Gracias!

May 28, 2012

Iman's Day Out! - Kilimanjaro Restaurant Cafe

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Story tentang hari minggu kami... Juga tentang Iman... Hubby beria-iya mengajak ke satu restauran ni... 

Kilimanjaro Restaurant! :))

Restaurant ni sesuai untuk kanak-kanak sebab ada banyak haiwan macam ala-ala zoo... Tapi bukannya haiwan betul pun... hehehe ;))

Biasalah entry saya memang wajib bergambar, kalau takde tu macam tak lengkap je... hikhikhik ;);)

Layan jelah ye...


Mula-mula masuk tu Iman macam gayat sikit! Yelah mana pernah pergi masuk restaurant yang ada macam-macam haiwan kan... Besar-besar lak tu... Macam real! :)


Iman duduk atas kerusi 'frog' ni... Seronok ler dia...hehehe ;))


Hubby kata dah dua kali dia makan di restaurant ni tapi di tempat lain... Environment memang best tu yang teruja sangat nak bawak Iman tu :))

Tapi, menunya tak semua kami boleh makan... Menu tak banyak :( ... Jadi, kami order sahaja apa yang ada... Macam biasa kami pilih seafood & ikan :))


Iman memang tak duduk diam, sibuk memerhati sekeliling... ;)))

Jakun sangat gamaknye! :D


Tengok sampai melopong...hehehe :D


Orang agak ramai juga... Fullhouse jugak lah ;)) 

Ada Zebra, Giraffe, Buaya, Lion, Mariposa (Butterfly) & etc.. :))


Lion!


Zebra! 


Crocodile!


Makan time...


Dua-dua order Naranja (Orange Juice)!


Papas Fritas! Untuk Iman darling... :))


Ni saya punya... Fettuccine... Rasanya so-so je... Tak habis pun :(


Ni hubby punya! Seafoods... Sebenarnya ini adalah entrada (entrance course) tapi sebab dah takde pilihan... Makan ni jelah :(

Yang tengah-tengah tu cebiche/ceviche! Ikan mentah yang diperah asam limau! Sedap tapi tak elok makan selalu... Among the famous Peruvian Food :)


Kami duduk hampir dengan elefante! :)) Elefante = Elephant

Sampai satu waktu, semua tingkap ditutup, kemudian haiwan-haiwan ini akan bergerak-gerak... Seolah-olah hidup! 


Sewaktu pertunjukan berlangsung!


Melopong-lopong si Iman...hikhikhik... Takut sebenarnya tapi nak bagi dia berani sikit... Cakap itu semua robot je...hehehe ;))


Jauh Iman beranilah, dekat-dekat takut sampai jerit-jerit nangis! ;p


Souvenir for sale ;))


Haiwan-haiwan ni semua replica sahaja...


Ngeri saya tengok rupa buaya ni, terbayang-bayang kalau waktu malam dia bergerak-gerak...erk!


Harini saja tanya dia nak test dia ingat ke tidak..hehehe...

Umi : Iman, semalam kita pergi mana?

Iman : Tengok ada tiger, ada Giraffe, eh eleh... ada pokok tu robot je... Takut dengan ALLAH jer...

Umi : Tahu pun hehehe... Tapi kenapa Iman taknak dekat dengan pokok tu?

Iman : Pokok tu cakap-cakap... (Sambil ajuk-ajuk dengan guna jari) hehehe


Inilah pokok yang dimaksudkan boleh bercakap tu... Siap boleh gerak-gerakkan mata lagi...


Bukti matanya bergerak..huhuuu... Umi pun seram gak tengok! ;p

Perkataan 'eleh' tu baru dapat... Rasa kelakar bila dengar Iman sebut...hehehe


Jirafah = Zirafah (Sebutan sama ;))


Sempat juga Umi nak bergambar....Dekat depan restaurant, hubby cakap kalau kat Malaysia buat restaurant macam ni pun bagus jugak tapi letak haiwan betul baru 'Dahsyat'! muahahaha... :)) Sebab kalau letak patung atau replica tak bolehkan?? eerrrmmmm....


  Balik tu walaupun dah makan, tapi rasa macam tak puas so, malam tu saya buat bubur ni... Ala-ala bubur Marybrown gitu! hehehehe :D 

Ada ayam, ada kacang tanah tumbuk, taruk cili cikit bagi 'kick'... Makan pulak panas-panas time sejuk-sejuk ni... Pergh...  

Lagi satu kalau ada ikan masin jeruk tenggiri tu lagi mantap! Baunya semerbak satu rumah....hahahaa...

Sebenarnya saya buat bubur ni sebab Iman, dia tak berapa nak makanlah... Makan sikit je... badan dah kurus keding dah tengok... Kalau bukak baju tengok macam gitar dah...huhuuu...

Risau walaupun nampak sihat...Macam-macam saya try masak nak bagi dia selera sikit makan tapi tetap macam tu jugak... :(

Adakah faktor genetik? Sebab kami suami isteri masa kecik-kecik memang kurus melidi... 

Tapi dia suka makan buah, terutama sekali strawberry & mangga! Saya beli buah strawberry 1/2 kg hari sabtu haritu, harini dah abis less than 2 days... Boleh dikatakan dia sorang je yang makan...huhuuuu


Letak coklat macam ni lagilah dia suka :))

Sekarang ni strawberry tengah mahal... Yang saya beli ni di pasar, dapatlah murah sikit... Kalau time murah boleh dapat S./ 1.50 perkg... Takpelah nanti nak cari mangga pulak untuk dia...

Ada cara tak nak bagi Iman tambah selera makan? Selain vitamin & etc. sebab memang ada bagi dia makan... Scotch Emulsion pun ada bagi gak... Kalau boleh yang natural way... Thank you :)

Terima kasih sudi membaca :))

Chau!



46 comments:

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Bagi yang pertama kali masuk, mungkin kelekaan memerhati 'haiwan2' itu akan mengurangkan rasa nak makan. :)

anisalya said...

ada oragn try guna daun kucai. ramas dan mandikan dia tiga kali berturut2 waktu petang. dia cuba menjadi. akak ni tka pernah try lagi. ingt nk try jgk kat alya.

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Marya.

Kira macam 2 dalam 1 lah kan. Makan sambil masuk zoo.

Terima kasih berkongsi gambar dan cerita. Sesuatu yg baru kalau buat di malaysia ni. Mesti dapat sambutan rasanya.

Ariff Budiman said...

Salam Marya
Terasa juga macam nak pergi sana. Best restoran dia. Kalau di malaysia buat macam ni tentu banyak pengunjung

CaDLyNN said...

seronok iman dpt mkn kedai mcmtu ye..haiwan tu gerak2...aiyok..kalo anak buah lin sure dah takut nanges2 tu..

Tea said...

Wallaaaa jgnkan Iman yg melopong.. Membaca ni pun ternganga kagum...

Take Iman slim janji sihat.. Nanti dah besar tu pandailah seleranya naik.. :)

eLL said...

salam kak marya, teringat banjaran Kilimanjaro tempat shooting film Robot si Aish dan Rajnikanth. hihi.

eintan nurfuzie said...

oo..tringin la nk g....
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

Kakzakie said...

Owner restoran itu pun kreatif juga Marya. Sambil makan menikmati kretiviti yg digarap. Di M'sia kakak rasa belum ada lagi restoran buat tema macam ini..

Sue-Rya Qistina said...

sgt teruja dpt makan kt restoran yg mcm ni..kt malaysia x pernah ade lagi kot..hehehe..

anak sulung saya pun susah jugak nak makan..tapi since dh tadika ni, asyik makan je..dah makan nasi, makan buah pulak, pastu roti..tp badan x naik2..hehehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.. menariknyer tempat tu, malaysia shud hav 1.. baru unik dan kerativ (^___^)

Nens Collection said...

huishh..dh mcm night muzium gayanye..siap bergerak2 lagik..seram jugak ni...tp best sbb pelik..kt mesia xde ag nih..kalo ade mest masuk jjcm..jalan2 carik makan..hehe

best plak tgk strabery makan ngn coklat..sedapppnyer..kt sini 3 keratan strawbery yg dicucuk kt lidi satay dan dituang coklat..harga rm 2hinggit..mmg x puas makan!

Eye_nee said...

Bukan kata Iman jer yg melopong mcm tu..kalau akk pun kat situ mau lebih besar lopongnya dari Iman..hehehehe...

Mixed-family in da house.... said...

weheeee,

ni bukan setakat budak2 yg excited, mak pak pon sama...hikhikhik....tapi, tang pokok tu mmg scary lahhhh

BrightEye said...

Assalamualaikum,

wow..bestnye k.marya g mamam kt 'zoo' restaurant..hehe.. Klau BE g sana pun seronok.. cuma poko tu menakutkan lah..hehe

Zefa NorAsmara said...

Menarik restauran tu Marya. Mesti ada yg tak siap2 makan sbb mata asyik pandang haiwan..

ps: Pernah terbaca di majalah supaya hias makanan dalam bentuk yg menarik perhatian anak...:D

Nini D.. said...

kalo masuk tmpt macam ni..mmg boleh lupa nak makan!

Anonymous said...

bertuahnya dpt tgk zoo restaurant kat sana tu..
iman mcm terpinga2 je..hehehe


(mar, blog sy (ikatankasihku) dah tutup, so ni blog baru..(

www.hanginsepoi2.blogspot.com

maszull said...

assalamualaikum marya....wah !! seronoknya dok makan kat sini kalau ada budak kecik mmg lg leka mereka ngan binatang2 tu...:)

ieda said...

seronoknya tempat macam nie dikk
kita pun leh enjoy
binatang2 tuu nampak macam idupkan ..
sure seronok iman nie ;)

miloais milo said...

bestnya restaurant tu...
rasanya... bukan aje budak2 yg terpegun - orang dewasa jugak kot!

nokkk... budak gitu kot - my kids pun camtu gak... esp my doter dulu - makan nasik dua-tiga suap aje...
tapi - my kids minum susu dan jugak ribena...

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
kagum nye tengok restoran tuh..
tak pernah nampak restoren cam tuh kat malaysia.. tapi kalo ade.. tak tau lah anak2 berani masuk ke tak.. kekeke

Fai Shaklee said...

akak sihat? lama fai tak singgah sini. minggu lepas busy, hampir seminggu juga kat kampung.. kak,just nk share jer ni. Mealshake ni memang sgt2 membantu anak2 yg xde selera mkn. setakat ni majoriti customer puas hati ^__^

http://ceritacinta04.blogspot.com/2011/07/anak-anda-kurang-selera-makan-selalu.html

Acik Erna said...

assalam marya..ada masa budak memang tak mau makan..jangan risau..insyaallah nanti iman mau makan..
seronok tengok gambar2 iman dalam restoren tu.

rostina76 said...

salam kenal marya dr kros @brunei. wow!!!menarik sungguh restoren mcm tu ye.budak2 mesti leka. btw my youngest daughter pun mcm Iman, xsuka makan.... dia yg paling kecik fr lahir smp la leni. huhu, pastu style suka mkn buah2 gak mcm Iman tu. dulu kros dah stop bagi dia minum susu sbb dah msk sek (dah 5yrs) tapi skrg bagi juga atleast 3 times a day sbb risau dia kurang makan....last but not least, semoga ukhwah di alam maya dpt tjalin, insyaallah ;)

wan nurul hezrina said...

assalammualaikum kak mar..aku suka lah rest nie kak..mana ada lagikan rest ada haiwan dlm2 melaiknkan kat zoo.hahaha..tapi mmg teruja tgk enrty akak

Mariambebakar said...

Salam Marya,.
Setuju dengan your hubby,..
Bukak kat Malaysia satu restoren camtu, pastu letak haiwan idup.. Muahahahaha..
Baru le gempak..
Tapi betul2 best.. Kalo ler cheche dn Meimei pun dapat merasai suasana tu, mesti depa pun teruja :)

Azi said...

marya seronokla restoran ni..sesuai sgt tuk budak2, klula sofea dpt pi sini mahunyer dia terjerit2 kejakunan...

Nieza said...

Assalam Marya, comel jer tgk Iman tu. Bestla ada restaurant mcm tu sure budak suka kan..memang menarik tu.

kat sini dah nak masuk summer buah strawberry dah semakin murah pula..tak sabar nak tunggu masa petik buah strawberry kat ladang pula nanti:)

Pok Amai-Amai said...

Awak, kat Msia ie selalu je strawberry tu mhl. Hahahahah!

Bulan Syurga Firdausi said...

best nye...heee eh ade straberi la...siap coklat lg :D

.:fyzz:. said...

salam marya..
holla mi amor...

budak2 cam iman msti la suka tgk animals gtew kan..tgk la iman..so suwit ok...teruja hbis cara dia tgk menatam2 tuh hehe..
tuh la..fyzz pun..sufiya mmg da slim river gak..emm takpa la marya..bagi ja makanan yg dia suka makan..cam fyzz pia suka mkan lebih pada buns so selalu ja sedia ada kt umah..:)

MamaEma said...

tgk pokok bermata biru tu..memang ngeri..mesti anak takut berdiri di sebelah pokok tu..hehehe..

NOOR FATIN said...

salam kak. maaf lama xsinggah sini. hehe yg kat kg fatin tu, telur2 tu mst la buat telur asin. kali ni je balik xdapat telur sbb pak lang kata itik tu itik baru, blum bertelur. huhu frust betol kami. lain kali balik baru la bleh dapat. ehehehehe


wahh bestnya restoran ni. sesuai sgt utk budak2. haha kita yg besar pn teruja tgkk kann. mcm2 binatang, nasb replika je, kalau betol2 xtau la org datang makanke x, gerun kot. haha

kat malaysia xde kan restoran mcm ni haha bestnyaaa.

pokok tu mmg seramm. kalau saya pn larii. ahhaha

susumanis said...

salam beautiful marya..suka tgk gelagat iman g mkn kat resturant tu, de anak kecik kita pun jadi bdk kecik sbb nak anak have fun kan, umo iman penuh gan play grounds, magical things n zoo n cartoon..bila da besar lain pulak kekdahnyerr..mmm ila nak tambah satu lagi ni..iman da ok de adik tu..hehe

ShimaSalleh said...

Hai sama la kak Mar si aqil ni. Tp tang gitar belum nmpk lagi kehkehkeh. Shima rasa dan tgok, dia berselera bila ada kwn sebaya mkn n main sama2.. Adik masih mkn lembik2 dan mak yg supa so dia tak excited la nk mkn. Mcm2 shima buat. Nasi mmg dia tolak. Walau dia suka mkn nasi,kicap,telur, itu pun tak boleh habis. Susu alwayssssss! shima suka buat kuih. Hr tubuat keria labu ada la 12ketul comel2.. dia sorang habiskan... syukur! :)

*buah aqil tak minat pulak..

IntaNBerliaN said...

wah... canggihnya tmpat ni... kt mlys xpnh jumpa pulak... kalu tmpat camni, bkn ank je teruja... sy ibu ni pun teruja tgk... hihii

fieda said...

wah iman seronoknya kamu ye...dah mcm gi kat zoo plk byk binatang...iman tak takut ker pokok tu duk bercakap2..hehehe..

norhidana said...

seronok tgk Iman, tp mmg nampak muke dia mcm teruja tgk sume binatnag2 yg ada tu... hehehe kalu dana pun time dtg mlm msti seram... dhla bole gerak2...

sedap nyer bubur tu...

SHaP said...

ni gmbar anak akak ker???comey cute^^

..::SangRatoo::.. said...

Salam Marya :)

seronoknyee..seperti berada di sana sekali..kalau anak Jue masuk situ..sure mata tak berkedip² asik ngk binatang² tu semua..hehehe

take care~ :)

Ummi Iman said...

Singgah Peru;) baru ni tak sihat tak larat nk jln jauh. Just kidding ;)

Kreatif sungguh diorang ni kan.. Iman saya tak takut agaknya. Dia mmg suka binatang. Kalaulah ada tempat mkn mcm ni mmg x makanlah dia. Melawat sana sini ;)

Cubalah petua intanberlian. Mandikan dengan air daun kucai. Iman saya payah mkn nasi tapi suka bubur. Oklah janji mkn kan? Kalau suka makan nasi lg senang :)

Mamasya said...

Salam Marya.menarik restoren dlm ala2 zoo gini...sambil mkn boleh tengok haiwan....menarik utk kanak2..tengok Aiminpun sampai melopong...kalau anak2 akapun gitu juga kut...hi..hi.. pokok bergerak tupun menarik.kat Cairopun ada restoren gini tp belum berkesempatan nak masuk lagi.anak akak no 3pun susah nak mkn dulu...sampai minta vitamin/ubat selera mkn di Klinik...makan kena paksa tp dah besar sikit selera mkn dah ok cuma berat badan susah nak naik.
re; Marya nak nuntut ilmu baking boleh...pengerasnya pisang setandan...boleh...hi...hi.....

Gen2Merah said...

hola amigos kak Mareya... wahh, seronoknya Iman di sana kan.. saya pun pasti teruju kalau datang tempat2 menarik macam tu... (",)

umiyumi said...

Salam Marya,
kat Msia tak leh buat mcm tu. sbb sah2 nanti jd hidangan eksotik hehehe.. budak2 ni kdg2 ada time dia taknak mkn, atau memilih makan. jenuh taktau nak buat apa. kena byk bersabar dan bg dia cuba mcm2. sampai masa nanti selera akan dtg sendiri.

Ibuhani said...

Terujanya tgk restaurant ni!!!!! Suka kerusi yg iman duduk tu....kt sini x der restaurant cm nilah. Kalau ada mesti popular!