Gracias!

Mar 26, 2012

Funny Sunday!

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Nak masuk tiga hari rupanya tak update... Sabtu Ahad Mr Hubby cuti, so terpaksalah bercuti blogging jugak... hehehe... ;) Entry kali ni memang panjang sebab tiga hari tak updatekan...hahaha! :) Siapa rajin dan sudi bolehlah baca ye... Tiada paksaan tau...hikhikhik ;):) *w*

Cerita semalam, hujung minggu kami ke Parque de Kennedy (Kennedy Park)... Jalan-jalan cuci-cuci mata... Mr Hubby dah gajikan ;) hehehehe... Semenjak jadi fulltime housewife ni saya memang bergantung dengan hubby jelah... Mana ada pendapatan lain, ada kawan saya suruh saya buat bisnes atau cari kerja part time di sini... Kalaulah boleh dah lama saya buat, sebab saya jenis tak reti dok melepak kat rumah walaupun kerja-kerja rumah berlambak nak kena buat...hehehe :);)

Back to story, kami pergi Kennedy Park time dah tengahari, bila hari minggu semuanya jadi liat nak bangun tidur... Golek-golek macam dugong dulu dah tengahari baru nak bangun, siap-siap terus keluar cari makanan... Lapor tak hengat... :)


Kami makan dekat lorong ni... Di sini banyak comida Peruana (Peruvian food)... First time kami ke sini, saja nak tukar selera... 

Nite View
Sebelum makanan sampai, aksi bergambar adalah wajib...hehehe... Sebab lepas makan lipstik semua hilang & pudarkan... hahaha! ;D


Nak bagi Iman jangan meragam, bagi die main game... Angry Bird ke... Bowling ke... Ants yang picit-picit tu, memang kesukaan dia... :)


Siapa kata saya 'bonita'.. Say it again? heheee... Nampak tak lubang hidung yang semakin mengembang tu... hikhikhik ;p Dah masuk 30-an ni semakin tak sekata warna kulit muka... Yang ni tak obvious sangat sebab dah tepek bedak banyak-banyak...huhuhuu... Ada petua tak for discolor skin tone? :(


 Di sini pun ada astro gak... hehehe ;p


Bekas tisu pun jadi bahan sebab cantik & menarik...hahaha! :)


 Budak tecik ni memang kuat minum air kosong, PU pun kuat gak! Satu hari 8-10 botol... Tapi makan sikit je... Kalau tiba time dia teragak nak makan tengah malam pun boleh mintak kek... adoyai! :)


Makanan dah sampai, ni Mr Hubby punya... Arroz con mariscos (seafood rice)... Dia suruh amik gambar biar nampak bendera Malaysia kat baju dia... hehehe... alahai, patrotik sungguh! ;)

French Fries buat Iman...ecece ;)
Sopa de mariscos ( Seafood soup)
Chicharrón de calamar (Fried squid)

Saya pilih suplah konon, tak berapa selera sangat nak makan... Dengan nasi putih... Tapi, malangnya sup tu tak kena dengan tekak saya... Mr Hubby pun takmo apatah lagi Iman... Pelik supnya, ada ubi kayu, sotong, udang, dan lain-lain seafood termasuk ketam... yang tak tahan tu, ketam batu...huhuhuuuu... mana boleh makan... Haiwan dua alam kan... Boleh dengar ceramah Ustaz Azhar Idrus ni tentang ketam batu... Letak pulak seekor macam tu lagilah saya tak reti nak makan.... T____T


Akhirnya, makan nasi dengan sotong goreng tepung jelah... Fries Iman pun jadi mangsa gak... Alhamdullillah kenyang...


Macamana order macam tu jugak rupanya... Nampak macam sedap tapi rasa, bak kata Mr Hubby rasa colgate (ubat gigi)...hehehe ;)

Ripley Shopping Centre
Lepas tu kami pergi jalan-jalan sekitar Kennedy Park. Saya memang nak cari sling bag... Berpusing jugaklah nak cari yang berkenan dihati... Cerewet betul...hehehe ;)... Oh, di sini memang shopping paradise bagi orang perempuan tau! Handbag, kasut & baju memang berlambak... Macam-macam design ada... Jenama Bata agak terkenal di sini... Tapi akhirnya kami pergi ke Ripley sahaja... 

Ada cerita yang terjadi semasa saya sibuk nak pilih sling bag tu di sana. Masa saya dok sibuk memilih handbag yang ada, ada seorang perempuan dok perati saya. Saya tak perasan pun... Mr Hubby yang bagitau, dia kata perempuan tu pandang saya dengan pandangan yang 'daring' , macam muka tak puas hati je.. Siap bercakap-cakap dengan promoter dekat situ sementara mata tak lepas-lepas memandang saya... Mr Hubby naik berang sebab seolah-olah macamlah kami ni pencuri... Terus tanpa mempedulikan orang disekeliling, hubby keluarkan wallet sambil mengira-ngira duit 'Dolar' yang ada dalam wallet time tu (baru gajikan)...hehehe :)

Siap kira kuat-kuat lagi, "Uno, dos, tres, cuatro, cinco... bla, bla, bla..." hehehe... Saya buat tak reti je, sebab tahu sangat perangai my hubby kalau dah marah... Mungkin menyedari tindakbalas kami, wanita tu datang menghampiri saya... Menegur saya... Biasalah mereka ni tak reti berbahasa Inggeris, hanya tahu sepatah dua perkataan sahaja, sambil menunjuk isyarat pada muka  & tudung dia berkata, "I like your bla, bla, ...."  Cakap bahasa dia... Ok, masa tu saya hanya tersenyum sahaja tapi dalam hati rasa nak gelak terburai perut tapi kutahan sahaja Jebat ;p... Muka perempuan tu memang cuak & serba salah gila... Saya cakap,"Thank you, I'm a musulman (muslim). And this is hijab. We are from Malasia. (Malaysia). Do you know where is Malaysia?" Dia hanya geleng kepala, tak pasti sama ada dia tak tahu atau tak faham apa yang saya cakap. Hehehe... ;)

Pengalaman yang tak mungkin saya lupakan... hahaha! :D  Lepas dah membeli apa yang patut, kami berjalan keluar sambil mulut tak henti-henti bercerita dan tertawa... Mengenangkan kejadian tu, saya rasa mereka hanya tahu tentang orang Islam yang pandai mengebom orang sahaja... Maybe mereka takut saya bom mereka...hahaha ;p 

Atau pun mereka ingat kalau Islam pakai purdah hitam dan berselubung sahaja... Kerana itu saya berpendapat, kita perlu kelihatan cantik walau kemana sahaja kita pergi, kerana bila kita keluar lagi-lagi berada di negara orang kita bukan sahaja membawa imej negara tapi juga imej Islam itu sendiri... Pendapat peribadi saya :)

Saya cakap dengan hubby, maybe mereka tertarik dengan cara pemakaian tudung saya... Mungkin saya boleh jadi trend-setter di sini... Mana tahu menggantikan Hana Tajima...kih kih kih uwek! ;p

Lepas tu bawak Iman jalan-jalan di park berdekatan.... Ada playground... Punyalah ramai orang... Mereka memang suka melepak di taman-taman... Di Lima sahaja ada 70++ taman atau park...







Seperti biasa, mereka di sini sangat sukakan hiburan, banyak street entertainer boleh kita lihat...


Persembahan Capoiera... Sejenis seni mempertahankan diri yang bergabung dengan muzik, sukan dan physical expression yang berasal dari Brazil... Tapi persembahan ini agak menghampakan kerana kurang 'kick'... Biasa-biasa je ;) 

Biar gambar yang bercerita :)






Muka orang penat berjalan... Tengah test kamera baru... hehehe... Sempat sambar kamera sebijik... Terima kasih pada hubby yang bermurah hati membelikan kamera 'slim' untuk isterinya yang 'gila glamour' ni...hehehe ;p No heart feeling yaw *w* ;)


Tengok apa yang saya dapat! Nak tattoo kat mane ek? ngeeeee ;p


 Pameran dan jualan lukisan... Memang cantik-cantik... Kemudianlah beli... Budget bulanan dah burst dah ni...hikhikhik ;)


Saja je... Nak jugak ambik gambar belatar-belakangkan bunga-bunga tu... Tantek! :)


Nilah hasil rembatan haritu, ada sebab saya beli kamera kecil & sling bag tu...  Selepas beberapa kejadian cubaan dan kecurian yang berlaku, saya ambil keputusan untuk memakai sling bag ni... Boleh baca di sini dan di sini... Lebih selamat rasanya, attach very close to body... Sesetengah tempat kami memang tak berani nak bawak kamera besar sebab bahaya... Especially, downtown Lima. At least, dengan adanya kamera ni bolehlah kami abadikan kenangan yang ada... 


Kamera compact ni dah lama, siap berselotape lagi...hikhikhik... Beli semata-mata untuk hari pertunangan kami tahun 2007, kami bertunang masa hari raya... 20/10/2007... Antara hasil pertama gaji saya... Masa tu harganya RM 600++, sekarang rasanya RM200-300 boleh dapat... Sayang kamera ni, sentimental value, bagi Iman jelah... hehehe...


Iman ambik gambar penutup botol air 'chong' dia...hehehe... Oklah, terima kasih kepada yang sudi membaca... Marya saaaaaayannnng korang! Muah! xoxo :)

Chao~


56 comments:

Lya Colours said...

lapo plak tengok makanan2 ni. huhu

Pok Amai-Amai said...

Awak, ramai jugak org kan? Nampak padat je kat playground tu. Terfikir gak sbb awak kate ade lbh 70 park kat sane....wow! Means, Peru mmg padat dgn penduduk la kan?

Agak scary gak dgn cubaan meragut dan merompak tu. Tapi kan, Malaysia pun apa kurangnya. Lepa sket, mmg nahas.

Sy pun lagi suke dgn sling bag. Bukan apa, sy malas nak pegang wallet. Hahahah!

kakcik said...

Sup rasa golgate? Banyak sangat pudina kot! :)

maszull said...

assalamualaikum marya....wah seronoknya makan2 n jejalan di hari minggukan...enjoy satu family..:)

Mixed-family in da house.... said...

soup rasa colgate? eeewwwwww....tak dapat dibayangkan....hikhihkhihkh

Cikgu Ma said...

ish...berangan lagi saya tengok tempat cantik macam ni

mamavogue said...

Marya Sayang..
Sup seafood@colgate tu mmg nampak best! hehehe

slalu ternanti-nanti cite org duk Peru nih!

NOOR FATIN said...

assalamualaikum kak.

menarik sungguh entry kali ni. hehe sampai habis saya baca. sepatah2 tak tinggal XD

akak memang bonita la.. hehe kulit muka cantik je, xde pn jerawat2 ke, nampak kusam je. heheehehe

nampak sup tu mmg sedapp kan.. tapi tu la, setahu saya ketam batu mmg xleh makan sbb hidup dua alam.. xpela nak buat mcm mana pulak kan.. huhu..

kat sana kan xramai org pakai tudung, bila tgk kita pakai tudung,mst jadi perhatian. bagusnya kalau kita kekalkan menutup aurat walau berada di tempat org. bukan saja bawak imej sendiri tapi imej agama islam. mana tau nanti mereka tertarik pulak kan tgk keindahan agama islam :)

cantik kamera tuu. :)

..::SangRatoo::.. said...

Salam Marya darling :)

tak rasa boring pun baca walau entry panjang..rasanya macam ada kat sebelah Marya je..ada mood sendu..mood colgate(heheh)..happy semua ada..syok kan...ni lah asam garam di negara orang kan..

sesekali abiskan masa bersama keluarga tu mmg sangat berharga :)

de engineur said...

Chicharrón de calamar (fried squid) tu nampak sedap. Kalau bab ketam ni, anak & isteri saja yg boleh, kalau saya memang fail.

Cho Zila said...

wou.. wou.. seronok tengok negara orang... akak memang tak terfikir nak smp peru ni yerk...
pst: akak tanya pasal baju saiz beso haritu sbb nak tau gak orang sana gemuks ker...

QueeN TerataI said...

TGK SUP TU MCM TOMYAM JER.. tgk lagi rasa mcm sedap je.. tp rupa2nya rasa colgate eh? hehehehe syoknya iman berjalan jalan dihujung minggu. Inilah masa yg ada pun kan nak berjalan ke sana ke mari...

mama ju, said...

Salam Marya

Mama pun baca hingga habis, seronok baca 'pengembaraan' org. Moga drg bertudung dpt berdakwah kpd masyarat di sana.

~najwa~ said...

owh, terasa nak gi jalan2 Peru la pulak, (mana tahu, suatu hari nanti, kan...)

Aishah Jahirah said...

panjang entry....tp ttp baca sonok baca pengalaman org ni...terpesona kot diaorg tgk wanita bertudung ni....tu pandang semacam je tu...
brg2 ada sentimental value mmg syg,msti nak simpan wat kenangan.;)

Mariambebakar said...

Terliur tengok sup yg ala2 tomyam, tapi bak kata Marya, bila tengok sekor ketam batu camtu, tak terliur pulak..hehehe..

Kalo ada sentimental value kamera tu, jgn bg iman jaga skrg, takut gud bye dalam masa sekejap jer :)

Mariambebakar said...

Terliur tengok sup yg ala2 tomyam, tapi bak kata Marya, bila tengok sekor ketam batu camtu, tak terliur pulak..hehehe..

Kalo ada sentimental value kamera tu, jgn bg iman jaga skrg, takut gud bye dalam masa sekejap jer :)

Mariambebakar said...
This comment has been removed by the author.
Lynn said...

Sayang ke?ngeh ngeh..

Awak..agaknya betul dia takut awak bom dia tu..Betulla..kalau ada encik Hubby memang kita akan cuti berblogging kan..adios..hehe

.:fyzz:. said...

salam..marya..tuh la fyzz dok heran tuh .awt dua tiga hari tak hpdet blog..:)rupanya JJCM yer..pergh sedapnya menu2 tuh..tergugat ibu mengandung tgk tau..ha ah la sup seafood tuh ala2 tomyam kekdahnya..
iman pun msti happy dpt jalan2 ngan umi n ayah kan...

best2..leh suping bag, kamera, n lukisan...berbaloi2..:)

Anum said...

bestnya sis

Nazayiena said...

Ingatkan tadi sup tu tomyam,....
Org Peru mknn rujinya pun beras ya Marya? seronok ya dpt jln2 dan shopping di hujung minggu.

Puan Kutu said...

sup colgate?nmpk macam sedap jer kan?apa la org peru nie sengal betul tak pernah tgok org pakai tudung ekspress agaknya.hoho..

mamawana said...

Assalamualaikum

Hi here, beautiful Marya...

AmirFX said...

Mak ai.. Besar betul ketam tu.. Tapi camner dierang boleh buat sup tu rasa colgate? Mungkin mmg letak colgate kot... haha..

Ummi Iman said...

kelakar pula baca part perempuan pandang daring tu hehe.. suami saya kalau org pandang lain mcm je dia pun cepat naik angin. semua org tak suka cara pandangan begitu.. so kena stay cute je muka tu ya.. mcm tomyam pun ada sup tu.. membazir je kan..

anisalya said...

banyak membeli nih. tak apa la husben baru gaji kan? hehehe... tp btl la jugak, org dok pandang2 je... kita tak terasa tp husben pulak yg naik hangin. sabar je la.

ijayuji said...

Salam marya! eheh! kita akak rupanyerrr ehehe... tp tak jauh beza sgt kot sbb baru nak masuk 31 tp selalu terperasan muda2 gituuu hihihi.... dia org ni mcm kes2 terpencil bila tgk org2 yg bertudung n islam ni kan, biasalah dugaan tu kan kalau duk kat negara org ni nak2 negara yg mcm nii, takpe yg best dapt g jenjalan n shopping. ilang stress sikit :D Suami marya keja dgn embassy ke? atau tourism malaysia? lama lagi kat peru? byk pulak nak tanyer ehehehe..

Ibuhani said...

Betul tu...kalau gi tmpt org, time makan mmg kena cerewet lebih2 lg tentang hukum hakam pemakanan. X boleh sebrg makan.....cam hukum makan ketam batu dlm sup tu! Mestilah kt sana Marya selalu jd perhatian sbb x der org lain yg pakai tudung secantik dia....hehehe...

Nida said...

tu dia.. punyalah panjang..hehe

Sentap betul tengok kaki ketam yg terjuntai tu... nampak marbeles.

Pernah sekali lihat Capoiera depan mata.. sangat2 mengujakan :)

Momma AA said...

marya... momma suka tgk tmpt kat sana.. cantik n menarik..
Sup tu mmg nmpk cedap.. tp syg yer, rasa colgate pulak ek.. Iman lak pandai minum air kosong.. Anak2 momma x suka air kosong.. diorg nak air cedap n manis jer.. hehe...

Eye_nee said...

agak2nya apa lah yg difikirkannya sampai begitu sekali daring pandangan perempuan tu pd kamu..kelakar pulak bila baca suami kamu tunjuk2kan dan kira duit begitu...cantik sling bag kamu..mmg berbaloi sekarang ni bawak sling bag kan..peragut makin bertambah jumlah...

norhidana said...

sup rasa colgate huuhuhui... mati selera kn, tp tgk yg lain2 tu sungguh menyelerkan...
tp kan nite view kt rest tuh naper nmpak terang benderang lg kak...

heheheh susah gk ek kt negara yg tak ramai org muslim nih, nmpak org bertudung pun diaorang pelik je,pastu yg siap tgk semacam tu.... nsb lah akak pg ngn hubby akak kn...

Cikpuan rara said...

hai sis.lama x jumpa kan.rara baru lalu nk bukak blog ni.hehehe.sis sihat.hehe.wahhh 3 hari cuti update kaw2 eh.best2.

lady scooter said...

wahh..bestnya jalan2.. tapi memang betul, rasa selamat sikit la bile pakai beg sling tu kan? sebab dekat ngan badan. sy po dah lama teringin nak pakai beg sling semula. dulu pakai tapi peh tu asyik pakai beg handbag jer..he3..

missSenget said...

mcm tomyam laa seafood soup tu,,,


baca part suami kira duit kuat2 tu serius xleh tahan..


hahahahaha...

|| NaFiRaa || said...

Banyaknye Iman minum air.. tapi baik utk kesihatan..:)

nampak sedap sup tuh.. tapi tak boleh nak bayang rasa colgate nye tuh.. kekeke.. eh! nasib marya tau tu ketam batu.. kalo zura yang tak tau nih mesti dah sebat tanpa rasa bersalah..huhuhuhu

miloais milo said...

entry panjang tak pe... iols suker baca...
menarik banget kisah uols ni! :D

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

yummeh!
org sini terliur la ngan ketam tu..
mabelles, mabelles..

blh thn hasil rembatan hari tu yer..
lahai, siap salotep lg tp ok wat, janji leh pakai..
dh dpt kumira baru ni, kasi amek gambo manyak2 la dr sana, blh org sini tgk org obc.. x dpt poe pn tapelah.. hahaha

umiyumi said...

jalan2 ke Peru jap jenguk Marya :)

fieda said...

jauhnya dia duduk...seronok timba pengalaman tmpt org..bile balik malaysia..?

NIZAM said...

HAHAHA. sup perisa colgate ye, mesti nyaman je rasa. hehe.

bagus la ada park yang byk. maknenye dorang mmg suka lifestyle urban. ce tgk kl, ada bp tmn? boleh bilang kan.

bab tudung tu pun selalu gak bc, western people macam pelik bila org islam malaysia pakai tudung kaler2 n pakai slauar. sbb dorang selalu tgk pak arab pakai jubah hitam je kot.

:))

Liza Razak said...

suka baca entry sis...rasa macam ada kat peru pulak..hehe.sup ketam tuh nampak macam sedap..tp rupa-rupanya x sedap ek :)

ieda said...

haa macam2 kisah ada nie ekkeke
nak komen pun x tahu nak mulakan yg mana .. seronok dan happening bila boleh tgk acara macam streat entertainer nie .. macam x caya kan ..';)

bab menu makan tuu x menahan dik , dah lah lapoor nie nunggu time lunch ekeke ;)

| SUE | said...

seafud soup...sedapnyer!

Daddy Ziyyad said...

Seronoknya baca..byk gambar..best.

- sup seafood tu macam tomyam seafood plak..hahhaa

- org peru mmg makan nasik ke? haha

-komuniti Islam kat sana ramai ke?

sorry, jadikan ni kaunter pertanyaan..haha

Daddy Ziyyad said...

Seronoknya baca..byk gambar..best.

- sup seafood tu macam tomyam seafood plak..hahhaa

- org peru mmg makan nasik ke? haha

-komuniti Islam kat sana ramai ke?

sorry, jadikan ni kaunter pertanyaan..haha

Daddy Ziyyad said...

Seronoknya baca..byk gambar..best.

- sup seafood tu macam tomyam seafood plak..hahhaa

- org peru mmg makan nasik ke? haha

-komuniti Islam kat sana ramai ke?

sorry, jadikan ni kaunter pertanyaan..haha

Daddy Ziyyad said...

Seronoknya baca..byk gambar..best.

- sup seafood tu macam tomyam seafood plak..hahhaa

- org peru mmg makan nasik ke? haha

-komuniti Islam kat sana ramai ke?

sorry, jadikan ni kaunter pertanyaan..haha

Ms Fai said...

barulah dapat tengok muka akak dari dekat. hihi... betul la akak ni bonita. cantik jer, x mcm 3series pn kak. pujian ikhlas ni. hihi... nmpk makanan tu semuanya sedap2, tpi rupanya indah khabar dari rupa jer kn.. hihi ;)

MulutPayau said...

assalamualaikum dik...

Suka sangat ngan ntry ni..macam2 ada......

Mamasya said...

Salam Marya.sup rasa colgate.... terlebih daun pudina tu...nampak pkt betul.best byk park...boleh berkreasi bila hujung minggu.kalau kat tempat akak....park yg elok sikit masuk kena bayar....yg free confirm tak terjaga sgt keadaannya.

IntaNBerliaN said...

akak suke cite panjang2 kan.. byk idea... cite2 akak ni kdg2 buat sy terasa spt sy pun ada kat peru.. best..hihii

Bulan Syurga Firdausi said...

seronok nye kak.....bile nk jemput sy p sane ni..?bawak jenjalan heeeee

mama aini said...

assalam..ehem kalau tgk pic.makanan tu nampak sedap je kan?..he2x..siapa sangka rasa colgate..yg ketam tu..he2x..gelihati mama tgk..seekur terus masuk periuk..untung marya byk dpt pengalaman berada dinegara org..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya, nice kan kalau jadi pelopor dalam pemakaian tudung... mana tau, mereka lepas tu berminat dengan Islam... lagi montop, insyaALLAH (^____^)