Gracias!

May 6, 2012

Tailandia y Italiano Comida (Tiramisu)!

Assalammualaikum...

Hola Peeps & Amigos!

Pergh... lama betul tak update! Tetiba minggu ni schedule full lah pulak... hahaha! ;)) Spanish class dah pun bermula... Alhamdullillah, lepas ni bolehlah belajar dengan proper taklah sesat jalan kan :))

Kalau pegang lappy pun sekejap-sekejap je, buka just nak tengok if  ade new comment, FB pun buka sekejap-sekejap je... Kalau ade yang menegur tu lambat-lambat baru reply...hikhikhik... FB dibiar terbuka tapi pergi buat kerja lain...hehehe ;p

Rasanya tak lewat jugak nak wish birthday untuk yang celebrating their birthday hari ni atau yang dah lepas... Happy Birthday & Happy Belated Birthday! Semoga diberkati umur & diberkati rezeki! :))

 Cerita yang agak basi tapi nak jugak story as a memory...hehee :))

Jueves noches (Khamis malam) lepas, kami menerima tetamu, Peruano... So, saya masak yang senang-senang je... Yang penting sedapkan...hehehe ;))


Eh, saya bukan hidangkan burger ni untuk mereka tau! Ni lunch saya untuk haritu...hehehe... Malas nak masak, hubby pun tak balik lunch so, saya hanya buat burger benjo ni untuk diri sendiri.... Iman mamam nasik, dia tak suka burger... :))

Simple, just letak telur, cheesedale, sos cili, mayonaise, salad & cucumber pickle!

Homemade cucumber pickle!


Haritu banyak sangat beli timun, timun kan perishable... so, I've decided to make it pickle! :))

Lepas tu, bermulalah operasi masyak-memasyak sambil baking-membakinglah kononnye...hikhikhik ;)

Yang paling cepat & simple... Mula-mula, buat tiramisu... Nyum...nyum...nyum... Baru sebut dah craving balik! huhuhuuu


 Bahan-bahan untuk buat tiramisu! Saya tak guna nescafe or cafe or coffee sebab kami, hubby & wifey tak boleh consume cafein... Mau 'trembling down' nanti...hehehee ;)


Triffle Puding again! Lalalala ~


My creamy yummy Tiramisu! 

Slurp! ngeeee.... 

Masa ni belum letak topping lagi ye :)


Dua orang je pun tetamunye... Saya memang tak ade set pinggan mangkuk yang cecanggih... Asal ado! hikhikhik! Set pinggan mangkuk yang ade pun MIL bagi dan hadiah orang semasa kami kahwin dulu... Sekarang ni baru nak korek guna...hahaha! ;p

Terlalu banyak sehingga ada sesetengahnya terpaksa kami beri pada kawan-kawan yang nak kahwin pulak! Recycle! Boleh ke cenggitu? hikhikhik :)) Jangan marah ye :))) Bukan tak appreciate tapi daripada tak digunakan, membazir je kan... Elok bagi pada orang lain maybe dorang leh guna & kita pun dapat share pahala... Manatau, insya'ALLAH :))


Ok, ini adalah dua tetamu kami, Mr David & Miss Carol... Dua-dua single ye ;)

Mr David ni agama dia Bahai! First time jugak saya dengar tentang agama Bahai ni... Mereka juga berpuasa sebulan macam kita juge tapi ikut bulan agama doranglah... Tak minum alkohol tapi depa makan ba alif ba ya ye ;p

Miss Carol ni Khatholic... Dinner ni macam farewell untuk Mr David ni yang nak berangkat ke mana ntah...huhuhuu.. Lupo lak hai... ;p

Jom tengok apa yang saya sibuk masyak kan untuk dorang ni! hehee ;p


Tailandia Comida! 

Masakan Thailand tapi orang melayu yang tak berapa expert masyak! kekekekek ;p


Telur dadar berempah!


 Sambal belachan! (Cara sebutan macam mat salleh celup ek) 
Special requested by hubby buchuk! :))


Tom Yam! Pergh... Drooling.... :)))

Kerapu tiga rasa! 

Cabrilla = Kerapu

Lain-lain, sayur kailan ikan masin & air sirap bandung! :)


Triffle Pudding as one of the dessert! 

Letak frambuesa or raspberries! Sebab strawberry takdok... Maybe kerana cuaca, nak masuk musim sejuk dah la ni :))


Borak-borak...


Tak aci! Gambar I tak ade... Gambar Iman pun takde :(

Iman sangat-sangat baik, pandai bawak diri... Sayang buchuk umi... 

Pernah ada orang tanya, you boleh masak... Iman tak kacau ke? 

Iman sangat baik, cuma kadang-kadang adalah juga buat perangai sebab nak perhatian tapi dah pesan awal-awal dengan dia... Setakat ni memang tak pernah buat perangai yang bukan-bukan... Alhamdullillah.. Syukur sangat! Sayang anak umi...xxxxxooooxxxxoxoxox...


 Abaikan topping yang comot tu, sebab nak cepat penapis pulak basah tu yang jadi macam tu... 

Letak badam & serbuk milo!

Rupa tak mengambarkan rasanya yang super sedap! hikhikhik ;p

Huwaaaa! Macam kena buat lagi je... Sekali-sekala breaking diet rule, it's not a crime kan! :))


Tengok ni... alahai... craving again


Ni saya punya! Letak lebihan raspberry yang ade...

Aduh, meleleh.... :)

Perlu makan cheese bebanyak sebab nanti lidah tak lah tergeliat nak cakap castellano! Nampaknye kena kurangkan mamam 'malay cheese'... belachan ye...hehehe ;p

Alamak, gain weight dah ni! Next week kena diet balik...huhuhuu...

Esta bien, hasta lavista, baby!

Chau!

P.S. Makin sibuk & masa bertenet pun maybe makin berkurangan... Tapi saya akan cuba spend jugak masa menjenguk kengkawan sebab dengan cara tu terubat rindu pada Malaysia, kerana saya bukan seorang yang suka membaca berita & akhbar... Terlalu banyak yang negatif... Tak baik untuk minda... chewah...;p Loves you all! xoxoxo



44 comments:

CaDLyNN said...

sedapnye....rajin btul kakmarya ni..meh bg resepi..nk try gak :p

CaDLyNN said...

sedapnye....rajin btul kakmarya ni..meh bg resepi..nk try gak :p

Sue-Rya Qistina said...

As Salam kak,

Terliur saya dibuatnya..huhuhu..jeruk timun tu ape bahan2nye ye? akak ni mmg terror la bab masak2 ni..tu yg masak ape pun menjadi.. :P

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Waaaaaaa.... Macam carbonara cheese jer tiramisu tu... *gurp*

Kakzakie said...

Menggoda betul segalanya...
Untunglah tetamu tu menikmati juadah yg enak:)

.:fyzz:. said...

salam & holla marya..
sempoi orang kedah kata...cayalah..bestlah tgk masakan marya kt guest yg mai kt umah..msti diorang balik ngan hti yg gumbira..fyi..fyzz mmg suka bangat ngan masakan Thai..super suka...
nih pepagi cenggini..ngan peyut kosong..lapaq sngt tgk..yum2..sedap..

Acik Erna said...

salam marya..macam2 marya masak..bila dah dok jauh..makin pandai masak pelbagai kan,,tetamu dua orang tu cuba tak makan sambal belachan..

Jo-Blogger said...

woi...banyaknya makanan.saya singgah dan follow.

Momma AA said...

terliur momma tgk Triffle Pudding n tiramisu ituh... slurrpppp... meleleh air liur.. hikhik.. wajib cari tiramisu hari ni.. :p

Anum said...

sedapnya... tgk makanan

Nini D.. said...

gile ah!!...sumer sedap!

Dee said...

salam kenal sis..kt rumah sy follow ye blog ni..skrg xleh..office blocked..mujur blog masih boleh dibaca..

sedap2 u masak..mesti chef terhebat ni.. :)

Kunang-Kunang said...

Assalamualaikum Marya,

Salam kenal dari kak ani.

Seronok dapat baca cerita dari Peru. Satu tempat yang jauhkan dari Malaysia.

Semoga Marya happy selalu di sana.

norhidana said...

salam kak... ni apasal umi nyer western, anak nyer lak yg melayu tulen hehehe...

rajin akak msk yek mcm2 ada laktu... org lima mmg mkn nasi gk cam kite yek kak...
terliur tgk tiramisu akak tu... sedapnyer... aduhla

:: Mrs.Eady :: said...

slluurrpp!!slluurrpp...!!

cinnamon.com said...

terliur tgok makanan.

terasa semua nak mkn..

Ira Nira said...

bca entry sapai meleleh air liuq..sdapnyaaa sis N y pling xtahan tiramisu...fav nira 2.

Pen Biru said...

diorang ni kne jamu smmbal petai..baru diorang tau penangannya..heheheheh

♥MAMASYAZA♥ said...

semua menu yg disediakan sedap2 belaka. terliur akak tgk tiramisu tu

wan nurul hezrina said...

pas nie ko masuk masterchef kak..hahah.kak lawa umah ko.teringin nak g pastu ko masak besh2..tapi jauh lah plak...huhu

miloais milo said...

banyaknya lauk-pauk...
lapar balik plak rasanya
nak plak tengok kek tiramisu tu!

ikatankasihku said...

As salam mar...cantik setting meja tu..makanan pon buat ikin lapar ni....good job

ieda said...

mayra ! ... mencikkk
untung nye tetamu adik .. huhuh sedap2 triffle .. tiramitsuuuuuuuuuuuu huawaaaaaaaaaaa favourate akk nie ..

cantik umah myra .. suke tgk , 1st tgk ingatkan jamu dlm otel ! .. ;))

hurmm mereka makan semua erkk .. sambal belacan lagi kan .. org2 asing nie lebih pandai makan sambal belacan dari org2 melayu sendiri ;)

ainnoraini said...

Wahh...tersangat la sedapnya..

Ezad Skytech said...

erk...semuanya nampak sedap ni kak...sy tutup2 mata bila tgk gambar2 makanan2 ni...Triffle Pudding...nyum3...hee~

Rtp Farra Arisha said...

i'm utterly craving for triffle pudding hiks. here, i could see more and more delicious dishes! grrr

Azian Elias said...

banyaknya masak..respect lah ..sorang2 pulak tu siap ada dessert lagi..

Ibuhani said...

Semuanya nmpk best! Buat ibuhani laparlah pulak walhal masa baca entry ni br lepas makan!!!!

IntaNBerliaN said...

akak ni rajin sungguhlah masak.. yg canggih manggih plak tuh... :-)

sy pun br dgr pasal agama bahai ni..

kak mah said...

pandainya awak masak,best

anisalya said...

nampak sedap je tiramisunya? senang ke nak buat? saya suka makan je. hahaha... nak buat kalau senang ok la. kalau mcm leceh2 tu err... kena tggu Azfar besar dulu la.

mamavogue said...

Marya Sayang,
cane bole terlepas entry nih..huhu
mamahakim pun x berkesempatan nak BW sgt.
Tiramisu sgt sedap okehh..nak resipi? hihi

oh nama mama hakim ye..hihi
FB Search: Raha Mohd Iskak

Ummi Iman said...

Salam Marya, tahniah berjaya buat air liur saya keluar tapi tak meleleh.. Tahan kih3.

Terrorlah lepas ni berSpanish ya! Good Luck! Macam nak exam pulak ;)

Mariambebakar said...

Salam Marya,

Terliur sangatsangatsangat dengan kek tu,.
Boleh jadikan dia satu post khas tak?
Ajar cara2 camaner nak buat jadik sebijik camtu..
Mummy ni dah nak meletup,
Kalo dapat makan sebelum bersalin, agaknya hilang rasa kempunan..hihihi..

Pandai pulak depa makan sambal belachan ye :)

|| NaFiRaa || said...

waahhh.. sume makanan tangkap leleh habes~ kagum habes ngan Maria sebab boleh masak semua makanan tuh~ kalo zura~ entahlah..muehehehe

Bulan Syurga Firdausi said...

only can say WOW!

Sidratul Muntaha said...

last 2 weeks
aku buat time mkn2 besday mak aku dgn anak aku
then adik aku request buat lagi tiramisu ni minggu lepas
senang and cepat..
tpi mascarpone tu aku ganti dgn cream cheese bese je.
sbb kat sini mahey nak mampuih
nak buatnya size loyang 12 inci
huhuhuhuh
beolhe terduduk aku nak beli nnti
so,mmg sedap sebenarnya replace dgn koko or milo

Azi said...

marya ni mesti pandai masak kan. azi xpandai sgt, sesimple bolehla..

marya azi pn ada jugak buat cam marya, kasi hadiah barang yang kita xguna, sbb klu simpan2 lelama mmg xelok...

Nida said...

Mak uih... tu dia..

Meleleh-leleh air liur Nida tengok makanan tu semua...

Nazayiena said...

Meriahnya lauk Marya masak....

maszull said...

assalamualaikum marya...sedapnya lauk marya...:)

Hanis Azla said...

klu dekat, hari2 akak nak jd tetamu marya.. hidangannya superb2 belaka..

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya, nicenyer tiramisu.. wish dapat buat satu ( saya budak baru blajaq... hohhohoho )

NOOR FATIN said...

memang pandai masak. untung suami dan anak akak.. hehehe

mcm2 hidangannn. lain dari yg lainn ;)