Gracias!

Mar 6, 2012

Story Mory...

Assalammualaikum...

Hola!

Dear readers, ramai juga yang bertanya, how's life in Peru...? Am I happy living here? Living abroad generally... Actually, I don't know what to say... It's not so bad and not so good either... Biasanya saya akan jawab macam ni, seronok & rasa best sebab dapat melihat negeri dan budaya hidup orang tapi sedih sebab berjauhan dengan keluarga, sanak saudara & sahabat handai... That's the price we should pay! For a better living ;):)

Alhamdullillah, dalam kepayahan untuk menyesuaikan diri di dunia yang dikira asing setakat hari ini segala-galanya berjalan dengan lancar... Homesick just normal feeling kan... :)

Last Sunday, saya buat nasi minyak special for hubby & Iman... Selera makan kami dah semakin pulih... Seronok tengok Iman berselera makan... Maybe dia nak makan nasi yang berwarna-warni dan berperisa... Bertambah-tambah... Sama dengan Mr Hubby... :)


Nasi minyak berlaukkan daging masak hitam & fucuk goreng berkentang...

Daging Masak Hitam
Daging masak hitam ni sedap kalau guna daging batang pinang... Daging batang pinang adalah bahagian daging lembu yang paling lembut... Biasanya beef stik dibuat daripada daging ni... ... In spanish, daging batang pinang ni dipanggil solomillo cara sebutan 'solomiyo'... Harganya lebih mahal dari bahagian yang lain, biasanyalah...

Dulu masa di Malaysia, kalau nak makan nasi minyak kena tunggu kenduri kahwin... Memang jarang nak buat... Teringat dulu masa preggykan Iman saya sangat gemar makan nasi minyak orang kahwin... Jenuh jugaklah menunggu kenduri kahwin tiap-tiap minggu... hehee... Perasaan makan nasi minyak di perantauan ni lain benar, feeling tu kurang sikit sebab dulu kalau makan siap dengar bunyi kompang sambil-sambil boleh tengok pengantin...  Perasaan tu confirmlah tak samakan... Nanti esok-esok balik Malaysia, mesti teringat perasaan kat sini pula, that's what we call memory...  So, lets it be... lets it be... :)

Sebenarnya, hidup ditempat orang ni kita kena pandai bawa dan menyesuaikan diri... Kena enjoy every moment, setiap saat yang berlalu tidak akan kembali... Segalanya akan menjadi kenangan...

Kennedy's Park
Seperti melihat anak kita membesar depan mata, melihat perkembangan mereka hari demi hari... We have to slow down and enjoy each moment with them... While they still depend on you and listen most of your words... Our kids growing up so fast and I don't want to miss it :)

Ben 10
Kisses & hug hug... Bucuk bucuk masham Umi! 


Hari Sabtu lepas balik Spa, kami keluar jalan-jalan cuci mata bersama Kak Siti, hubby dia & Cik Sharmini... Jalan kaki sahaja, pergi Hiraoka, Inka Market dan Indio Mercado... 

Dengan cuaca di sini bolehlah berjalan kaki, kalau di Malaysia mahu pengsan semua orang kepanasan...hehehe... Dalam cuci-cuci mata tu sempat lagi merembat dua lukisan ni... It's look so real! 





Apple = Manzana


Pear = Pera

Lima ni memang shopping paradise! Particularly, untuk orang perempuan... *wink wink*  Untuk lelaki pun boleh tahan jugak... Lebih-lebih lagi office-ware, coat & blazer... Harga bergantung pada kualiti material yang digunakan... Mr Hubby pun dah beli 2-3 pasang jugaklah... Not bad :)

Inka Market & Indio Mercado ni banyak menjual barang-barang traditional Peru... Tempat tumpuan tourist! Kalau nak membeli kena pandai-pandai bargain, kebanyakan penjual pandai berbahasa Inggeris walaupun tidak seberapa fasih... 

Salida means exit



Peruvian rug ni kena beli satu hari nanti... Sebagai kenangan :)


Antara barang yang terkenal dan menjadi symbol bagi South America adalah Alpaca Rug... Peru salah satu tempat yang terkenal dengan Alpaca Rug ni... Alpaca ini juga dikenali sebagai Llama... Llama fur menghasilkan karpet/permaidani yang berkualiti tinggi... 

Freeze Magnet's Peru
Alpaca rugs offers soft, warmth, comfort & top quality... Must buy! Alang-alang dah sampai sini, insya'Allah nak kumpul duit berangan nak beli...hehehe :):)

Image: Google
 Macam nilah rupa Alpaca Rugs tu... Cantikkan! Geram je... Kalau rasa yang real, memang rasa nak baring-baring je atas tu :) Lembut sesangat!

Image: Google
Kena kumpul duit ni nak beli, kalau tak balik Malaysia nanti mesti termimpi-mimpi... ahaks!

Image: Google
 Macam nilah rupa haiwan Llama tu... Comel sangat! Proses nak ambil bulunya tu pun complicated untuk menjamin kualiti yang tinggi... Macam kambing + unta rupa Llama ni...

Image: Google
So adorable! 

Sebenarnya banyak lagi nak story tentang tempat shopping yang menarik di Lima ni... Insya'Allah next entry... Where everything is possible here!  Thank you for readings!

Chao ~


30 comments:

Adylia Qarissa said...

sekali tengok lebih kurang masjid jamed yea akak..jual dilorong2 macam tu..

nampak best jer nasi tu akak :P

Sidratul Muntaha said...

Masya Allah...
memang menyelerakan la nasi mimyak tu..
ade resepi tak?
the whole compete resepi...
tingin gila nak buat sendiri yg daging maska itam tu and nasi minyak..
Ya ALlah..
drooling la plak!
eii....
nnti email resepi.
ke dekat blog myra dah ade ni..
ngences!!!

norhidana said...

alhamdulillah iman dh selera mkn...
heheheh kelakar baca cite akak masa peknen tu heheheh...

tp btl gk kan kak,kt tmpt org rasanyer lain beno feelingnyer mmg lain gitu...

org sana mmg sebutan L nyer selalu hilang yek kak? J pun mcm hilang gitu... sbb jalapeno di sebut halapeno...

alahai gebu nyer kapert dr Llama tu yek kak... kalah bulu kambing

Momma AA said...

wow... pandainyer akak buat nasi minyak.. erm.. harus blaja gak ni sbb gegurl momma suka mkn nasi yg berflavor.. nasi putih x suka.. Slalu momma msk nasi ayam n nasi lemak. Kadang2 msk nasi pastu gaul jer dgn planta.

eima-caa said...

nak alpaca rugs jugak..heeehhehe...

mahal ke? ;)

anisalya said...

mesti byk la bwk blk msia nnt kan?

AriF FaZDiLaH said...

SODAPNYA......

Ibuhani said...

Wah! Sukanya dgn Alpaca Rugs tu......kalau nk kirim masa balik sini nanti boleh ke? Berangan dh ni.....letak depan katil bilik! Llama tu pun comeii....harga mahal sgt ke???

Sue-Rya AQ said...

bestnye nasi minyak tu..nmpk sggh menyelerakan..teringinnye berjalan, shopping di tempat org..at least kita bole blaja budaya diorg..

wardah @ fie shah said...

Seronok dpt tgk negara orang kan Marya. Hope ure doing great di sana.

Eye_nee said...

As-salam sis..

rajinnya..siap masak nasik minyak berlaukan daging masak hitam...

Puan Kutu said...

iman sgt comel..

sedap je nasik minyak tu..sy takpernah msk nasik minyak tau!

oh ye nak request resepi fucuk goreng berkentang tu boleh?serius nie.hehe..

macam best je tmpt soping tu.org pmpuan soping kt mana pun suka...:)

CaDLyNN said...

comel jugak Llama tu ye..
bestla shoppinggggggg..so theraphy :p

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

wahwah syoknyer shopping....

pos sini fridge magnet satu....kihkihkihkih

mama ju, said...

Salam

Seronok tgk Marya gembira DI SANA.
Dulu masa mama di luar negara, ada masa mama bersedih teringat sgt kat emak, masa tu nak bersalin, nak sgt emak ada di sini.
Masa2 lain memamng seronok maklumlah cuacanya ..emak pun ada dtg.

Pok Amai-Amai said...

Sedapnya nasi minyak yg awak bt tu! Yummeh!

Awak, sbnrnya....sy suke sgt dgn peruvian rug tu! Cantiklah! Haruslah beli tuh utk kenangan! Hahaha!

Azian Elias said...

salam kenal.


ALHAMDULILAH dapat merantau ke negara org. seronok pastinya.. lama2 get used to it lah..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is kena blajaq dari kak marya bab masak2 ni... hohoh (^___^)

Nazayiena said...

Alhamdulillah Iman dah ada selera mkn,mana x selera tgk nasi minyak yg ibunya masak tu,nampak sedap....
Comelnya Alpaca Rug tu dan lukisan memang mcm real ....

fiza said...

Sedap plak nengok nasi minyak tu ☺

Bestnya klo dpt Alpaca Rugs & Peruvian rug tu...cantik.

sudipVSsenduk said...

Iman yg cute! nasi minyak yg mengancam dan terasa-rasa kelembutan Alpaca rug tu..


Fridge magnet!!!!!

blog-tips-kurus said...

kesian llama itu. huhu!

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

alahai.. sedapnye nasi minyak tuh.. zura kat malaysia nih plak yang terliur.. kekeekke..

ini lah bende yang paling seronok bila kita kat negara orangkan.. tempat shopping!!! kalo dapat carik tempat yang murah2 lagi best!!!

ohhh.. cam nih rupernya Llama.. Zura tau pasal binatang nih masa tengok citer kartun DIEGO n DORA.. my anis yang tengok..mamanye tumpang sekaki.. kikiki

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul marya..kita kena hargai every moment dlm hidup kita..sbb semuanya akan jd kenangan satu hr nnt :)

Cho Zila said...

kalau duk perantauan memang kena rajinler yerk masak2ni.. betoitu masa kita ada kat satu tempat kita tidak anggap speselpun tapi bila kita dah pergi tempat lain betapa kita miss semua tu...
best gak shoping moping kat sini eyrk.. rambang mata gakler.. der tak baju2 untuk orang XXL dan keatas..

Cikgu Ma said...

sungguh sangat terliur BW time lapar..singgah sini ada makanan..kalau la ada mak...huhu..rindu kat mak, x sabar nak balik...

Kamalia said...

Sangat berkenan dgn alpaca rugs tu..mmg kena beli,kalu tak konpem nanti rasa menyesal..dan Llama tu sgt shomel..:))
Nak jugak alpaca rugs..huhu..ok,tak dapat tu pun dpt FM pun jadila..ekeke

Acik Erna said...

assalam Marya..semua tu akan jadi kenagan ndah bila dah kembali kenegara kita .

.........cP~ said...

Salam.

Alhamdulillah, makin sihat. Anak buah saya pulak sakit nih.

Tengok llama, teringat cerita Jimmy Neutron pulak. kawan dia sangat suka llama.

Asmara said...

Rug tu mengujakan. Bestnya kalau dpt tu kan. Kene beli tu marya, hehe..