Gracias!

Mar 5, 2012

Reward Yourself!

Assalammualaikum...

Hola!

Just to share with you guys! Dulu masa saya bekerja saya suka memanjakan diri saya membeli barang-barang idaman, membuat apa yang saya suka as a reward selepas penat bekerja... It is not something somebody else can give me or do for me, it is a very special own reward I am giving to myself... Reward tu tak semestinya benda mahal, a bar of chocolate pun dah memadai :):) 

Among others, reward yang terbaik buat diri saya adalah pergi ke Spa, bahasa Melayunya Pusat Kecantikan... Sekurang-kurangnya 2 bulan sekali saya mesti pergi untuk body massage atau facial... Life masa di Malaysia dulu sangat 'hectic'... Jadi saya kena curi-curi masa untuk diri sendiri... 

Masa dulu, saya selalu pergi ke satu pusat kecantikan yang terletak di Seremban 2 berhadapan dengan Jaya Jusco, namanye Pheobes Aesthetics... Personally, environment & layanan yang diberikan memang 5 stars... Rasa rindu pulak nak pergi lagi, lagipun ada beberapa pakej lagi yang saya tak sempat nak habiskan... harap-harap masih valid lagi sehingga saya balik nanti...

Lepas baik dari demam haritu, badan rasa sengal-sengal, lagipun dah lama tak 'service' body ni... Saya memang sangat suka diurut, addicted! Mr Hubby pandai mengurut dan cari point-point yang sakit tapi dia selalu malas nak layan saya, menyampah! :p hehehe... So, maybe sebab dia kesiankan saya, dia benarkan saya pergi ke Spa yang terletak tak jauh dari rumah kami... Country Club Hotel Spa a.k.a Yaku Spa yang terletak di San Isidro...


Sebelum pergi tu saya rasa ragu-ragu juga adakah urutannya nanti setanding dengan yang pernah saya buat sebelum ini di Malaysia? Tapi saya cuba jugaklah... Saya pergi dengan Cik Sharmini & Kak Siti, mereka yang recommendkan tempat ni... Saya ambil pakej Deep Tissue Massage Treatment... Urutan untuk satu badan... Head to toe...

Memang best! Honestly, saya dah pernah pergi banyak tempat for massage and etc, for me this is the best place yang pernah saya pergi... Walaupun environmentnya tak sebest Pheobes Aesthetics tapi urutannya memang tip top, rasa nak meleleh air liur...hehehe... Pandai juga dorang ni mengurut... ;)

That is how I reward myself, but Mr Hubby lain pula... Dia lebih suka menghabiskan masa dengan bermain games, bermain bola, hang out with friends and you know, things what every man always do... Di sini, segala-galanya berbeza, main bola pun seminggu sekali, nak keluar dengan kawan-kawan pun nanti lain pulak tempat dorang bawak... Harapkan main games dengan Iman itu pun selalu bergaduh...hehehe... Secretly, I know how bored he is... Kesian, dahlah penat bekerja, stress yang kita tak tahu... 

I always remind him to give some time for himself, don't be too workaholic!  Get something for yourself ! Reward yourself! If not, you will end up like dead meat! I just want him to be happy... 

So, finally selepas pujuk-pujuk dia... Sememangnya dia memberi ganjaran pada dirinya sendiri...hahaha! USD 300 jam tangan jenama  Quartz Timex! 

Bukan harga dan jenama yang saya ingin banggakan tapi reward yang sangat berbaloi buat dirinya yang selalu memikirkan orang lain berbanding dirinya sendiri :) 

As long it's make you happy, sayang! :) 


Rasanya dah hampir 6 tahun dia tak pernah tukar jam, selain jam yang saya belikan sebagai hantaran dulu... 


Jam tangan G-Shock ni dulu dibeli masa kami belum berkahwin lagi... Jam ni bukan sahaja tahan lama tapi tahan lasak jugak... Walaupun sekarang ni warnanya sedikit pudar... Jam Casio tu saya belikan sebagai hantaran perkahwinan kami dulu, dah dua kali bertukar bateri tapi tetap ada sentimental value :) ... Itulah namanya alah membeli menang memakai! :) Sekarang ni abang dah ade 3 jam, bie ada satu je... Bila? hehehe... Nak jugak*

Mi amigos, did you reward yourself? 

Beri ganjaran pada diri sendiri semampunya, saya percaya kamu akan rasa lebih puas dan hidup lebih bermakna... 

Reward yourself and become happier person! :)







34 comments:

'idun sa'idun said...

betul..betul..betul.. seronok klau bole reward diri sdr.. hehehe

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy setuju!!


sy pon teringin reward diri sy dgn spa tp tula bila smpi je dpn pintu spa selalu rs sayang duit HEHE..


tp sy kesian dgn my hubby..rsnya dah lama dia tak reward diri dia dgn beli benda-benda yg dia nak :(

|| NaFiRaa || said...

betol laaa.. kadang2 kita lupa nak bagi hadiah pada diri sendirik.. huhuhu.. my hubby lg laaa.. hanya fikirkan orang lain jek.. harap2 lepas nih ade rezeki lah untuk reward pada diri sendirik.. amin~

Gen2Merah said...

wah bagusnya.. tu lah kan, sometimes org lelaki ni suka simpan duit berbanding nak berbelanja2 sakan macam org pempuan...
tapi bila dah beli something sbg reward kepada diri sendiri tu yang patut dihargai... terasa kepuasannya mmg tiada tolok bandingnya...

.:fyzz:. said...

salam marya..i agreed wif u..mmg kita patut reward diri kita..tak kira la..cam marya pi body massage per semuakan...cam fyzz lak..suka ke saloon..n cuci rambut..as long as bg hilang sakit kepala...then dpt reduce stress..pastu fyzz kan as PA..so suka shopping tudung, or kasut or baju baru...brooch..even murah or mahal tak kisah asal bnda yg kita suka...

NOOR FATIN said...

saya xpenah lagi pergi spa. hehehe dan xpernah lagi bagi reward utk diri sendiri. nanti dah keja baru nak buat :)

mamavogue said...

dulu mmg suka reward diri sendiri tp skang ni suka reward dak tecik kat umah tu.. bila tgk dia happy dpt baju @ mainan baru, tu la reward yg paling best!
bila gaji je dah mcm2 pk dlm otak nak beli ape utk hakim..

oh nak tanye psl bowling set Iman ari tu, nampak menarik sgt..hehehe

CikLilyPutih said...

baru je mereward diri dengan kasut primavera yang rasanya sayang nau nak pakai..

Puan Kutu said...

setuju..setakat nie sy tak pernah ke spa lagi..sy geli apabila diurut..plus syg duit macam cikbetty.hehe..

sy selalu reward diri sy dengan beli apa yg anak sy mahu, tu pun dah satu kepuasan..tp tu macam bukan reward utk diri sendiri jer kan?

wan nurul hezrina said...

kalau ada kejayaan yang dah lama kita idamn dapat tak salah kita bg reward kat diri sendiri=)

wan arinie lemauu kak.ngantok tahap dewa.

Asmara said...

Hi Marya, wah dia nak jugak eh. hehe... xpe nnti annivsry boleh mintk jam yg sama. :D

gadisBunga said...

mm..saya belum berani nak bagi org urut2 badan, nanti diorang lebam kene tendang.

tapi saya rasa mcm ni lah..kdg2 kite nak reward diri tak semesti dgn barang kan. semalam saya gi tgk sunset sorang2. tak plan pun, tapi rasa puas sgt!

Cikgu Ma said...

reward tuk diri sendiri?? errmmm...apa ek? hihi..tah la..tapi kalo penat nak berbual barang sepatah dua dengan somebody i care...

Aishah Jahirah said...

agreed....sebab dah penat lelah bekerja utk dptkan duit...sesekali kena rewards diri juga....bukan selalu punkan....;p
tp kalau mampu apa salahnye selalu pun...hehee

Eye_nee said...

Bagus sgt pd mereka2 yg selalu ada peluang to reward themself..Me???...selalu korbankan reward tu pd org lain...sedihhhhh....

saniah said...

hemm..akak pun ada reward diri sndr..selalunya spa yg dkt2 rmh je..brg2 selalu laa..hehe

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Hujung bulan nie saya nak reward saya sendiri gak.. Nak beli bike yang baru... :D

dela said...

setuju.. mmg patut pun memanjakan diri sendiri.. :)

Ibuhani said...

Suka sgt3 entry Marya pasal self reward ni!!! Setuju sgt3!!! Self reward ni bukan saja Akan naikkn semangat kita Malah ia Akan buat kita rasa kepuasan diri yg sukar digmbrkn! Lebih2 lg kalau dpt apa yg kita idamkn...... N yg mahal...hehehe..my reward with the girls are coming soon.... :)))

AriF FaZDiLaH said...

salam. saya datang follow dari blog isteri , eeiyss (http://sanisahsabu.blogspot.com)

mama aini said...

assalam marya..reward diri sendiri perlu juga..he2x..dulu mama ada kespa..lepas sakit ni terpaksa melupakannya..badan mama akan rasa sakit selepas diurut..hu2x..

Gen2Merah said...

AHola hola org peru.. Selamat pagi

Kamalia said...

hehe..gelak ok bila bab kena urut sampai nak meleh air liur tu..saya pun suka kena urut,mmg syok sangat kan.lepas tu badan trus rasa ringan dan segar je..kat sini tak tahula best ke tidak mcm kat malaysia nun..

Cik Nurul said...

Yupp...nurul pun selalu rewards untuk diri sendiri.. Puas rasanya.. ;)

Bulan Syurga Firdausi said...

sy suke jam!dulu p bangkok sy beli rolex :P murah je tp alhamdulillah tahan lg smpai sekarg hehehe

Sue-Rya AQ said...

yes..kena bg reward utk diri sendiri jugak..ingat lg mase berurut time berpantang bln 3-4 thn lps..itu adalah kali terakhir saya berurut..tp bila bercuti ke bangkok baru2 ni, saya amik kesempatan yg ade utk memanjakan diri buat full body massage..sgt best! selain tu, beli gak souvenir utk diri sendiri..yg lg best klau hubby yg pilih n belikan..sgt terbaik!

Ms Fai said...

betul tu, memang kena reward diri sendiri. barulah kita akan rasa diri ni dihargai... fai selau juga berurut, tapi panggil orang dtg rumah. memang rasa lega sgt lepas urut tu. tidur pun nyenyak jer. hihi. tak pernah lagi urut kat spa. hehe ;)

~najwa~ said...

really true, sesekali memang kena reward diri sendiri.

even a simple massage, memang sgtlah release tension. last week baru berurut (tradisional massage) dgn bidan kg, perghh, memang lega satu badan.

anisalya said...

yup. kena reward diri sendiri jugak walaupun u r just an ordinary hswife. hswife lagi banyak kerja kan? mencabar lagi.

Nazayiena said...

Betul ckp Marya kita kena rewardkan diri sendiri x kiralah benda2 berharga ke atau sblknya....

norhidana said...

sgt setuju ngn akak... dulu dana selalu gk merewardkan diri ngn bersupink2 brg sndiri tp skrg nih... reward nyer lbh kpd beli brg2 pd aiyan.... rasa duit tuh berbaloi sgt

madammondoq said...

salam singgah..

bila i nak reward myself ni.. kena buat treatment shopping ni.. ehe..

jemput singgah blog madam.. ;)

geraugebang said...

kita ada jam dinding jer

Azi said...

salam marya..
azi setuju dengan apa yang marya tulis. azi and my husband selalu cakap klu kita dah penat2 kerja mestilah kita kena manjakan diri kita. jangan berkira sangat duit tu. tapi azi xpenah pergi spa. takat berurut dengan tukang urut kat kg jer. tapi puas hati...