Gracias!

Apr 6, 2012

What is Maundy Thursday?

Assalammualaikum...

Hola Hermanos & Hermanas!

Just quick entry, since 2 hari ni sibuk...hik3x... Nak blogwalking pun tak sempat lagi ni... Alahai, maaf banyak-banyak... Sementara nak tunggu waktu Maghrib ni saya nak jawab soalan Wardah @ Fie Shah tentang Maundy Thursday... Maybe bagi yang tahu, kalau saya salah tegur-tegurlah ye... Just perkongsian ilmu yang tak seberapa ni... 

Wardah, Maundy Thursday tu takde kena mengena langsung dengan Wordless Wednesday ke apa...hehehe ;)... Seperti yang saya cakap sebelum ni, Peru adalah negara 70% adalah beragama Kristian Khatolik... Semua pun tahu hari Jumaat ini adalah Good Friday (Easter) bagi penganut agama Kristian...

 Good Friday tu adalah hari di mana orang Kristian memperingati kematian Nabi Isa (Jesus Christ-Yesus Kristus) di atas kayu salib. The celebration of the death and coming to life again of Jesus Christ. (Sumber: Wikipedia)

Manakala, Maundy Thursday (Holy Thursday) pula adalah hari dimana the beginning of the three days celebration of  Easter. Maundy Thursday adalah hari sebelum Good Friday. Pada hari ini mereka percaya; adalah hari terakhir dalam bulan April nabi Isa hidup sebelum disalib dan dihidupkan kembali-One big celebration, remembering the last supper, the crucifixion and the death of Jesus, and Resurrection to new life... 

What is Easter???

Easter adalah hari sambutan berikutan kisah hari terakhir Jesus sebelum kematiannya. Kisah 'Easter' termasuk hari 'Maundy Thursday' (Hidangan malam terakhir Jesus Christ), Good Friday (Hari Jesus disalib) dan Easter Day (Hari Jesus dihidupkan kembali dan di angkat ke Syurga bersama Tuhan iaitu bapanya) - Ermmmm??!

Sekadar berkongsi agar bertambah keimanan kita pada Allah Subhana Wa Ta'ala... Betapa terpesongnya mereka ini, mengatakan nabi Isa A.S adalah anak Tuhan... 



Easter day disambut begitu meriah sekali di sini, semalam penuh semua gereja... Maklumlah, mereka ni pergi sembahyang... Jom layan gambar-gambar di bawah yang sempat saya ambil minggu lepas di Miraflores...


Mereka menganyam... Menganyam daun kelapa...


Bukan buat ketupat... Bukan buat tikar...


 Apa bendanya ni???


Terasa macam nak sambut hari raya lak...


Semua ni untuk dijual... 


Hasil anyaman...


Di lorong ini...


Saya tak pasti kegunaannya, tapi yang pasti mereka meletakkan patung Jesus yang disalib ditengah-tengah hasil anyaman tersebut... Pastinya sebagai sambutan hari Easter...

Lepas ni, bolehlah mintak tolong Gloria belikan daun pucuk kelapa ni untuk buat ketupat...ngeeeee... hehehe ;) :)*w*

Tiba-tiba saya terfikir, orang kita selalu takut atau takut sangat dengan 'Holy Water', kononnya nanti boleh terlupa syahadah dan masuk Kristian... Tapi saya tak pernah pulak dengar 'orang lain' atau 'agama lain' masuk Islam dan gugur 'syahadah' mereka kerana meminum air jampian 'pak ustaz'??  Kenapa ye?? Kerana kita takut dengan bayang-bayang sendiri atau sebab apa ye??? 

Tepuk dada, tanya Iman... :):):)

Adios!

P.S. Tadi pergi masjid sembahyang Jumaat, kejap lagi nak pergi Circuito Magico del Agua...weeeeeeeeeee :):) .... Nanti saya share ye... chao mamito!

25 comments:

Rizal Slaughterheart said...

dari mana pulak datangnya ester eggs & Ester rabbit? hehe...

byk kawan2 online dok sambut menda nih... sy tgk ajelah... siap buat prank ester eggs... diorang salut bawang dgn chocolate fountain... saper termakan kompom meleleh air mata. haha

Acik Erna said...

assalam marya..ketinggalan acik yang tak pernah nak ambik tau..
itu maknanya cuti easter tu ye..
terima kasih marya kot tak sambil bila2 a acik tak pernah tau benda ni

NIZAM said...

mcm nk sambut raya je kan kak tengok daun ketupat tu. hehe.

pasal holy water tu. mmg ada ke sebenarnya? dr dulu kala lagi dgr tapi takde plak pengesahan dari pihak bertanggungjawab. kira rumours cam iluminati tu.

umiyumi said...

Salam Marya.. kat sini ramai jugak yg tak ada agama. so diorg tak celebrate sgt easter ni. cuma yg kuat2 agama je kot p church smlm (good friday) dan sambut easter. kalu choc eggs dan choc bunny tu meriah la kat supermarket. kita pun tumpang sekaki beli coklat, tp tunggu habis easter nanti dia lelong coklat murah2. besttt

ShimaSalleh said...

Cepat2 update nak tgok pemandangan yg cantik2 :)

AmirFX said...

Salam.. Morning Marya! Macam ketupat pun ada gak benda tu.. Nway, selamat berhujung minggu..

-Incek Fik- said...

Fuhh.. meriah giler depa sambut macam gaya orang kita mengayam ketupat nak dekat raya hehee..


Tapi.. alangkah ruginya dan kasihan melihat mereka terpesong jauh dari akidah sebenar. Mudah-mudahan mereka diberi hidayah oleh Allah untuk kembali ke pangkal asal..


Sebarkanlah sepotong ayat (kebenaran) kepada mereka walau pon ianya pahit..


^^

ijayuji said...

Salam marya! mekaseh utk perkongsian ilmu pasal maundy ntah apa tu ya :D mmg mcm raya ya, mcm daun ketupat gituu ehehe...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

hai marya..lama sy x singgah :P. Busy lhorrr.


Dah kepercayaan diaorang kan, kita cuma boleh doakan agar mereka jd saudara kita


setahu sy holy water tu takda apa-apa sgt pon kan?


p/s: gelihati pula bc psl latinos boob besar dan pewot muncit tu hikhik..kisah iman pula seriau bcnya..ada org ckp mmg ada sesetengah budak yg senang 'benda' nak ikut

Sidratul Muntaha said...

owh..
the last supper rupanya...
btw,holly water tu ade yg kabo byk benda tak elok dia proses..
include janin bayi..
wallahualam...
minum apepun,klu Allah berkehendak nak uji..maka jadilah..
sekalipun klu yg terkena tu ustaz power!
yg penting,selagi kita ingat dan zikir selalu pada DIA,kita selalu insyaa Allah dlm lindungan dia.

Puan Kutu said...

terima kasih berkongsi ilmu pasal maundy thurday nie.sy pun pernah terfikir macam tak lojik org islam minum holy water bley murtad.wallahualam..:)

CIK TOM said...

oh rupanya diorg pn pandai anyam daun kelapa wlpn bukan buat ketupat..hee

Pok Amai-Amai said...

Betul gak kate2 awak. Relevan.

Klu org bg kite cokelat sempena Hari Easter, adakah bermakna kita menggalakkan pendakwahan mrk sdgkan dlm hati kite tetap Allah yg satu? Dan mrk bg kite sekadar menghormati dan tanda persahabatan?

Haishh....

CaDLyNN said...

penting jugakkan kite tahu perayaan diorg so that kite paham dan insyaAllah tmbh keimanan kite sbb tau mereka terpesong... good info..tq :)

ikatankasihku said...

As salam mar!..

kreatifnyer diaorg ni, siap anyam kat situ jugak..terorla..
kalau ikin, bukan kate nak anyam daun kelapa, nak anyam tocang anak pon tak tau..macamne ni..hihihi

Nazayiena said...

Sayang ngan daun kelapa tu diorg anyam apa ntah,klu buat ketupatkan lg bagus boleh buat mkn....

Hanis Azla said...

semoga kita hidup dan mati dalam islam hendaknya, insyALLAH..

agak2nya kalau suruh dia orang menganyam ketupat sure pass kan.. he..he..

Lynn said...

Alamak marya..macam best je dorang anyam tu..betul2 mcm nak wat ketupat time nak raya kan..?tapi tak lalu pulak nak jadikan ketupat bila tahu sebab dorang buat anyaman tu..ngei...

Nens Collection said...

hi..kembali melawat sini..dh kene duk opis..br leh gode2 blog..seronoknyerrr..jauh perjalanan luas pemandanagan..boleh share kt kami kan cerita dan pengalaman di sana..

che mid said...

Masalahnya orang kita suka sgt terikut2 apa orang kafir buat.. tanpa usul periksa sebab2nya..tak sedar hal2 bekaitan agama mereka pun kita ikut gak..

Mat Som said...

Mereka tidak akan dapat menjawab beberapa pertanyaan:

1. Ketika Jesus disalib, dia tuhan atau ketika itu manusia?

2. Kenapa perlu Jesus menebus dosa manusia, termasuk dosa Adam dan Hawa?

3. Kenapa Jesus menjerit ketika disalib, kalau perbuatannya itu satu yang mulia?


Di Kota Tinggi ada satu felda yang ada nama Easter....Felda Bukit Easter

IntaNBerliaN said...

meriah jugak perayaan dorg ni yer.. bila nmpka anyaman dorg tu.. terus sy teringat ketupat..hihii

wan nurul hezrina said...

sbnrnya islamnie mudah..kitajer dok sempit2kn ngan perkara2 yg remeh.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

eh kak marya... salu duk dengaq n baca good friday, tatau pulak maksudnyer, dan tak pernah terfikir nak google ape itu good friday... tapi hari ni, dapat tau secara xclusiv di sini (^___^)

xyah susah2 cari.. hehe
tq~

NOOR FATIN said...

ooh baru tau, sblum ni xberapa tau sgt easter day ke apa tu.. hehehe..

betol2 nampak mcm ketupat. kan. heheh pandai gak dorg anyam2 tu

semuanya bergantung pd kekuatan iman ;D