Gracias!

Apr 4, 2012

Larco Mar ~

Assalammualaikum...

Hola Mi Amor!

Wah, suka betul saya baca komen-komen untuk entry sebelum ni! Hehehe.. ;):))) Yes, woman is one of the most beautiful creature Allah ever made... Terpulang pada kita untuk memnghargai segala kurniaan Allah ni, betul tak?? :):)))

Dalam banyak-banyak komen tu saya tertarik dengan komen dari Sidratul Muntaha ni: 


Hahaha! :D Yang kuat 'nonggang' tu memang betul pun! Salah satu punca mereka ni ber'pewut muncit' walaupun badan kurus je... Tapi bab makan pedas tu 'kurang tepat'(dah macam main teka-teki pulak) hehehe... Orang di Lima ni mereka tak makan pedas... Tak tahan pedas walaupun ada yang suka...

Pernah saya hidangkan sambal telur pada dorang ni, merah padam muka memasing, siap keluar hinggus lagi...keh3x...Padahal saya taklah masak pedas sangat pun (pada sayalah ;) ) Kalau makan di luar pun sama, hidangan tak pernahnya pedas... Cili di sini memang tak pedas, kecuali cili 'jalapeno' tu... Pernah cerita bab cili di sini... Very interesting topic ;)  

Biasanya kalau makan di luar kami akan minta 'aji picante' cara sebutan 'ahi pikante' bermaksud cili pedas...hehehee... Tak lalu wei nak makan kalau tak pedas... hahaha :D

Nak jawab soalan K.Ieda: Cuaca di Lima, Peru ni pelik sikit... Lima ni adalah kawasan bergurun, tapi cuaca average sepanjang tahun adalah 16-18 darjah celcius ala-ala seperti di Cameron Highland... Secara umumnya climate di sini ada dua; winter & summer... Sekarang peralihan summer nak masuk winter kira macam 'autumn in my heart' lah...heheee :):)) 

Bila summer memang dorang ni pakai baju tak cukup kain, time macam nilah dorang nak 'vogel-vogel' tepi pantai... Cakap omputihnya 'sunbathing'... Dorang memang suka kalau kulit dorang jadi perang atau 'tanned'...    Bukannya apa pun, saja jer... kira macam status best lah kalau kau ada kulit perang-perang coklat ni... taklah nampak 'pale' gitu...hak3x

Bila musim sejuk (winter) terpaksa berselungkup balik sebab nak mati ber 'vogel', mahu beku badan...kekekek ;) tipu*

Pantai di sini 'agak' cantik (Malaysia dihati *w*) tapi ciptaan Allah tentulah ada kecantikan dan keunikannya yang tersendiri... Contohnya, tempat yang biasa kami pergi adalah Larco Mar... Larco Mar ni sebenarnya adalah shopping complex yang berada di satu tebing yang tinggi berhadapan dengan laut (Pacific Ocean)... Ombak kuat memang tak sesuai untuk mandi... Biasanya dorang ni lepak-lepak tepi pantai tu untuk berjemur, ada jugak yang 'board-surfing'...*kalau salah jangan gelak ;) hehehe

Image: Google

Bangunan berwarna coklat jingga yang terletak di tebing tinggi tu adalah Larco Mar Shopping Complex... Di bahagian bawahnya terdapat jalanraya di sepanjang pantai. Ayat apakah ini.. ;p

Beberapa keping gambar koleksi peribadi untuk tatapan rakan-rakan dan juga kami nanti (ayat skema... Ya ampun!) 






Paragliding
Paragliding


Cloudy
Cuaca di sini memang biasa berkabus, cloudy... Angin yang berhembus biasanya sangat sejuk... So breezy & cold!








Rosa Nautica Restaurante
 Restauran tepi laut... Sangat unik & cantik... Kami belum pernah ke sana lagi cuma lihat dari jauh sahaja ;)



Nite View


That's all... Semoga terhibur... he3x ;p

Chao!

Buenos Noches Peru! Buenos Dias Malasia! 

Loves ya! xoxo

P.S. Nanti saya blogwalking! Jumaat ni Good Friday, cuti! Esok, Maundy Thursday! Cuti jugak! Nak pergi jalan-jalan...Yeay!!! Insya'Allah... :);)))

46 comments:

ShimaSalleh said...

Masyaallah cantiknya pemandangan kak mar... Tak gi berendam ke ;p hihihi

Anum said...

bestnya kalau dpt pergi sane

ijayuji said...

Salam marya! holaaaaaaa :D cantek gmbr2 kat pantai tuuu, pasir kat pantai sana tak putih sgt ya? kalau kat sini g kepulauan lah mmg akn jumpa pasir putih2, yg kuning2 pun ada ehehe... sunbathing cara sopan takpe kalau sunbathing cara melentang haruslah tutup mata hihihi..sama jerrr kat sini kalau g pantai2 dia org biasanyer mat saleh ler, sbb org2 siam ni budha dia org kuat, dia org berenang pun pakai tshirt kdg mengalahkan org2 kat mesia pulak dgn bikininya huhu..

Riri Yoorin said...

wowowo..best nye dapat berhijarah kan.. rezeki kamu ni.. n memang seronok dapat pengalaman baru :)

Puan Kutu said...

mmg cantik sgt permandangannya..mmg best berada dirantau org klu tahu menghargai..:)

Bulan Syurga Firdausi said...

kak....wowww gorgeous.......bestnye!

ka . ka . mim said...

hola linda! hehehe, menakutkanlah shopping complex tepi tebing tu, tp cantik sgt semua permandangan, sok good friday kuching pn cuti jugak, hehehe, tp sy hari2 cuti smp bln 5 nnt

Liyana said...

cantiknye pemandangan.. best lg klu dpt jejak kaki kt sini ek :)

mama hani said...

cantiknya......

Izan Ishak said...

cantik sangat pemandangan kat tepi laut tu... tiap tempat ada keunikkannya masing2 kan...

Huda said...

Best kan bila berada di rantau orang, banyak pengalaman..

Asmara said...

Cantik! Rezeki dpt tengok live muka bumi yang menakjubkan di Peru kan. :D
*happy holiday!

fiza said...

Cantiknya permandangan.

QueeN TerataI said...

seronoknya... mmg cantik2 semua gambar tu.. terasa diri sendiri plak ada kat tempat tu.. bertuah marya dpt merasa merantau di negara org.. :)

wahida said...

ya Allah!! cantik giler beb!!
teringin pulak aku nak pegi restaurant yg kat tepi pantai tu...mesti view superb kan nok??

wardah @ fie shah said...

Best nya banyak cuti! Maundy tThursday tu apa Maria? Macam wordless wednesday ke? HAHAHA.

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
Ya Allah.. canteknye sume gambar permandangan tuh~ terpukau kejap..:)

baru tahu suhu kat peru cam kat cameron highland.. bestnye!!

terima kasih atas perkongsian pengalaman Marya di sana..best sgt!!!

MamaEma said...

seronok juga di negara orang ni kan

Nazayiena said...

Hola linda,cantiknya view tepi pantai tu dgn pasir putih dan tinngi yea,klu tgk bwh mesti rasa gayatkan.Seronok boleh merasa duduk kat negara org....

maszull said...

assalamualaikum Marya....wah !! cantiknya pemandangan kat sana ye...menarik sekali...:)

Sidratul Muntaha said...

ahhaha
senak perut aku baca...
adei..
ayat nonggang tu normal la
tpi bab mkn cili tu aku agak2 jerlah.
adei...
mati beku klu bersojuk tu mmg bikin aku gelak beso
sbb melingko blik dlm selimut.
apepun..
ciptaan Allah ni pelbagai dan indah..
aku kan..
klu citer pasal latino ni aku takden sgt piko si jenipe lopes tu
aku dok tingat2 shakira...
tu mmg betul2 mak darah nenek keturunan latin
tetiba rasa nak gelek2 plak lagu rabiosa tu..
aiyayai!!

de engineur said...

Cantik betul lah pantai dlm posting ni. Ada amik gambar yg super wide angle kah? Kalau ada boleh jgak tengok keseluruhan pantai ni.

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

cantik ! cantik ! cantik !....thanks for sharing...

wah nak pi bercuti ya...bagus bagus...bercuti ni selian utk release tension, dapat juga bercinta dengan suami kan....penting tu....

anyway, happy holidays....enjoy...nnati stori-stori okeh....

hugs for iman...

ieda said...

wah2 sgt2 mengagumkan akak ..
permandangan di tepi pantai tuu cantik sgt2 dik ..

akk duk bayangkan kalau lah tsunami .. huhuhu

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

cantik sungguh pemandangan :)

Chekpid said...

wa...seronoknya dapat ke tempat orang...banyak bentuk ciptaan Allah yang indah-indah.

CaDLyNN said...

cantik view kt sane...

Mamasya said...

Salam Marya.cantik view pantai kat sana dg laut membiru.slmt bercuti!

Pok Amai-Amai said...

Terhiburlah baca entri n menatap pics dlm entry awak nie. Suke! Heheheheh...ctk betul pemandangan tepi pantai die tu. Laut biru je. Tapi syg, bhy utk mandi. Eii...seram pun ade nengoknye...

Sue-Rya Qistina said...

subhanallah..cantiknya alam ciptaan Ilahi..bila la dpt pergi sane agaknye ye..huhuhu

Lady Rina said...

cantiknya pemandangan...suka sangat..

Queenie said...

Hola Marya..

nice entry nic pics...
takleh lama kat sini, sambil baking cupcake n kepala pun still ting tong!

t.kasih sudi jenguk akak selalu...

Ummi Iman said...

cantiknya pemandangan.. kalau sebut laut tiada yg tak cantik betul tak? ciptaan Allah memang mengagumkan. cuma yg bezanya warna air tu.. di sini warnanya lebih menarik

Ibuhani said...

Cantiknya kedudukan Larco Mar ni.....kalau k.ani ada kt situ, tiap2 ptg gi duduk kt tebing tu mengadap laut .........subhanallah!!!

ikatankasihku said...

as salam mar...

best giler pantai dia..pasir pon hitam ek...
memang hebat kurnia iilahi.. :)


*kelakar bab muka diaorg merah padam menahan pedas....hehehe

Aishah Jahirah said...

dok bayangkan muka diaorg makan pedas sampai keluar hingus tu...hehee habis la kalau kena makan makanan malaysia yg pedas2...
cantik la view kat sana.....lain negara lain la viewnye kan....:)

Eye_nee said...

Ralit membaca N3 kamu..tambah2 N3 kali ni penuh pic yg superb...mcm terbyg2 diri tgh dok makan2 kat restauran tepian pantai itu...uhhh!!!!angan2 mat jenin jer la...

Cikpuan rara said...

akkkk rindu kat akk,lama dh tinggalkan blog.x tak update story pasal peru.hehehe.cantik nya laut tu kak.ooo org sana x suke mkn pedas eh.kalau kite lak x pedas x lh nk mkn kan.hehe.

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

subhanallah... hijau daun dan biru laut yang mendamaikan (^___^)

Cikgu Ma said...

salam kak marya...lama x singgah,...sebuk ..hehe...moga sehat dan ceria =)

norhidana said...

cantiknya kak supink complex tp laut tuh... tp kt situ takde ke ombak bsr mcm tsunami kak?serem ngn restoren tuh... dh la nun kt tgh situ...

jalapeno tuh pds sgt ke kak? sama mcm cili api kite ke cam cili bsr? kalu yg biasa tgk kt man vs food tuh dia mkn ghost chili tuh mmg ada ke?

wan nurul hezrina said...

kak...serius aku suka ngan pemandangan kak.jgn kata mat salleh aku sendiri perut nipis tak tahan podas!huhu

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Ingin sangat nak cuba paragliding.. Macam best jer..

mama aini said...

assalam marya..cantik & indahnya ciptaan Allah..hu2x..

Ezad Skytech said...

mmg sgt cantik pemandangan kat sana..:D

IntaNBerliaN said...

Ya Allah... cantiknya pemandangan pantai dkt sana..