Gracias!

Mar 2, 2012

Car Honk Horn- Budaya mereka!

Assalammualaikum...

Hola peep & amigos!

Saja nak sebut 'peep' kat situ sebab konon-konon ramai silent readers...hahaha *perasan!

Car honking... sigh*

Di sini kami belajar lebih dari satu Peru's official language; Spanish & car honk!!! Seriously! Kalau berada di Lima ni, bunyi hon kereta dimana-mana... They horn to say bye, hi, stop, wt*, and bla bla bla....

Bas di Lima, Peru
Mula-mula sampai dulu kami rasa kelakar sangat, yelah sikit-sikit nak hon... Bunyi hon pun macam-macam... Tapi bila dah lama-lama kami rasa annoying pulak... Rasa geram... Macamlah dia sorang ada kereta and boleh hon sesuka-hati.... Pelik betul..


Hon kereta bagi mereka ni dah macam important part semasa memandu selain dari breaks, signal & etc. - seolah-olah part yang lain-lain tu memang tak pernah digunakan... Lepas tu bawak kereta kelam kabut semacam... Gelabah tak tahu apa yang dikejar, padahal taklah laju mana pun... Kalau sesiapa yang tak biasa memang akan rasa tak selamat... hehehe... 

Pengalaman naik teksi di Lima ni, kalau nampak bumper tu dah dekat baru nak break & slow down... Kita yang kat belakang ni memang rasa nak tercampak keluar... huhuhu...


Kami memang tak plan lagi nak beli kereta di sini sebab kalau tengok structure jalan memang boleh jahanam kereta... Rugi beli kereta baru kat sini, harga pun mahal... Selain dari naik teksi, kami suka berjalan kaki je kalau nak ke mana-mana... Pernah jalan berjalan kaki hampir 6 km pergi dan balik... Exercise! Boleh juga keluar peluh :)


Coming from accounting background, here I'm considering to invent car honk-auto honk- a honk that sounds every seconds regardless whether it is needed. I am quite sure this will make me rich...hahahaha!

Car horn pun boleh jadi isu...hehehe...

Oklah, chao!

P.S: Masih berkira-kira nak beli kereta atau tak, setakat ni rasa seperti tiada keperluan... Tak tahu pula nanti kalau tetiba berubah fikiran ;)


34 comments:

anisalya said...

kalau kat malaysia dok berhonk je siap la kena macam2 dgn driver yg dihonk tu kan? hehehe...

So Shy Lady (SSL) said...

bunyi horn to say bye, hi... oh ye? friendlynya mreka haha...

marya, akk guru tsyen je ...dlu mgaja kat bbrp private college tp stop kononnya buat smntara coz nk jg ank kcil + buka klas tuition. tapi tngokkan sambutn yg sgt baik ni ttangguh2 plak nk sambung blaja n msuk kolej blik ;)

kakcik said...

Di KL ni pun orang kita suka 'main' hon. Tapi di KK, Sabah, kakcik jarang dengar bunyi hon. :)

ikatankasihku said...

kalau kenderaan tu betul2 keperluan, bolehlah beli kan..nak nak ada anak ni..tapi tu la, bukan nyer mcm kete mainan, tgk jer dpt..huhuhu..payah gak kan..tp x pe usaha lif kejayaan :)

Acik Erna said...

ASSALAM MYRA..KALAU DISINI..ASEK BUNYIKAN HORN MACAM TU MAU ADA YANG BERENTI NAK ajak GADUH AGAKNYA KAN..

Ibuhani said...

Maybe it's one of the ways to tell others that: Hey! I'm turning to the left now....hey! I'm driving fast now could not slow down so pls give ways.......hehehe....kt India pun cm tu! masa gi holiday sana....kita org dlm keta mcm rasa dia org ni mcm nyanyi n yg lain sambung2 nyanyi pulak....tp bukan nyanyilah....honking yg sambung menyambung gitu. Marya kalau beli keta n drive kt sana nanti takut bila balik m'sia.....takut marya terhonking2 pulak.....sbb ingat driving kt PERU....hahaha....gurau jer... :))))

Puan Kutu said...

peliknya budaya mereka nie..bawak kereta pun secara tak berhemah..klu kt sini dok hon2 mmg kena lempang la driver tu..haha..

fieda said...

macam2 karenah..

ieda said...

uishh kalau kat sini dikk , bunyi hon lelebih kena belasah nanti .. padahal hon tu macam amaran kan .. kat sini annoying je kan ;)

Deru Ombak said...

Salam from Malaysia to Peru..

Shud think to get a 4WD for structure jalan yg gituh.. :)

Agaknya car honk dah jadi budaya di sana ya...kat Malaysia lori2 balak yang bergerak mlm pun buat yang sama, bila berselisih they honk each other to say Hi..

ShimaSalleh said...

adoiii bg org pon mmg mcm annoying aaaaa tak bleh blah hahahaha

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kalau ada macam2 jenis bunyi hon, musti meriah jalanraya...hohoh

IntaNBerliaN said...

sy kt sini mcm segan nk bunyikn hon..hihi

NOOR FATIN said...

bestnya. kat malaysia selalu org bunyi hon masa kecemasan dan masa rasa marah sgt2 je kan~ heee..

Mama2Q said...

lain kandang, lain ngaumannya...lain tempat lain budaya..haha tul ke peribahasa ni

Azi said...

kita kat sini klu kena hon mesti bengang giler kan...

marya kan kata nak dapat berat ideal ritu so klu xde kete sah2 dh boleh exersize. lama ke nak duk peru? klu lama leh la dipertimbangkan kot ye...

Queenie said...

Marya kena nikmati sepuas2nya honking monking tu ekekeke, betul ker bahasa tu? sbb bila balik sini nanti boleh jadi antara kenangan paling manis..

HONKKK>>>>>>>>>>>>>

-Incek Fik- said...

eh, suasana hon kat sana lebih kurang cam kat beijing ni.


kat sini depa pon suka hon sana-sini, konon nak elak kereta dari berlaga.. walhal jarak kereta tu jauh-jauh je pon.. maklom la, penduduk sini padat cam ikan sardin heheee ^^

MulutPayau said...

Tentu bingit telinga dgr bunyi hon tu ya.....

de engineur said...

kalau kat sini, honk mcm tu nanti tak pasal2 dimaki hamun dek pemandu lain

AmirFX said...

Hola Marya! Macam kat Indon gak... Button hon mungkin letak kat pedal minyak sekali...

Kamalia said...

marya..next duty suh la asben datang sini..kat sini tersangat jarang dengar bunyi hon tau..sanagt soapan sipin diorg ni kat jln raya..pejalan kaki adlah "raja jalan raya"..semua mesti hormat pejalan kaki..

pssttt..betul..org nisimlan memang tak lotak bawang masak gulai kan..hehe

Rumah Kuning said...

kiranya berbaloilah kereta ada honk sebab diguna secara maksimum. hehehe

Apple Pearl said...

hehe..kalau main hon2 niii silap2 org yang ada penyakit MELATAH,di sekehnya kepala pemandu tu nant..bahaya juga nii..hikhik..tapi,apple mmg xska la klu hon2 keta..hik3..mcm la keta dorg ja ada hon..hehe...kita pn ada arrr..kuang3..

ct shah said...

assalamualaikum.salam kenal.

wah,dahsyhat betul org di peru gunakan honk ek.kat sini kalau kereta kena honk sket,mulalah rasa annoying masing2.huhu,..except yg mmg dh kenal lama.:-)

maszmadi said...

haish... memacam kan.. haha

Hanis Azla said...

kalau kat sini main2 honk boleh jadi gaduh.. he..he.. oh ye marya nak tahu nama akak kan, nama akak rafeah (nama yg versi muzium tu he..he..) hanis azla tu nama gabungan anak-anak & en.asben..

.:fyzz:. said...

salam marya...holla

cam tuh lak kan..mcm2 peel la..lain bangsa lain ragamnya...
pepun ok gak jalan kaki..leh fitkan badan...:P

wahida said...

kalau aku la jalan kaki sampai 6 km mcm ko buat ni, aku rasa aku turun 10 kg kot...haha...


tabik spring la kat ko...

|| NaFiRaa || said...

Hehehe.. klakar lah baca n3 hari nih~ macam2 ragam kan~ bila kat negara orang kita kena ikutlah budaya disana..

tapi kan~ zura x boleh kalo tengah2 bawa kete orang hon.. misti cuak..hahahha.. konfem x boleh memandu kt peru nih..hehehe

lagi 1 kan~ geram sgt kalo naik public transport contoh cam bas, pastu driver bas break mengejut.. tetiba rasa mcm anak ayam jek dalam bus tuh.. muahahaha..

msredcheesecake said...

cuba baygkan kalau kat kl yg jem giler tu asik nak hon jer.... stress...hhee

wan nurul hezrina said...

aduyai patutlah akak kurus..hoho.kalau aku kak takdernyer nk bakar lemak2.tapi cun kan kalu kurus cm dulu=)hehe

hubby aku jarang guna honk.kalau jupe org yang aku hangin atas jalan,akulah jd hanknyer

mama aini said...

asalam marya..byk pengalaman yg dpt dikutip dirantau orang tu kan?..bertuah marya dpt berada disana..

lady scooter said...

huiih...mesti meriah jalan raya tu kan?sikit2 honk..sikit2 honk.