Gracias!

May 31, 2012

Patty for Homemade Burger!

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Alhamdullillah, minggu ni baru dapat stok daging... Lama betul rasanya tak makan daging ni... Kena tunggu stok dari masjid dulu ;))

Daging lembu bukan kamben (kambing)... Nantilah, teringin gak nak makan kambing tapi kena sembelih seekor pastu tong tong... Siapa pulak nak makan seekor kambingkan...hik3... ;))

Harini terlebih rajin nak update tentang homemade hamburger patty! Last entry bagi bulan Mei ni...  Sekarang masa saya tulis ni masih lagi 31 Mei 2012, perasan muda sehari dari you all...keh3 :))

Semalam genap 8 bulan kami di bumi Peru ni, syukur Alhamdullillah masih lagi bernafas di bumi ALLAH yang indah ini serta masih lagi diberi peluang memperbaiki diri... Insya'ALLAH :))

Sebenarnya, ada yang mintak resepi ni dulu masa di entry: Our Good Good Friday! Hampir dua bulan, baru nak bagi harini??? Ya ampun... kang ada pulak yang kata saya kedekut :( 

Bukan kedekut cuma saya ni agak pemalas sikit nak buat resepi-resepi ni, sebabnya saya bukanlah hebat sangat memasak... Lagipun tujuan asal 'diary' saya ni adalah sebagai catatan atau journal peribadi untuk diingati kemudian hari bukan blog resepi makanan sahaja..hikhikhik... Biasanya saya akan share linkkan di mana saya ambik resepinya... Maafkan saya atas kekurangan ini ye! :)))  

Kecuali resepi special Patty ni saya tergerak hati nak share sebab saya rasa lebih mudah & yang penting sihat untuk hidangan sekeluarga... chewah! :))

Here we go!

Mula-mula, sediakan daging yang telah dibuang segala lemak-lemak dan ketuk dengan pelembut daging! Cincang-cincang mana yang perlu :)


Bahan-bahan lain yang diperlukan...


Apa sahaja jenis biskut, saya guna biskut Hup Seng ni... Bawak sekotak dari Malaysia ni...hikhikhik... :)) Lain-lain bahan; daun celery, tomato, garam, boleh juga letak daun parsley, carrot, oregano pun boleh letak kalau nak, tepung jagung, lada hitam, bawang besar dan anything ikut suka lah :)))


Daging yang telah dicincang tadi...


Campurkan semua bahan-bahan tadi dan kisar!  


Last, bentukan bulat-bulat atau apa sahaja bentuk yang diingini... Kito yang buek dio! heheheee :))


Kemudian simpan dalam freezer sekurang-kurangnya satu jam! :))


Lepas tu bolehlah goreng seperti biasa :))


Hasilnya... Moist & juicy! nyum...nyum...


Sementara tu, prepare garnishing for your burger! Saya suka taruk vegie banyak-banyak! :)) hehehe


Cucumber pickle still in stock so, memang sedap makan dengan burger kan :))


The pickle still fresh, somewhat sweet & crisp! :))


End product! :))

Alhamdullillah, moga-moga hidangan yang sihat untuk keluarga :))

Tak cantik pun takpe, sebab kecantikkan luaran hanyalah makanan emosi, if masak dengan kasih-sayang, keikhlasan serta selawat dan doa... All blended together, insya'ALLAH lengkap bukan sahaja untuk makanan emosi tetapi fizikal & spiritual...

Take care mi amor...

Chau! 

49 comments:

Pok Amai-Amai said...

Sy rs, homemade burger lagi sedap, kan awak? Heheheheh....dulu pnh bt homemade burger. Tp sy kukus. Sy buat, ganti biskut tu dgn oat. Tapi tgk burger awak nie, mmg sedap! Rs nak mtk email ke Msia je. Hahahaha!

msredcheesecake said...

dapnya.... terasa nak wat... kalau pakai blender biasa tu bule ke blend daging? ke ada yg khas tuk blend daging?

eLL said...

begitu rupanya. nak buat la. thnx ye kak. senang je. pastu macam sedap, boleh tambah sesuka hati kita je daging tu kan...

Nida said...

Kak Nida pernah juga try buat dulu.. tapi tak berapa nak menjadi...hehe.

Kena cuba yg Marya punya resipi pulak lepas ni :)

Sidratul Muntaha said...

terbaek..
malam tadi aku abru buat beef patties tuk customer..
aku guan whitebread je..
ltk bawang putih,bawang besar,green onion,5 spices,mixed herb,garam n gula.
apepun,buat beef patties dari fresh meat mmg terbaek..
kecur liur nengok!!

:: Mrs.Eady :: said...

waahhh....balik m'sia ni bleh lawan burger bakar yg tgh top nih!hehehhe...

Kakzakie said...

Hebatlah... kakak pun terpegun kalau ginilah tak payah susah-susah beli daging burger kan...

Serious kakak tak pernah terfikir nak buat sendiri..

BrightEye said...

Assalamualaikum,

k.marya, burger akak buat nmpk menarik dan sedap lah.. BE lum breakfast lagi dah kecur mulut ni..hehe.. Thank u for sharing..

Adylia Qarissa said...

akak....simple je kan....nak try la buat..

miloais milo said...

yumyyyyyyyyy!~
pagi dah nampak beger
terliur..!

missSenget said...

salam..sedapnye kak..

pickles tu buat sendiri..? ada resepi dia x..? hihi..

kakcik said...

Kakcik pun macam Fara. Terasa2 nak makan burger yang Marya buat tu. :)

norhidana said...

senang gk yek... ni yg rasa mcm nk cube je nih... msti best kan...

Anum said...

bestnya
kalau dpt makan burger nie mesti best

Nens Collection said...

saya suka tgk kak marya masak..sume jenis yg sihat2..nk ikut tapi mcm x sempat..yeke..ke Malas..huhu

Yana Libra said...

nampak sedap..huhu~~ :)

Sue-Rya Qistina said...

so yummy yummy! akak ni mmg rajin dan terror la buat semuanya sendiri..hehehe

http://suriaqistina.blogspot.com/2012/06/setiausaha-super.html

..::SangRatoo::.. said...

As Salam Marya,
wahh syoknye..mesti kene cubaa resepi Marya kali ni..menu sgt sihat..kene cuba kene cuba! hehe (gigih tapi tatau bila nak buat) hehe :P

|| NaFiRaa || said...

salam Marya..

Ya Ampunnnn... tak sangka patty tu boleh buat sendirik.. terkagum sekejap tengok hasil nye.. hahahaha..

kalo zura.. semuanye beli.. muehehe.. malu plak ngan marya.. semua buat sendirik..huhuhu

ShimaSalleh said...

Mcm tu ek buat daging nye... Kes mmg tak tahu ni sbb klu teringin suka beli yg kat tepi jln tu. Better dr fastfood yg besar2.. mahai lak tuh kekekeke.. Dap ni nti nak try lah.. Kat umah ni ada biskut hupseng tp idok la satu kotak hihi.. Emm tukar ngan ayam ke... hermmmm

Azian Elias said...

wahh.. best ni. boleh cuba..

rostina76 said...

salam marya.......bestnya dpt idea baru buat burger ni. boleh kros try ye? xpernah tgk org campur biskut dgn daging tu. hehe, kros pun amatur gak, itu yg seronot kalau dpt idea baru. tq marya for sharing, nanti halalkan resepi ni ye ;)

rostina76 said...

salam marya.......bestnya dpt idea baru buat burger ni. boleh kros try ye? xpernah tgk org campur biskut dgn daging tu. hehe, kros pun amatur gak, itu yg seronot kalau dpt idea baru. tq marya for sharing, nanti halalkan resepi ni ye ;)

disayangi rakyat atlantis said...

bestlah resepi ni..ringkas n berkhasiat,insyaallah nak cuba

susumanis said...

beautiful marya..salam..balik mesia kita nk ode burger awak ya..hihi..sedap bebeno nampaknyerr tuh :))

umiyumi said...

Salam Marya..
sedapnya tengok.. fresh2 lagi tu isk terliur la pulak.. mlm ni kami dinner burger jugak tp chicken burger. sini ada produk halal dari steggles, burger, nugget semua ada. mmg mudah di sini. Alhamdulillah.

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Tak cantik takper.. Janji hati senang dan perut kenyang... :D

akuamir said...

kalah la burger macD,haha.. bankrap bankrap! XD

Gen2Merah said...

wahhh, sedar tak sedar rupanya dah genap 8 bulan akak sekeluarga menginap di negara Amerika Latin tu yaa... pasti banyak kenangan suka dan duka kan... Entah bila la rezeki saya nak menjejaki negara2 orang ni.. ehehe..

Hola Amigos kak... burger walaupun nampak tak cantik, tapi memang kenyang juga perut kalau di telan.. ehehe

Norzie hany said...

As salam.
Wahhh sedapnya...kena cuba ni.Tq berkongsi resepi.

m.u.l.a.n said...

woaahhh... sangat suka & gerenti sedap ni.. tqs for sharing..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh oh menyelerakan!! sy teringat pula kwn sy dulu buat bergedil taruk biskut meri

Lesung Batu said...

salam marya...wah terliur tengok end product itew..hehe..patty yang nampak sgt sedap & mudah kan..nanti chek nak tryyy.. :)

Azi said...

pandainya marya buat burger, nampak macam senang jer.. bolehlah try nanti..

Cikgu Ma said...

sedap kak....

FnF Simple Life said...

simple home made sgt2 mengiurkan...sama cm saya...nk mkn burger kena gak buat sendiri including roti burger.

Mak-Imma said...

best kan buat sndri... tp sbb mak ni masih di bumu Msia myg senang sgt nk dptkan burger Ramly di mana2 rasanyer mls lak nk buat homemade burger. tp dh tgk marya buat tu teringin lak nk buat homemade. tks kongsi reipi.

wahida said...

sodapnya nok....bila aku nampak cheese je terus aku meleleh air liur...

kalau aku lak suka letak mayonis byk2...hehe...

CaDLyNN said...

tgk pon dah nmpk sedap..rasenye sure superb! :)

hanginsepoi2 said...

hi mar.....
mmg ohsemla..tengok pon dah tau mesti best giler burger ni kan.... :)


*kisah Q tu mmg kisah benar..Q jalani kehidupan macam biasa..terbaru, ayah Q dah keluar dari rumah tu.nenek Q lega, cuma masih bimbang sebab ayah Q selalu berlegar di kawasan rumah tu ..bulan 10 ni Q akan di daftarkan sekolah oleh ikin..harap2 semua urusan berjalan dengan lancar...doakan yer mar..TQ

Mak Wardah said...

Salam kenal. Thank Allah, suddenly I jumped to your blog. Nice blog, healthy resepi, gud for lazy mummy like me...lastly Salam Ukhwah.

Mamasya said...

Salam Marya.wah special homemade burger...nampak sedap dg salad dan cheese tu...

Ibuhani said...

Rajinnya wat burger sendiri.....kalau ibuhani pencen nnti nk wat jugaklh! Tq 4 d resepi!

MulutPayau said...

boleh cuba buat jugak ni....selama ni tak pernah buat sndiri..beli jer..
terima kasih brkongsi resepi...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya, homemade nagetpun is xterai lagi nih.. alamak.. yang ni pun nampak sodappp.. haish... (^___^)

sudipVSsenduk said...

selalu berangan nak buat burger sendiri.. (hanya mampu berangan je..)


setuju.. masaklah dgn penuh kasih sayang & doa.

anisalya said...

mmg jiucy and moist. tambahan pulak ada cheese. sedap tu.

wardah @ fie shah said...

Wahhh, saya mesti cuba ni maria! Tq for sharing dear. :)

Gmj said...

salam kak. heeee~ saya dah try . tp kurang menjadi.kurang bahann. hehe.tapi memang sedapp lahh !

http://cikblablabla.blogspot.com/2012/06/homemade-patty-gmj.html