Gracias!

Apr 13, 2012

Karipap karipap cinta!

Assalammualaikum...

Hola Mi Amor!

Saya sebenarnya geli dengan title kat atas tu tapi gedik nak letak jugak! hahaha :D.... Tak faham kenapa ada tajuk movie macam tu... Mungkin penerbit & pengarahnya yakin kalau tajuk macam tu movie tersebut boleh box office... ;p

So, saya pun nak tumpang jugaklah kan... Nak jugak cerita karipap cinta yang saya buat semalam... *yang sebenarnye* ;):):)))

Malu nak tunjuk sebab seumur hidup mana pernah buat karipap, selama ni tahu ngap! jek... hehehe... Sebab teringin sangatkan, so kenalah buat sendiri walaupun tak reti... First attempt kenalah simpan sebagai kenangan untuk diketawakan bila dah pandai di masa hadapan...keh3x... Boleh ke cengitu? ;):)

Tada ~


 Tapi, jangan tertipu saya tak buat pun kulitnya tu... Kulitnya saya pakai yang segera punya...


Mana reti nak buat kulit karipap, nak uli-uli tu belum pakar lagi...hehehe ;):)))


Saya buat intinya sahaja... Hubby pun suka je... Tersenyum-senyum makan... hehehe ;);))


Tayang-tayang lagi...


Nyum...nyum...nyum! :):)))


First time, mengelim sendiri karipap! Asal boleh...hehehe.. Senget benget rupo eh, janji boleh makan! ;)


Yang ni pulak, homemade chicken nugget! Crunchy & tasty!


Saja nak puji diri sendiri...hehehe...:))) Yelah penat tau buat, dahlah remeh... Memerlukan tahap kesabaran yang tinggi... *Saya yang kurang sabar sebenarnye...hehehe*

 Konon-konon nak buat bentuk love, ntah bentuk apa yang jadi saya pun tak tahu...

Apa?? Nak resepi?

Adoi... Bukan kedekut.. Saya ni bukannya expert sangat pun... Serius malu...huhuu.... XD

Nanti kalau dah betul-betul terror & cantik saya share key... Jangan marah tau! :)

Tilapia Masak Taucu
Tapi saya nak share resepi Tilapia masak taucu ni... Dulu Mixed Family: Dini ada mintak resepi, ni baru nak bagi...Teruk betulkan?? Rasanya dah lama sangat dah since bulan Januari lepas di entry ni: Pescado en Peru. Tak tahulah Dini ingat lagi ke tak? Selak-selak entry lepas, I nampak you request recipe... Sorry ye Dini...

So, here the recipe! So easy... Nyum...nyum...


Bahan-bahannya; Bawang besar (saya guna bawang Holand), Cili besar (Saya guna cili jalapeno), Halia (Dihiris), Bawang putih (juga dihiris) dan taucu... Minyak untuk menggoreng...

Tilapia Fillet
Cara memasak; Gaul ikan tilapia dengan garam dan kunyit... Goreng seperti biasa, saya suka garing-garing! :) Asingkan... Guna lebihan minyak menggoreng ikan tadi, tumis semua bawang dan halia sehingga naik bau, kemudian masukkan taucu, kalau suka letak santan sikit... Bagi rasa lemak-lemak gitu... Tak perlu garam sebab taucu dah cukup masin, bagi saya... Kemudian barulah masukkan cili jalapeno... Siap! Hidang dengan nasi panas-panas! :)

  Happy cooking! 

See ya :) Chao !

P.S. My blog's new look! Taaanteek tak...hehehe ;):)))




42 comments:

NIZAM said...

kenapa buka blog pagi2 terus nampak gambar makanan ni? hikhik. terus terasa nak bekpes ngn karipap tu.

Morning dari Malaysia :))

Nazayiena said...

Samalah kak Nurul pun x pandai buat karipap selalu beli yg segera tu je,sedapnya tilapia masak taucu tu...
Dah ada header baru blog Marya,siap I love M'sia lg,cantikk.
Jam tu masa kat peru lebih kurang sama kat M'sia masanyakan cuma selisih satu hari beza M'sia ngan Peru.

Acik Erna said...

assalam marya..tak tau pulak acik kulit karipap pun ada yang segera.yang acik tau kulit popia je.
cantik blog marya..lagi la acik suka sebab warnanya warna kegemaran acik..

mamavogue said...

Marya Sayang,
wah berkaripap cinta kat Peru ekk..
nampak pun sodap tuh!

header pun cantekk sgt!

Rumah Kuning said...

tiba-tiba...lapaaar.
header baru comel la marya.

cinnamon.com said...

salam

wah,byknya makanan.

..

nampak semua sdap..rajin ke dapur tu dah kira ok sgt la.

ShimaSalleh said...

Tantekk tantek! header baru :)
Ok la tu kak Mar mengelim. Kalo shima lg burok kot ghupernye kehkehkeh
Yg teror en.asben la! caye tak

Ibuhani said...

beruntung suami kalau isteri rajin masak...makanan dr airtangan isteri n ibu adalah yg terbaik utk menguatkan lg kasih syg. Sbb bila kita masak dgn kasih syg maka kasih syg tulah yg akan menyerap bersama makanan tu ke tubuh si pemakan......hehehe....slmt memasak utk yg tersyg ye!

AriF FaZDiLaH said...

kena buat popia cinta plak nie...

|| NaFiRaa || said...

talapia masak taucu memula ingatkan ayam masak paprik.. sedapnye..

waahhhh.. rumah dh tukar cat laaa.. cantek2~

Mamasya said...

Salam Marya.bila dah jauh di perantauan, nak mkn apa kena buat sendirikan.akakpun masa kat Msia malas nak membuatnya tp skrg kenalah buat bila nak mkn.berkenan kat nugget ayam tu...mmg nampak crunchy.ikan talapiapun ada kat sana.sama kat tempat akak.

NOOR FATIN said...

mama saya rajin buat karipap! tepung karipap tu kan, doh org panggil kan saya suka makan, ratah. hahaha sedappp kak :P :P tapi xleh byk2 nanti perut kembung.. ekekek xelok makan sbnrnya tapi saya suka. mama slalu bising :P

sini kan karipap semua inti ikan, xbestnyaa, mama slalu buat inti ubi kentang, kdg2 bubuh udang, kdg2 daging, baru la sedap, terasa... kat sini xde pn jual mcm tu, mst inti ikan, failed la bagi kitorg hehehe

tilapia masak taucu tu nampak sedapp!

Puan Kutu said...

nak gak resepi naget tu.plz...

tak ska ada kulit karipap segera nie ye..sy pun tak reti sgt buat karipap tp uli gak la sesedap rasa.haha..

Papa Mifz said...

tajuk tuh mmg goli den dgr..haha

tapi karipap ituh nmpk sungguh menyelerokan..:)

AmirFX said...

Hola Marya! Nasib baik buka blog nie tengah2 malam.. Tak la termengidam sangat.. haha..

Mat Som said...

Assalamualaikum Marya

Lepas ni keluar pulak cerita

JEMPUT-JEMPUT CINTA
LEMPENG-LEMPENG CINTA

Kalau karipap itu dah ranggup, bolehlah pasarkan ke seluruh Peru.

Mama2Q said...

sana pun ada talapia yer..ingatkan u all bantai salmon jer everyday..hehe

.:fyzz:. said...

salam marya...
tadi nk tinggalkan jejak..tp pc dok jd 'hang' lak..
sedapnya karipap...suka sngt karipap yg marya wat..sbb apa handmade dn of course la makan ketika masih panas...fyzz tak penah wat lg karipap..kalau wat pun yg frozen..hahaha..

p/s: saya suka la headline baru marya nih..sempoi ja..apa yg penting we love Malaysia kan..whatever we go..rite?

Queenie said...

oooo tanteknya umah baru...cam pink panther! heheehe....

Marya, kat sana ada taucu tamin? (jakun nih hihihi)...or bawak dari mesia eh...your masak taucu sama cam akak punya style cuma akak guna bwg besar India marii...

akak pun goli ngan tajuk cito tuh, apokobondo cinto dikaripapkan? kang kalu kito kato goli kang, org kato kito lucah tapi mmg tak bokonan laa...tapi gasak la an? bukan masalah kito...k'jaan pun takdo komplen...

karipap tu dah ok, cuma mungkin goreng dalam minyak panas eh, tu pasal keluar pimples stone ekekeke
biasanya goreng pastri kena guna minyak sejuk atau suam, baru besarkan api sikit2...tapi well done! yg penting mahu mencuba, mahu ditambah rajin, pasti jadi juara, pasti!!!

try lagi...apalagi kalu hubby suka!
tak rugi...nanti dah menjadi, boleh bukak table kat masjid!!!

mama ju, said...

Aslkm Marya

Tahniahlah pertama kali buat dah lulus!
Nugget tu namapak menarik, pandainya.

Ariff Budiman said...

Salam
Ini barulah betul-betul karipap cinta. Bila suami udah suka ya. Filem itu karipap auta banyak.

Sidratul Muntaha said...

novel karipap karipap cinta mgm ade.
mgm totally patuh syariah compare movie dia yg mcm hampeh.
buat karipap sgt senang weih
mak aku ajo guna minyak panas jer nak bagi crispy dengan air suam sikit time nak buat doh dia..
itulah satu2nya ilmu memasak yg aku terer belajar dari mak aku.
kuih2 lain failed!!
*dulu sbb tolong mak aku niaga nasi lemak dan kuih muih la aku terer buat karipap ni.
*karipap jer pun.kuih keria pun kena reject selalu sbb tak leps QC mak aku.ahaha!

Hanis Azla said...

rajinnya dia.. buat nugget sendiri lagi.. kagum akak.. akak sampai sekarang tak reti nak buat karipap walaupun nak klim tepi tu mmg boleh.. sebabnya kalau nak makan aje mak akan buatkan.. itu yg jadi manja sampai tak reti nak buat sendiri..

Lynn said...

Wah..tahniah..tahniah..terror lah..chaiyok chaiyok..jeles tau...

Nida said...

Tengok karipap tu.. cik abang terus cakap "Ibu... petang ni masak karipap boleh?"...hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

chicken nugget buat sendiri..cayalah kak marya... aiii... semakin lama ikut blog ni asa semakin jeles dengan masakan2 homemade...

yaALLAH, bagilah is pandai cam kak marya (^___^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

eh kak, dah berwajah baru... (^___^)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Tantekkk rupa baru blog marya..


Kalau dtg sini sy kena lepak lama sikit psl bnyk tertinggal entri marya huhu


kira hebakk la tu boleh kelim karipapa dan pandai buat inti..sy cuma tau beli siap jer huhu


oh ya sy nak resipi chicken nugget home made tu psl anak dara sy suka nugget tp u knowla kan yg kat pasaraya tu bukan sihat sgt


yg talapia ni nak amik resipi tp sy tak suka taucu la..x letak boley tak?

fieda said...

pandai buat sendiri..

blog ni dah cantik sekarang ni..

miloais milo said...

rajin banget uols masak2 ni...

lama giler tak buat karipap...
nak kena tunggu mood memasak datang berduyun2
baru bleh layan buat kuih ni
hik hik hik

Pok Amai-Amai said...

Ala...w'pun kulit karipap tu homemade tp awak berjaya gak kelim karipap dgn cantik sekali. Sy? Hampeh tau! Uwaaa!

Eye_nee said...

amboi dalm tak tahu tu jadi juga karipap dia..akk ni hrmmm..semangat jer berkobar...malu terlebih dari semangat nak buat...mcm mana tu...siap buat nugget lagi..homemade gitu...cayalah sis....

Rtp Farra Arisha said...

wahh, currypuff is one of my favorite! mama arisha juga selalu buatkan karipap...arisha klo bab mengelim kulit karipap memang totally failed hiks. kiranya tau goreng dan makan je! :D

P/S: wanna follow this blog, but where's the follower box? anyway, nice meeting you here! keep blogging as well...

Mr. Cemat said...

wah... semuanya sedap..hehehe

cik kasih hatiku said...

rupa xpenting.. yg penting sedap.. hehe.. salam kenal dr sy..:)

Mariambebakar said...

Bersyukurlah Allah anugerahkan bakat memasak buat sahabat blogger mummy ni..
Terliur sangat inti karipap tu :)

ikatankasihku said...

comel karipap tu..kuih peberet ikin ni...sedapnyer lahai, tu baru tgk tu, blm rasa lagi...ada lagi tak,. meh campak seketul kat ikin ni..hahahaha

anisalya said...

baru je nak mintak resepi homemade nugget tu. mana tau ank2 suka. boleh la jual kat anak2 pulak. muahaha... boleh la buat selalu.

Juliet_iRa~" said...

wah karipap..heee..

kalau dah jauh gtu mmg nak mkn kena msk sendiri laa..:)

wahh buat nugget sendiri!sedapnyaa...

Nisa said...

Masuk blog ni memang buat saya terliur... Tak baik tau! :P

Azi said...

salam marya...
sbnrnya sy pn xreti masak karipap..hi3..

lagi satu sy xmakan ikan talapia dan segala jenis ikan sungai.. huhhuhu

IntaNBerliaN said...

rupa karipap xpenting.. yg penting rasa..hihi