Gracias!

May 8, 2012

Exclusive: Tiramisu Recipe!

Assalammualaikum...

Hola Carino!

Que tal?

Mi, muy bien :)))

'Que tal?' cara bertanya khabar informal way... 
Mañana es mi clase de castellano! Risau ni nak kena hafal manatau kena soal lak sok...hehehe ;p 

So, today I just want to share on how to make one of Italiano famous cake! Tiramisu!!! (Sila jerit kuat-kuat ye)

 Tiramisu ni consider cake ke pudding ek? Hahaha...whatever...:)))

Actually, atas permintaan Mummy Mariam Bebakar & Nira... Mummy, I don't know you are expecting baby...    Congrates! Tentu Cheche & Meimei suka kan :)))

Resepinya mudah je, asal ade bahan-bahannya semua boleh jadi... Macam triffle pudding tu, senang je sebenarnya... Jika ada keinginan semua boleh jadi...Insya'Allah... Marya taklah pandai sangat... Semoga perkongsian yang tak seberapa ni menambahkan kasih sayang sesama kita... Dan yang paling penting hubby pun makin sayang kan... Kita share sama-sama pahala tu, Insya'ALLAH ;)))

Tapi sebelum tu Marya nak share satu ceritalah bab masak-memasak ni... Rasanya semua orang pernah dengar ayat ni, "Belajar tinggi-tinggi pun akhirnya ke dapur juga"... Dulu, saya sangat tak suka dengan kata-kata ni seolah-olah macam merendah-rendahkan kemampuan seorang wanita tu... But, at the end I have to admit that... how great the women is, ending mesti ke dapur juga... For me now, dapur is like my sacred place... I cook, I bake just for my loving one... LILLAHITA'ALA..

And it's just great to have that feeling... Allahhu'Akbar! Can't describe the feeling :))) Seronok sangat... Memasak pun satu ibadahkan :)

Dulu, masa belajar saya tak pernah nak ambil tahu langsung tentang masak-memasak ni... My mak pun tak pernah menggalakkan, I just can remember she used to told me that, "Tak payah belajar, nanti pandai sendiri." And sampai harini I masih ingat lagi kata-kata tu... And so true, wanita & memasak macam 'gifted'... Hadiah yang Allah bagi pada orang perempuan, cuma kena rebrush & polish sikit-sikit here & there... Betul tak?

Dulu, masa hubby & I berkawan, hikhikhik ;))) berdating, masa chating-chating dalam phone tu dia ada jugak bertanya, merisik-risik "Masak apa harini," Saya just jawab, "Ntahlah, mak yang masak..." kueng kueng kueng... Kan dah kantoi kat situ tak tolong mak kat dapur...huhuu...So, he had the view that I memang tak pandai & reti masak...kahkahkah... :D

Pernah nak tolong mak kat dapur, nanti my arwah sister (saya ada dua kakak, seorang meninggal sebab cancer) cakap, "Tak payah, ko pergi belajar nanti dah kahwin aku masak untuk ko," So sad bila mengenangkan kata-kata dia yang tak pernah kesampaian :( 

She left us too soon, ALLAH lagi sayang dia... May she rest in peace :'(

Innallillah, Al-Fatihah...

Lepas tu, pernah one of my bff tanya, "Ko pandai masak ape?" Tak tahu kenapa dia tanya saya macam tu sebab dia memang terror bab memasak ni...heheee... Maybe, she want to test me lah kot...hahaha... And I proudly said, "Aku pandai masak spaghetti." Kira macam dah terror sangatlah...hahaha :p Then she said, "Masak spaghetti nak buat apa." Aiikk...

Rupa-rupanya sekarang ni baru saya tahu, masak spaghetti tu rupanya resepi orang kejar masa & asal ado! Ingat yang paling canggih tadi... kehkehkeh... :D

Now, by hooked & crooked I have, no...no...no I must cook! Dulu masak juga tapi taklah se'passion' sekarang ni... hehehe :))

Lagi satu my mak & sister yang no.2, angah memang dari dulu terkenal sebab pandai memasak... Buktinya, my sister sekarang ni memang buat katering... taklah besar-besaran tapi adalah orang tempah kira orang suka & iktiraf pandai masaklah kan... :)))

 Mak dulu pun masa kuat, selalu juga orang panggil suruh masak itu ini & pernah juga masuk pertandingan memasak & menang...hehehe... Plus my MIL pun pernah juga buat katering, kira macam bonus for me! Bak kata my sister, "Rundown from generation to generation!" hehee...

Alamak, panjangnya mukadimah... Thank you for reading ;))) So, here the recipe yang tak seberapa ni...  


Bahan-bahannya:

32 Lady finger or sponge finger (Sebanyak yang perlu asal muat dalam bekas)
6 biji kuning telur (but in my case saya guna 3 biji sahaja-psssst... kolestrol!)
500g Mascarpone Cheese  (Boleh replace dengan Ricota Cheese/Turtura Cheese/Philadelphia Cheese/Creme Cheese pun boleh)
6 sudu caster sugar (Marya mesin je gula yang ada bagi halus & boleh tambah kalau nak manis lagi)
250g Whipping Cream (Saya guna Cream Cheese...hahaha...macamana tak gemuk ;p)
2 packet instant cafe/nescafe/milo bancuh dengan air panas
A few drop of vanilla essence

Almond Flakes
Cocoa powder (serbuk milo pun jadi..hehehe) 


Cara-cara membuatnya:

1. Susun biskut tadi dalam bekas yang bersesuaian... Shape is everything! :)
2. Tuangkan larutan milo tadi atas biskut tadi hingga menyerap & sapu rata.
3. Masukkan gula, telur & essence vanilla tadi dalam satu bekas & masak dengan menggunakan teknik double boiling... Stir frequently until creamy, for 25-30 minutes.
4. Campurkan dengan Mascarpone cheese tadi... 
5. Mixer atau mesin untuk menghasilkan tiramisu cream...
6. Kemudian, bila dah agak sejuk sapukan atas biskut tadi... Spread all over evenly.
7. Biarkan agak-agak beku, kemudian letak lapisan kedua biskut tadi.
8. Ulang langkah 2 .
9. And then, ulang langkah 5 dengan whipping cream atau cream cheese tadi. Add sugar kalau nak manis sikit.
10. Store in the fridge for at least 2 hours.
11. Taburkan almond flake, serbuk milo semasa nak menghidang...


Yang ni haritu punya...


Creamy... Tapi sangat sedap! Saya tak pandai nak deco-deco... hikhikhik! ;))

Selamat mencuba!

Adios~

P.S: Harini tidur puas betul tidur siang lepas balik dari meeting Perwakilan tadi, mata berat tak boleh nak tahan... Bangun seawal 5 pagi semata nak buat pengat pisang... Lama dah tak tidur siang...hehehe... ;))

49 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

yummmeehhh!!

CaDLyNN said...

wah...tq 4 sharing the recipe..
nnti boleh lin try :)

Lynn said...

Salam Marya..betul..lynn setuju sangat dengan Marya..memang memasak tu anugerah semulajadi Allah bg kat perempuan..sebab saya dulu pun sama la dengan awak..hehe..bila masak dan suami serta anak2 suka makan..lagilah kita akan rasa suka sgt nak masak..puas sgt..menarik sgt resepi nie..lynn simpan dulu..nanti dah stay ngan hubby, or weekend kalau balik s.alam..baru blh try test power ok..wassalam..

Adylia Qarissa said...

tengok gambar pon dah mampu buat tertelan air liur... huhuu... :)

mamavogue said...

Marya Sayang,
sooo niceeee!!
meleleh air liur nengok!
ehh nak berkemas lah, bye!!

Cik Sibuk said...

Sedapnye nampakk...lama dah tak mkn tiramisu..

Pok Amai-Amai said...

Wow! Sy terlepas entri awak sebelum nie. Awak ade cite psl Tiramisu kan? Actually toramisu is one of my fav. Klu pure Italiano, diorang ade letak sumting mcm cuka. Lupakan resipi remeh temeh tu. Bek sy ikut resipi awak. Yummeh! Actually sy bukan pemakan kek tp jgn hulur sy cheese based cake. Hahahahahah! Ape jua cake yg ade cheese, bakar atau tak payah...seme sy gile! Hahahahah....awak pndi msk. Serius. Sy sendiri tak explore msk mcm nie.....

=D

anisalya said...

okay... blh cuba ni. seronok memasak kalau husben ada sebab dia suka apa je yang saya masak. sedap ke tak dia makan jugak. hehehe... dan belajar buat pecal timun pun sbb dia suka sgt. hehehe...

Ira Nira said...

thnkzzzz sis cyunk sis hee.....xsbr nk try nti....=)

Cikgu Ma said...

kak....siyes terlelh...tp kan...masalahnya saya x gemar coklat2 ni...hehehe

Kakzakie said...

Tapi yg meleleh-leleh tu yg buat kakak teringin sangat Marya

Sidratul Muntaha said...

huhuuh
ko ltk telur yer.
tpi klu tak letak boleh je kan?!
sbb ade telur mentah tu.
tpi mgm terbek..
aih..
aku nak kena beli brg2 nka buat semula ni..
lapo..
lapo
tapi sayang la
tgh demam...
bubur jerlah buat teman

Sidratul Muntaha said...

aigo..
kenpa aku termiss part double boil tu?
huuhh
boleh makan
sbb telurnya di masak
huuhh

Nazayiena said...

Nie pki biskut apa ya Marya?....

Queenie said...

leka baca sampai taks edar kuah dah lama mennggelegak atas dapur hehe

Mixed-family in da house.... said...

Salam Marya,

betul betul betul...setuju sangat....

walau setinggi mana kita duduk, hal2 dapur jgn dilupakan...

dulu pun dini tak masuk dapur jugak, maklumlah alasan study jer....duduk pula dgn famili kan, lagi lah...

dah kawin, hah barulah dpt tunjuk skill yg memang tak terer tuh, tp takper, as long as we never give-up to try kan....

mcm Marya ckp lah, we need to rebrush and repolish it until berkilau2 ....hikhikhik...

ecadwinkyasha said...

yg part double boil tu xthu la..
eca ari tu mixed semua je....tpi agk manis,mama xsuka manis2 sgt....hehehe,tp resepi akak ne eca bookmark,nnti try.

guna milo sedap ek?.ari tu guna nescafe 3 in 1

maszull said...

assalamualaikum marya...bestnya resepi boleh cuba la mcm ni...:)

Huda said...

Kita tak pernah buat tiramisu marya..teringin nak buat jugak..i agree with u, perempuan dan memasak tak boleh dipisahkan..kita tak terer jugak, but bolehlah nak bagi orang makan..:)

alin said...

wah, mesti sedap kan..

Ummi Iman said...

Salam Marya,
Bila baca lady finger saya pelik pula bendi? Bila tengok gambar Laa.. Biskut ladyfinger rupanya.. Nampak sangat tak tahu pasal biskut tu ;)

Kira memang ada bakat semulajadi sebab boleh olah resepi. Nak buat nanti boleh rujuk sini ;) ermm.. Bilalah tu.. Nak seribu daya betul tak? Hehe

Mariambebakar said...

Marya Oh Marya,..
Lotsa thanks dear coz share the very nice recipe Espc for me (kuangkuang)..
Sangat2 menghargainya dan insyaallah akan mencubanya asap..

Emm, memang silent pasal 'bun in da oven' ni..
Later akan ada special post insyaallah from month 1 to month 9..

Tapi sekarang ni macam dah tak rahsia lagi :)

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
untungnye lah orang pandai masak nih..
macam2 boleh masak..
nampaknye lepas nih zura pon kena gigih belajar masak macam2.. jeles tgk semua orang view masakan yang sedap2.. meleleh air liur.. :)

miloais milo said...

bagi iols yg memang tak reti bab baking kek segala ni...
terasa remeh le plak...
errr... pemalas bebenonya...
so.. beli dan makan nampaknya lah...

Hanis Azla said...

ya Allah marya.. telan2 liur dah akak kat sini.. aduhai.. klulah akak serajin marya, tentu menu dari resepi tu dah ada kat dapur akak petang ni.. tp nak salin resepi pun malas.. macam mana tu.. he..he.. betullah marya, memasak dgn perempuan ni mmg mcm gifted.. mmg tahu sendiri kan.. cumanya ada wanita yg rajin dan pandai masak mcm marya.. ada juga yang pandai sikit2 masak dan tak rajin macam akak.. he..he.. have a nice day bonita..

Fai Shaklee said...

salam kak marya. lama fai tak singgah sini. akak sihat? kak,ibu pun selalu cakap kat fai mcm tu."tak payah belajar masak,nnti pandai sendiri".hehe...bila dh kahwin ni,nak tak nak memang kena masak.suka baca rezepi kat blog akak ni.semuanya simple2 je.insyaAllah fai nak cuba buat resepi tiramisu ni ;)

.:fyzz:. said...

Salam Marya...
camna ngan Kelas..harap2 berjalan lancar...nnti leh la ajar kami lak..hehe.
i totally agree setinggi mana kita study even PHD sekalipun..masak pada suami perlu sbg pengikat kasih sayang..dn jugak buat anak2 kita..even kita ada maid sekali pun tui tak..
yes..kita perlu polish skill masak2 nih takyah nk masuk kelas masak2 tuh kan..:)
btw sedapnya tiramisu nih..i know..mmg sedap..:)

Gen2Merah said...

Akak peru. Apa kabar. Muchas2 gracias. Hehe. Lama x singga2 sini. Nampak sdap la kek tu kan

IntaNBerliaN said...

akak, saya tingat saya dulu pun xtau msk kak.. sblm kawen mmg sy xmsk dapur.. mcm mak akak gak.. dia xda plak galakkan sy msk dapur.. time hubby sy dtg jumpa parent sy pun, mak dah gtau awai2 yg saya xpandai msk.. (time tu blm kawen lg)..

tp tu la kak.. lps kawen, dgn takdir tuhan, tahu pulak sy msak.. & sy pun automatik jd minat mask.. rs nk msk mcm2 kn.. hihii

lnkali leh try resepi akak ni.. ;-)

..::SangRatoo::.. said...

Salam Marya :)

sedapnyeeee..ngk pun berselera..sib baik tak peknen..kalau peknen..sah² suruh Marya juga buatkan anta kat Mesia nih...hehehe :P

Bulan Syurga Firdausi said...

sedap nye.....

gadisBunga said...

perfecto!!!

Nens Collection said...

meleleh dh air liur saya ni...sedapppp!!!

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

kak marya!!!
baru maren is duk sembang ngan incik arif, tingin nak buatkan dia tiramisu.. hohohohoh

ingat nak google resepi semalam, tapi lupa, hari ni bukak blog kak marya ada pasai tiramisu.. terus komen tanpa bacapun lagi isi dia... hohohoho (^____^)

ok.. is nak baca isi pulak (ter xcited komen dulu ) kih3

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hohohohohohohohoho.... (bila tah leh terai... bes2 (^___^))

eMMe said...

tgk mmg terliur
spt yg berlaku pada saya skrg ni Marya!

salam Kenal dari saya eMMe~
tengs singgah!
singgah la lagikkk...

Mamasya said...

Salam Marya.betul tu,masak memasak ni mcm anugerah..hadiah buat kita org perempuan. yg penting kena polish...rajin polish berkilat mancar memancar.akakpun b4 kahwin, tak ambil tahu sgt bab masak,yg ringkas2 bolehlah.padahal mak tukang masak...buat bisnes lagi. dah kahwin terus terbang ke ovc...mulalah sibuk cari resepi nak belajar memasak.till skrg skrg bila merantau lagi mcm Marya juga...nak mkn kena masak sendiri.
tengok tiramisu Marya ni...nampak yummy...favorit akak anak beranak...sedappp...buatpun mudah.

Khairul Abdullah said...

Waaaaa...meleleh nengok nyer..

ainnoraini said...

Mmg sedap...
Boleh ler kakain try ni..nnpk resepi mcm boleh bust jer

Wattie said...

Salam ziarah dan ukhwah Marya,
Tergoda dengan resepi tiramisu exclusive

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

isk isk sedapnya marya..meleleh air lior sy kat sini..

pepatah tu mmg kena la dgn sy..belajar-belajar last duduk kat dapor je..tp takpala masak utk famili dpt pahala kan..


al-fatihah juga utk arwah kakak marya

susumanis said...

. I cook, I bake just for my loving one... LILLAHITA'ALA.. love yr words ni la darling..so sweet g2...i dulu pun x pandai masak sampai kan masa i pi visit hub kat us, his hse mates nasib x mati kepedasan bila i buat sambal telur terlebih lada koring, kesian dia terbuntang buntang mata menahan pedas..adoiii, kesiannyer, tapi lelama mmg da ok juge la masak kan, hub pun selalu puji, yeay ! alhamdulillah yang penting kita masak wt lots of loves n by byk bismillah n salawat n LILLAHITA'ALA..insyaAllah pasti enak g2..Take care darling ya

Gen2Merah said...

tersenyum baca kisah akak mula2 nak belajar memasak.. alhamdulillah, akhirnya akak dan advance skrg kan.. siap boleh buat masakan luar negara plak tu... kalau akak masuk masterchef ni pasti saya sokong punya.. ehehe

p/s: kek Italian Tiramisu... nyummmiii

Teenager Housemaid said...

alahai kak..sedapnya...
rasa terliur dah ni...:D

Alin Marlini said...

nmpk mudah :) pasti akan cuba

Cho Zila said...

sedapnyer nampak... nak sikit....
baca mukadimahtu terkenang akak yang memang tak memasak masa kecik dulu.. emak memang suruh tolong basicjer ... potong bawang, tumbuk2 ker tapi tang masak dia tak nak akak der kat dapur dia suka duk sorang2... gitu yerk sampai...
anak2 sekarang akak nak kecik2 dah boleh memasak simple2... ingat spageti dulu2 akakpun terfikir orang pandai masak spageti dah terer sesangat rupanya bila dah cuba alahai senangnyer susah lagi nak masak kari....

Kamalia said...

marya..sihat ke?
dah lama tak datang sini..sokmo selalu dgn anak2..
seriusly nampak sedap sangat tiramisu tuh..dah lama tak buat dan makan.agak malas nak buat tiramisu sebab kena cari lady fingers tu kan..haha*alasan tahapeape*

NOOR FATIN said...

saya pn xtau masak jugak. hehehe insyallah tengah dalam proses pembelajaran ;)

sedapnya kak. hehe teringin nak buat satu hari nanti ;)

akak memang pandai masak.. puas hati kan kalau dapat masak utk yg tersayang ;)

rumah kuning said...

nampak lemak berkrim. sedappp....