Gracias!

Mar 15, 2012

What is xoxo?

Assalammualaikum...

Hola mi amor!

Entry ringan-ringan! :D 

Just to share 'Text Message & Chat Room Expression'... Sebab ada yang bertanya tentang maksud 'xoxo' yang selalu saya guna tu... ;)

Lepas ni bolehlah kita gunakan tapi sebelum tu kenalah tahu maknanya...hehehe... 

Have fun! :)

xoxo - Kisses & Hugs

*s*, *S*, <s> - Smile

*g*, <g> – Grin


huggggggsssss – Hugs

*w*, <w> – Wink

*g*- Giggles

*k*, *K* – Kiss

;-)~~~~~~~~ – Giving someone the raspberries

(((((person))))) – Giving them a virtual hug.

\~/ – Glass with a drink. (usually booze)

^5 – High five

?^ – What’s Up?

\_/? – A cup of tea

[_]> – Cup of coffee

@@@ – Cookies

@;–/–---  – a rose

:-) - Smile

;-) – Winking smile

“/” – 2 eyes and a nose

\o/ – Cheering, wohoo

o/ – Greeting

\m/ – Hand sign for rock

<:-| – Curious

:~) – Cute

:-( – Sad

8-) – Wears glasses

:-} – Embarrassed

:-/ – Perplexed, confused

:,-( or ;`-(  - To cry

:-< – Pouting

>:-( – Angry

0:-) – Angel

:-| – Bored or no opinion

:-> – Grin/mischievous

| -) – Dreaming

:-O – Shouting, or shocked

:-o – Talking, or surprised

>:-|| – Mad / angry

:-D – Big grin or laugh

=:-O – Scared

:-x – Keeping mouth shut

:o) – Smiles/clown (w/nose)

:-))))))) – Lots of smiles

;-P – Sticking tongue out

:P – Sticking tongue out

# 8 – ) – Nerd, or or person with glasses and crew cut.

&-( – Crying

!:-) – I have an idea

;-{ ) – Person with a mustache

;-)~ – Sexy tongue – or drunk

;~) – Being cute

c["] – Coffee mug

[_]> – Another cup or mug

:-> – Grin/mischievous

<:-| – Curious

|-| – Sound asleep


Seronok tak?! Nanti kite guna sama-sama ek! LOL... :-D

LOL - Laugh Out Loud 

Hasta Luego! So Long! Bye ( Sambil lambai-lambai tangan ala-ala model gitu...ahaks!)

P.S. Kalau salah tegur-tegur, kalau ada tambahan dialu-alukan... (,")V - Peace No War
P.S.S. Muchas gracias to all yang 'Like', siapa lagi yang sudi boleh click-click sebelah kanan belah atas tu ye... xoxo... Love ya! :)

-------<-----;@


39 comments:

Aishah Jahirah said...

yang tahu sedih,gembira,nangis....hahaa banyak lagi simbol tu padahal...

Mama Ema said...

ada yang faham ada yang tak..selalu bila guna simbol..automatik keluar icon kan

maszmadi said...

ooooo yang masz tau :-) ngan :-( jerk.. haha

sudipVSsenduk said...

selalu guna 2 je :) dan :(

Akan dipraktikkan nnti, TQ.

CaDLyNN said...

biasa lin pakai smiley je..hehe. :)

norhidana said...

waahaaaa bnayak nyer simbol nih...
tak ingt tau skit2 je...
heheheh tq share kak

Gen2Merah said...

oooo macam tu rupanya singkatannya... baru plak saya tahu.,. selama ni saya tahu guna ja, tak tau pa maksudnya.. hihi...

salam akak Marya.. kat sana dah masuk waktu solat Jumaat ya.. hihi..

NOOR FATIN said...

saya dulu2 pn xtau gak xoxo ni apa. haha pastu ada kawan bagitau.. sejak tu la baru tau.. haha baru la berani nak guna. kalau x, mmg xguna la :P :P

mcm2 emotion... hehehe

|| NaFiRaa || said...

Salam marya...
banyak rupernye simbol2 yang ade yer..
zura tau mana yang simple2 simbol jer.. yang selalu guna dalam YM.. kekekeke..

Riri Yoorin said...

skrg nie pakai simbol yg dh siap senyum tu hehe

Eima Ari said...

xoxo

-------<-----;@

ct rahani said...

sy sellau guna simbol :) jer.. hehe..

Anum said...

bestnya jom guna sama2

miloais milo said...

some of it selalu gak guna....

Aine Ainun said...

wah,,,dapat blajaq simbol=))

Mat Som said...

Hola Puan Marya di Lima,
Assalamualaikum
(Semasa tingkatan 2 dulu Cikgu Gegrafi saya selalu tanya ibu negeri Peru?)

Oh, saya kurang sikit bab-bab lambang ni, saya suka ckp panjang2 kerana saya Guru Bahasa Malaysia.

yg saya suka guna cuma tanda
~ macam melambangkan budi bahasa
Oh saya sangat mengarut dan mungkin keluar

Sue-Rya AQ said...

hehehe...ade bnyk simbol..tp slalu guna :) :( :'( :D :P ;))

thanks for sharing!

Qaseh Suhaida said...

hu huu..banyak jugak simbol yg sy tak tahu skrg dah tahu..thank...

~najwa~ said...

baru tahu....xoxo. haha

LOL ;)

Eye_nee said...

byk rupanya simbol2 ni sis..baru hari ni tau pasal xoxo tu ..

CikPuanHaLia said...

Uik..banyaknya...Selalu guna smile & sad jer..hihi

Ummi Iman said...

baru tau apa itu xoxo... tercari2 ada tak perkataan LOL.. rupanya ada.. t.kasih.. baru tau maksudnya hari ni LOL (1st time guna) sbb sebelum ni ingat LOL tu maksud tak baik... ;)

Mamasya said...

Aslmkum Marya
setiap simbul ada maksudnya...tq sharing!.
re; InsyaAllah ada 1 thn lagi kat Cairo.sama2 kita kongsi pengalaman...akak suka baca kisah pengalaman kwn2 di luar negara. tengok entry car honk horn tu sebiji sama budaya kat sini, kalau tak hon tak sah bawa kereta..hi...

Daddylicious said...

mak ai panjang yer ...kata simple jer...:(

hehe!

Puan Kutu said...

takpandai st guna..sellau gun apun sombol :) dan :p saja

Norsalmi said...

Banyaknya simbol. Akak jarang guna.
Marya ada tanya pasal zoom-A kan? Cerita pasal zoom-A di sini..
http://ibuberbicara.blogspot.com/2012/03/ulang-kaji-tanpa-buku.html

anisalya said...

banyak simbol tp jarang kita guna semuanya kan? br skg tau mksd xoxo tu. slama ni dok terpikir la apa maksudnya. thnks ek. ngeee...

Ezad Skytech said...

byk sgt simbolnya..tak terhafal semuanya...hee~

Mama2Q said...

hehe terima kasih sebab wat entry yg telah menjawab persoalan saya..hehe ingatkan saya sorg jer tatau, bila tgk kat komen rupanya ramai juga tatau maksud xoxo...

ikatankasihku said...

banyak yg baru tau..hehehehe
TQ yer :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

;~)
.....................................
tapi nak letak gak trademark is, (^___^)v hohohoh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

br tau mksud xoxo hehe

Asmara said...

aha tq! banyak gak tak tahu ni. hehe..

IntaNBerliaN said...

banyaknya simbol.. yg saya tau n familiar... simbol senyum je..hahahhah.. lps ni nak try lah yg lain2 gak..kikiii

aReLaN said...

hahahah...selalu pakai tapi tak tau maksud.parah2

AmirFX said...

:D

Juliet_iRa~" said...

banyak sgt simbolnya kak..hee

sll guna y basic je..tp tau la xoxo tu kissed n hugss..

:D

de engineur said...

Alamak, banyaknya simbol. Saya tak pernah plak guna simbol2 ni dalam blogging.

Mariambebakar said...

Kena bayar fees tak tuition ni?.
Thanks for sharing, mungkin lepas ni akan banyak digunakan, tu pun kena bukak Marya punya site untuk dijadikan sebagai rujukan..