Gracias!

Mar 8, 2012

Recipe & Alpaca Rugs!

Assalammualaikum...

Hola peeps & amigos!

Nak share recipe for Nasi Minyak, Fucuk Goreng Berkentang dan Daging Masak Hitam tu... Saya masak ikut apa yang ada, so resepinya pun ikut tekak & main campak-campak je... :):) Sidratul Muntaha, Puan Kutu & lain-lain: Happy cooking! ;):)


Nasi Minyak ( Hidangan untuk 2 orang)

Bahan-bahan:-

3  cawan beras Basmathi (Direndam dalam air lebih kurang 1 jam)
2 biji buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang*
1/2 cawan minyak sapi (saya guna QBB-halal ;) )
 1 cawan fresh milk (Boleh guna susu cair)
Daun pandan ( Saya tak letak sebab baru nak tumbuh...hehehe)
Bawang putih & bawang kecil yang dikisar (Lebih kurang 2 sudu besar)*
Garam secukup rasa
Pewarna kuning
2 inci halia (Dihiris)*
Gajus, kismis & bawang goreng (Sebagai hiasan kalau suka)
* Kalau masa kat kampung dulu kalau kenduri ada yang letak pedal & hati ayam goreng yang dihiris nipis-nipis sebagai hiasan... Sedap! :)

Cara Memasak:

Panaskan minyak sapi QBB, kemudian tumiskan bahan-bahan yang bertanda * sehingga naik bau... Masukkan fresh milk tadi... Tos beras yang direndam kemudian masukkan bersama-sama bahan-bahan yang ditumis & kacau hingga rata... Masukkan juga daun pandan serta garam secukupnya... Masak nasi seperti biasa dengan air yang secukupnya... Bila dah hampir masak masukkan gajus serta kismis, jangan lupa titiskan pewarna kuning... Kacau rata, taburkan bawang goreng sebagai hiasan... Siap! :)

Fucuk Goreng Berkentang

Bahan-bahan:

Sebiji kentang (Dipotong panjang-panjang)
Sekeping tahu
Fucuk & suhun secukupnya
1 sudu udang kering ditumbuk
1 sudu besar bawang putih & kecil yang dikisar
1/2 biji carrot (Dipotong bulat)
Garam & serbuk perasa secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng

Cara memasak:

Goreng kentang sehingga empuk kemudian asingkan, begitu juga tauhu digoreng garing kemudian asingkan... Tumis bawang yang dikisar bersama-sama udang kering yang ditumbuk sehingga naik bau... Kemudian masukkan carrot yang dipotong bulat tadi, masak sehingga empuk...  Masukkan kentang dan tauhu yang digoreng tadi, masukkan sedikit air jika terlalu kering, diikuti dengan fucuk & suhun tadi... Akhir sekali, garam & serbuk perasa secukupnya... Siap untuk dihidangkan bersama nasi minyak... Actually, lauk ni untuk my Iman yang suka makan kentang & tak pedas :)


Daging Masak Hitam

Bahan-bahan:

Daging batang pinang
1 biji bawang besar-dihiris nipis (Saya guna bawang Holand yang berwarna kuning tu)
3 sudu bawang putih & bawang merah  yang dikisar*
2 batang serai (Dikisar)*
2 inici halia (Dikisar)*
2 sudu cili kering yang dikisar*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
2 sudu kecil jintan manis ( Digoreng tanpa minyak kemudian dikisar)*
Kicap secukupnya ( Saya guna kicap kipas udang)
Minyak secukupnya
Garam & gula secukup rasa

Cara Memasak:

Rebus daging dengan kicap sehingga empuk & lembut... Air rebusan jangan dibuang... Tumis semua bahan-bahan yang bertanda *. Kemudian masukkan bawang yang dihiris, selepas itu masukkan air rebusan tadi, tambah kicap mengikut selera... Masukkan daging masak sehingga kering, letak garam & gula secukupnya... 

Mudah & senangkan :) Selamat mencuba!

Eima Caa, IbuHani : Story mory about Alpaca Rugs... haritu Marya ada pergi tengok dekat Larco Mar, saja survey-survey... Yang besar macam katil queen size (lebih kurang) harganya, 3800++ soles lebih kurang USD 1500 ++ ( RM4500++)... Belum tanya harga di Inca Market & Indio Market maybe boleh dapat lebih murah... Tapi, Marya plan nak beli bila kami dah boleh speak 'good' in Spanish & bawak orang tempatan for bargain ;) Insya'Allah 3 tahun lagi before balik for good... Sempatlah kalau  nak kumpul-kumpul tu kan...hik hik hik ;):)

Image: Google
Image: Google
Lebih kurang besar macam nilah sizenya tu... So soft & warmth, geram tau! Kalau tengok & rasa yang real lagi best :) Oh, Alpaca ni closely related dengan Llama... Llama ni banyak di kawasan padang rumput di tanah tinggi Andes di Central of Peru... Llama fur lebih lembut, ringan, strong, fine & warm dari sheep's wool... 

Image: Google
Image: Google

 Kalau pijak boleh tenggelamlah kaki tu...hehehee :):) Ada macam-macam bentuk, size & design...


FYI, Alpaca ni sejenis haiwan yang lembut, penyayang dan adorable, unless extremely provoked... No Alpaca is ever KILLED for its pelt... Kalau pupus pun sebab perubahan persekitaran Andes!  Pelts from these animals are harvested and used as to make rug & home accessories. Cara nak ambil bulunya sama lebih kurang macam nak ambil sheep's wool jugak... Boleh baca sini kalau tak caya... hehehe~

Marya just nak share, sebab Alpaca ni very rare kan... Why not, kalau ada satu... Berangan* ;):)

Esta bien, chao!

P.S. SPBA cancel kan... Tapi dapat kenaikan juga, ambil calculator siap-siap kira budget...hahaha! Alhamdullillah! Alhamdullillah! Tahniah pada semua penjawat awam :) Saya skim lain, dengarnya dapat bonus tapi proportinate... Alhamdullillah, better than nothing... Kena fikir juga kemampuan kerajaan, kalau adil semua pun happykan *wink*wink* ;):)
P.S.S. Hubby sayang, domestic allowance bie naik tak? Nak kumpul duit beli Alpaca Rugs ;p hehehe :)


29 comments:

Adylia Qarissa said...

kalo pijak boleh tenggelam kaki...nak try la pijak akak..heee

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

besnyer... is nak terai masakla (^____^)

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! MAcam best jer kalau nak pelihara Llama tu..

CaDLyNN said...

untungla keje gomen..ehehe..

cantikla alpaca rugs tu....

Gen2Merah said...

hola hola orang Peru d sana... salam ceria2 kami d Malaysia... ehehe.. tengok2 gambar makanan pun dah kenyang.. hihi..

aReLaN said...

nasi tu nampak sedap.katil,karpet pe sume tu kalau dapat pon best.rasa cam di awangan je.hoho (skang tidur guna toto je)

norhidana said...

hehehhe tgk resepi cam senang bt tp heheh ntah rajin ntah tak ehhehe...
tp msti nk cube...

aduhla,gebus nyer kapet tuh kak... bantal tuh... huhuhu skrg ni kl ujan je msti sedap tido ngn cadar LLama tuh

AriF FaZDiLaH said...

Sedapnya.....nak..nak

Eima Ari said...

Ayooo...

mcm dah minat giler dkt alpaca ni..huwaaaa...

nak semua yg kat gambr tu...;)

atoyaiii..kak Marya mengoda aiii...

Sidratul Muntaha said...

sempat lagi ko tnya elaun ko?
menatng2 la ssm maintain..
btw,
takdelah susah mana nasik ni sice takde rempah yg digunakan...
lebih kurang mcm nasi beriyani yg aku bese buatlah...
hhohoohoh...
on the other hand...rupa2nya ghee la yg buat nasi ni sedap yer?!
tak terpikir aku since bpk sedara aku guna minyak mazola..
lagi satu...
sukatan air tuk masak beras tu bape yer lepas rendam sejam?
tak lama ker?
aku paling kuat pun rendam beras masthmati ni stgh jam jer
tkut dia patah2 nnti
yg aku tahu:
1 cup rice = 1 cup water...
klu dlm resepi ko ni ade sukatan lain bagithu..
ke mcm org2 dulu buat
ikut aras jari dari beras tu...
hohohooh..
yg paling kau tggu resepi daging itam tu..
aku dahlah pemakan daging tegar!!!

Merci beaucoup pour la recette. Je l'aime tellement! C'est tout à fait utile!
Que je l'adore!
xsabo nak try!!

Hanis Azla said...

nyum2.. nampak sedap sgt nasi minyak tu dengan lauk pauknya.. teringin pulak akak nak golek-golek atas Alpaca Rugs tu.. he..he..

miloais milo said...

ada resepi - iols ambik ye...
nak try masak - kalo berkesempatan hujung minggu!

Ira Nira said...

fucuk 2 cam bez..nti nk try laa resipi ni =)

Ira Nira said...

fucuk 2 nmpk cam bez..nti nk trylaa resipi ni =)

Pok Amai-Amai said...

Awak, alpaca rug tu klu di bawak ke msia...takley dibuat alas katil. Mau tak ley tido malam kang. Hahahaha!

Tea said...

Mak aiiii... Sedapnyeee nasi warna warni tuuu... Tambah lg ayam merah pergghhh

Sidratul Muntaha said...

aku cakap perancis dah..
berkarat dah..
dulu ngaji smpai level 2 jer kat Unikl MFI

Eye_nee said...

hola hola sis..baru rasanya nak mintak resepi daging hitam tu dah ada hari ni...tq sis...

Ibuhani said...

X pernh plak try fucuk goreng berkentang dgn nasi minyak sbb slalu dgn jelantah jer...boleh tru tu!

Marya....hehehe...x nak yg mcm cadar katil tu. Besau sgt n mahal tu! Nak Alpaca rug yg memanjang yg boleh letak kt bawah sebelah depan katil .....ukuran lebihkurang 6x3 gitu! Warna putih kalau boleh or beige kalau x der putih.... :)))

Ibuhani said...

Marya...hehehe...lupa plak! TQ mention link ibuhani kt entry ni....malu plak!

Sue-Rya AQ said...

must try resepi ni..hehehe..nmpk sgt sedap!

bole la bwk blk ole2 utk saya nnt..hehehe :)

anisalya said...

saya suka resepi sbb tgk pic pun nampak sedap. hehehe... alpaca rug. kalau beli dan buat tidur sure rasa macam tak nak bangun kan?

Lynn said...

Wah...dah kenyang-kenyang pas tu tidur..mesti best nie..cayalah marya...nyum nyum..

Faidhatul Arfah said...

ya Allah sedapnya, tngk mkn tuuuuu dah la tngh laparrrr. ASTAGA . nk p mknnn japp

Nazayiena said...

Lembutnya alpaca rug tu kan,spi pijak kaki boleh tenggelam.....tp mahalkan,Macam Marya rugi klu x beli boleh buat hasil dr duduk negeri org.

Azi said...

husband azi xsuka makan nasi minyak. fucuk my doter reject.. daging hitam pulak azi kurang.. camna tu...btw enjoy your meal, nampak sedap...

Maya Mayana said...

marya kalau yana dapat tidur kat situ confirm samapai esok liat nak bangun..hehe...

waa leh nyopping yer gaji n allowance masyuk...

Zefa NorAsmara said...

Oooo.. alpaca namanya.. hehe.. baru tau.. :D

Kamalia said...

bestnya nasi minyak itu..nanti nak cuba jugak..akt sana ade jugak ek brand QBB?kalau kat sini sellaunya QBB ni untuk cheese dan butter,margerin..ok,daging masak hitam KIV..nanti ade daging boleh cubo buek pulak..tq for sharing the recipes..
gulp!mak ai,mahal sungguh ni marya..memang kena suh hubby naikkan elaun kot..hehe