Gracias!

Mar 19, 2012

Aku Bertudung Sebab Cuaca Panas?

Assalammualaikum...

Hola Hermanas y Hermanos!

Mesti ada yang tertarik dengan tajuk kat atas tukan?? ;) Terasa lucu tak? Ok, cerita ni sebenarnya selalu terjadi pada saya di bumi asing ni... 

Di Malaysia kalau ada orang yang bercakap macam ni mesti rasa nak belasah je kan...hehehe... Well, itulah bezanya bila tinggal di negara yang 75% of the total population beragama Katolik, manakala menurut statistik orang Islam hanyalah seramai lebih kurang 5,000 orang sahaja dari keseluruhan populasi, Source: Wikipedia... Seriously, saya rasa macam nak gelak guling-guling bila ada yang melontarkan pertanyaan macam tu... *g*

Hujung bulan ni, insya'Allah genap setengah tahun kami berada di Lima, Peru ni... Sekejap je masa berlalu... Bagaikan mimpi pulak :)...

 Sepanjang kami di sini, seperti yang saya selalu kata, saya biasanya menjadi perhatian kerana saya bertudung... Perasaan saya, kadangkala saya rasa seronok sebab orang mudah mengenali saya, yang tak seronoknya bila ada yang memandang seolah-olah saya ni 'weird' sangat... Mudah juga orang nak mengambil kesempatan sebab tahu yang kita ni bukan local! :(

Tapi, yang best bila ada yang panggil saya 'bonita'... Hahaha! Sila jangan muntah key *w* ;)... 

Jauh dah melalut, balik pada cerita... Sudah beberapa kali saya ditanya kenapa saya memakai tudung? Adakah kerana cuaca yang panas (sebab sekarang ni summer)? Biasanya yang bertanya tu adalah pekedai sebab masa tu kami kena ramah sikit untuk bargain... *w* ;)

So, kami yang tahu 2-3 kerat Spanish & cakap pun main belasah sambil mengunakan bahasa isyarat, terpaksalah explain bagitahu yang kami ini adalah 'Musulman'... 

"Musulman!!" =:-o 

Musulman = Muslim/Islam 
  
Biasanya itulah respon mereka! *g*... So surprised! Dalam bahasa melayu mudahnya 'jakun tak sudah-sudah' hahaha :D

Macam jugak sesetengah rakyat Malaysia yang 'jakun' bertanya dimana letaknya Peru, macam tu jugaklah depa ni... Jakun tak pernah jumpa orang Islam... ;p

Secara general mereka di sini hidup berkiblatkan Amerika Syarikat atau US... Cara hidup mereka mirip atau senang cakap cuba untuk menjadi seperti US... Jadi, bagi mereka yang jarang tengok National Geography, Discovery Channel serta yang seangkatan dengannya memang minda mereka ni level paras lautlah... *g*

Biasanya yang tahu tentang kewujudan negara kita Malaysia adalah golongan yang berpendidikan tinggi, senang cakap selalunya yang berkulit putih... Kebanyakan kulit putih di Peru ni adalah berasal dari keturunan penjajah dulu-dulu iaitu keturunan Sepanyol atau Spaniard... Dan, yang penting ada dikalangan mereka ini pandai berbahasa Inggeris walaupun tidak seberapa fasih ;)

Yang tahu tentang Malaysia serta pembangunan yang ada memang respect habislah dengan negara kita... Pujian tu memang melambung-lambung tinggi sehingga rasanya lebih tinggi dari KL Tower ...hehehe ;)

Apatah lagi yang pernah sampai ke negara kita... Tak perlu tengok KLCC atau KL Tower, touch down di KLIA je pun dah drop jaw! :D

Tak bangga ke kita jadi anak Malaysia? Tak bangga dengan pembangunan & kemajuan yang telah direalisasikan? Saya tak faham dengan orang-orang yang menidakkan kemajuan serta pembangunan ini! >:(

Tak sedih ke kalau ada yang bertanya, modenkah negara kita? Kalau tanya saya, saya bukan sahaja sedih tetapi geram! Kerana kita tahu hakikatnya... Negara kita sedang menuju kemodenan... Negara kita sedang menuju pembangunan...

Islam tidak melarang kita menuju pembangunan & kemajuan dalam hidup kerana kemiskinan dan kemunduran boleh mendorong kita menjadi KUFUR... Usah singkatkan pemikiran kita...

Saya tidak  memaksa sesiapa pun untuk bersetuju dengan saya... Kerana ini apa yang saya rasa, saya menilai apa yang saya nampak dan alami... Kerana saya sedar saya bukan siapa-siapa... It's just my humble pondering  (,")V

Ok, memang dah lari topik.. hehehe... Alang-alang dah lari topik jom tengok hidangan roti jala yang saya buat last week ;).... Penat tau menjala kalau tak simpan hasilnya sebagai kenangan ;p


Roti jala tanpa telur & kari sardin... Yummeh!

Boleh check resepinya di My Resipi.com kerana saya telah post resepinya di sana :)

Resepi rotinya saya adjust letak fresh milk... Tapi saya gunakan tepung gandum Hecho en Peru... Dulu pernah buat dan diceritakan di sini tapi rasanya kurang umph! sebab saya menggunakan tepung 'sin preparar' sahaja... Tapi kali ni saya adjust try campur dengan tepung 'preparada'... Kedua-dua tepung ni adalah tepung gandum... Sila jangan tanya saya kenapa, sebab saya pun tak tahu apa bezanya...hehehe ;p


Yang saya tahu 'sin preparar' maksudnya not prepared, while 'preparada' means prepared... Jangan tanya saya juga samada halal atau tidak sebab saya dah letihlah nak menjawab (,")V...hehehe... ;)

Oklah nak baca novel yang kawan saya bagi ni...


Hasil nukilan rakan sekolah menengah saya dulu, tak sangka dia adalah bekas novelist... Nama penanya 'Penjahat Kota' sekarang aktif menghasilkan lirik-lirik lagu 'underground'... eh... betul ke? Lebih kuranglah kan..hehehe...  Antara novel yang dihasilkan adalah 'Liku-liku Ranjau Berduri' dan  'Aku Budak Setan' tahun 2000...

Thank you very much 'Penjahat Kota' sebab sudi bagi sample novel ni pada saya, FOC lak tu...hehehe... Tunggu nanti saya sharekan ceritanya ye :)

Adios, adios, adioooos! :D

Thank you for reading, xoxo :)









48 comments:

Kamalia said...

hehe..sama jugak kat sini..ada yang ok,ada yang akan pandang semacam jugak.pernah dulu time summer, ada pakcik tu tanya ;tak panas ke pakai tudung ni?bukakla, bukannya tuhan awak nampak pun?..waktu tu tak tahu nak cakap apa,cuma cakap jela tak boleh dan senyum je.*lagipun nak cakap jepun lebih2 tak terel,pastu pakcik tak boleh speaking henglish pulak*
roti jala..sedaptu cicah dengan kari sardin pulak...eh,dah lama tak makan kari sardin..;p

kakcik said...

Penjahat Kota itu Ahadiat Akashah ke?

Setiap kali tengok kawan2 buat roti jala, setiap kalilah rasa nak buat. Tapi buatnya tidak juga. :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

azieazah said...

Sentiasa suka baca tulisan Ratna. Pengalaman di tempat orang sungguh mahal dan berharga. Membuatkan kita lebih menghargai diri kita sendiri sebagai rakyat Msia, kan?

hehehe suka ayat: penat menjala jika tak simpan kenangan.

Oh sudah mesti simpan kenangan di blog. I like!

azieazah said...

Sori berlori.

Ralat: rasanya Kak Azie tertaip “Ratna” tadi (komen lum approve). Sori Marya. Terkeliru sekejap tadi.

Pen Biru said...

sabor jerla.duduk kwsn tu, mesti dh rasa diri mcm celebriti..mana pegi pun org pandang. lama lagi ke nak duduk sana?

Ibuhani said...

hehehe....Bonita Marya=Pretty Marya! Yelah....org luarnegara x bape kenal Malaysia tp bila sebut Twin Tower baru mrk ingat negara kita letaknya twin tower ni!

Anum said...

bestnya sis kat sana
mesti seronok kan

~najwa~ said...

saya pun tak tahu Peru dimana sebenarnya ;P

roti jala nampak gebuss ;) dah lama tak menjala ni, kalau dapat cicah kuah durian..mmmppphhh.

Cikgu Ma said...

tak tau kenapa best baca entry akak kali ni^_^

have a nice day kak Mrya

Huda said...

Sedapnya roti jala tu..ermm, biasalah kan bila dah duduk di luar, kita tak boleh elak pandangan orang kan..

:: Mrs.Eady :: said...

sgt ralit memebaca entry akak...tumpang bangga dgn akak! :)

ShimaSalleh said...

Jgn dia bom org islam suda hihihi cuma 5000shj emm..
Apapun nmpk sedap la roti jala kak mar tu.. shima ni blom pas2 menjala lagi kikikik

Have a nice day kak mar xoxo

Eima Ari said...

dugaan kan duk kat negara org..

tapi elok gak dorang bertanya sekurang2nya dapat gak dorang jumpe org musulman...kalo tak smpai sudah tak tahu...=)

nak cikit roti jala!!!!!...

..::SangRatoo::.. said...

heheh kalau buat teka teki, mmg jue tatau Peru kat mana..heheh..kalau cari kat peta..menggagau jugaklah nak cari kat satu peta dunia ni.. :)

♥MAMASYAZA♥ said...

ermmm kari sardin sedap tu, feveret akak

norhidana said...

eheheheh pelik gk yek kak...ramai yg tak kenal org islam... uhuuuu

tp msti rasa banggakan nk bgtau yg kite bertudung sbb kite islam...
cabaran kt sana msti lg bsr dr duk malaysia yg negara islam kn kak

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
sonok dengar citer marya.. mesti orang pelik bila pandang mayra bertudungkan.. cantek plak tuh.. hehehehe.. tak sangka plak.. hanya 5ooo org jek muslim.. memang logik lah dorang pelik bila tengok marya bertudung..

waahhh.. ni lagi 1.. respek abes.. semua makanan buat sendirik.. zura tau makan jek..buat x tahu.. muahahaha

.:fyzz:. said...

Salam Marya..Comostas?

Emm depa tak tau betapa Mysia pesat membangun kn...bukn takat pembangunan..kita patt bangga dengn Dr M yg otaknya antara termahal di dunia (brilliant man) emm Dato Jimmy Choo yg cipta kasut yg hebat2..what else..Dato Micheal Yeoh dll lgi..
proud to be malaysian kan..
ada dulu fyzz ingt lagi..orng belah2 Australia anggap orng msia nih dok atas pokok la..mmg dok kt hutan2..terukkkk sngt...sedngkan diorang tak sedar...rakyat Australia adalah waris2 banduan dari US atau negara2 Europe..eh panjang lak sya melalut..hehe
btw..i love roti jala..nih wat kan ibu mengandung kempunan nih..:)

Pok Amai-Amai said...

ISh...tulisan gramatis awak sgt2 sy suka dan selesa utk membaca dari awal hingga habis. Hahahah! Seronoklah. Awak berjaya membawa sy sampai ke Peru sana. Seronok sgt! Nak lagi cerita2 sane!!!

fiza said...

Seronok baca kisah pengalaman di negara org ☺☺

Hanis Azla said...

Suka dengan pandangan marya tu.. klu kita tak berbangga dengan negara kita sendiri siapa lagi kan? penjahat kota tu ahadiat akasha ke? aduhai roti jala cicah kari sardin.. mmg tergoda melihatnya..

Sue-Rya Qistina said...

Malaysia Truly Asia...saya bangga menjadi anak Malaysia..yeay!!!
lg best bila org berckp psl negara kita ni..mase saya ke Thailand pn same jugak..org ckp negara kita bagus, semakin maju dan membangun..

bestnye tgk roti jala tu..nak sikit! :P

Lynn said...

hahahha..awak..apsal awak tak cakap yang saya pakai tudung sebab saya botak..hahahahha..(gurau aje..)

Hmm ok lah kalau Org Peru yg tanya kenapa pakai tudung..saya nie..org melayu tau yang tanya..lagilah saya pelik bin ajaib...

ye..setuju dengan pendapat awak..dunia jangan tinggal..akhirat kena jugak kita kejar..perlu seimbang selagi tak melampaui batasan..

syafiqakarim said...

bila keluar dr malaysia.especially ke
tempat yg kurenggg islam,mmg special jd nye kak.semua tertumpu.huhu.apa
pun,kekal kan.kebanggaan tuhh.

sempat lagi buat roti jala ye.haha
cepat review cite tu :p
errr,adios.err..

Riri Yoorin said...

wahhh seronok ye..kita yang baca ni pon rasa mcm ada kat peru :)

miloais milo said...

yang 'weird' itu yang akan kekal lama dalam ingatan.... :D...

beb - rajin uols buat roti jala...
iols memang tak reti.... sokmo try bila balik kampung... tak penah jadik... jalanya lain sangat...
ehehehheh

Mama Ema said...

pengalaman duduk di negara orang sangat berbeza...rasa cam seronok dan takut pun ada..tp baca kat sini rasa seronoknya di sana.

Mat Som said...

Tahniah Pn Marya
kerana tetap dengan prinsip yg teguh
walaupun berada di negara Katholik.

Nak cukupkan LIMA tahun ke kat LIMA tu?

maszull said...

assalamualaikum ....mmg susah juga kalau hidup merantau di negara orangkan janji kita pandai bawa diri di sana itu sudah cukup memandai apa orang lain nak ckp itu terpulang pd mereka ...:)

Pen Biru said...

salam..nak bagi link blog poyo tu :p

http://flexieloadgroup.blogspot.com/

missSenget said...

bestnya jadi perhatian..! *nampak tak gila glamor..? hahaha...

best kalo dpt bukak mata org sana tentang negara kita..


kak...lama dah xmakan roti jala....

IntaNBerliaN said...

ooo akak ada join MyR ek... ltklah lg byk resepi.. nanti blh try..hihii :-)

best puak baca gelagat org2 peru ni..hihi

-Incek Fik- said...

Alhamdulillah..


Salam akak! Serius fik rasa teruja baca kisah akak di sana, bestkan merantau kat bumi asing. Bermacam-macam pengalaman yang boleh kita alami..


Tahniah juga kepada akak sebab dalam sedar tak sedar akak bertudung, akak telah membawa satu mesej Islam di sana.


Jikalau ada penduduk di sana menanya kenapa anda pakai tudung, maka jangan sia-siakan peluang tersebut dengan menyelitkan unsur dakwah di situ..


Tidak salah jikalau kita memberi jawapan yang kita ini orang Islam dan merupakan perintah bertudung yang wajib dari Allah.. namun cuba terangkan sebab kita memakai tudung di dalam bentuk analogi.


Baiklah, kita boleh ambil contoh yang paling mudah.


Ada dua batang lollipop, satu yang kemas berbungkus plastik, dan satu lagi ter'bogel' isinya tanpa sebarang penutup.. agak-agaknya, lollipop mana yang akan dihurungi dengan semut nanti?


haa! cuba lontarkan balik soalan sebegini kepada mereka. biarkan mereka berfikir apakah hikmah disebalik kaum wanita bertudung...



..bukan?




*sedapnyer roti jala tu, boleh mintak sikit tak?

heheeee :)

AmirFX said...

Mmg berbeda bila pergi ke tempat orang nie.. Soklan mesti lain dari yang lain... haha...

Ezad Skytech said...

mmg best baca entri akak ni...terasa mcm sy kat Peru la pulak...hee~

ijayuji said...

Salam balas kunjungan, terima kasih dtg singgah ya :D sapa kakak eak? kita tak beketja ikut suami kerja kat siam, dah dekat 9 tahun kat sini tp jgn tanyer kita boleh ckp siam atau tak ehehehe...

Kalau kat sini sbb ramai org islam jugak rasanyer dia org tak pelik tp yg dia org byk tanyer pasal makanan, kenapa ayam ada yg boleh makan, ada yg tak boleh makan(tak disembelih) tp jarang2 lah org tanyer sbb dia org pun dah phm kan, cuma kita ni bergiat aktif kalau keluar mesti thn teksi motor sbb nak elakkan traffic jam, di situ dah boleh nmpk sama ada dia org suke org islam atau tak, sbb byk kali jugak lerr tahan kalau nak naik teksi motor nhi dia org tak nak berenti terus jerrr, teksi kereta jarang buat mcm tu tapi pernah jugak dia org tak nak berenti ambik kita, tapi mcm dah biasa dgn keadaan tu kat sini :D

Tapi kita kat sini dah tak lama da, kalau cepat pun bulan 8 dah kena balik japan 4 gud :D tinggal kat peru dah lama? sana katolik dia org luat kan?

Elih Japahar said...

Baca entry ni terbayang kat sana huhu..:) salam pkenalan

NOOR FATIN said...

bonita tu kan cantik.. memang cantik la akak ni.. hehehe

bila kita dok tempat org, mst kita akan rasa lain. hehe mcm tu jugak bila org lain ada kat tempat kita.. heheh

tu pn ramai lagi rakyat malaysia tak puas hati dgn apa yang kita ada. yg xberyukur.. hurm.. mcm2.. huhu..

sedapnya roti jala tuu! lD

L said...

ish3.. huuu.. L xpakai tudung pun.. hihi

jom tambah ilmu sikit..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

Mama2Q said...

bagus..tunjukkan jati diri sebagai muslim walau di mana kita berada!insyaAllah selamat

sudipVSsenduk said...

antara cabaran hidup di luar negara kan...

lamanya tak makan roti jala

Yatie Awang said...

kita bangga jadi umat Islamkan?

bestnya roti jala tu, makan dengan kuah kari lagi..

anisalya said...

perception org terhadap agama kita kan? cuba tanya rahib tu tak panas ke tutup kepala. cer dgr pe jawapannya.

Mariambebakar said...

Kita bangga dengan Agama kita,
Kita bangga dengan negara kita,
Saya bangga dengan Marya :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

roti jala! bes (^____^)

.........cP~ said...

Salam...hee...saya tau Peru kat mana sebab pernah ada cerita Peru disiar kat Malaysia. Dan saya suka tengok peta dunia. Berangan nak ejlajah dunia la katakan..
Macam menarik je, orang duk tanya. Spesel. Hehe. Kat sana memang diorang tak tau pasal Islam ke?

Puan Kutu said...

hari tu baca yg ada antara mereka tak tahu tentang malaysia bengang jugak sy.hehe..

sokong komen fik,selamat berdakwah..:)

ikatankasihku said...

Ya ALLAH, terliurnya tgk roti jala tu...yum yum