Gracias!

May 2, 2012

Parque de Las Layendas!

Assalammualaikum...

Hola Peeps & Amigos!

Lama tak update! Busy bees kononnye... hahaha ;p... Janji nak story cerita tentang Zoo di Lima, Peru ni... Macam banyak pulak gambar yang nak dikongsikan... hikhikhik... Tak banyak beza pun zoo di sini dengan di Malaysia... 

Dulu adalah juga pergi ke Zoo Negara & Zoo Melaka, rasanya Zoo kita lebih tersusun sikitlah berbanding di sini... Saja nak bawa Iman jalan-jalan tengok animals... Bagi dia belajar sikit kan ;)))

Rasanya haiwan di sini lebih besar & ada sedikit kelainan dari haiwan yang terdapat di Malaysia... Saya share sedikit gambar-gambar yang sempat kami tangkap masuk dalam kamera masa hari kejadian... :))

Tiket-tiket
 Boleta!



Tengok penguin tu... Leka tengok orang tu pacak apa ntah... Jinak sangat! So lovely! :))

Iman jerit-jerit panggil "Penguin...Umi, penguin Umi! Babah, penguin babah!" hehehe
Sejak bile umi & babah jadi penguin pun tak tahu...hehehee ;)


Burung ni di Malaysia pun banyak kan...


 Kissing-kissing lagi...ahaks! Dengar-dengar  dorang panggil "kaka tua" eh, samalah macam kita...
Nama burung ni Kakak Tua kan... 

So, Iman pun nyanyi lagu 'Burung Kakak Tua'...hahaha ;p


Mariposa!


Mariposa = Butterfly


Tengok suasana zoo ni... Lima, Peru adalah kawasan bergurun... Zoonya tidak berbukit seperti Malaysia... Tanah rata je... Kawasan bergurun tetapi lembab & chill, paling panas pun 30c :)) 


Susah nak amik gambar babah... Umi rasa kelakar tengok babah pakai cap... Walau kat Malaysia cuaca lagi panas, tak pernah seumur hidup tengok hubby pakai cap! hua hua hua! :D


 Tengok garden ni... Cantik kan :)

Tengok in live lagi bonita


Ok, bear ni takde di Malaysia... 


Iman nyanyi lagi, "Rupert! Rupert! Rupert Bear!" :)) 


Jakunnye tengok bear!


Meh, teropong sikit! hehee


Hahaha! :D


Tortuga!


Giant tortoise! Rasanya di Malaysia pun ada khenn... ;)


One thing, haiwan di sini lebih besar, sihat & bersih... heheee ;)


Tengok-tengok anak kambing ni! So cute & adorable


Rasa nak amik dukung & peluk... Manja & jinak bile dipanggil...


 Alolooo... comel! Tapi bau tetap bau kambing okek! hehehe ;))

 Tortuga!

Iman sibuk lah "Cik Sham! Cik Sham!" Adeh... Baca di entry ni untuk tahu kisahnya...


Badak!


Badak ni pun suka kissing-kissing gak! hehehe... Bergurau senda sampai 'splash, splish, splush' air dalam tu!


Finally, dapat tengok live Llama!


Llama, alpaca... or whatsoever its been called! So cute!


Bau macam kambing gak! Maybe sebab diet yang sama..hehehe... Mamam rumput!


Saje nak jugak 'interframe'! She's mamam rumput, I mamam aiskrim! hahaha ;p

 Vulture!


Burung vulture atau hering ni banyak berterbangan di Lima ni tau...

Sebab kawasan Lima ni bergurun... Burung ni yang selalu makan bangkai tu...


Rupanya haiwan yang sejenis Llama ni ada berbagai-bagai jenis... Alpaca Suri, Llama ntah apa ntah lagi namanye...hikhikhik...

Bulunya boleh dibuat super soft & warm rug! Pernah story di sini & di sini dulu...


Kalau nak tengok lagi gambar boleh tengok di FB ye, tak larat nak upload bebanyak! huhuu


Sampai tertidur dak tecik ni! Kepenatan...
Cupon tak boleh tinggal...hehehe ;))


Tengok kereta ni... Macam tut..tut... di Indonesia kan...hehehe...
Macamana Jakarta macam tulah lebih kurang Lima ni... Crowded and 10 years back from KL, I guest! :))
Malam tu kami ada tetamu, orang Malaysia but living in Columbia...


Abang Sabri ni bekerja di Columbia hampir 6 tahun... Berkahwin dengan orang sana & dah ada seorang anak pun... :)) Saya hidang apa yang ada je...hikhikhik... Penat seharian berjalan... Hidang beehoon goreng kosong je ;))

Oklah, agak penat hari ni sebab class Spanish sudah bermula... My first castellano class! hehehe... Esok ada tetamu pulak, plan nak buat Tiramisu... ececeh, macam terror sangat masak! hahaha... 

Esta bien, chao!

Hasta luego!

xx



46 comments:

ijayuji said...

Salam marya! ni gmbr yg kat FB kan? lagi bersih zoo sana nak bandingkan dgn siam, kat sini payah betul nak jumpa yg betul2 sedap mata memandang, pd akak lah, org lain tak tahu, mata akak ni ada ajerr yg tak kena kalau berkenaan landskap2 atau tempat2 mcm nii :D moral dia org rendah sikit pasang kebersihan :D

Aku Seorang Pengembara said...

salam Marya

Encem la si kambin tu senyum....

kakcik said...

Dah lama sangat kakcik tak masuk zoo di Malaysia ini, entah banyak lagi ke haiwan kat dalam tu pun kakcik tak tahu. :)

BrightEye said...

Assalamualaikum,

K.marya..BE tgk zoo kat Lima nmpk lebih bersih drpd zoo negara kite.. Bau haiwan ttp sama tp environment dia nmpk nice.. (^_^)

Haiwan2 sana nmpk jinak sgt especially anak kambing tu..hehe

Kakzakie said...

Kakak percaya zoo di sana jauh lebih bersih berbanding di sini walau binatangnya tak banyak beza...

Kakak rasa keluasan juga berbeza tengok ajelah sampai hero comel tu terlena kepenatan..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah...sian pulak tengok anak kambing tu.. uhuk2 (T____T)

MaMa QaiSaRa a.k.a nunu said...

waaa... sgt best la tgk zoo kt sana... suasana pemandangan yg lawa...
landskap dia kemas...
tp kalo bab binatang..
agaga.. kompom still sama.. berbau.. hihi

norhidana said...

cantik yek kak zoo kt sana... lain sgt ngn zoo kt melesia nih... kawasan dia pun nmpak redup cantik terjaga je... banyak rumput2... dh mcm tmn bunge2 lak... suke lah rama2 besar tu... cun sgt... lg2 bile ada org tu posing kt situ hehehe

mamavogue said...

Marya Sayang,

suasana yg sgt sesuai utk Iman belajar benda baru :)
nampak bersih je zoo sane kan..

Momma AA said...

iman comel hisap puting.. hehe..

anak kambing tu pun comel.. :p

Nens Collection said...

kak marya pon ade banyak aktiviti di sana
ye..mmg seronok..semoga semuanya berada dlm limpahan hidayah..walo dimana berada..aminnn

AmirFX said...

Salam... Hola Marya! Kat sana Llama tu dierang makan tak?

Sue-Rya Qistina said...

wah..bestnye!!! zoo di sana sgt bersih..rumput pun hijau cantik je..binatang2 pun mcm baru lps mandi je tgk..hehehehe

Mixed-family in da house.... said...

Salam marya,

lama tak singgah sini, maklum lah baru balik drp kampung ni....

wah syok la si iman tu dapat pi zoo, yg semestinya lain drp kt Malaysia nih....

Saya suka tgk gmbr Marya dengan pokok butterfly tu.....kreatif kan depa....

.:fyzz:. said...

salam marya & holla..

1st ..i like ur hat..sweet ja marya pakai tau..2nd sngt cnatik view kt sana..lain skit zoo dgn kt malaysia...
yap kmabing ttp kambing hehehehe..

miloais milo said...

agreed ngan kakzakie... rasanya zoo kat sana lagi bersih...
rasanya uga - zoo kat malaysia - kelam dan gelap...
may be banyak sangat pokok2

de engineur said...

Cantik betul tempat tinggal binatang kat sana ya. Terjaga dan rumput hijau dipotong kemas

Pok Amai-Amai said...

Mmg nmpk bersihlah zoo tu. Tgk kambingnye. Dipadankan lak dgn rumput hijau yg bersih dan kemas tu. Hahahaha. Tapi dlm byk2 haiwan, sy suke yg bear tu. Ishh..klulah sy dpt tgk live.

wan nurul hezrina said...

hoola kak.terangnyer bijik mata aku nengok gambar ko nie kaka.wahhh nampak ijau toll rumput2 kat sana..nampak mmg superb bersih.

wahida said...

suka giler tgk penguin tu tgh leka...comel!!

♥MAMASYAZA♥ said...

dah lama tak bwk anak2 pegi zoo.
tiramisu, sedap tu, tapi akak tak penah cuba buat

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
Zoo kat sana bersih nye.. air tempat badak berendam pon jernih jek..

suka lah tengok Llama tuh.. sebab kat malaysia x de...hehehe.. dan baru tau Llama pon bau cam kambing..kikiki..

kiutnye tut tut tu~ kikikiki

Hanis Azla said...

mmg penatkan bila jalan2 di zoo.. tp sgt fun.. akak suka pergi zoo..

Alin Marlini said...

betul...Kak Milo...zoo sana lagi bersih dr zoo seantero di Malaysia...rasanya..orang2 zoo kat malaysia ni ken api jenguk zoo kat sana..memang cantik..

Ummi Iman said...

Iman saya belum sampai zoo lagi ;) ayah dia kata tunggu dia dah kenal baru bawa. Rasanya genap 2 tahun nanti nak bawa dia pergilah.. skrg pun dh kenal binatang. Tgk dalam gambar ;)

badak air tu mcm saja je posing begitu ;)

Azi said...

ingatkan mariposa tu mari posing..kih kih kih.. bebudak memang suka binatang ni kan marya.

marya feel free visit my entry :
http://aziazidah.blogspot.com/2012/05/kaya-dengan-duit-syiling.html

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Sukanya tengok gambar2 tu..
Memang zoo nya kelihatan bersih dan haiwan debab2..cukp makan gamaknya depa bagi binatang tu..

Bila agaknya saya boleh merasa berjalan di tempat orang macam Marya ni.. So envy you know :)

Nazayiena said...

Memang bersih je tgk zoo kat sana,binatang pun nampaknya x byk sgtkan....

Rizal Slaughterheart said...

Teringin sgt nak jumpa Llama tu...haha

saniah said...

Seronok la marya...akak pun suka ronda2 zoo.. :) tp zoo negara busuk sgt...hehehe
Ok nnt dh fasih brbahasa spnyol bila balik msia blh mngajar kat bdk2 sini ya..:) blajar btul2 yaa

CaDLyNN said...

sukela iman jln2 tgk haiwan2 tu..

Izan Ishak said...

salam marya..

serius sgt suka tgk zoo kat lima tu. bersih sangat2... kalau anak2 izan tgk ni, dan2 ni jugalah dia ajak nak pegi zoo.

Mamasya said...

Salam Marya.nampak bersih zoo kat sana...suka tengok landscap hijau zoo tu. nampak seronok Iman tengok mcm2 binatang....

ieda said...

bestnya dikk
cantik2 pic binatang , nampak macam jinak je .. rasa macam nak pegang , yg kambing tuu .. cute ! ..

ps ; oh ya ke dik ekekek risau gak akk , sbb rasa myra pos dah seminggu kan .. so x perlah kalau myra cakap macam tuu , akk jarg dpt brg dari org jauh .. u are the first dear .. TQ ! ... ;))

MulutPayau said...

bersihnya zoo kat sana....seronok layan gambar2 tu...

Ibuhani said...

mariposa tu marya posing ke.....hehehe....nk gk bljr bahasa tu! Zoo dia bersih n kandang setiap binatang nmpk besar n kemas. Selesa haiwan2 tu walaupun dlm kandang jer!

NIZAM said...

eh eh, penguin. teringat kat pingu. hehe. kanak2 btol la sy ni. hehe.

nampak cantik je landskap zoo tu. kemas, bersih. hijau. sy taktau la zoo malaysia camne. sbb the only zoo sy pnah pegi ialah zoo taiping. zoo tu kecik je. pusing sana pusing sini.

anisalya said...

dah baca 2-3 har tp tak boleh nk komen. guna tab murah mmg mcm ni. huhuhu...

:: Izz :: said...

Hye akak yg gojes...
hye blog yg vogue..
izz datang stalking here :)

Mama2Q said...

as salam marya, bestnya gi zoo..nampak sgt zoo diaorg bersih dan terjaga, mcm taman pun ada, cthnya mariposa tu..mcm bukan kat zoo..

IntaNBerliaN said...

alamakkk tiba2 plak gtau nk wat tiramisu... sedap tu.. :-)

btw, gambar ni semuanya cantik2... tingin gak nk bwk alisha g zoo tp blh ada ksmptn lg..

NOOR FATIN said...

salam kak. lama xdatang sini.. hehe sori bz sikit..

ala zoo kat sana ada penguin! kat sini xdeeee. bestnyaaa tgk penguin dkat2! heheh

anak kambing tu sgt2 comell. geramnya, rasa nak peluk aje!

akak masuk kelas spanish?? best sgtttt kelas spanish!

ikatankasihku said...

woooooooowwwwwwwwwwwwwww, syoknyer jln g zoo, gambar badak tu, cun giler... :)

Jo-Blogger said...

BINATANG APA YG ADA KT SANA TAPI XADA KAT MALAYSIA.

Bulan Syurga Firdausi said...

semua haiwan2 tu comei paling swit burung tu hihihihi

maszull said...

assalamualaikum marya...cantiknya pemandangan kat sana...:)