Gracias!

Mar 1, 2012

Mi Cocina

Assalammualaikum....

Hola amigos!

Mi cocina = My kitchen

Dua tiga hari ni sejak baik dari demam ni rasa macam tak ada mood... Rasa 'lemau' je... Perasaan bercampur-baur homesick sikit, malas sikit, boring sikit... Rasa macam semangat hilang je... Nak masak malas, nak keluar jalan-jalan malas, nak makan pun macam boring...boring...boring!!! Arghh!!! But at the end, life must go on... Maybe sebab kami super duper homesick! T_T

Ok stop! 


I have to find myself back... Diriku yang hilang...hahaha!

Semalam pergi Wong (Supermarket), pergi beli 'cocinar set' yang baru :):) 

cocinar = masak

Dah lama tak shopping accessories dapur... 


Saya dari dulu suka guna jenama Tefal... Di sini Tefal jadi T-fal... hehehe... tapi memang original ye ;)

Jenama Tefal ni memang mahal sikit tapi bak kata orang biar 'kalah membeli, tapi menang memakai' gitu :) Rasanya korang pun lagi pakar...kan...kan...hikhikhik... Investment! 


Siap beli dua lagi... Yang satu ni bukan jenama Tefal, jenama Tramontina... Kuali yang ni besar sikit... Saya rasa mudah nak masak dalam kuantiti yang banyaklah kononnya... Berangan nak buat party...hahahaha!

Dua-dua ni non- stick, saya memang suka beli non-stick pan/wok.... Senang nak masak dan yang paling penting senang nak basuh... Takdelah tumbuh urat-urat tangan tu... Kan tak 'tantek' nanti...hehehe


Bolehlah kan?


Hecho en Brasil = Made in Brazil 

Product Brazil rupanya... Trylah mana tau memang bagus product Brazil nikan... Adakah kualitinya setanding dengan harganya? Tak cuba tak tahu...hehehe...

Macam Tefal ni, saya dah tahu kualitinya bila dah bertahun-tahun guna tapi kuali yang saya beli sebelum ni macam ni pulak jadinya...


'Vontot' dia memanglah akan jadi hitamkan sebab saya memang malas nak menyental...hahaha...


Permukaan dalamnya jadi macam ni, masa saya guna buat roti jala haritu... Adakah kuali ini alah dengan roti jala... Sehingga tercabut segala 'kesaktian'nya itu... Adeh!


Boleh click pada gambar untuk membaca 'kesaktian'nya itu... Hecho en Francia = Made in France... Ini semua orang pun tahu :)


Lifetime limited warranty kononnya, tapi saya beli juga sebab saya suka :) Jenama lain saya tak pernah beli & takut nak beli... Pernah dengar cerita tak baik tentang non-stick pan ni... Lagi-lagi yang buatan China... Which is they said not healthy, cancer agent bla bla bla...

Harap dapat barang baru ni semangat nak memasak tu pulih sikitlah :D

Tapi still takde idea nak masak apa... Mr Hubby yang baru nak elok demam request nak makan masak lomak telur... Siap demand nak telur tu digoreng dulu lagi... Katanya macam mak dia biasa buat... Orang lelaki ni kalau tak sihat, manjanya bukan main lagi... Maybe dia rindu nak makan air tangan emaknya... Saya ikutkan jelah... Siapa tak sayang suamikan... ;)


Masak lomak telur dengan kacang panjang :)

Telur digoreng dulu... Psst... ni rahsia, pada siapa yang baca ni jadi rahsia kita ye... Saya tak pandai goreng telur mata kerbau yang terus dari kulit, kena masuk dalam bekas dulu...hehehe... Takut! takut terkena dekat tangan... Sakit wooo! Hahaha! Tahu korang nak gelak...


Buat macam ni dulu baru boleh masuk dalam kuali dan goreng... kekekek... ;):) 
Kalau tak akan jadilah aksi lompat-melompat di depan dapur... Lompat-lompat ayu manja-manja gitu....hak hak hak!

Memang dari dulu lagi tak reti nak goreng telur mata kerbau ni... 


Masak lomak cili api telur buat my hubby yang tersayang... Kata mak saya orang N9 masak lemak yang 'pure' tak letak bawang semua... Just letak cili api je... Tak tahulah... Orang nogori? Pendapat? hehehe...

Untuk Iman lak, umi buat spaghetti khas...


Guna jenama Ragu... Tapi mestilah Yakin tanpa was-was ;) :)


Perasmian kuali baru :)


Untuk Iman buah hati pengarang jantung Umi... Cariño! 


Ntah kenapa baik dari demam ni selera makan semua orang dalam rumah ni berubah... Iman pun makan ciput je... Tak tahu nak buat macamana... Masak makanan kegemaran die pun dia makan sikit je... Harap-harap keadaan pulih seperti sedia kala... 

Dah-dah, nak mandi... Sekian dari dapur Marya Yusof ~

Kisses & hugs, xoxo ;)

31 comments:

fieda said...

ooo..ada jgk ye jenama ragu..first time tgk ni..

BrightEye said...

yum yum

Deru Ombak said...

Salam dear,,

Kuali dah beli, masak lomak tolo dAh siap, spaghetti prince charming dah pun di makannya... Apa lagi, boleh mandi dah ya....

Kat Malaysia cuaca tak menentu... Ramai yang rasa tak sehat... Hurmm..

anisalya said...

mungkin sebab baru baik kot jadik selera makan pun baru nak pulih jugak. mmg org nogori tak guna bawang. tp sedap je. dua kali merasa masak lemak cili padi N9's style.

missSenget said...

kuali baru..

kene laa smgt masak baru..!

sedapnye nampak masak lemak tu... lapar ni..



kak..nk tanya..
bom dia, ape mksudnya..? bahasa orang sana kan..?

CikLilyPutih said...

memang pun klu org N9 tak yah letak bawang bagai. cili api je dah cukup. senang kan

Cikgu Ma said...

pinjam kuali kak...,nak buat kteow kungfu...hihih

eima-caa said...

psst..nak kongsi rahsia gak...

eima xpandai buat telur dadar..nak terbalikkn tu cnfirm xcntik..hancussss..ekekeekekeke..

missSenget said...

Bom dia! Advinha-se aí um fim de semana cheio de sol! Aproveitem o ar livre!..


ni contoh ayat tu..

hikhik...

ShimaSalleh said...

yummy.. xpe at least iman nk mamam kan.. pst kita pon msk telur mata buh dlm bowl dulu sbb tamo kunin nye pecah ;p

Ira Nira said...

trigin nk mkn spaghetti 2..sdapnya nmpak...huhu

Ira Nira said...

nak ss

Ira Nira said...

nak ss

Ira Nira said...

nak ss

Ira Nira said...

nak spagetti 2..sdapnya nmpak huhu

fiza said...

Hehehehe...samam mcm saya, klo nak goreng telur letak dlm mangkuk dulu.

Sedap tu gulai lemak telur...ha'ah...memang tak pakai bawang, cuma cili api & kunyit.

Mama Ema said...

heheh..dulu pun ema masuk terlur dalam mangkuk baru curah dalam kuali..skrg dah okey.,.dah tak takut dah..hehehe

Aishah Jahirah said...

kat sini pun semua orang nampak lunyai je...xlarat sbb cuaca xmenentu...huhuu
wah masak lomak telur...sodap tu...semoga marya sekeluarga kembali sihat macam biasa especially iman...ciput aje dia makan...

Mat Som said...

La señora Marya, estoy sorprendido de que están en el país, que aún conservan la cultura malaya. Mi horror que cualquier alimento se cocina el cocinar granos de grasa!

Mat Som said...

La señora Marya, estoy sorprendido de que están en el país, que aún conservan la cultura malaya. Mi horror que cualquier alimento se cocina el cocinar granos de grasa

norhidana said...

dana tingin nk beli tefal nih... tp lum berkesempatan lg (almaklum time nk beli je duit dh bajet kt lain ahak3)
heheheh gelak guling2 akak tak reti goreng tlr trs dr kulit dia... heheh
ish3,...

kak, dana penah dgr tip dr chef wan kalu msk gune non stik pan jgn gunekan senduk besi nnti dia clr... gunekan yg plastik or kayu...

NzA said...

wah2 xde mood masak pn, mcm2 resepi trhidang dpn mata......supermom betul la..
kt msia skrg ni pn cuaca xmenentu...jap panas, jap hujan..mmg mudah diserang demam....

Gen2Merah said...

ya kak, biar kalah membeli, asal menang memakai... pasti puas hati kan...

kalau kat umah, mak saya masak pakai kuali biasa2 je,. kekeke.... asalkan bersih dan sedap.. nyum nyummii

mamavogue said...

alolo..homesick ekk.
mmg xbole nak buat ape la.
sian dia.. kami di mesia ni doakan marya sekeluarga sehat & pulih seperti sediakala, fizikal & mental..
btw, sodap nampak gulai lomak tuh hehehe..

Bulan Syurga Firdausi said...

hehehe kak, sy kt rmh bujg ad 3 org, kami beli kuali palg murah :D sebab sy pndai masak udang sambal, tomyam n gorg2 je..tukar2 ayam gorg ikan gorg telo gorg hehhee ooo patut la kwn2 sllu ckp kuali jenama ni....

psss kak, appreciate sgt akk byk komen blog sy :) smga Allah trus lindungi kuarga akak kt sane :)

Mariambebakar said...

Bagusnya,
Ragu tanpa waw-was..haha, lucu pulak..

Jangan marya x selera makan 'sebab lain' pulak..hehe,

mana tau Iman nak mintak adik :)
Jangan mara ekkk..

Papa Mifz said...

harap selero mkn kembali mcm biaso nanti...:)

Puan Kutu said...

sepanjang hampir 6thun sy kaen sekalipun tak pernah beli periuk kuali.kuali yg ada cuma hadiah kawen n MIL beli..teruk kan?haha..

Azi said...

btul tu marya, my husband pn kalau sakit skit manjanya melebih2...

*azni* said...

salam kenal..saya org kltn tp berkahwin dgn org negori..mak mertua sy kata pun camtu jgk..mmg betul yg akak ckp sebab mak mertua saya hanya blend kunyit dgn cili je utk buat msk lemak..

mama aini said...

ehem rajinnya marya masak..dapur mama pulak dah lama tak berasap.. huk2x....