Gracias!

Mar 12, 2012

El Significado Del Color De Las Rosas

Assalammualaikum...

Hola cariño!

Harini gusi sakit & bengkak so,  kepala pun sakit jugak....huhuhuuu... Gusi saya ni sangat sensitif tak boleh kena benda keras sikit mulalah bengkak T___T... Nak update pun rasa ting tong (Pinjam ayat Puan Kutu ;D ) Nak kurangkan rasa tak best tu kenalah story benda-benda yang indah-indah je...hehehe... *Indah pada diri sendiri...

Harini kita belajar Spanish ye, one of the way saya belajar bahasa 'espanyol' ni...

El Significado Del Color De Las Rosas = The meaning of color of roses

Saya translate dalam bahasa Melayu je lah...

Enjoy reading!


El color de las rosas que regalas dice mucho. A continuación te contamos qué significa cada uno de ellos para que obsequies la más ad-hoc de acuerdo a la persona y la ocasión. *Tips: Cara sebutan double L = Y, C = K...Huruf yang ada tanda ' dibaca dengan cara menekan sedikit... ish, susah lak nak explain... Pepandailah ye  ;)

Warna pada bunga ros yang diberikan membawa makna yang tersendiri.  Kami memberitahu anda setiap makna daripadanya untuk persemadian paling ad-hoc mengikut majlis & pada seseorang. (Pelik pulak rasa ayat ni...hehehe... Lebih kuranglah kalau 'direct translation' lagilah teruk! hikhikhik...)


Rosas Rojas ( Cara sebutan ro-sas ro-has)

Son el símbolo del amor, se regalan entre enamorados pero también se pueden dar como obsequio fraternal, a un amigo por ejemplo como muestra de cariño.

Ros Merah

Simbol cinta antara dua kekasih. Tetapi boleh juga menjadi lambang persaudaraan, tanda kasih sayang seorang kawan. *Tips: Spanish juga seperti bahasa Inggeris, ada plural & juga singular... Contohnya; Rosa for singular, Rosas for plural. Lain-lain contoh, Amigo for singular, Amigos for Plural... Faham tak? :) hikhikhik... 


Rosas Naranjas

Simboliza gozo, alegría y la satisfacción para un éxito ya conseguido. A nivel sentimental expresa un amor ya consolidado y pleno.

Ros Jingga (Ros Oren)

Ia melambangkan kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan untuk kejayaan yang telah dicapai. Tahap sentimental yang menyentuh perasaan dalam mengungkap kasih sayang dan disatukan sepenuhnya. (Ayat ni pun pelik juga...hentam sajalah labu!). *Tips: Banyak juga 'vocab' bahasa Sepanyol agak sama dengan bahasa Inggeris & Bahasa Melayu tau! Contohnya,  Símbolo  = Simbol/Lambang = Symbol ;)


Rosas Amarillas


 Para los más supersticiosos, este color trae consigo una advertencia. Si la persona quelas regala no es muy cercana, puede tener una segunda intención tras su sonrisa. Sin embargo, para la gente escéptica, las rosas amarillas significan satisfacción y alegría y son una buena forma de festejar entre amigos un cumpleaños o un día significativo.


Ros Kuning


Bagi kepercayaan tahyul warna ini membawa amaran. Jika orang yang memberinya bukan orang yang rapat, mungkin mempunyai motif yang tersembunyi di sebalik senyuman. Walaubagaimanapun, bagi orang-orang yang 'skeptikal', bunga ros kuning melambangkan kegembiraan, kepuasan dan cara yang terbaik untuk meraikan harijadi rakan atau hari yang penting.  Tips* Selamat Hari Jadi = Feliz Cumpleaños :)



Rosas Lilas


Representa seducción, deseo, es un color noble. Las rosas lilas son muy femeninas, las cuales son perfectas como regalo para una mujer.


Ros Ungu Lembut


Warna yang mewakili godaan, nafsu/keinginan, warna yang mulia.  Bunga ros ungu lembut adalah sangat feminin, hadiah yang sempurna bagi wanita. *Tips: Para suami sila ambil perhatian! hahaha ;)


Rosas Blancas

Símbolo de pureza y de inocencia. Normalmente, es el color elegido por las novias para sus ramos, porque significa que durará toda la vida. Las rosas blancas también están unidas al amor. Una pareja que se regala este tipo de rosas quiere demostrarle que esperan un futuro sólido con ella. Significan amor puro, feliz y para siempre. Además, si una persona cercana está enferma, este es el color de flor que deberá regalar para de mostrarle que se está pendiente de ella.

Ros Putih

Simbol kesucian dan kemurnian. Lazimnya, warna yang dipilih pengantin perempuan untuk kelas mereka, kerana ia membawa makna kekal seumur hidup. Bunga ros putih juga bermaksud kasih yang terikat. Pasangan yang diberikan bunga ros jenis ini menunjukkan mereka mengharapkan masa depan yang kukuh bersama. Bermaksud cinta yang suci, bahagia & selama-lamanya. Jika orang yang terdekat sakit, warna bunga ini  menunjukkan ianya masih belum berakhir. *Tips: Blanca = Putih = White 


Rosas Rosas

Regalar una Rosa rosa es la forma, mediante flores, de agradecer un favor importante. También significa el aprecio que se tienen por alguien. El rosa lleva consigo el significado de ausencia de maldad, es decir, no hay ninguna doble intención en la persona que se las ofrezca. Por eso, la persona que regala este ramo de flores es de fiar.

Ros Merah Jambu

Memberi ros merah jambu, dan lain bunga-bungaan bermaksud berterima kasih atas sesuatu yang penting. Ia juga bermaksud, untuk menghargai seseorang. Merah jambu membawa maksud tidak berniat jahat, iaitu tiada    maksud yang berlainan (double meaning) bagi seseorang yang dihadiahi. Maka, orang yang memberikan jambakan bunga ini adalah berniat baik. *Tips: Rosas color = Pink color


Rosas Negras


Significa separación y tristeza, muerte y nocturnidad.

Ros Hitam

Menunjukkan perpisahan dan kesedihan, kematian dan kelam malam. *Tips: Negra = Hitam = Black

Esta bien, chao!

Adios... adios...adios...

P.S. Ada petua nak hilangkan bengkak gusi tak? Taaatiiiit... :'(

P.S.S. Saya tahu ramai yang suka FM, saya ada memasang niat untuk memberi FM kepada semua yang sudi baca & tinggalkan komen diblog ini... Tapi kena tunggu saya balik for good, atau at least balik bercuti... Insya'Allah, insya'Allah... Tak mampu nak kirim dari sini kerana costnya sangat mahal T___T...  Harap boleh tunggu & bersabar ye kengkawan :)

Source: Yahoo Mujer

27 comments:

Eima Ari said...

Atoyaii...

ssh nak menyebutnye...tergeliat lidah...=)

Cikgu Ma said...

waaa...kak nak ros purple tu..hehe...

blog-tips-kurus said...

berbelit lidah comelku. huhu!

*saya syak Sepanyol ni tiru bahasa Melayu. :-)

Makwe Kintan said...

kalau ros biru pulak ape maknenye?menarikla..sy suka bunga ros ...^__^

Bulan Syurga Firdausi said...

blh la sy ngorat awek sepanyol mcm ni :D semua kait dgn bunga ye...
psss kak name sy muhammad syahrul firdaus :) masak bujg je tu kak tq tau singah blog sy..hehehe

Bulan Syurga Firdausi said...

lupe2, sian akk gusi bengkak....sbr ye

IntaNBerliaN said...

sy pun dpt rs skit gusi tu.. mmg sakit kn kak.. adoooiiii siannya...

sy sk buka rose pink... cantik :-)

eB ezrin said...

tergeliat lidah eB.. hik3

MulutPayau said...

terrgeliat lidah nak mnyebutnya...hehehe

Cantiknya bunga2 ros tu.....

Sidratul Muntaha said...

dulu2 time skeoalh menengah
mgm hantu citer telenovela
la usurpadora la
mistres hermanas la..
tpi yg aku thu
mcm alejandro
mmg kena sebut alehandro

Mariambebakar said...

Marya - I really loveeeee roses :)

Hanis Azla said...

seronok pulak menyebut perkataan dalam bahasa espanyol ni wp tergeliat jugak lidah ni.. he..he.. tak kiralah warna apa, asalkan ros mmg akak suka.. selalu kalau sakit gigi atau bengkak gusi akak gigit-gigit bunga cengkih.. kuranglah sikit sakitnya..

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

wahwahwah dpt blaja spanish hari ini! best best!

ada bawa gamat gel tak? klu ada, boleh letak pada gusi bengkak tuuu.....

take care!

.:fyzz:. said...

i love roses too..marya..baru paham..Spanish pun ada plural n singular ya..ok2 got it..
pasal bengkak gusi..emm cuba kurangkan makanan yg mnis2 n berais la buat masa nih yer.

nk..nak fm..fyzz mmg kumpul fm..:P

Ms Fai said...

fai selalu berangan nk ckp spanish sbb swett jer dgr loghatnya. hehe... tetibe dpt idea pulak nk bg en.hubby ros bila baca entri akak ni.. thanks sis...
wah,FM... fai pun suke!!! agak2 ada can tak fai nk dpt? hihi,just joking :)
alahai,kesian akak.fai tak pernah kena gusi bengkak.sakitnye mcm sakit gigi ker kak?sabar ye sis ;)

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..

bergulung2 lidah baca bahasa spanish nih.. takpe.. practice make perfect kan! kekekeke..

tetiba suka ros warna unggu plak..muahahahaha.. nanti nak bagitau kat cik abang lah..hahahaha

hehehe.. Marya pon suka FM jugak kan~ nanti dah balik malaysia kita tukar2 FM k~ tapi zura punye dalam malaysia jek laaa.. FM terengganu.. hekhekhek~

NOOR FATIN said...

rindunya zaman belajar spanish. :) tak susah sebenarnya kalau kita betol2 fokus dalam kelas dulu. kalau tak fokus, apa lecturer tanya konfirm tergagap2 nak jawab. hakhak..

saya suka warna ros merah jambu.. :)

bengkak gusi? try kumur air garam. saya selalu terjadi. memang sakit sgt la.. wuwuwuw. kdg2 nak makan pn susah..

ShimaSalleh said...

Rosas Rosas!
Hemmm tp ai tak minat sgt ngan munga la.. en.ayah kata munge xleh mkn n layu.. Maka mintak en.ayah beli emas boleh?hikhikhik..Best tol kak mar bleh belajar bahasa lain kan. Neway i love FM, nk satuuu ;p
Mcm shima sakit gusi+gigi tu dlm bdn panas. Masa mandi simpan air dlm mulut, mandi dr bwh ke atas. Minum air msk byk2. Klu nk kurangkn sakit kumur air garam. jgn mkn yg pedas2 n panas2 sgt :)

umiyumi said...

alamak abis bergulung berbelit lidah nak menyebutnya.. mm apa pun enjoy tgk gambar roses tu cantik2 sgt :)

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Dulu pernah cuba tanam bunga ROs tapi tak menjadi.. Tangan belum cukup hijau...

Asmara said...

good info ni marya. hehe.. tp asben x pernah surprise dgn bunga. haha.. setiap warna tu ada maksud jugak kan. :D

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

jenuh is nak sebut... nice.. pink2 (^___^)

anisalya said...

berbelit lidah nak belajar bahasa asing ni. hehehe...

mama aini said...

ehem mama ketinggalan..semuga gusi tak ok skrg ni..ehem mama minat gila dgn ros..he2x..cantik pic.ros tu ..

Rumah Kuning said...

semua warna pun cantik. dan saya suka bau rose yang dah layu. wangi....

Ezad Skytech said...

erk..berbelit2 lidah nak menyebutnya...hee~

NIZAM said...

try gak nk sebut td. adoi. berbelit lidah. haha. tgk rosalinda sebut lancar je. hehe.

bunga2 tu mmg cantik. sy suka bunga tp sy bukanlah mat bunga2 ok. hehe.