Gracias!

May 21, 2012

Corat-coret: 81 Anniversario de San Isidro Part 1

Assalammualaikum...

Hola Amigos!

Maaflah ye, saya tak sempat nak menjenguk sangat kawan-kawan... Harini baru free sikit... Terus nak buat entry tentang San Isidro's Day yang diadakan pada 17 & 18 Mei 2012 yang lepas... :))

Saya hanya pergi pada 18 Mei 2012 sahaja... Ada banyak gambar yang saya rasa menarik untuk dikongsikan tapi saya hanya ambil sikit je untuk ditepekkan dekat sini... Nanti kalau ada yang nak tengok selebihnya bolehlah check di FB saya ye... Just click 'like' pada button belah kanan belah atas tu :))
Terima kasih... :))

Ada lebih kurang 54 keping gambar yang saya upload ni, memang makan masa lama tapi rasa macam taknak miss... Sebab every pics have their own stories kan... So, mana yang dapat saya cerita kan ye...
Hopefully, adalah yang sudi baca :)))

So, here part 1... Mula dengan cerita hubby dok sibuk suruh wife dia yang dah lama tak pegang jarum & benang ni menjahit... Bukan jahit apa pun, jahit batu seremban untuk pameran tu nanti... 

Nilah hasilnya... Memang selekehlah kan... Takde bakat jahit-menjahit ni... Setakat jahit jelujur tu boleh ler...hahaha :D

Batu Seremban dalam tu saya isi kacang soya... ;)))
San Isidro Open it's door to the world!

Ni lah rupanya booth negara kita pada hari tersebut...  :))


So proud tengok, sangat cantik walaupun 'prop' yang digunakan simple :))


Pameran beberapa alat muzik tradisional...


Serta gambar beberapa tempat menarik di negara kita :))


Beberapa wakil serta Ambassadors bagi negara-negara yang menyertai... Tiga dari kiri adalah TYT Duta Malaysia Lima, Peru...  



Pertunjukan video negara kita... Ada yang sangat kagum melihat bagaimana negara kita yang terdiri dari berbilang kaum serta boleh hidup secara aman & harmoni...  


Saya seru pada semua, janganlah dirosakkan keharmonian yang sedia ada ini... 

Malaysia truly asia... Our country, our home :))


Ni anak Dato', dia jadi tokey teh tarik pada hari itu... Tehnya tentulah sodap dan sangat laku! :))


Iman bermain congkak... Macamlah pandai sangat... Geram tengok guli tu sebenarnya...hehehe :))


Beberapa tetamu yang cuba bermain congkak :)))

Seronok, cepat pandai dorang ni :))


Sempat lagi kami bergambar...hikhikhik... Ingat nak pakai semua sepasang tapi baju Iman dah tak muat nasib baik ada sepasang baju melayu ni yang dia still muat... Cepat meninggi dah anak bujang umi ni... ;)))


 Dua hari berturut-turut ni hubby pakai baju melayu... Dia cakap ramai yang nak bergambar degan dia... Perasan retis ler tu...kekekek ;p

Baju Melayu memang sangat unik kan... Smart macam pahlawan gitu...ahaks! :))


Banyak booth dari negara-negara yang lain, antaranya dari Indonesia, Jepun, Korea, France, Guatemala, Columbia, Poland & etc. Sempat amik gambar kat menara Eiffel ni, tak dapat pergi ambik gambar kat miniature pun jadi lah ye tak...hehehe :))


Budak tecik ni memang tak boleh tengok umi dia nak posing-posing sikit... Ni dia buat gaya Ben10.. hahaha  :D


Comelkan budak perempuan ni... Rambut dia tu yang mahal :))


Yang sebelahnya tu mak dia, from germany :))


Saudara seislam kita, yang sebelah kanan ni namanya Rosana, dia pernah tinggal di Malaysia selama 2 tahun 20 tahun yang lalu... Maybe, someday kita orang boleh sit & cit cat tentang Malaysia again...

Oh, dia sangat sukakan Malaysia ok! Katanya dia sangat rindu everythings about Malaysia... I promise to invite her & family to our home... Tapi tak tahu bila ntah...hik3 :))


Akhirnya, Iman kepenatan & memang dah tiba masanya untuk dia taking his nap! :):))

Oh, tempeyek kacang tanah tu Emb Indonesia yang bagi.. Sedap! Nanti bolehlah buat. ehehe :))


 Comel tak anak Peruana ni?? Comel kan... Rambut curly-curly tu...hiks... Tomei! 
Mohon rezeki dapat baby girl lepas ni... Doakan ye kengkawan :)))

 Akhir sekali untuk entry part 1 ni, saya sempat bergambar dengan bekas isteri Tun Musa Hitam... Kenal tak??? 

Ala, bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia di bawah Tun Mahathir Mohamad... Datin Ines Maria Reyna, boleh baca di sini ye Wikipedia


Orangnya baik tak sombong, bercakap pun bahasa Melayu dengan saya :))

Ok then, chau... Tunggu next entry Part II key :)))


47 comments:

kakcik said...

Assalamu'alaikum Marya.

Kakcik tumpang bangga melihat pakaian kebangsaan kita diperagakan di luar negara. :)

Gen2Merah said...

selamat Pagi kak Marea... lama uda tak jenguk2 orang Peru ni... wah, meriahnya event kat sana tu ya.. Harap booth itu akan dapat memperkenalkan Malaysia ke serata dunia...

Adios Amigos..

blog-tips-kurus said...

waaaaaaaaaa... bangga! bangga!
baju Melayu sekarang dah ade mcm2 accessories.. :-)

Huda said...

seronok kan..yup malaysia truly asia..kita pun bangga nengok baju melayu kita dipakai di luar negara..:)

CaDLyNN said...

comelnye gegirl yg rambut curly tu..

miloais milo said...

we should be proud to be malaysian kan???

negara aman - tak de perang bagai...
just lately - ada dua-tiga puak... gatal2 jugak nak kacau bilau kan negara...
tak tau apa lagi yg depa nak!

ZarinAziz said...

As salam org Peru..apa khabar??

Pandai Iman main congkak..bila tgk batu seremban tu teringat time sekolah rendah dulu..;)

anisalya said...

macam2 ada ye. seronok betul marya.

Golden Rose said...

mmg best dpt belajar & tengok pasal negara lain....bertuah maria....tringin sgt nak merasa tinggal d negara orang....hmm org luar kagum dgn kita so mcm yg maria ckp jgnla org di sini merosakkannya...

ShimaSalleh said...

Baju biru tu amat sesuai dgn iman.. bertambah hensom ank umi tu tau hihi..

Nice picca!

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

OWH RINDUNYA PADA BATU SEREMBAN !

Lynn said...

Wah bangga sangat..bagusla...awak memang dasat la..siap jahit batu seremban lagi..kacang soya takpe jangan air soya ye..hehehhe

DrSinga said...

pensan duta kecik tu tidor!!!!

wahida said...

wow!! bangganya tgk..
rasa nak komen mcm2 kat sini...

tapi nak bagitau ni, bangga sgt sbb dpt perkenalkan baju Melayu yg gojes tu, dpt kenalkan teh tarik dan dpt kenalkan tempat2 menarik di Malaysia...

penat sgt lah Iman tu yer sampai tertido dia...

Pok Amai-Amai said...

Seronoknya. Rs mcm sy ade kat situ je. Terase meriahnya. Awak, event tu dpt sambutan ramai tak? Ramai yg dtg tak? Ade liputan dr reporter Msia tak? Byk tny lak sy nie kan? Hehehehe....tp sy suke la. Mmg ptt la awak post byk2 gamba sbb sy sbnrnya tak puas tgk gambar2 tu. Heee~

QueeN TerataI said...

salam marya.. lama Queen x berkunjung ke sini.. wah kat sana pun ada permainan congkak yer.. baju kebangsaan kita pun ada. Tentu berasa banggakan?

Nazayiena said...

Bangga dgn M'sia,semoga dgn ada booth negara kita boleh diperkenalkan dgn negara2 luar yg lain dan mengubah tanggapan negatif tentang negara kita.

Asmara said...

kat sini biasa student yg buat esp peringkat U la kan. tp event besar panggil duta semua kene proper lgpun sini ramai Msian. ;D

maszull said...

assalamualaikum marya....best nyer seronok rasanyakan...bangga jadi anak Malaysia...:)

Alin Marlini said...

tumpang bangga

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
tumpang bangga jugak!!
bangga sangat jadik rakyat Malaysia!!

Baju melayu memang segak di gayakan kan!! tak kurang jugak baju kebaya.. cantek sgt!!

moga dengan event cam nih.. boleh menaikkan lagi nama Malaysia di mata dunia..

eMMe said...

Hope marya dpt Baby Gurl, InsyaAllah...

mamavogue said...

wahh! happening nyer..
mesti best jadi tuan punye badan yg duk kat sane tu :)

Ibuhani said...

Batu seremban......ibuhani pn suka main tu tp isinya buah saga! Masih cantik lg ye Datin Maria musa tu.......so dia dh mmg balik negara asalnya?

yana-feehily said...

salam kak maria..lama tak menjenguk sini :)

ddk kat negara org, lebih terasa semangat kenegaraan (negara sendiri) tu kan :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.. berbanggalah kita sebagai rakyat malaysia (^___^)

nice la kak marya.. suke...

Zie said...

best dapat pakai baju melayu dan kurung di negara orang...

Nens Collection said...

mmg habes saya baca & amati setiap gambar..mmg the best la..
pic last tu..kagum die leh berbahasa mesia..kite plak bile ye nk ckp bahasa aing ni..hehe..;)

mama ju, said...

salam sejahtera
Tahniah wakil Malaysia!
Cantik, Mar, suami dan anak!

Mama2Q said...

tahniah pd kalian, duta kecil di sana!

Puan Kutu said...

tgok gambar yg mesra tu dh tahu orgnya sgt peramah.hehe

pasnie takde alasan lg org perun tak kenal malaysia kan.siap ada booth kan utk promote.hehe.

ct rahani said...

wah bangga jadik anak malaysiakan sis.. comel gambo iman tido tuh.. kepenatan betul tuh.. :)

Gen2Merah said...

mat pagi kak marea... semoga pagi ini membawa seribu satu kebahagiaan buat akak sekeluarga di negara Amerika latin tu yaa..

eLL said...

salam ukhuwwah akak Marya. erm, jauhnya merantau. terusik hati saya dek bestnya berada di negara org...

MamaEma said...

tak sabar nak tunggu part II...seronok bacanya..aktiviti di sana...

Pka Rahim said...

comey nya anak akak pakai baju melayuuu. hehe :)

oya said...

sweet happy family..geram tgk budak omel ni..

hanginsepoi2 said...

kepenatan si bujang umi tu...hihihihi

norhidana said...

wahhhhh bestnyer... tak sabar nk tunggu part II, kalu dana lah, tntu sangat2 bangga sbb kite mempamerkan negara kita, malaysia kepada dunia... supaya semua org tau yg malaysia ni sgt indah

mama aini said...

assalam marya..maaf mama lambat lawat marya..suka mama tgk marya sekeluarga dgn pakaian kebangsaan..cantik sangat..

Norsalmi said...

Assalamualaikum Marya..
Lamanya tak jengah sini. Seronok baca entry ni.. Tak sabar pulak nak tunggu part 2.
Tahniah, kerana berjaya memperkenalkan lagi Malaysia di mata dunia..
Sama-samalah kita berdoa agar keamanan di negara kita ni tak lagi diganggu gugat..

atuk said...

Assalamualaikum Marya

bangga pakaian tradisional dipamerkan
teruskan mempermosikan Malaysia

terima kasih atas kunjungan ke PHD
ramai kawan2 yg atuk kenal yg berkunjung kesini

fuad ansari said...

ermm... nampaknya sy kenal suami akak... kecik2 main sama2... (",)

oghang segomban kan... kok kocik bona dunio ni.. kim salam kek abg atan yo.. (",)

Nieza said...

Assalam Marya, bestkan kalau ada aktiviti mcm tu..saya masa kat Dhaka dulu selalu juga buat jualan amal buka booth mcm tu seronok terasa meriahnya...harap Marya juga happy kat sana yer. dulu masa saya dok Dhaka tak ada blog lagi tu sebab tak ada rakaman cerita masa kat sana tu cuma ada ambil gambar simpan album saja..:)

Mariambebakar said...

Salam Marya,
Selepas bersalin, hari ni baru berkesempatan nak menjenguk PERU..Hehe,
Tapi takleh dok lelama sangat coz sakit pinggang :(
Ada satu gambar Marya (yg Iman dok sibuk kat sebelah dengan pose Ben10 nyer)...I love it so much, tak tahu kenapa, looks very perfect to me :)

Ummi Iman said...

Insyaallah, good luck untuk dapat baby girl. Amboi siap pegang tangan lagi dengan wife Tun musa hitam tu ya.. Nampak mesra

.:fyzz:. said...

salam marya

acewah hubby jdi femes jap hari tuh kan..best la ada pameran cam nih ..at least dpt kenalkan Msia di mata dunia..ingt Malaysia nih negara yg unik dn menarik..

ooo tau2..x wife dier ..emm yg anak diorang meninggal masa Highland towers dulu2 kan..masa thn 1993 tak silap..carlos musa..tui tak..?