Gracias!

May 12, 2012

Feliz! Feliz!


Assalammualaikum...

Hola!

Ok, esok dia de la madre, kira lewat sehari dari Malaysia... Selamat Hari Ibu pada semua ibu serta bakal-bakal ibu... Jom kita sama-sama rebut pahala menjadi seorang wanita & ibu yang bakal melahirkan para soleh dan solehah sebagai pencen kubur nanti... Insya'ALLAH... Amin...

Harini kitorang pergi ambik 'flu shot'! Sebagai persediaan masuk musim sejuk ni... Walaupun bukan compulsory tapi sebagai usaha untuk pencegahan...

Sepatutnya sekarang ni dah masuk winter tapi mungkin disebabkan cuaca dunia dah semakin berubah (kesan el nino), summer tahun ni menjadi panjang dari biasa... Untuk catatan, Lima tidak bersalji serta tidak mempunyai hujan... Kalau ada pun sangat sangat nipis! 


Current Weather Conditions in Lima, Peru (Conditions updated 12/5/12 at 22:00 hours)

Current Temperature in Lima, Peru
19.2 °C
Currently:
19.2 °C
Today Hi:
24.8 °C
(at 13:09 hours)
Today Low:
18.3 °C
(at 1:20 hours)
Humidity:
91 %
Barometer:
1011 hPa
(Rising)
Dew Point:
17.7 °C
Rain Today:
0.00 mm
Lima Live Sky Cam
Wind Chill:
-0.34 °C
Cloud Base:
206 m
Wind Speed:
0.0 km/h
Direction:
S
South
Wind Gust:
0.0 km/h
Beaufort:
Calm
Forecast
(Next hours)
Index:
Comfortable

Rumah-rumah di sini juga tidak mempunyai heater seperti di negara 4 musim... Kalau ada pun, sekadar yang portable sahaja... Tak dapat nak bayangkan musim sejuk yang boleh mencapai 12 darjah celsius... Dahlah kulit nipis...huhuu... 



Cantiknya anak umi duduk terkangkang ye! hehehe :))) Selepas dicucuk, Alhamdullillah Iman tak nangis pun... Dapat pulak upah candy dari doktor! ;))


Orang yang takut kena cucuk, tetap steady sebab katanya jarum halus je, boleh tersenyum masa kena inject...hehehe ;p


Bergambar adalah mesti! hehehe :)) Hubby sangat sporting, tak kisah kalau saya nak ambil gambar faham sangat perangai wife nye ni... hehee ;)


ROE Laboratorio Clinico!

Untuk catatan Flu Shot : Soles/. 231,00 (Para tres)



Balik dah tengahari perut pun dah lapor... Mana lagi terus pergi santap :))

  
Pagi tak sarapan tu yang lapar, mamam cheesecake as starter... Ayo! 


Saya order Fresa Milkshake! And hubby, his favorite, SURTIDO! Minuman ni sangat terkenal di sini, mix fruits juice! Very rich & juicy! Slurp! :)))


Arroz con mariscos... Ni hubby punye... Licin ko! Lapor bebenor! hehehe ;))
Tambah lagi nak masuk musim sejuk ni kan...hikhikhik...


Saya punya plain pasta je... Sin carne & sin pollo! Sejak akhir-akhir ni suka benar makan yang creamy-creamy ni..hiks...


Orang kat sini tak pakai sudu ye makan... Pakai GARPU eventho' makan nasi ye...hehehe :)) Dulu kami pun tak pandai, sekarang ok je... :)

Lepas tu, babah dah promise dengan Iman oleh sebab tak nangis beli toy untuk dia... 

Yeay, Iman dapat toy baru! :)))

Berpusing-pusing rambang mata pilih toy! hikhikhik...


Balik rumah semuanya terbongkang...hehehe...  Malam, ada pulak tetamu drop by! Ejen rumah datang just nak wish "Feliz dia de la madre!" and giving me a gift! So sweet :)))


Muy dulce! Muy feliz :):))))

Peru's baby shirt, short & 3/4 sleeve!


Muchas gracias Senora Columbus! 

Eventhough, I know you won't read this but it's really make me happy :)) Muy feliz! Mi gusta! :)

Walaupun saya tahu ada ustaz yang menyatakan menyambut hari ibu adalah haram tapi ramai juga ustaz yang menyatakan menyambut hari ibu adalah harus hukumnya... 

Perasaan sebagai seorang ibu tentulah sangat gembira bila diraikan begini, raikan dengan cara kita, ambil kesempatan yang ada... Petik kata-kata seorang Professor:

Dr. 'Abdul Fattah' Ashoor, professor of Qur'an Exegisis at Al-Azhar University, concludes:

"Holding celebrations in honoring others and commemorating anniversaries are neither feasts nor Islamic. But one may seize any chance to express gratitude to those who deserve it. This is how we should consider the Mother's Day. The mother has a special place in the Islamic culture, and all other civilized cultures. So, it is something good to do anything to please her and show gratefulness to her. So dedicating a day to showing good feelings towards parents, especially the mother, is by no means blameworthy as it does not contradict the Islamic teachings, nor can it be merely considered a form of joining the Western vogue of making celebrations. Conversely, it is a kind of devotion to ALLAH's order that we should be dutiful to our parents."

Wallahualam...

Adios!

Loves ya~

xxxxx

P.S. Kadang-kala kita terlalu taksub dengan pemimpin, penceramah, ustaz & ustazah sehingga kita lupa mereka juga manusia biasa sama seperti kita, tidak maksum... ambil ilmu yang disampaikan, nilai serta amalkan bukan sekadar mendengar tapi kosong umpama pohon yang tidak berbuah... Mohon pada ALLAH moga kita istiqamah berbuat baik, bertemu & berjumpa dengan orang yang baik-baik sahaja... May ALLAH grant you goodness! :) 

31 comments:

Cik Sibuk said...

salam,

saya skang dah x amik flu shot. pernah amik skali, thn amik tu la kena flu..la ni dah 4 winter tak amik flu shot alhamdulillah ok takde sakit time winter..

happy mothers day to u..

ieda said...

selamat hari ibu mayra .. semoga jadi ibu yg terbaik buat anak2 ..
plain pasta tuu leh makan ye dik , huhuh kalau akk x leh masuk dik huhuh

Rtp Farra Arisha said...

a picture says it all! btw, happy mother's day to all the mothers in the whole wide world. :) God bless.

Pka Rahim said...

yez..! happy mother day to u :)

♥MAMASYAZA♥ said...

selamat hari ibu utk marya jugak. cheese cake, mesti sedap tu

IntaNBerliaN said...

selamat hari ibu gak utk akak..

ooo br sy tau upenye dorg kt sana xpakai sudu...

BrightEye said...

Assalamualaikum,

k.marya..nmpk cedap lah menu2 kt gmbr tu.. buat BE rs lapar alik..hehe

Mixed-family in da house.... said...

Salam marya,
wah bestnyer dpt hadiah.....pssttt mr hubby bg apa pula? eheeeee, menyibuk jer kan....happy mama's day...

CaDLyNN said...

kek tu nampak sedap...huhu..nk ckit bley? :p

iman good boy..tak nangis pon kene inject ye..bagus2..

Ibuhani said...

waalaikumsalam wbt, Marya....wah bagus buat persediaan winter dgn flu shot. Smoga Marya n keluarga sihat n dpt mengharungi winter dgn mudah n sihat.

Ummi Iman said...

Salam Marya,
Saya tak tahan sejuk. Dahlah kurus ;)

Buat apa memang tengok niat kita. Tapi bila hari yang sama dengan hari mereka tu.. Tak berapa elok jugalahkan? Sebab celebrate sama dengan sambutan mother diorang.

:)

AmirFX said...

Salam.. Hola Marya! Selamat Hari Ibu! *sambil lompat2 bintang*

Adylia Qarissa said...

selamat hari ibu kak...sedapnya makanan kat atas nie ;p

Eye_nee said...

Sedapnya nampak makanan Hubby u tu sis....cheescake tu aduhaiii menariknyaaa....

Sue-Rya Qistina said...

As Salam kak!

Happy mother's day to u too..semoga kita menjadi ibu yg hebat dan cemerlang utk anak2 generasi akan datang..!

Ape pun yg mereka katakan hukum adalah haram, itu semua terpulang pd niat kita krn bg saya hari2 adalah hari ibu..cuma hari ini adalah special bg yg bergelar ibu..jadi kalau mcm tu, birthday celebration pun x bole la sbb ada upacara tiup lilin (hapuskan nur)..so, cmne tu..hehehe..pokok pangkal iman kita.. :D

Nens Collection said...

OO..MMG KENE AMEK FLU SHOT EK..SEMOGA KESIHATAN AKAK SEKUARGA BAIK2 SAJA BILA MUSIM BERUBAH NI...

SAYA PON XTH SAMBUT KE X..SY WISH KT MAK,CUMA NIAT DLM HATI SBGAI PENGIKTIRAFAN KPD MAK..LPS NI KENE CITER LA SEJARAH1 HARI IBU NI..INKES X WISH SKUANG2 MAK TH..;)

maszull said...

assalamualaikum marya...wah pi klinik n jenjalan skali yer... :)

Nini D.. said...

deliciousnye pasta tu...nyum..nyum!!

~::Chenta::~ said...

huh! lapar la pulak!!

Momma AA said...

salam,

slmt hari ibu marya.. :)

Mariambebakar said...

Selamat Hari Ibu buat Marya..

Semoga kita tergolong di kalangan Ibu Mithali..

Rasanya tidak menjadi kesalahan menyambut hari ibu, bukannya sambutan dengan cara yang salah dan berlebihan, betul tak?..

Banyak nyer makanan :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hari-hari adalah hari ibu (^____^)

:: Mrs.Eady :: said...

hari-hari adalah hari ibu & abah :)

miloais milo said...

happy mother's day to you dear...
*terlewat sehari!*
hik hik hik

Izan Ishak said...

salam marya!

izan ni kan pantang tgk gmbr makanan, mulalah rasa nak makan je. cheesecake n creamy pasta tu sgt2 menggoda... aduhhh... mak buyung lapaaaaarrr...

selamat hari ibu utk marya juga ye...

sudipVSsenduk said...

12 darjah celsius without heater? kena buat unggun api dlm rumah ni :)

Selamat Hari Ibu Marya

Mama2Q said...

saya rasa saya tak blh hidup di tpt ada WINTER ni, kulit saya takde lemak , boleh mati kesejukan agaknya

Pok Amai-Amai said...

Sy suke perenggan terakhir awak tu. Ada nada sinis kat situ tp penuh berhemah. Sy 110% setuju dgn awak. Sgt2 setuju. Org kite terutama Melayu, mudah taksub dgn sesuatu yg berlabelkan Islam. Dan klu org tu berjalan tak tentu arah mcm ketam pun, mereka tetap kata jlnnya lurus.

Suka baca catatan seharian awak. Terliur pulak tgk pasta tu. Fetuccine ke tu? Sedapnye!

anisalya said...

tak kisah sgt pasal hari ibu sbb tak pernah ada wish pun. hahaha... kalau ada pun utk seronok2 sama2 kawan je wish.

NOOR FATIN said...

salam kak. terliur saya tgk gambar2 tu. rasa tergugat terus :P

xmakan pakai sudu? mcm pelik je makan nasi pakai garpu.. haha xdpt bygkan ;P

selamat hari ibu kpd akak jugak ^^

|| NaFiRaa || said...

Salam Marya..
cam ner gayanye makan nasi pakai garfu.. tak leh nak bayangkan..kikiki

selamat hari ibu jugak buat Marya..:)