Gracias!

Apr 23, 2012

As sweet as my Pudding!

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Harini baru berkesempatan nak update... Taklah sibuk mana pun, rasanya weekends, lebih molek kalau berehat-rehat and focus on familia ;):)

Berusaha menghabiskan novel K.Hanis Azla, Takdir Fitrah Terindah... Rasa sayang nak habiskan baca cepat-cepat... Pelikkan? Sebab, nanti dah tak boleh nak berangan jadi Nur Fitrah yang cantik serta penyabar...hiks...hehehe ;p

First 100 pages buat saya menangis tersedu-sedu... Serasa berada di tempat 'dia' - refer to heroin (berangan)... Adeh, saya ni memang mudah mengeluarkan airmata, nampak je macam keras hati tapi orang yang kenal dan rapat dengan saya tahu betapa 'tisu'nya hati saya...huhuhuuu...

Cakap benda sedih sikit mulalah nak cembeng, sebab tu kalau boleh saya cuba elakkan melihat, bercerita benda yang sedih-sedih, nanti saya nangis... Kalau saya nangis, Iman yang nampak pun akan nangis and pujuk-pujuk... "Dah, dah, jangan nangis... Sayang Umi, sayaaang umi..." Lagilah buat saya nangis... :'(

Eh, apa hal cite pasal nangis lak ni... hehehe ;)

Sebenarnya saya nak 'show-off' Triffle Pudding yang saya buat last week hehehe ;):) Terasa bangga nak tunjuk walaupun tahu diri ni Chef Amature jek...hahaha :p 

Resepinya tersangatlah mudah, sebab tu berani nak cuba... Resepinya saya ambil di rumah Aunt. Titli, suka tengok dia masak, kelakar pulak tu... Dan yang paling best  dia ada berkongsi cerita how's she came to become Islam... Masya'Allah... Seronok sangat! 

--------<-----<---,@

 Now, time to show-off, show-off... 

My Sweetie Yum Yum Triffle Puddings!


Nampak sedap kan?? Memang sedap pun! ;p


Abaikan yang comot-momot tu... hehehe... Toppingnye saya pakai hentam je letak blueberries... 

Ingat nak letak strawberry, takde pulak... Bukan musimnya... Kalau ada pun tersangatlah mahal!  :(

Blueberries ni pun 250g dah berbelas soles... Tapi sebab dah takde sangat, beli jelah apa yang ada, buah kiwi pun jadi lah...hik3... 


Kebetulan masa buat puding ni, agent rumah datang... Tetamu yang tak dijangka! Datang untuk menukar sofa yang dah lama, as a compliment... Takde apa nak dihidangkan, so I just served them with this pudding! They were so amazed! Seolah-olah macam tak caya saya yang buat sendiri...hehehe... Hidang jugak panqueques (pancake) with maple syrup! Ringkas & cepat! :)) 




Suka betul dorang makan... Rasa nak gelak pun ada, yelah tengok jelah rupa puding tu lekeh je...hehehe ;))


Oklah dear, thank you for reading!

"My dear bloggy friends, 

Even you don't look me right in the eye, 
Even you can't ever wipe my tears when I cry,
Even we can't share some tea and honey so sweet,
Or walk together down a path, or up the street...

But, we can still be good friends, because you see,
We met on the internet, you & me,
And when you have a cyber friend, it matters not,
How you look, what you wear, or what you've got...

I don't care where are you come from,
or if your size is perfect, plump or skin and bones,
You're there for me and I appreciate you,
You've been a pal through thick and thin...

You share my glad times,
And in my sad times, you made me grin,
So I write this for you, dear friend so fine,
To tell you, I'm so glad you're a pal of mine...

And here's a hug, though not with arms,
For that can't be,
But it's a hug, straight from my heart,
To you, from me"

Loves, xoxo

Marya Yusof

------<-----<----'@


P.S. Terima kasih atas doa serta kata-kata semangat... Terima kasih pada semua yang sudi membaca serta meninggalkan komen dan jejak... Buat saya terharu... Tengok... Dah nak nangis lagi... ;'))) May Allah protect all of you! Amin~

68 comments:

AmirFX said...

Hola! Waaaaa... Sangat sedap jer puding tu... *gurp*

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya...

orang kata 'don't judge a book by its cover'... samalah juga 'don't judge a pancake by its rupa' kan? :)

Asmara said...

rezeki tetamu, mmg sesuai utk hidangan org datang, cantik je susunannya, nampak pun dah tau sedap! ;D

ijayuji said...

Salam lama akak tak singgah sini ke mmg akak ketinggalan ni? sedapnyer tgk puding tuu nak2 ada blueberry mmg fav tu, n tak pernah lagi buat triffle hihihi... sgt2 jakun :D

norhidana said...

salam kak...

wah3 terliur tgk triffle akak tu... msti sedap lg menyelerakan...
dana tak penah try bt pun hehehe... tkt tak jd...

CaDLyNN said...

alamak...puding triffle..sedapnye...nk cube gakla nnti..

Momma AA said...

Salam marya..

cedapnyer Triffle Puddings tu... momma mmg favorite mkn2 yg camni... yummy...

IntaNBerliaN said...

saya pun dulu kalu baca novel mesti sk berangan jd heroin.. actually, bkn novel je.. apa2 cite kat tv pun sama.. pastu mulalah nak menangis2..hahhah

cantiklah puding tu... mmg nampak sedap pun.. wah.. rezeki tetamulah nampaknya... seronokkan bila tgk tetamu kita mkn tu ckp sedap.. hihii

ijayuji said...

Marya, dtg lagi ni ehehe... 31 tahun ni :D sapa kakak? rasanyer dulu2 dah tanyer soklan ni kan tp asyik lupa sapa kakak sapa adik kikikii...

Anum said...

sedapnya
tgk gambar je dah terliur

Pok Amai-Amai said...

Sweetnya poem tu. Mmg as sweet as ur pudding. Dan satu lagi, sy tergoda dgn pancake awak tu. Klu sy pun jdk agent awak tu, mst sy pun mkn sungguh2. Kat sini, nak cri maple syrup mmg le payah. Klu ade, cube teke rege die bape? hahahahah!

Nida said...

Kalau begini punya hasil, dah boleh bukak bisnes dah ni..:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alamak kak marya... nagetpun xsempat buat lagi... ni dah puding dah marvelus lak (T___T) nak.. nak

.:fyzz:. said...

salam marya

rezeki tetamu dpt makan puding yg sngt maveles itew..sedapnya...deco2 dia pun cantek ..suka ..suka..bestnya kalau dpt makan gak...:)

Eima Ari said...

kesiannya saya..makan tripple xpernah..apatah lg nk mbuatnya...=)cube bg resepi sikit...hehehhee...

Nini D.. said...

menyelerakan...nak jugak!!!!

miloais milo said...

wahhhhhhhh!~ mabeles hoccay!

antara puding yg iols suker buat
sebab senang
hehehehehe

sedapnya pancake
but - percaya tak - iols tak reti buat
nak makan - kena beli!

Acik Erna said...

assalam marya..acik percaya..memang sdap tengok rupa pun tau dah..cantik.
acik pulak kalau baca novel dan tengok tv mudah nangis..kalau keadaan biasa ni susah jugak..

Sidratul Muntaha said...

siap poems..
huhu..
terbaek la desseert ko
aku takde cawan cantik nak buat sedangkan kiwi ade 5 biji kat rumah boleh abut dessert..
amti kutu daa..
btw,dah post entry karipap tu..
cer la tgk
mana tahu dpt membantu..
.

Golden Rose said...

mmm nyummy...nak cube la

chepah ila hussein said...

sedapnya kak mar!
ritu baru buat...
tapi cam sedap je lagi kak mar punya...

ada berbaur kejelesan kat sitew!

hahahhaa

(^^,)v

BrightEye said...

Assalamualaikum,

BE suka tgk triffle k.marya..nmpk cedap lah..

My dear k.marya, my blogger friend,
i hope we'll be friends until the end,
i love your stories, your life in Peru,
it reminds me when i'm in Australlia, its true...

I know my poetry ain't good enough,
But i try to make one simpler just for you,
still keep trying hard to find a word so 'tough',
But it went well i guess and i hope you like it too..

With love BE, Malaysia

noor said...

marya..sedapnya n cantik gitu

sabar dubai said...

kak maryaa lame xsinggah....waktu peru dgn dubai same ke ek? sbb skg tgh 6.15 am...ermm sedap nmpk pudding tuh...kite pnh buat resepi CMG mmg meletop...

sabar dubai said...

kak maryaa lame xsinggah....waktu peru dgn dubai same ke ek? sbb skg tgh 6.15 am...ermm sedap nmpk pudding tuh...kite pnh buat resepi CMG mmg meletop...

Hanis Azla said...

puding trifle yang sangat gojes.. mcm standard hotel tu marya.. kalau akak jadi tetamu, akak pun amazed juga.. seronok akak dengar bila marya menyukai TFT.. akak nak share something with u lah.. http://hanisazla.blogspot.com/2012/04/sad-and-sweet.html

ct rahani said...

sedapnya triffle tu kak.. makan masa cuaca panas memang menyelerakan.. :)

♥MAMASYAZA♥ said...

ermmm nampak sedap sgt puding tu

Nazayiena said...

Tengok rupa puding triffle tu pun dah cantik,mesti rasa lg sedap dgn letak blueberry lg,nyum nyum....pancake pun Marya pandai buat,nanti Insya Allah nak cuba juga.

|| NaFiRaa || said...

salam marya...

wew!! mabeles!!! terliur sangat tengok puding tuh~ kalo dekat dah gi rumah marya dah.. kikiki

mama ju, said...

Salam Mar...

Rajin sungguh Mar ni, ada2 saja yg dibuatnya.
Nanti tayang lagi ya?

mama ju, said...

Salam Mar...

Rajin sungguh Mar ni, ada2 saja yg dibuatnya.
Nanti tayang lagi ya?

mama ju, said...

Salam Mar...

Rajin sungguh Mar ni, ada2 saja yg dibuatnya.
Nanti tayang lagi ya?

mama ju, said...

Salam Mar...

Rajin sungguh Mar ni, ada2 saja yg dibuatnya.
Nanti tayang lagi ya?

maszmadi said...

wah cantik n rasa pon mesti sedap.. bestnyer kalau pandai masak kan..

mrsazrul said...

assalamualaikum..
kak mar..wah..semakin kreatif dlm memasak nie..camne kat sane?? hope semakin selesa k..triffle tue mmg nampak sodap .. :)

mrsazrul said...

assalamualaikum..
kak mar..wah..semakin kreatif dalam memasak nie..camne kat sane?? hope semakin selesa..triffle tue mmg nampak sodap.. :)

missSenget said...

kakak...

sedapnye puding tu...!!

eee..suka sgt buat kita lapar semula tau..

hihi..

Nens Collection said...

nak resepi..hehehe
mcm sedap jek..bekas die comel..
kalo sy mau bekas plastik aje..hehe

anis scha said...

Hoho saya bce novel kadang-2 suka tuka nme watak jd nme sndiri :p
Poem tu :') boleh buat touching :')

Puan Kutu said...

seronok kan tgok org makan masakan kita,mesti sedap puding trifle tu.nmpk rupa dh tahu..

suka bait2 kata poem yg last tu..:)

~najwa~ said...

nampak rupa puding tu...tergoda i...

Bulan Syurga Firdausi said...

tak terkate memang nampak sedap!mintak ckit kak :(

Izan Ishak said...

like puding trifle tu 100x bole? sedapnya bikin mak buyung ni terliurlah marya...

LYAfrina said...

nmpk sedap sgt puding tu..

yana-feehily said...

menitik air liur org malaysia ni kak marya :)

Kakzakie said...

Triffle adalah puding kegemaran bapak kakak Marya... soft, sejuk, bila lalu tekak masya-allah sedapnya...:)

Novel Hanis memang membuai kalbu..

Mixed-family in da house.... said...

Salam marya,
singgah sekejap sambil berkursus...hihihi...
Wah trifle itu sangat menggoda tau....
Take care....kiss for iman

Ummi Iman said...

Samalah kalau dah start baca novel seolah berada di alamnya. Kalau sedih mesti nangis.

Apa marya buat semua nampak sedap. Kalau buat dengan ceria pasti hasilnya pun buat org ceria ;)

Sweet and nice poem tu.. Terima kasih sudi rakan maya saya.. Hug

Zie said...

Alahai dia lagi terror.. heheh
kita baru je belajar dan baru try cuba...

nuyui a.k.a miss YUI said...

mknn yg mnyelerakan la kak..sdapnyaaa..

Liyana said...

nmpk sedap laa kak.... tepek la resepi sikit :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sweetnya poem tu..marya awak tulisla novel pulak misti best jugak sama mcm kak Hanis azla..


langkah kanan agent rumah awak tu kan :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

ya ampun....
terliurnyer tgk trifle kalerful tu..
siap ade blueberi lg..
arghhhh.. bestnyer..!!

pankek plak febret my alya..
both yummeh seh!

Alin Marlini said...

habiskan cepat buku kak fea tu..memang best...ending yg best sangat..

sedap nmpk:)

ROJAK said...

I want your pudding..

Mamasya said...

Salam Marya.cantik triffles puding tu...yummmy..pasti sedap.langkah kanan agent rumah.......

Lynn said...

alahai...sedih tau ngan en3 nie..memangla kita seangkatan..jiwa tisu..or tiramisu..hahahhaa....marya...betullah..saya dah lama tak ada kawan yg kamceng sejak habis study..tapi di blog nie saya rasa ramai sangat kawan-kawan yang baik...termasuklah awak..hahahaha..kembanglah tu..hik hik..rajin sgt awak nie tau..kalau saya yang kat peru tu..saya tak tau la..hehe..mesti saya lebih terror masak dr awak..hahahaha..lawak je tau..sedapnya..meleleh air liur..hehe

Ira Nira said...

sedapnyaaa....xthan tgk.laulaa dpt mkn y sis wat beznya =)

Aishah Jahirah said...

masuk sini mesti cuci mata tgk makanan best2...hehee..
saya pun meleleh air mata baca novel yg sedih..terikut jln cite..muahaha

:: Izz :: said...

serius dat pudding berjaya menggoda kite sis... sabar aje la >_<

mama aini said...

ehem terliur mama tgk pic.puding yg cantik tu..mesti sedap rasanya..

Ezad Skytech said...

serius...nampak sedap sgt ni kak...terliur da ni...hee :D

anisalya said...

agaknya kalau saya buat puding saya makan sendiri je. husben akan rasa jugak la. untuk ambik hati je sebab dia tekak melayu. hehehe... tp kadang2 dia makan jugak. kalau terkena dgn selera tekak dia la.

MamaEma said...

kalau ema duduk jauh di Malaysia..entah boleh ke tidak nak masak sperti marya ni...

Liza @ Adzriel AB said...

syukur... sampai juga novel tu ke Peru

NOOR FATIN said...

akak ni pandai memasak. macam2! semua hebat2, mesti sedap2. tgk gambar pn dah telan air liur. belum merasa lagi. hhehe untung suami dan anak akak. hehhhe

eh follow la twitter saya tau kak. hehehehe

ellynadyra said...

nampak sedap triffle tuh la