya tu nampak sedapnya....

norhidana said...

wah2... tak penah2 gi solat jumaat kt melesia tp kt peru dpt gi solat jumaat yek kak...

buah tin kt situ nmpak menyelerakan... suke tgk kalu cite masakan omputih nyer gaya... tp kt melesia pun ada gk buah tin kan kak... tp dia bergetah skit... dana baru tau kwn yg kenalkan...rasanyer sedap sgt sebjik cam kt peru tp dia berbulu2 skit..

bestnyer beger akak tu...terliur dana nengok tau

Nazayiena said...

ooo sana org perempuan pun blh ikut sembahyang jumaat,....
Betul ke tu buah petai?
Macam tu rupanya buah tin,biasa mkn yg dah dikeringkan tu dr Mekah....sedapkan dpt yg fresh.

Ibuhani said...

buah apa ye tu.....x pernah tgk! Slmt mengganti puasa ye!

Rumah Kuning said...

ingatkan buah tin hijau tu masih muda.

mala said...

salam dari oman marya, apa khabar? baru berkesempatan jenguk sini, sibuk pindah :)

umiyumi said...

Salam Marya.. seronoknya tengok masjid kat sana.. kat sana mcm mana penerimaan terhadap org islam? kat sini surau mmg byk tp kalau nak buat masjid mmg agak susah sbb org sini takut agaknya.
buah tin tu pun nampak sedap!

AmirFX said...

Buah tu mesti manis kan? Sedap jer rupanya.. *gurp*

ieda said...

cantik je masjid kat sana .. earna hijo sellau jadi pilhan kan ..
hurmmm rajin mayra buat burger .. same lak post ngan akk sat nie tadi pasal burger gak ekekeke

Ummi Iman said...

unik bangunan masjid.. cantik. warna hijau lagi.. rmh saya pun warna hijau tapi hijau cair ;) oh mcm tu rupa buah tin sebenar.. biasa mkn yg dried punya. sedap je tgk. mungkin berkat tanam kaw masjid tu yg sgt sedap. nampak mcm sedap je burger tu.. baguslah buat sendiri. sah2 tiada was2 :)

ijayuji said...

Salam marya! akak mmg jakun :D pestaim nmpk buah yg kat bwh n atas tuu :D setiap negara bentuk masjid lain2 kan? kalau kita org2 mesia bila tggl kat oberc mcm pelik tgk masjid2 dia org, tp itulah rumah Dia, kalau kat sini rekabentuk sama mcm kat mesia. Eh? burger marya nmpk sedap! akak lagi suke kalau daging burger yg tak berapa nk hancur sgt ehehe..sedap!

Nida said...

Selalu nampak ada jual buah tin tu di sini.. tp tak pernah lg mencuba.. lepas baca blog Marya ni teringin ler pulak nk mencubanya :)

Cikgu Ma said...

saya pun belum habis ganti puasa lagi kak..hehe..ada dua hari lagi...

Acik Erna said...

kalau tak nmpak daun nya ingt buah jambu batu..tapi bila nmapk daun lain..buah tin ye..

Norsalmi said...

Kecur air liur tgk buah tin tu. Belum pernah rasa yang segar.
Biasa makan yang kering je..

nani ♥ zusra said...

salam Marya, terima kasih sudi jenguk blog saya...jauhnya Marya di Peru. Ikut suami atau Marya sendiri kerja di sana? Bila sebut Peru dan negara2 Amerika Latin, imej ganas tu kuat. Selamat ke di sana? Banyak perkara baru saya belajar ttg Peru :-)

mama aini said...

assalam marya..ehem mcm tu rupa pokok tin..untung berada dinegara orang..macam2 benda kita blh jumpa..

Asmara said...

Oh x pernah rasa yg segar. Selalu mkn yg kering tu kan. Rezeki dpt rasa yg fresh dr pokok. Moga kita semua sentiasa dilindungi. Amin..

anisalya said...

rezeki dapat makan buah tin fresh. segar je rupanya. dapat makan burger halal jugak. balik malaysia mesti rindukan semua tu kan?

MamaEma said...

pasti akan merindui sesuatu yang indah bila akhirnya akan tinggalkan tempat itu kan..

NOOR FATIN said...

cantiknya masjid tu ;D

oo saya xpenah lagi buat homemade daging burger hehehe beli aje :P pandai akak buat..

mst akan rindu benda yg ada kat peru tapi xda kat malaysia..