Gracias!

Mar 23, 2012

It's just like my diary...

Assalammualaikum...

Hola!

Dear readers,

 Sebenarnya saya mula berblogging since 2008 lagi.. Tapi masa tu konon-konon nak jual barang secara online.. Tak serious pun... Malas nak update sebab dulu saya bekerja, setiap hari berulang-alik Seremban-KL, memang tak sempat nak godek-godek & explore dunia blog... Just jadi silent reader sahaja... nak menulis pun rasa takde idea sebab dulu saya rasa my life sangatlah membosankan... hehehe ;p

Sekarang masa lapang saya lebih banyak dan setiap hari saya belajar benda baru... Yes, my curiosity increasing more & more each day & everyday! Rasa macam sangatlah rugi kalau kita tak menikmati keindahan hidup ini untuk dikongsikan...

Sekarang saya rasa dunia blog dan diri saya tak dapat nak dipisahkan...hehehe... Macam ketagih sangat... Sebab saya boleh menulis, meluah dan menyatakan tentang apa sahaja...  Dan sekarang saya belajar untuk menghargai diri sendiri... Menikmati hidup yang Allah bagi ni to the fullest! Insya'Allah~

Sebab itu bila saya dah mula menulis, saya tak boleh nak stop... Macam-macam nak cerita, kalau boleh semuanya saya nak dumbkan dalam satu entry... Saya tak peduli adakah orang yang nak membacanya... Saya taknak tinggal satu pun... Tamak sungguh sayakan...hehehe ;p


Kalau dulu diary pink nilah tempat saya nak luahkan apa-apa, tapi sekarang semenjak 'gila berblogging' ni, hanya perkara yang saya rasa terlalu peribadi sahaja saya contengkan dekat situ... ;)) *w*

Kadang-kala timbul pulak rasa kesian pada blogger yang terpaksa membaca bebelan saya yang ntah apa-apa ni... Dahlah panjang cecah lantai, asyik cerita pasal Peeeruuuuu je...hikhikhik.... Sampai nak komen pun dok ulang apa yang saya dah catitkan...hahaha ;p... Yang ni memang tak boleh nak salahkan sesiapalahkan... Mesti dia tak sabar nak drop komen tapi 'terpaksa' baca coretan saya yang berjela-jela tu...hehehe... ;) *w*

Namun, dalam ramai-ramai tu masih ada juga yang kata suka serta ralit membaca apa yang saya coretkan... Terima kasih banyak-banyak... Dear Mrs EadyEye neeQueen TerataiPok Amai Amai (Fara) & lain-lain yang saya tak mentioned; Muchas gracias chicas! 

Chicas = Girls

Eye nee, saya takde apa-apa petua pun, maybe sebab saya takde kawan nak bercerita so, saya tulis apa yang saya nampak & rasa sahaja...

Bila kita excited nak menulis, orang pun akan ikut excited jugak... Saya rasalah...hehehe ;) What you say, how you write, the words you chose, all shows who you really are... Kalau boleh kita cerita yang indah-indah sahaja... No gross words, no cursing and no hatred... Insya'Allah, orang akan suka...

Walaubagaimana pun tak semua orang suka kan kita kan... Kena terimalah hakikat tu... Saya rasa yang berkata saya 'gila glamour' tu bukan sebab dia cemburu atau dengki dengan saya tapi mungkin sebab dia menyampah kot... hahaha! ;) Takpe tak suka tak perlulah baca & singgah sinikan... I'm not writing to impress others, just to share my thoughts and my experiences... That's all... Siapa sudi kita kawan, siapa tak sudi tak mahulah lawan-lawan... Peace no war! (,")v

Esta bien, chao!


Loves, xoxo...

------<----<---;@


P.S. Siapa ada FB, like-likelah FB saya tu ye... Maybe we can share something someday... Who's know? Muchas gracias! :)  

45 comments:

Zefa NorAsmara said...

Betul, blog ni macam diary kita. Ibu Yusuf mula berblog hujung tahun 2010. Tp entry dia semua kontot2.. hihi..

Teenager Housemaid said...

lawanya diary pink tu..:D

blog saya pun memang dah jadi macam diary masa lalu juga diari masa sekarang and mungkin juga masa depan..:)

ijayuji said...

Salam kak, kadang tu bila baca setiap n3 walau benda yg sama kita masih tak leh ingat apa yg kita komen ehehe... kena selak balik apa benda yg kita komen, tak kesahlah kan org nak baca ke tak janji kita happy bila berblogging, kita ni pun kejap tenggelam timbul ajerr ikut mood, byk yg nk dicerita tapi bila masa nak tulis n3 mesti terbantut sbb dah penat :D dulu2 suke tulis kat diary, tp sejak2 dah ada ank ni dah jadi pemalas nak tulis kalau lah boleh masa kita berckp terus melekat kat diary takpe, tak masuk akal langsung hihihi.. happy weekend kak! sapa yg kakak sapa yg adik pun kita dah lupa ^__^

Acik Erna said...

asaalam Marya..betul komen kawan2 marya diatas tu..menulis bukan kerna nama dan buka gila glamour..menulis untuk kepuasan diri dan untuk dijadikan kenangan..
jadinya Mya jangan berhenti menulis..menulis la apa saja..

NOOR FATIN said...

dulu saya suka menulis diary, start form3. pastu sampai form5 ada, pastu masa start sem1, xminat lagi nak buat blog. sampai la sem4, start tulis blog kat frendster, lpas tu tgk kawan buat terus buat blog.. hehehe diary pn dah xde skrgg. semuanya luahkan di blog saja.. hehehe

Aku Seorang Pengembara said...

Salam Ziarah Marya

Akak baru jer menjinakkan diri dalam dunia blog ni. Bagi akak blog kita, ikut suka kita la nak tulis apa kaaaaaaaannnn....
kita ada cara kita dan org kena la hormat dan terima cara kita menulis sebagaimana kita hormati cara org lain menulis di blog memasing kaaaaannnn....
Biorkan ajer deme tu..jgn riso...tak luak nyer....
Anyway, Marya dok untuk berapa lama kat Peru tu ? Ramai tak orang Malaysia kat sana ?

NIZAM said...

Salam Kak Marya,

apa salahnya kongsikan something yang berbeza. tentang Peru. tak suma Malaysian knows about Peru kan. kan best boleh baca lifestyle masyarakat dorang camne. boleh tambah pengetahuan utk yang membaca.

:))

AriF FaZDiLaH said...

that's right...

Izan Ishak said...

penangan berblog mmg hebat kan! lagi2 kalau ramai yang datang dan sudi komen2 kat setiap entry yg kita buat... rasa puas dan sangat dihargai oleh kawan2 maya.

apapun... thanks marya sbb sudi join bloglist diariummi. lepas ni jgn lupa singgah selalu ye!

Puan Kutu said...

sy mula berblog awal 2011.bru lagikan.tp sy suka share benda gembira2 jer,,yg sedih2 tak suka luahkan sgt perasaan utk tatapan umum..

sy suka singgah sini sbb by juga perkara baru yg sy baru tahu tentang peru..panjang ke bebel ke sy tetap baca smp habis...:)

ShimaSalleh said...

Yes.. tak kisah la org nk baca ke idok kan.. Dah kata personal blog hihi

Setuju! tetiba ;p

Chao! xoxo

Huda said...

Saya sebenarnya mula blog sejak 2007, blog yang maria baca tu blog kedua..blog pertama ada gak, dah banyak entry kat situ..seronok kan berblog ni, saya suka sebab ada ramai kawan..:)

maszull said...

assalamualaikum Marya....insyaAllah pasti ada yg suka dgn semua n3 di blog ini.....:)

IntaNBerliaN said...

akak blh tulis apa je... xkisah jd cam diary pun.. lgpun utk tatapan kita jugak bila makin tua nanti.. :-)

Nazayiena said...

Kak Nurul suka penulisan Marya macam byk idea je dlm satu entry x mcm akak entry yg kontot2 je sbb memang xde idea,memang blog nie cam jadi kita punya diary sbb klu boleh kita x naklah moment2 manis dlm kehidupan kita seharian x diabdikan utk kenangan suatu hari nanti.....

Azi said...

sy dpt rasakan apa yg marya rasakan tu..tp biasalah xsemua yang kita tulis orang suka, tp klu org xsuka tu sebenarnya dia amik berat pasal kita betul tak.

saniah said...

Salam marya..takpe..tulis je..akak ni bila bukak blog sesiapa pun mmg suka baca :)
Teruskan mnulis k

Mama2Q said...

huhu, sape yg cakap awak gila glamor tu...dont worry, keep on writing, dia tak suka jgn la dtg blog org, kan

Imaan09 said...

selain diari..blogging boleh buat banyak kawan maya!serata dunia..mcm sis gak laa

Totie@Tomy said...

bagi saya blog juga sumber rujukan..best sangat blog ni..

.:fyzz:. said...

salam marya mi amor
ok per..fyzz tak kisah pun..enjoy ja baca ttg life marya n family..sometime leh bg inspiration kt fyzz..
btw..sama la..fyzz pun kalau kt ofis..drp pi dok gosip2 liar ..hehe..bek sya writing through my blog...at least leh share ngan kawn2 blogger yg lain..pelbagai info ..:)
marya keep doing ur writing ok..

Cikgu Ma said...

saya tak pandai nak cerita kehidupan yang menarik...tak pandai menyusun kata, takut org bosan membaca...

Pen Biru said...

sy suka baca blog org..mcm2 boleh dpt..ilmu yg kita tak ada, yg org ada.tak kisahpun apa critanya..

psssss...blog hantu tu mcm rumah hantu kan? ahaks!!

Ibuhani said...

Pd ibuhani...Menulis tentang diri sendiri adalah lebih baik dr menulis tentang orglain. Sebenarnya kita tulis apa pun mmg ada yg suka n x suka tp kita x boleh buat apa sbb org ni byk ragamnya n penerimaannya. Berblog ni utk kepuasan diri n berkongsi pengalaman hdp n nanti bila kita x der....anak2 boleh baca n bolehlah mrk lepaskn rindu dgn membaca blog kita?

Daddy Ziyyad said...

Blog pun asalnya ialah utk catatan peribadi..so terpulang kdp si pemilik utk coretkan apa jua yg dia nak coret...kalau kita rasa tak syok baca, tak payah baca..as simple as that...saya suka baca blog warga malaysia yg berada di overseas, lebih2 lagi di tempat yg jarang2 kita terfikir, contohnya Peru! hahaha..

Mixed-family in da house.... said...

Salam marya,
alahai baru berkesempatan singgah sini...harap2 marya, iman dan mr hubby sihat sentiasa....
Marya,
keep on writing. Tak kisahlah tentang apapun. Pedulikn 'mereka & keluarga mereka' ....hehrhehe..
Hugs for iman.....take care

ikatankasihku said...

Hi dear,
blog ni umpama diari, tapi tak semuanya kita boleh cerita kan...
tapi best jgk ada blog ni, sebab kita ni org yg jenis suka berkongsi..hehehe

~najwa~ said...

personal blog pun ok, banyak je yang menarik ;)

suka baca blog marya... Peru in Love~ hehe

Pok Amai-Amai said...

Sy suke baca catatan harian awak. Suke sgt. Mmg betul kate awak, sy selalu ralit baca kisah awk dgn family kat sane. Tmbh2 dgn gamba2. Cite2 awak bt sy seolah2 smpi sana. Bkn ambil hati tp ini yg sy rs. Heheheheh.....tak sbr nak tgu entri g jenjalan. Awak kate t nak g jenjalan dgn family kan? Yeay!

norhidana said...

dana suke baca cite blogger yg duk luar malaysia, seronok baca cite2 yg ada kt sana... sbb dana tak dpt rasa sndiri...
tak penah jemu lyn tulisan akak tau

Mariambebakar said...

Dunia blog memang tempat untuk luahan perasaan sendiri, suka dan duka.. Tapi mummy selalu ketandusan story. Sebab tu sekali sekala jer baru buat entry.. kdg2, bila entry tertangguh terlalu lama, mulalah mummy malas nak buat entry pasal story tu..

Tapi mummy sangat suka baca coretan Marya, boleh dikatakan site yg wajib mummy tengok almost everyday ler..tulis ler panjang2 lagi.hihi :)

sudipVSsenduk said...

dulu tak pandai tulis diary.. rasa mcm jiwang je hihihi.

biarlah org nak kata apa... blog kita, kita yg punya

Hanis Azla said...

mmg best pun baca citer2 di blog marya ni.. sbb tu akak suka dtg sini.. wp tak sempat hari2 tp klu ada masa tetap suka nak singgah.. mmg seronok bila org singgah blog kita dan baca coretan2 kita.. tp klu org tak suka atau tak berminat pun takpe.. takde hal kan..

marya, insyaAllah, ptg ni akak poskan novel tu.. nnt akak update di email yer bonita..

mama ju, said...

Salam Marya

Setiap org berlainan gaya dlm menulis. mama suka letak gambar2 pribadi, sebenarnya lebih kpd utk ingatan kpd anak dan sedara2.

Mama tak pegi pun Bidadari tu.tgk jelah tulisan2 diaorg...sibuk dgn anak2 nak balik ke asrama.

Bila nak balik?

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy pon suka jer baca catatan marya..cuma kdg x sempat tinggal komen :)

msredcheesecake said...

Kalau saya ada byk masa saya baca every word kalau curi2 kat opis kenalah baca point2 je.... Baca paaal negara org best ape... Hheww

mama aini said...

assalam marya..ehem dah lama juga marya start berblogging dr tahun 2008 lagi..mama pulak baru je berhenti kerja atas sbb2 kesihatan boring duduk kat rumah, cuba2 menulis..mama pulak tak suka tulis diary..he2x..betul bukan semua org suka kat kita..apapun thanks sudi jadi `kawan maya` mama..mama hargainya.. slm syg dr mama..

Mat Som said...

ASALAMUALAIKUM MARYA

Saya suka baca entri Puan yang santai ini

Ramai yg mulanya semangat tulis blog, tetapi tiba2 saja blog terbiar

Dan Puan tidak, terbalik dgn keadaan mereka.

Teruskan menulis.

Nida said...

Memang seronok berblogging ni.. dapat jumpa pelbagai jenis manusia melalui tulisannya.. tapi kadangkala Nida ni terasa juga macam nak berhenti blogging..hehe, tp bila mengenang rakan-rakan maya yg dah lama dikenali (walaupun secara maya) rasa sayang pulak...

Kamalia said...

salam marya..selagi mampu nak menulis, tulis je.blog ni boleh dikatakan banyak mencatat suka duka kita sepanjang hidup diperantau. nanti bila dah balik,bila baca balikmesti akan cakap.."ishh..tak sangka saya boleh buat macam ni..tak sangka saya setabah macam ni"..hehe..itu based on my experiencela..bagi saya, ada orang nak baca atau tak,terpulang,yang penting kita dah simpan separuh kenangan kat situ kan*bab personal tu saya tak letakla*maybe bila anak2 dah besar boleh diorang baca balik kisah diorang kecik2..

Ms Fai said...

kak marya, betul la. Fai sendiri dah mula rasainya. mula2 masa baru start blogging, rasa ikhlas nk menulis tu belum betul2 dtg lagi. walaupn blog Fai lebih kepada "bisnes". dh nk masuk setahun baru la ianya betul2 menjadi minat. kalau sehari tak menulis, tak share dgn org... rasa mcm tak lengkap jer. kalau kita menulis dari hati, menulis dgn ikhlas, insyaAllah ramai yg suka baca... hihi...

Teenager Housemaid said...

p/s: kak maria, wah! akak pernah mimpi saya? hehehe..:DDD
pipi saya memang gebu..wahaha..:D
:')

*tetiba excited ada org pernah mimpi saya* :D

anisalya said...

ada yang tak suka eh? saya tak ada la tak suka kat blog tu kecuali tulisan banyak kaler dgn bahasa yg tak berapa saya nak paham. kejap lagi saya b;ah gitu je. hehehe... teruk kan?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

is baru sempat singgah wini... stat wif dis entri.... nak baca entri kak marya kena tenang2... sebab nak menghayati setiap pengalaman tu... hohoho (^____^)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tapi mang betui... dulu is pun suka diari... dan is mula berbelogpun lebih kurang kak marya... since2007, tapi 3,4bulan ni baru xplore lebih2 tentang dunia belog dan mula BW... sebelum ni hnya meanaip dan post.. itu sahaja... hehhe
bila dah ada orang komen2... sangat xcited dan dah jadi gila kalau xbukak blog sehari (^____~)