Gracias!

Mar 30, 2012

Pot Pet Si Iman

Assalammualaikum...

Hola Peeps & Amigos!

Just a quick entry, Iman is going to be two years & 8 by the end of this month... What do you expect from a  boy like him? Maybe not much... Just a bit memories for us to be remembered :)

Kisah 1

Umi : Iman, cepat kemas semua mainan ni... Sebelum umi jadi raksasa... (Sambil tangan menunjuk ke arah mainan dia yang bersepah sebab dah banyak kali pesan suruh kemas)
Iman: Eh, jangan jadi raksasa... nanti... nanti... Iman jadi robot nanti... 
Umi: Hikhikhik (Tak jadi nak marah, adoilah)


Kisah 2

Umi: Iman, nanti balik Malaysia Iman sunat nak tak? (Sambil pakaikan dia 'ware-ware')
Iman: Iman, Iman taknak sunat... Sakit...
Umi: Ish, kena sunat, babah semua dah sunat tak sakitlah...
Iman: Sakit... Nanti Iman mati nanti...
Umi: Tak matilah... Mana ada sunat boleh mati... Babah hidup je... (Hehehehe...Adoi, sakit perut tahan ketawa... Mana dia belajar pun tak tahu.. Terpengaruh cerita Boboy Boi atau Upin Ipin lah ni)


Kisah 3

Iman: Umi, Iman nak cokelet(cokelat) leh tak?
Umi: Nanti kejap ye... Umi ada kerja sikit.. (sambil menaip keyboard laptop)
Iman: Umi, Iman nak cokelet... Nak cokelet! (sambil tepuk-tepuk lengan umi)
Umi: Kejaplah...
Iman: Umi ni... acek teerneeeeeet je (asyik internet je)...
Umi: (Adeh)


Kisah 4

Umi: (Di dapur sedang masak)
Iman: (Duduk atas counter top sambil makan roti)
Umi: (Nyanyi...nyanyi syok sendiri...sambil masak)
Iman: Alif, Baa, Taa..... (Tetiba nyanyi lagu alif, baa, taa)
Umi: Nak jugak nyanyi... alahai Iman...hikhikhik

5.10.2010 (1 year 2  month)
Iman: Cayaaang umi... (Sambil peluk-peluk, tepuk-tepuk bahu... Cium pipi umi)
Umi: Umi pun sayang Iman jugak :* :') (Sambil kesat-kesat airmata sembunyi-sembunyi)

Iman,

Watching you grow up has been a tremendous learning experience for me! You have been a loving child and taught me how to be good mother. Thank you sayang :)


45 comments:

Huda said...

So sweet iman..betul kan marya, kadang2 ada gelagat dan karenah anak yang sangat menguji kesabaran tapi kadangkala ia penawar kedukaan..:)

Miss Dee said...

comel la Iman. hehe. talkative. teringat Adik. He is now 16. Tapi rasa mcm baru semalam dia 3tahun :P

Rumah Kuning said...

umi ni....acik terneeeet je. ha... dah kena sebijik.

de engineur said...

Nampak mcm bersilat pun ada. But he is so adorable!

Ibuhani said...

Iman comeiii......never miss all the moments with him even the little things he does will one day be something precious to be remembered......slmt membesarkn Iman dgn penuh kasih syg, Marya!

Cikgu Ma said...

teringin nak ada baby gak...kih3

ieda said...

so sweet iman, kdg2 anak2 nie buat kita x semena2 menitis air mata kan dik :-)

AmirFX said...

Haha.. Kiut jer bila nak kan cekelet tue.. Boleh digambarkan muka time nak mintak... haha..

Puan Kutu said...

iman nie sweet sgt..teringat pada aiman..ayat dia lebih kurang macam iman, "ibu nie asyik2 main kompiter..asyik2 maik kompiter" haha..

gelagat anak2 mmg penawar dan kebahagiaan bg kita.kadang2 tak jadi nak marah sbb sweet sgt..:)

mamavogue said...

Marya Sayang,
bace sambil kesat air mata sorok2..

hernyhafiz ^_^ said...

sweet sangat this boy!

Sidratul Muntaha said...

setot dah manage to say it.
ara?!
tak tersebut2..
kat babah dia boleh la.
naik meluat dgr dari lau bilik..
cayang babah..
muah!muah!
eii..
psst:dah try resepi hang tu
psst: iman baya ara tpi tua bulan iman la...ara april 17.

CintaZulaikha said...

hehehhe, budak kecik nih mmg best kan. iman umur brapa yer?? anak sy baru nak masuk 3 tahun. tu pon nakalnya, ngalahkan budak lelaki kekadang. mainan jgn cakaplah, tader yg berunsur pompuan lansung, mb sb dy terpengaruh ngn kereta2 yg dy selalu tgk kat jalan raya kot..humm

ada tya nak resepi kurangkan bershopping kan kat sy, hahha. sorilah, sy pon tader apa2 resepi cenggitu, kalau ada, sy yg praktikkan dulu, kehkehkeh..

maszull said...

assalamualaikum...sweetnya kuat betul pengaruh upin n ipin ni kan semua kanak2 suka...:)

Nur Iman said...

Semoga iman membesar dengan sihat dan ceria sepanjang hidup. Suka nama Iman :)

imie fatiema © said...

talkative.menghiburkan mamanya =)

Lynn said...

Hehe..memang kerenah anak2 akan buat kita rasa release sangat..

NOOR FATIN said...

assalamualaikum kak..

sweetnya iman. hik hik. ni mesti tengok upin ipin tu, yang time diorang nak kena sunat tu, saya ada tengok, memang lawak. heheheh.

nanti bila iman dah besar, dia baca entry ni, dia mesti rasa terharu, dia akan rasa betapa sygnya uminya pada dia sepanjang masa sejak dia dilahirkan :)

eintan nurfuzie said...

wa...sweet2....sweet btul iman..anyway slam perkenalan dri segmen nasz

umiyumi said...

hehehe kan dah kena sebijik :)

Liyana said...

cerdik iman ni... bestnye.. x sbr nk tgu ank sndiri lahir.. hihi :)

mama aini said...

assalam marya..bertuahnya marya dapat anak sebijak iman, nak marah pun tak jadi dengar jawapan dia kan?..semuga iman jadi ank yg soleh..amin..

azieazah said...

Buah hati mama!

Untung budak sekarang, setiap pembesaran dan kemajuan dapat dirakam kenangan di web/blog.

Kak Azie anak ramai, lagi la taktau nak citer perasaan cemana.

Ira Nira said...

comelnya iman...cute sgt

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,
adeh x tahan gelak part iman ckp ibu asyik teneeeetttt jer...hahahahaha...so smart !

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

huhuhu... terharu baca entri ni pagi... seb bek rezeki entri pendek pagi ni... sempat juge menghayati b4 siap2 ke upis... minggu bz wif da program... sabtu ahadpun run program... pagi ni sempatkan juge diri jenguk, kalau panjang, kene pospon baca kat upis la.. ohohoho (^____^)

beskan dapat tengok perkembangan mereka since baby... sedikit demi sedikit... subhanallah... xsangka dah ada baby, macam baru maren je kawen hik3 (^____^)

p/s: kak marya, beskan anak kiter pandai, insyaALLAH... Amin (^_____^) moga pandai dunia akhirat. baby lain dari yang lain ni selalu genius ( sebut banyak2 kali juga satu bonus doa untuk mereka...amin )

ijayuji said...

Salam marya!! selamat pagi waktu di bangkok skrg ni :D oowwwhhh..hb kerja ngan kedutaan ya, mesti ramai geng2 ladies nanti nii hihihi... pandaiii iamn! mama asyik tenetttt ajerr ehehe... dah pecah rahsia diaaa :D

.:fyzz:. said...

salam marya..

tak sangka kan..anak kita dh membesar di depan mata..moment yg sngt indah utk dikenang sepanjang masa...iman..very clever boy..remind me kt anak sedara sepupu ..yg iras2 wajh iman masa kecik2..now syafiq dh 16 thn..dpt 8A PMR last year...(sori tercerita lak ::)

.:fyzz:. said...

salam marya..

tak sangka kan..anak kita dh membesar di depan mata..moment yg sngt indah utk dikenang sepanjang masa...iman..very clever boy..remind me kt anak sedara sepupu ..yg iras2 wajh iman masa kecik2..now syafiq dh 16 thn..dpt 8A PMR last year...(sori tercerita lak ::)

Chekpid said...

Hi,iman. untie berkenan la. comelnya.dah besar sure hensem nih :)

Bulan Syurga Firdausi said...

alhamdulillah Sabtu lepas sy da balik kg jumpe mak :) mmm kasih syg mak kt anak die kn x penah pudar :)

mama maman aka yana said...

bab 'tenettt je' tuh mama selalu dpt.. hehehe

Onitsuka_hana said...

aktifnya iman. pandai dia sebut tenet..hehe

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
hehehe.. dah bijak dah anak teruna awak membebel yer.. jap lagi mesti pandai request adik plak.. hehehe

sudipVSsenduk said...

sweet je Iman ni..
terhibur dgn keletah anak2 kan, kadang2 nak marah pun tak jadi hahaha

miloais milo said...

comelnya iman....
bijak budaknya....

Pok Amai-Amai said...

Amboi, keletahnya...Seronokkan bila anak membesar dpn mata? Lagi tambah seronok baca cite awak. Sy pasti awak ibu yg sgt baik. Semoga dia membesar menjadi anak yg soleh dan gemilang. Comel tgk aksi die tu.

fieda said...

ensemnya iman...

MamaEma said...

cerdiknya iman

IntaNBerliaN said...

wah pandainya iman ni... talkactive... sy pun xsabar nk tunggu alisha pndai ckp :-)

missSenget said...

comel2..

iman2, nanti jadi menantu anti nak tak..?

ekeke..

anisalya said...

kita akan belajar macam2 dgn budak kecik ni. tgk dia org besar dpn mata mmg heaven.

Ummi Iman said...

cute! mmg seronokkan bila anak dah boleh bercakap. iman saya baru cakap sikit2. dh boleh bercakap nanti mcmanalah agaknya.. pot pet pot pet juga agaknya..

ikatankasihku said...

hai iman, iman..kelakorlah dia..mane org sunat blh mati..hahahaha...

wan nurul hezrina said...

bagusss iman minum air masak=)kalau merah sik jer susu=)